Büyükelçi Biyografileri

Ce: Büyükelçi Biyografileri

Haydar Bammat - (31.03.1965) </B>
Kafkas Yurtseveri, devlet adamı, diplomat ve yazar.1890 yılında Dağıstan’ın Temirhan-Şura (Buynak) yöresinde bir Kumuk ailesinin çocuğu olarak doğdu. İslami öğrenim gördü ve Stavropol Lisesinde okudu. Hukuk öğrenimi gördüğü Petersburg Üniversitesi’nden 1912 yılında mezun oldu. Bazı memuriyetlerde ve Çar'ın Kafkasya Naibi’nin maiyet memurluğunda bulundu. Öğrencilik yıllarından başlayarak ulusal sorunlarla ilgilenmeye başladı.

1917 devriminden sonra Kafkasya’da başlayan devletleşme ve bağımsızlık hareketi içerisinde aktif rol aldı. Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti'nin bağımsızlık deklarasyonunun yayınlanmasından sonra hükümette Dışişleri Bakanlığı’na getirildi (1918). Kuzey Kafkasya delegasyonunun üyesi olarak Osmanlı delegesi Rauf Bey'le (Orbay) ve onun aracılığıyla Türkiye’deki Kafkas örgütleri ve onların liderleriyle görüşmeler yaptı. Osmanlı Devleti’nin Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti'ni tanıyarak onunla bir dostluk anlaşması imzalaması ve daha sonra da askeri yardımda bulunmasında etken oldu. Paris Barış Konferansında Kuzey Kafkasya'yı temsil ve tanıtmak gayesiyle gönderilen delegasyonun da başkanlığını yaptı. Kuzey Kafkasya'nın Bolşevik Rusya tarafından bütünüyle işgalinden sonra yurdunu terk etmek zorunda kaldı (1921). Önce Türkiye'ye sonra da Fransa'ya giderek anayurdunun bağımsızlığı için çalışmalarını sürdürdü. 1925 yılında Afganistan kralı Nadir Şah'ın ricasıyla bu devletin vatandaşlığına geçti ve Afganistan'ın İsviçre Temsilcisi oldu.

1934-1939 yıllarında Paris'de "Kavkaz" (Le Caucase-Kafkasya) ve "Zarya Kavkaza" (L'Aurore du Caucase&shy;Kafkasya Şafağı) dergilerini yayınladı. Rusça, Fransızca ve Türkçe dahil yedi dilde yayınlanan bu dergilerde Kafkasya, Kafkas diasporası, Kafkasya politikası ve dünya politikası ile ilgili çok sayıda makaleleri vardır. 1939'da Berlin'de "L'İndependance Caucasienne" (Fransızca, Kafkasya’nın Bağımsızlığı) dergisini de birkaç sayı yayınlamıştır. Bunun dışında Berlin ve Londra’da Almanca ve İngilizce yayınladığı almanaklar da bulunmaktadır. İslam kültürüyle ilgili bazı kitap ve yazılarında "George Rivoire" takma adını kullanmıştır. 31 Mart 1965'de ölmüş olan Haydar Bammat, Paris'deki Bobigny İslam mezarlığında yatmaktadır.
 
Ce: Büyükelçi Biyografileri

Haydar Efendi ( 29.08.1240)- (1885) </B>
İstanbul Şehremini (Belediye Başkanı)
15 Cemaziyelahir 1287-29 Cemaziyelahir 1288
15 Eylül 1870-15 Eylül 1871
Emanet müddeti: 1 yıl

Hicri 1241 yılında İstanbul’da doğmuş, Sıbyan Mektebi’nde ilk tahsilini yaptıktan sonra Mekteb-i Maarif-i Adliye’de Arapça ve Farsça tahsil ederek diploma almış, Tercüme Odası’nda Fransızca, umumi tarih ve aritmetik okumuştur.
1844 tarihinde Divan-ı Hümayun Kalemi’ne giren ve Mühimme Odası ile Tercüme Odası’nda görev yapan Haydar Efendi 1851’de Serkatiplik göreviyle Romanya’ya tayin olunmuş, daha sonra Tahran Sefareti’ne müsteşar olmuştur.
Paris’te ve Petersburg’da maslahatgüzarlık yapan Haydar Efendi 6 yıl Viyana Sefareti’nde görev yaptıktan sonra Şehremaneti’ne getirilmiştir. Bu vazifeden sonra Ankara Valiliği, çeşitli sefaret görevleri, Tanzimat Meclis Azalığı, Hariciye Müsteşarlığı yapan Haydar Efendi Telgraf ve Posta Nezareti’nde iken azledilmiştir.
1885 yılında vefat eden Haydar Efendi Haydarpaşa’daki kabristana defnedilmiştir.
 
Ce: Büyükelçi Biyografileri

Hıfzı Topuz ( 1923) </B>
1923’te İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni (1942), İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1947-1958 yılları arasında Akşam gazetesinde muhabir, istihbarat şefi, yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Paris’te Unesco Merkezi’nde, iletişim sektöründe özgür haber dolaşımı şefi olarak çalıştı. (1959-1983). 1974-1975 yıllarında bir yıl süreyle TRT kurumunda radyolardan sorumlu genel müdür yardımcılığı yaptı.

ESERLERİ

Kara Afrika(1970), Uluslar arası İletişim(1985), İletişim’de Karikatür ve Toplum(1985), Paris’li yıllar(1994), Türk Basın Tarihi(1996), Başlangıcından Bugüne Dünya Karikatürü(1997), Meyyale(1998), Taif’te Ölüm(1999), Paris’te Son Osmanlılar(1999)

Eski Dostlar
Hıfzı Topuz son romanı “Eski Dostlar” ile okuyucu karşısında. Daha önce çeşitli konularda 20 kitabı var. Bu kitabının ortaya çıkmasında Emre Kongar ve bazı yakın dostlarının etkisi olduğunu belirtiyor. Yazar 1947’den 2000 yılına kadar yaşadığı anılarını anlatıyor kitabında.

Yazar kitabı beş bölüme ayırır. Birinci bölümünde Sabahattin Ali’yle nasıl tanıştığını anlatırken onun yaşantısına ve ölümündeki gizemlere değinir. Topuz, kitabının önsözünde şöyle der: “Kitaba Sabahattin Ali ile başladım. Çünkü Eski Dostlar’ı yazmamın nedenlerinden biri bu olaya ışık tutmaktı.” Hıfzı Topuz’ u Sabahattin Ali ile tanıştıran kişi Rasih Nuri İleri’dir.

Kitabın ikinci bölümü “Akşam’lı Yıllar”da Hıfzı Topuz Akşam gazetesinde çalıştığı yıllardaki anılarını anlatır. Bu dönemde tanıştığı Mustafa Ragıp Esatlı, Vala Bey, İsmail Cem’ in babası İhsan İpekçi ve Melih Cevdet Anday’la anılarını anlatır. 1952 yılında Atina’ ya gittiğinde General Trikupis ile yaptığı röportajdan bahseder. Trikupis Yunan Ordusunun Kurtuluş Savaşı’ndaki yenilgisinden bahsederken tutsaklığı sırasında Atatürk’ün nazik davranışını hiç unutmadığını şu sözlerle anlatır Hıfzı Topuz’a: “İnönü beni Atatürk’e tanıttı. Gazi’ nin bana söylediği sözleri hiç unutamayacağım. ‘Üzülmeyin generalim’ dedi. ‘Siz görevinizi sonuna kadar yaptınız. Askerlikte yenilmekte vardır. Napolyon’ da savaş kaybetmiş, tutsak olmuştu. Size karşı büyük bir saygı besliyoruz. Burada kendinizi tutsak durumda saymamanızı rica ederim. Konuğumuzsunuz. Yakında her şey düzelecektir. Buyurun, istirahat edin.’ ” Yazarın Akşam Gazetesi’nde çalışırken yapmış olduğu Yunan Adaları Gezileri’ nde Anadolulu Rumlarla yaptığı söyleşileri de okuyucuyu etkileyen ve duygulandıran bölümlerden bir tanesi...

Yazar üçüncü bölümde ise 1974-75 yıllarında TRT’de çalıştığı dönemlerde bazı ünlü yazar, şair ve sanatçılarla televizyondaki röportajlarını aktarır. Bu söyleşilerden okuyucuya detaylı olarak aktardıkları Yakup Kadri, Vedat Nedim Kör, Samet Ağaoğlu, nadir Nadi, Necip Fazıl Kısakürek, Vildan Aşir Savaşır, Muhittin Sadak, Esat Mahmut Karakurt, Agop Dilaçar... Yazar kitabında Atatürk ile ilgili anılara sık sık yer verir.

Dördüncü Bölüm “Paris’te ve İstanbul’dan”da Hıfzı Topuz Abidin Dino, Yaşar Kemal, Aziz Nesin ile ilgili anılarını anlatır. Çetin Altan’la Melih Cevdet’in kavgalarını anlatır. Melih Cevdet Anday eşi Yaşar hanımdan ayrılmak isteyinde Çetin Altan “sen Yaşar’ ı bırakamazsın...” deyince yumruklaşmaya başladıklarını ve onları zor ayırdıklarını söyler.

Kitabın son bölümünde yazar Faik Bercavi, Tülay German’la Erdem’in Serüveni, karikatürist Ferruh Doğan, Emre Kongar ve Kartal’da Ahmet Rami Bey’den bahseder.

Kitabın son sözünde ise bu kitabı yazmaktaki amacını şu sözleriyle belirtir:

“Amacım yakın tarihe biraz ışık tutmak ve bizim kuşağın belleğindeki bazı olayları yeni kuşaklara aktarmaktı”.
 
Ce: Büyükelçi Biyografileri

Hüseyin Hilmi Paşa ( 1855)- (1922) </B>
(1855 - 1922) Osmanlı devlet adamı. 1855 yılında Midilli'de doğdu. Orada Rüşdiye'yi bitirdi ve bir süre medrese eğitimi gördü. Bu arada hocalardan fıkıh ve Fransızca dersleri aldı. 1874'ten sonra Tahrirat Kalemi'ne girdi.1897'de kısa bir süre Adana valiliği, daha sonra 1902'ye değin Yemen Valiliği görevlerinde bulundu. Aynı yıl Selânik, Kosova ve Manastır vilayetleri genel müfettişliğine atandı. II. Meşrutiyet'in ilanından (1908) sonra, Rumeli'deki çalışmalarından hoşnut olan İttihat ve Terakki yönetiminin isteğiyle, 30 Kasım 1908'de kurulan Kâmil Paşa hükümetinde dahiliye nazırlığına getirildi. 22 Nisan 1909'da Tevfik Paşa'nın istifasından sonra yeniden sadrazamlığa getirildi. Kısa bir süre Gazi Ahmed Muhtar Paşa hükümetinde adliye nazırlığı yaptıktan sonra, 15 Ekim 1912'de Viyana sefirliğine atandı. Bu görevi I. Dünya Savaşı sonuna değin sürdürdü, savaştan sonra da Viyana'dan ayrılmadı ve 1922 yılında orada öldü. Cenazesi İstanbul'a getirilerek Beşiktaş'ta Yahya Efendi Dergahı'nda toprağa verildi.
 
Ce: Büyükelçi Biyografileri

Hüseyin Ragıp Baydur - (27.02.1955) </B>
Türkiye'nin Londra Büyük Elçisi Hüseyin Ragıp Baydur, 27 Şubat 1955 tarihinde öldü.Hüseyin Ragıp Baydur, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Bir aralık gazetecilik ve öğretmenlik, Sakız adasında Maarif Müfettişliği etmiş, 1919'dan sonra da kendisini tamamiyle gazeteciliğe vermişti.Roma, Washington ve Londra Büyükelçiliklerinde bulunmuştur.

Kaynak:Bütün Dünya Yıllığı 1957
 
Ce: Büyükelçi Biyografileri

Hüsrev Gerede ( 1886)- (1962) </B>
1886 yılında Edirne'de doğdu. Harp Akademisini kurmay yüzbaşı olarak bitirdi (1908). I. Dünya Savaşı'nda Şark Cephesi'nde (1914-1917) görev aldı. Daha sonra Mustafa Kemal Paşa'nın kurmay heyetinde istihbarat ve siyasi şube müdürlüğü yaptı (1919). Meclisi Mebusan üyeliğine seçildi ve İstanbul'un işgali üzerine Ankara'ya geçerek Trabzon milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin çalışmalarına katıldı. Bolu İsyanı'nda Gerede Olayı'nda gösterdiği başarıdan dolayı Atatürk daha sonra kendisine Gerede soyadını verdi. Cumhuriyet döneminde askerlikten ayrılarak, Budapeşte, Sofya, Tahran, Tokyo, Berlin ve Rio de Janeiro Büyükelçiliklerinde bulundu, elçiliği sırasında Türk-Japon ve Türk-Alman dostluğunun güçlenmesine çalıştı. 1934-1936 Urfa, 1942-1947 Sivas milletvekiliydi. 1962 yılında İstanbul'da öldü.
 
Ce: Büyükelçi Biyografileri

brahim Nebioğlu ( 1961) </B>
AZERBAYCAN CUMHURİYETİ BAŞKONSOLOSU İBRAHİM NEBİOĞLUNUN BİYOGRAFİSİ

İbrahim Nebioğlu 1961 yılında Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de doğdu. Zamanın ünlü aydın ailelerinden birine mensuptur. Nebioğlu, çocukluktan fizik ve matematiğe düşkünlüğü ile arkadaşları arasında dikkat çekti. Bunun başlıca sebebi, çok sevdiği babası tanınmış fizik profesörü Nebi Yakubov’dur. Bir petrol ülkesinde yaşamanın temel özelliği olarak gençler, bu sahada eğitime yönelirler. İbrahim Nebioğlu da birçok genç gibi Azerbaycan Petrol Akademisi’ni kazandı ve burayı 1983 yılında başarıyla bitirdi.

Nebioğlu, eğitimine devam ederek doktorasını 1990 da tamamladı. Petrol Akademisi’ni bitirmesine rağmen, ara sıra Azerbaycan basınında araştırmaları ve bilimsel çalışmalarıyla tanınmaya başladı. Azerbaycan Radyo ve Televizyonunda sunduğu programlar sayesinde halkın büyük takdirini kazandı. Bağımsızlığa doğru adım atan Azerbaycan'ın hayatında önemli imzası olan İbrahim Nebioğlu, ilk defa olarak Azerbaycan-Türkiye müşterek televizyon şirketinin kurulmasıyla halkın hafızasında unutulmaz bir iz bıraktı. Halk onun vasıtasıyla Türkiye'deki kardeşleriyle hasret giderdi ve sanat dünyasının tanınan isimleriyle bir araya geldi.

1993 - 2003 Mart ayına kadar Azerbaycan Televizyonu’nun Ankara-Türkiye Temsilciliğini yaptı. Azerbaycan halkı, onun Türkiye hakkında hazırladığı ve sunduğu programları, haberleri ilgiyle izledi. Ayrıca gazetelerde çıkan yazılarıyla okurlarının ilgi odağı oldu. BBC World Service’ın 8 yıl boyunca Türkiye muhabirliğini yaptı. Zerkolo, Ayna, Panorama ve Zaman gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Yediden yetmişe herkes tarafında sevilen ve sayılan Nebioğlu, yaptığı araştırma ve çalışmalarından dolayı çok sayıda kişi ve kuruluştan ödüller aldı. 2003 yılında Türkiye'de yılın yabancı gazetecisi seçildi. İbrahim Nebioğlu'nun başarıyla dolu geçen bu çalışmaları sonucu aldığı en büyük ödül ise İstanbul'a Başkonsolos olarak tayin olmasıydı. Nebioğlu, İstanbul’da faaliyet gösteren Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği’nin fahri başkanlığını da yapmaktadır. Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Nebioğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır.
 
Ce: Büyükelçi Biyografileri

İsmail Berduk Olgaçay ( 1924) </B>
1924 yılında Adana’da doğdu. 1936’da Mersin Gazipaşa İlkokulu’nu, 1942’de Tarsus Amerikan Koleji’ni, 1946’da AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. 31 Aralık 1946’da Dışişleri Bakanlığına girdi. Bakanlığın merkez teşkilatında, evrak memurluğundan genel sekreter yardımcılığı ve teftiş kurulu başkanlığına kadar çeşitli görevlerde bulundu. Türkiye dışında ise Anvers, Oslo, Londra, Moskova, Milano, Paris, Kuveyt, Brasilia, Kahire ve Prag’da –büyükelçilik dahil– çeşitli sıfatlarla görev yaptı. 1988 yılında emekli olan Olgaçay, Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.

ESERLERİ: Tasmalı Çekirge (1990 Türkiye Yazarlar Birliği Hatıra Ödülü) *Perşembenin Gelişi *P.S.’95
 
Ce: Büyükelçi Biyografileri

İsmail Hami Danişmend ( 1889)- (1967) </B>
Babası Cebeli Garbi mutasarrıflarından Kamil Paşadır. 1889 yılında Merzifon'da doğdu. Siyasal Bilgiler Okulu'nu bitirdi ayrıca Kollej de France'da okudu. Sivas Kongresi'ne İstanbul delegesi olarak katıldı. Sivas Kongresi sıralarında yayınlanan "İrade-i Milliye" gazetesine Mustafa Kemal Paşa'nın kendisine dikte ettirdiği makaleleri, imzası ile yayınladı. Temsil Heyeti ile birlikte Ankara'ya gelmeyen Danişmend, İstanbul'a gitmiş ve Padişah Hükümeti tarafından Barselona'ya şehbender (konsolos) olarak atanmıştır.
 
Ce: Büyükelçi Biyografileri

Kamran İnan ( 1929) </B>
Kamran İnan ANAP Van Milletvekili
GAYDA - 1929, Selahattin, Mecbure - Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Cenevre Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Cenevre Üniversitesi Hukuk Doktorası - Fransızca, İngilizce, İtalyanca - Hukuk Doktoru, Diplomat - Birleşmiş Milletler Nezdinde Büyükelçi, Daimi Temsilci - Cumhuriyet Senatosu Bitlis Üyesi (1973-1979) - XVII, XVIII, XIX, XX nci Dönem Bitlis Milletvekili - Enerji ve Tabii Kaynaklar, Devlet Eski Bakanı - TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı – Evli.
 
Geri
Üst