Gazeteciler Biyografi

Ce: Gazeteciler Biyografi

Ali Sami Alkış ( 1947)



--------------------------------------------------------------------------------
1947 senesinde Üsküp'te dünyaya gelen Alkış, gazeteciliğe 1966 yılında başladı. B.Sabah, Yeni İstanbul, Günaydın, Tercüman, Güneş ve son olarak da Türkiye Gazetesi'nde spor yazarlığı yapan Alkış'ın çeşitli kurumlardan aldığı 28 ödülü var..
Mavi Gözlerin Kronometresi, Bu Kitabı Okuyanı Vururum, Türk Sporcusu Nasıl Besleniyor? ve Türk Sporunda Seks adlı 4 basılı eseri bulunan yazarımız Ali Sami Alkış, İÜ İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından 'Yılın İletişimcisi' seçildi.

HAKKINDA YAZILANLAR

Ali Sami Alkış star'da
Star 3 Eylül 2001

Türk Spor Basını'nın güçlü kalemi, Anadolu'nun sesi, doğruların bekçisi, yalancıların korkulu rüyası ALİ SAMİ ALKIŞ da STARSPOR yazı ailesine katıldı.

STAR Gazetesi'nde Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve diğer konuları işleyeceği yazılarının yanı sıra STAR TV'nin spor programlarında da yorumculuk görevini üstlenecek olan ALKIŞ, değişik tarzdaki kritikleriyle birlikte, müthiş tespitleri ile gündemi sürekli belirleyen isimlerden olacak.
 
Ce: Gazeteciler Biyografi

Alparslan Akıncı ( 25.07.1972)



--------------------------------------------------------------------------------
Doğum Tarihi : 25.07.1972

Doğum Yeri: Kahramanmaraş

Medeni durumu: Evli , bir çocuk babası

İŞ DENEYİMLERİ :

2001- 2002 Işık Tv "Avrasya Dosyası Programı" Yapımcısı - Sunucusu

2000- 2001 Yeni Avrasya Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

1999- 2000 Bayrak FM "Geçmişten Günümüze Türk Dünyası Programı Yapımcısı -Sunucusu

1998-1999 Ahmet Yesevi Üniversitesi Araştırma Merkezi Türk Dünyası Bilgi Bankası kurucusu

1997-1998 Bilig Yayıncılık - Ahmet Yesevi Üniversitesi Haber Bülteni Türk Dünyası Editörü

1997- Türkeli Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

1996- Türkeli Gazetesi Türk Dünyası Sayfaları Editörü

1995- Milliyetçi Çizgi Gazetesi Yazı İşleri Servisi - Tashih uzmanı

EĞİTİM :

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Mezunu

DİL :

Azerice, Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Türkmence, Tatarca, Başkurtça, Uygurca, Yakutça, Tuvaca, Çuvaşça, Kırım Türkçesi, Eski Uygur Türkçesi iyi düzeyde , Rusça ve İngilizce orta düzeyde...

ALINAN ÖDÜLLER :

15 Mart 1998 - "Kardeş Devlet Ve Toplulukları Türk Dünyası Bilgi Yarışması" - Birincilik Ödülü - (Türkiye'yi temsilen)

YETKİLER :

Türkeli Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü - 1997

Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilgi Bankası - 1998

Yeni Avrasya Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü - 2000

Işık Tv Avrasya Dosyası Programı Yapımcılığı -2001

Bilig Yayıncılık Tashih ve Redaksiya Uzmanı - 1999-2001

KİTAP ÇALIŞMALARI

2002 - Türkistan Uluslararası Ansiklopedisi - Kazakça'dan aktarma 1655 s.

( 9. Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel Bey'in himayelerinde ve desteğiyle yayınlanacak )

1998- Kızıl Kırgın - Kazakça'dan aktarma ( Baskıya Hazır)82 s.

1999- Resul Rıza Özlemi - Azerbaycan'dan Türkçesi'nden aktarma 216 s.

1998- Avrasya İletişim Rehberi 560 s.

2001 - Rusya İş Rehberi 280 s.

1999 - Uyan Kazak - Kazak Türkçesi'nden aktarma 140 s..
 
Ce: Gazeteciler Biyografi

Altan Erbulak ( 01.11.1929)- (1988)



--------------------------------------------------------------------------------
(1929-1988) Karikatürist Oyuncu - Gazeteci - Şovmen

Altan Erbulak 11 Kasım 1929'da Erzurum'da doğdu.Annesi,dini bütün bir ev kadını,sevecen ve hoş görülü. Babası Binbaşı .Altan'nın çocukluğu,babasının atanması ile ilgili olarak,Anadolu'nun muhtelif şehirlerinde geçti. İlk okulu hemen her yılını farklı okullarda okudu.Alıştığı arkadaşlarından kopmak onu çok üzüyordu. Orta okulu Bakırköy orta okulunda bitirip,Işık Lisesi'ne yazdırıldı.(Anılarında Işık Lisesi'nden ve çoçuklu- ğundan detaylı olarak bahis ediyor.Lütfen bakınız.)Işık Lisesi'nde başarısız olup,Akademinin resim bölümü- Ne kayıt oldu.Akademiyi bitirmeden onbaşı olarak askere gitti.Altan'nın babası da resim yapardı. Babası emekli olduktan sonra Bakırköy'de,Kartal Tepe Mahallesi Muhtarı oldu.Zengin değillerdi ama iki çocuklarını örselenmeden büyütmeyi başardılar.Altan'nın Bilgi adında bir kız kardeşi var. Bakırköy'de oturlarken Münir Özkul,Sadri Alışık ve Altan Karındaş ile,trende gidip gelirken skeçler oynar Komiklikler yaparmış.Aile arasında da tuhaflıklarını zevkle izlerlermiş.Sahneye ilk defa 1955 yılında cep Tiyatrosunda amatör olarak çıktı.aynı. yıl Altan Aşkın'la evleniyor.Kızı (altan) Ayşe Erbulak doğuyor (Ayşe bir Norveç'li evli orada yaşıyor.)1957 yılında Haldun Dormen'le tanışıyor.Bir kereliğine Küçük Sahne'de Dormen Tiyatrosu'nda Erol Günaydın ile Teyzesi adlı oyunda,kel bir uşak oynuyor ve bir daha tiyatrodan Kopamıyor.

1962 yılında Dormen Tiyatrosunda "Ayı Masalı"adlı oyunda tanışarak Füsun Şahin'le 21 Şubat 1964 te ikinci evlliğini yaptı. Bu evliliğinden 20 Ekim 1975 te Seviç Erbulak doğdu. (Şehir Tiyatrosu sanatçısı ,oda babasının yolunda dizilerde oynuyor,ödüller alıyor.) 1970 yılına kadar Dormen Tiyatrosunda profesyonel olarak çeşitli roller oynadı ve bu arada birçok oyun yönetti. Misafir olarak Münir Özkul tiyatrosun'da,1969'da İstanbul Devlet Opera Balesi'nde konuk oyuncu olarak Güngör Dilmen'in baş yapıtlarından Midas'ın Kulakları'nda 'Berber Başını' oynadı.Bir iki ay sonra Kültür Sarayı yandığında,Taksim meydanında bir saat yangını ağlayarak izledi.Onu birde yıllar sonra babasının ölümüyle oğullarının doğar doğmaz ölmeleri ağlattı.Bunun dışında limonu limonata yapan,son derece neşeli,anlayışla bir kimlik sergiledi.Pembe gözlüklüydü ama her şeyi içine attı.

1971-1979 yılları arasında Metin Serezli ile birlikte Koca Mustafa paşa Çevre Tiyatrosu'nu kurdu.Buradaki bütün oyunlarda rol alıp,bir kaçını da yönetti.Ünlü bir ikilinin o yıllarda Beyoğlu-Şişli dışında tiyatro açması ilk defa gerçekleşiyordu.İkinci bir ilk ise "Yüzsüz Zühtü" Kandemir Konduk'un oynanan ilk oyunu olması idi. 1982'deEgemen Bostancı'nın teklifi üzerine "Yedi Kocalı Hürmüz"de Kekeme berberi oynadı.Uzunca bir süre yalnız gazetecilik,karikatüristlik yaptıktan sonra Haldun Dormen'in Pangaltı'daki tiyatrosunda Necati Cumalı'nın "Her Evde Hır var"adlı oyununda görev aldı.Belli aralıklarla Maksim Gazinosunda şov yaptı. İki kez daha tiyatro kurma girişiminde bulundu.Venüs Tiyatrosu'nda Erol Günaydın ile birlikte Bit Yeniği- ni adapte edip "Bit Yeniğimi?"adı altında oynadı.Bir de Aksaray Köşe Başı Tiyatrosu'nda "Fehim Paşa konağı"nı sahneye koydu,Yedi Bela Rasim adlı kabadayı rölünüde üstlendi.Fehim paşa rölünü Mete İnselel oynadı.Salon Çevre Tiyatrosu sahibi Hasan Zengin'e aitti.1986 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda çalışmaya başladı."Yanımdaki Yatak "adlı oyun bir dram sayılırdı ve orada ilk kez ciddi,dramatik bir rol oynadığı için çok mutluydu.Seyirci ilk kez kendisine gülmüyordu.1 Mayıs1988 yılında Dünyalar adlı oyunu oynadıktan sonra ertesi gün çıkacağı Almanya turnesinin hazırlıklarını yaparken aramızdan ayrıldı.Sahnede öldü diyebiliriz.

Hadi Çaman Tiyatrosu'nda "Aziz Name"oyunu yönetti ve Dekorunu yaptı. Dormen Tiyatrosu'nda "Puntila ağa İle Uşağı Matti"dekorunu gerçekleştirmiştir. Çevre Tiyatrosu'nda Teknik ekiple çalışır,baş tekniksiyen Selahattin Ustayla dekorları bir fiil sabahlara kadar boyar çakardı.Tam bir teknoloji hastası idi en son çıkan çıhazları kendisine ve tiyatroya hemen alırdı. Eskilerin alaylı dedikleri bir oyuncu idi.Ama İsmail Dümbüllü, Muammer Karaca ve benzeri ustalarla,usta çırak ilişkisini,ölünceye kadar sürdü.

Film TV Çalışmaları

Uzunca bir süre,yani 1962 yılına kadar Yeşil çam'da çok sayıda filmde rol aldı.Muhterem Nur en sevdiği film Oyuncusudur. Çitlenbik adlı birkaç bölümlük filmde yoksul,iyi yürekli köylü tiplemesiyle dikkati çekti. Feryat Filminde sonra 1960larda Filiz Akın'la film çekti.Bir filminde Gönül yazarla yatağa gireceği için sık sık yıkanır Olmuştu. TV Çalışmalarını sıralamak mümkün değil.Çok sayıda program sundu. Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım bunlardan biri yanlızca.Ahmet Üstel'in yazdığı parodilerde,özellikle Atılgan Ailesinde oynadı. Egemen Bostancı'nın müzikalleri televizyonda gösterildi. Bunlardan en renklisi Sezen Aksu Aile Gazinosu İdi.Yılbaşlarında skeçler yaptı.Televizyona tutkundu. Bilen Şöför Kazanıyor Halit Kıvanç ile birlikte,uzun yıllar sundu.Bu programda moral hocası oluyordu .Soruları Halit Kıvanç soruyordu.

Gazetecilik-Karikatüristlik

1947de Her Gün gazetesinde Karikatürist olarak çalışma hayatına atıldı.Sonra sırası ile Vatan ,Yeni Sabah, Milliyet ve çeşitli dergilerde karikatür çizdi. Karikatüristlik-Gazetecilik hangisi esas mesleğim bilemiyorum Derdi.Tiyatroculuk ve gazetecilik kızları gibiydi.Dizi halinde yıllarca süren çizimlerinden bazıları: Cafer'le Hürmüz (Münir Özkul-Heyacan Başaran'dan esinlenerek.) Taş Arabası,Yuki (Orhan Boran'nın radyodayarattığı Tipi dergi olarak çizdi.)
1958 yılında ,Yeni Sabahta Gazetesinde çalışırken ,bir hafta boyunca Medrano Sirkinde palyaçoluk yaptı. Teoman Orberk bu macerayı resimlerle ölüsüzleştirdi. Bir Başka Dünya adı altında Sirkteki günlerini Kaleme alıp, karikatürledi.
Anıları Nalıncı Keseri yada Ben Bir yalancıyım adlı bir kitapta topladı. Ölümünden sonra Delikır ile Kırmızı başlıklı seyirci adı altında Füsun Erbulak tarafından kendi anıları ıle birlikte bastırıldı. Bir de bilgi yayın evinin bir çocuk kitabında bu anılardan Füsun Erbulak tarafından alıntılar yapıldı. Uçuç Böceği ile Delikır Kiracı ve Taş Arabası adı altında karikatürlü yazılarını içeren iki kitabı Parantez yayınlarından çıktı. Şu ara Yalvaç Ural kapsamlı bir albümünü hazırlamakta. Ödülleri:
Altan Erbulak 'ın gazetecilik ve karikatürlerinden ötürü çok sayıda ödülü var.Oyunculuktan İlhan İskender ödülünü Küçük Sahnede oynadığı İkinci Baskı'daki Canavar Cafer rolü ile.(Buradaki kabadayıyı Kahvedekilerle sohbet ederek çalışmıştı. Sustalının nasıl açılıp kapanacağını öğrenmek istediğinde,kendisine Dersi veren kabadayı, Olmadı,demiş.Bunu açınca kapatmayacaksın.)
Ekspres Altın Heykel 1969
Ekspres Altın Heykel 1970
Ekspres Altın Heykel-Yılın en iyi erkek tiyatro sanatçısı 1971
İsmail Dümbüllü 1982-1983 yılının en başarılı sanatçısı
Gazeteciler Cemiyeti- Türk Spor yazarları Derneği
Spor Yazılarında 25.Yıl 1971

Kaynak:Füsun Erbulak

Hazılayan: Ayhan Güldağları

İki kitapta Altan Erbulak
Sensin İnsan Altan Erbulak
Yerli Leylek Altan Erbulak
Genel Yönetmenliğini Yalvaç Uralın yaptığı Aksoy Yayıncılık Tarafından Birinci baskısı 2000 Yılında basılan iki kitapta Altan Erbulak'ın yazı ve karikatürlerinin büyük bir kısmı var
 
Ce: Gazeteciler Biyografi

Arif Keskiner ( 1938)



--------------------------------------------------------------------------------
1938 yılında Osmaniye’de doğdu. Gazetecilik yaptı. Önce Ekta Film, sonra da
Çiçek Film şirketini kurdu. Amigo Hüsnü adlı filmiyle yönetmenliğe başladı
(1875). Abdurrahman Keskiner'in ağabeyidir.

Önemli filmleri: Kapıcılar Kralı (Zeki Ökten), Selvi Boylum Al Yazmalım (Atıf
Yılmaz), Maden (Yavuz Özkan).
 
Ce: Gazeteciler Biyografi

Arman Talay ( 1938)- (1998)



--------------------------------------------------------------------------------
Arman Talay (1938-1998) Spor yazarı. Aslen Yozgatlı bir ailenin çocuğu olan Arman Talay'ın ağabeyi, Olimpiyat Gazetesi ile Türkiye Spor Alemi adlı gazeteleri çıkaran Agop Doğan Talay'dır.

Türkiye Spor Yazarları Derneği ve Spor Kulübü Derneği Ankara Şubesi Başkanlığı'nı yaptı. Ankara'da doğdu. 1955 yılında Ulus gazetesinde gazeteciliğe başladı. 1968'de TRT Spor Haberleri Müdürlüğü'nde muhabir olarak görev yaptı. Yurtdışında ilk spor naklen yayınını 1972 Münih Olimpiyatları'nın açılışını sunarak gerçekleştirdi. Bir ara Show TV Ankara Spor Servisi sorumluluğu görevini üstlendi. Tercüman gazetesi spor servisinde de görev yaptı.

Arman Talay, 1998 yılında, Fransa'nın ermeni soykırımı iddialarını yasa tasarısı olarak kabul etmesinin gerginliğinin sürdüğü günlerde vefat etti. Talay'ın cenaze töreninde tabutunun Türk bayrağına sarılı olması dikkat çekti. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, Ankara Cebeci Asri Mezarlığı'nın 'gayrimüslimler' bölümünde toprağa verilen Arman Talay'ın kabri başında konuşma yapan bir papaz, "Burada müslümanlar, hıristiyanlar ve museviler var. Ama hepimiz kardeşiz. Herkes bildiği ve inandığı duayı okusun" diyordu.
 
Ce: Gazeteciler Biyografi

Arslan Tekin ( 1953)



--------------------------------------------------------------------------------
1953 yılında Yozgat’ın Yerköy kazasında doğdu.Ortaokulu ve liseyi ilçesinde, üniversiteyi AÜ DTCF’de tamamladı.Suudi Arabisitan Riyad Melik Suud Üniversitesinde iki dönem okudu.İÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde doktora yaptı.Kısa bir süre Başbakanlık Osmanlı Arşiv Dairesinde çalıştı.Hergün, Tercüman,milliyet, Ortadoğu, Yeni Günaydın, Akşam ve Türkiye gazetelerinde muhabir, redaktör, haber müdürü, yazı işleri müdürü, köşe yazırı, röportaj yazarı olarak çalıştı.1993 yılında Acun dil dergisini çıkardı.Türk Yurdu dergisinin 1911-1929 yılları arasında yayınlanan osmaünlıca 205 nüshanın yeni harflerle yayınlanması projesini yürüttü.

ESERLERİ
Envarü’l Aşıkin(Yazıcıoğlu Ahmed Bican’dan Melek Tekin’le birlikte), Vesiletü’n Necat-Mevlid (Süleyman Çelebi’den),Kovulacak Güçler,Balkan Volkanı,Edebiyatımızda İsimler ve Terimler Sözlüğü, Milliyetçi Hareket’te Yeni Dönem ve Dr.Devlet Bahçeli,İbn-i Kesir Tercümesi (1-4), Ülke Yazıları, Bizim Güneydoğu, Kosova’da Kan Kokusu.
 
Ce: Gazeteciler Biyografi

Asaf Savaş Akat



--------------------------------------------------------------------------------
12 Eylül 1980’den sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakülkesi öğretim üyeliğinden uzklaştırıldı.Yeni Gündem adlı haftalık dergide ve İletişim Yayınlarında değişik görevler üstlendi.Bir ara DSP danışmanları arasında yer almasına rağmen Bülent Ecevit’le anlaşamadığı için ayrıldı.SHP’ye katıldı.SHP’de bulunduğu dönemde Kemalizm’i eleştirmesiyle dikkat çekti.Mustafa Çalık yönetimindeki Türkiye Günlüğü dergisinin düzenlediği Değişen Dünya ve Türkiye konulu tarihi açık oturumda Özalcılığını ilan etti (1993).Panel’in ardından fazla bir süre geçmeden Turgut Özal öldü.YDH Kurucusu oldu.Kavala Holding ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu üyeliğiliğinde bulundu.TÜSİAD’a üye oldu bilahare ayrıldı.Bilgi Üniversitesi rektörlüğü yaptı.Emine Uşaklıgil ile boşandı, halen Nilüfer Göle ile evli.Sabah gazetesinde ekonomi yazıları yazıyor.
 
Ce: Gazeteciler Biyografi

Ayfer Tunç ( 1964)



--------------------------------------------------------------------------------
1964'te Adapazarı'nda doğdu. İstanbul Erenköy Kız Lisesi'ni ve İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Edebiyat üzerine ilk yazısını 1983'de Edebiyat 81 dergisinde yayımladı. O tarihten itibaren çeşitli dergilerde yazılar yayımladı. 1989 yılında Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Yunus Nadi Öykü Armağanı'na katıldı, "Saklı" adlı öyküsüyle birincilik ödülü kazandı. Aynı yıl ilk hikâye kitabı olan Saklı Cem Yayınevi tarafından yayımlandı. 1989 yılında gazeteciliğe başladı. Sokak dergisinde, Güneş ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde çalıştı.

ESERLERİ

1992 yılında ilk romanı Kapak Kızı Simavi Yayınları tarafından yayımlandı. 1995 yılında Oya Ayman'la birlikte yaptığı bir gazetecilik çalışması olan İkiyüzlü Cinsellik adlı araştırma kitabı Altın Kitaplar'dan çıktı. 1996'da Mağara Arkadaşları, 2000'de Aziz Bey Hadisesi adlı öykü kitapları da Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı
 
Ce: Gazeteciler Biyografi

Ayşe Böhürler ( 1963)



--------------------------------------------------------------------------------
1963 yılında Nevşehir'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'ndan mezun oldu.

1992 yılına kadar haftalık dergilerde editörlük yaptı ve yayın kurullarında bulundu. 1995 yılından bu yana bir özel televizyon kanalında kadın ve çocuk programları sorumlusu olarak çalışıyor.

Yaptığı programlar Yazarlar Birliği ödülü ile Mevlana büyük ödülüne layık görüldü ve çeşitli sivil toplum örgütlerince de ödüllendirildi. Evli ve üç çocuk annesi.
 
Ce: Gazeteciler Biyografi

anu Avar



--------------------------------------------------------------------------------
Banu Avar, BBC Türkçe Yayınlar Bölümü’nde programcı ve spiker olarak çalışırken (1984-1991) TRT’nin Londra muhabirliğini yaptı. Mehmet Ali Birand’ın yönettiği 32. Gün’ün Londra muhabirliğini üstlendi (1980-1981). BBC’nin ve Discovery Channel’ın "I, Ceasar", "Crimean War", "The Great Game" ve "Troy" belgesellerinin Türkiye prodüktörlüğünü yaptı. Azerbaycan Devlet Kanalı’nda birçok kez gösterime giren "Aliyev" ve Makedonca’ya çevrilen "Ohri, Güzel Ohri"nin dışında "Bir Zamanlar Kıbrıs’ta", "Devlerin Savaş Alanı Afganistan" ve "Türkiye Sevdalıları" gibi 30’dan fazla belgesel gerçekleştirdi. Hazırlayıp sunduğu "Sınırlar Arasında" programı haziran 2004’ten itibaren TRT 1’de yayınlanmaya başlandı.

ESERİ

Sınırlar Arasında, Hüznün Toprağı Balkanlar'dan Geleceğin Gücü Avrasya'ya
Nisan 2006
Doğan Kitap
 
Geri
Üst