Ramazan Ayında Hergün İçin İftar Menüleri 2012

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
20.GÜN MENÜSÜ
-------------------

LEBENİYE ÇORBASI
İSLİM KEBABI
PİRİNÇ PİLAVI
KAYISI HOŞAFI






Lebeniye Çorbası

MALZEMELER
10 su bardağı su
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
KÖFTESİ İÇİN
400 gr.kıyma
1 adet soğan
Karabiber tuz
YOĞURTLU TERBİYESİ İÇİN
3 su bardağı yoğurt,

1 adet yumurta
1 yemek kaşığı un

ÜZERİ İÇİN
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı kuru nane

YAPILIŞI
*Su ve pirinci bir tencereye koyup haşlayın
*Köfte malzemeleriyle köftenizi yoğurun,küçük küçük yuvarlayın
*Köfteleri üzerlerine biraz un atarak unlayın ve az yağda hafif çevirin
*Bu köfteleri tencereye ilave edin
*Köfteler haşlanınca,ayrı bir yerde çırptığınız,yoğurt,yumurta ve unu tencereye döküp hızla karıştırınız
*Kaynamaya başladıktan sonra bir iki taşım kaynatıp tuzunu atın ve altını kapatın.

*Kızarttığınız tereyağına naneyi atıp karıştırın ve lebeniye çorbasının üzerine dökün.







İslim Kebabı

Malzemeler:

1,5kg ince uzun patlıcan
4-5 adet çarliston biber, irice doğranmış
3-4 adet küçük domates
köfte için:
yarım kg kıyma
1 yumurta
1 kuru soğan
2-3 diş sarımsak
2-3 dilim ekmek içi (fırında kurutulup rondoda çekilmiş)
tuz
karabiber
sos için:
2-3 domates
sıvıyağ
1 çay bardağı su
tuz

Hazırlanması:

Patlıcanların kabuklarının bir kısmını ortadan kesin, böylece diğer dilimlerken kenarlarında çizgiler kalsın. Dilimleri tuzlayın veya tuzlu suda bekletin.

Bu arada köfteyi hazırlayın. Köfte harcındaki tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun. Harçtan yumurtadan biraz küçük parçalar koparıp yuvarlayın. Cam tepside fırına sürüp 200C'de pişirin.

Köfteler pişerken patlıcanları kızgın yağda hafif pembeleşene kadar kızartın.

Derin bir kaseye 2 patlıcan dilimini karşılıklı yerleştirin. İçine bir köfte koyup patlıcanları üzerine kapatın. Kaseyi ters çevirin, kebabı fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine 1 biber dilimi ve 1 domates dilimi yerleştirip kürdan batırın ve 200C'de pişirin.

Sosu için domatesleri soyup rendeleyin. Biraz sıvıyağ ile tavada öldürün, suyu ilave edip kaynatın. Tuzunu da ekledikten sonra tabaklara paylaştırın.


* Aynı yemekte iç için köfte yerine biber, domatesle kavrulmuş, baharatlı kuşbaşı da konulabilir.







Kayışı Hoşafı

Malzemeler:
1 Su Bardağı Malatya Kayısısı
1 Su Bardağı Toz Şeker
6 Su Bardağı Soğuk Su
1 Adet Tane Karanfil

Ön Hazırlık:
Kayısılar ılık su içerisinde 5 dakika dinlendirilecek. Süzgece alınacak ve bir güzel yıkanacak.


Tencere içerisine 1 su bardağı kayısı, 1 adet tane karanfil, 6 su bardağı soğuk su konulacak ve kaynatılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra tencere kapağı aralıklı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılıp not edilecek. 30 dakika süre sonunda tencereye 1 su bardağı toz şeker ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere 3 dakika süre ile tekrar kaynatılacak ve ocak söndürülecek. Hoşaf soğutulduktan sonra servise hazır.

Not:
Malzeme oranlarını iki katına çıkartarak daha fazla kayısı hoşafı hazırlanabilir. Hoşafı çok tatlı sevenler şeker oranını artırabilirler.




Kalbinize teselli ruhunuza ilaç olacak bir Ramazan ayı diliyoruz tüm Meleklerimize.. 🙂
 
21.GÜN MENÜSÜ
------------------

MAHLUTA ÇORBASI
TAVUK SOTE
YOĞURTLU HAVUÇ SALATASI
ÖZBEK PİLAVI
ÇİKOLATA SOSLU MUHALLEBİ







Mahluta Çorbası

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı yada yeşil mercimek
¼ su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet yeşil biber
2 adet et yada tavuk bulyon
2 yemek kaşığı tereyağı yada sıvıyağ
1 adet küçük havuç
1 adet orta yada küçük boy patates
2,5 litre sıcak su
Kimyon
Toz kişniş

Yapılışı:

Mercimeği pirinç ile birlikte 2 su yıkayıp ve süzün.
Soğanı, sarımsağı, biberi, havuç ve patatesi yemeklik doğrayın, tereyağı ile birlikte tencereye aldığınız soğan, biber ve sarımsağı tuz ekleyerek pembeleşene kadar kavurun.
Havuç ve patatesi ekleyerek biraz daha kavurun.
Yıkayıp süzdüğünüz mercimek ve pirinçleri tencerenin içine katarak 1-2 kez karıştırın, sıcak suyu tencereye koyun ve baharatlar ile birlikte bulyonları ekleyin.
Mercimekler ve pirinçler tamamen pişene kadar orta ateşte kaynatın.
İsteseniz blendırdan geçirerek servis yapın.









Tavuk Sote

Malzemeler:
600 gr. Tavuk But Eti
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Adet Soğan
5 Diş Sarımsak
2 Adet Domates
2 Adet Sivri Biber
1 Tatlı Kaşığı Kekik
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Kavurma Sacı


Baharatlı tavuk sote pişirme sacı üzerinde, ya da teflon büyük tava içerisinde yapılabilir. Bu yemeği hazırlamak için, ana malzeme olarak tavuk göğsü veya tavuk butu derisiz olarak kullanılabilir.

Ön Hazırlık:
Tavuk but eti kuşbaşı doğranacak. Domatesler soyulacak ve küp doğranacak. Soğan piyaz, biberler halka doğranacak. Sarımsaklar soyulacak ve iri doğranacak.

Maharetini Göster:
Kavurma sacı içerisine zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine kuşbaşı but eti ilave edilecek ve yüksek ısıda etin bıraktığı su buhar olup uçuncaya kadar kavrulacak. Ardından sacın orta yerinden yer açılacak, soğan ilave edilecek ve diriliği gidinceye kadar kavrulacak. Üzerine sivri biber ve sarımsak ilave edilecek, hafif kavrulacak. Domatesler ilave edilecek ve malzemeler bir güzel karıştırılacak. Normal ısı ayarında domateslerin bıraktığı su, buhar olup uçuncaya kadar kavrulacak. Kavurma işlemi bittikten sonra üzerine karabiber, kimyon, pul biber, kekik ve tuz ilave edilecek, karıştırılacak.









Yoğurtlu Havuç Salatası

Malzemeler :
Yarım kg havuç.
Yarım kg yoğurt.
1-2 diş sarımsak.
Çok az sıvı yağ.
Çok az zeytinyağ.
Tuz.

Havuçlarımızı yıkayalım, soyacak yardımı ile güzelce tıraşlıyalım, rendeleyelim. Tavamıza çok az sıvı yağ koyalım, havuçlarımızı ekleyelim ve tuzumuzuda serpelim güzelce orta hararetli ocakda kavuralım. Kavrulan havuçlarımızı soğuması için kenarda bekletelim.
Sarımsaklarımızı soyalım ve tuz ekleyip ezelim. Büyükce bir kapaklı kaseye sarımsaklarımızı, yoğurdumuzu koyalım ve güzelce karıştıralım. ( Pürüzsüz bir karışım olmalı ) bu karışıma ılık haldeki kavurduğumuz havuçlarımızı ekleyelim ve yavaşca çok hırpalamadan yoğurdumuzla, havucumuzu karıştıralım. Bu aşamada tadına bakalım tuz ayarını, yoğurdun kıvamını konturol edelim. Tadı, kıvamı yerindeyse servis tabağımıza yerleştirelim.








Özbek Pilavı

Malzeme (6-8 kişilik)

5 adet orta boy havuç
3 adet orta boy soğan
800 gr büyük parça halinde (daha fazla et isterseniz 1 kg) kuzu eti (etin yağlarını aldırmayın, yemeğinize lezzet katacaktır)
2 baş sarımsak (ayıklanmıyacak, kök kısmı kesildikten sonra yıkanacak ve tüm olarak konacak)
1 su bardağı sıvı yağı (Yağı azaltmaya çalışmayın çünkü lezzetin sırrı yağdadır)
1/2 kg baldo pirinç
1 yemek kaşığı tane kimyon (arzu ederseniz çekilmiş de kullanabilirsiniz)
1.5 yemek kaşığı tuz
1.2 litre kaynar su



Yapılışı;

Havuçları jülyen, Soğanları ise yarım halka olarak doğrayın (ince olmasın)
Pirinci yıkayın ve bir kenarda bekletin
İki baş sarımsağı da tüm olarak yıkayın (soymayın) kök kısmı varsa kesin ve kenarda bekletin
Büyük bir tencereyi yüksek ateşe alın (Demir döküm tencere bu yemek için ideal bir seçim olur) ve ısıtın, ısınınca yağı ekleyin ve ısınmasını bekleyin
Isınan yağa önce soğanları atın ve altın sarısı rengi alana kadar kavurun
Kavrulmuş soğana eti ekleyin ve et kahverengileşip altın sarısı kabuğa bürünene kadar ara sıra karıştırarak kavurun
Et kavrulduktan sonra havucu ekleyin ve onun iyice kavrulmasını sağlayın
Et ve sebzeler kavrulunca kaynar suyu ekleyin ve tencerenin altını kısın
Yemeğe tuz, sarımsak ve kimyonu ekleyin, tencerenin kapağını hafif aralık bırakacak şekilde kapayın ve yaklaşık 30-40 dakika etler yumuşayana kadar pişmeye bırakın
Etler yumuşadıktan sonra yemeğin tuzuna bakın, eksikse ekleyin, arzu ediyorsanız biraz da karabiber ekleyin
Yıkanmış pirinci etin pişmekte olduğu tencereye ekleyin, kevgirin sırtı ile pilavı güzelce tencereye yayın ve düzleştirin. Hiç karıştırmayın, pirinç suyun içinde gömülü olmalı, su eksik ise biraz daha su ekleyin (pirincin üzerinde yaklaşık yarım parmak kadar su olmalı)
Tencerenin altındaki ateşi yükseltin ve suyun iyice buharlaşmasını sağlayın (dikkat edin fazla buharlaşıp da pilavın altı yanmasın, normal pilavı demlerken ne kadar su bırakıyorsanız o kadar su bırakın) ve tencerenin altını kısın
Pirinç suyunu çekince demlenmeye hazır demektir, tencerenin ağzını kapatın, mutlaka tencerenin altını kısmış olduğunuza dikkat edin. Pilavı 20 dakika pişmeye bırakın
20 dakika sonra kapağı aralayıp pirincin pişip pişmediğini kontrol edin, eğer suyu az ise biraz kaynar su ekleyin ve tekrar kapağı kapatıp pişmeye bırakın
Pilav pişince etleri ve sarımsağı tencereden çıkarın, pilavı güzelce karıştırın ve tencerenin üzerine temiz bir bez kapatıp pilavı 10-15 dakika dinlendirin
Öte yandan çıkardığınız etleri küçük küçük doğrayın
Pilavı servis tabağına alın ve üzerine etleri yerleştirin. Pilav servise hazır..

P.S Her pirinç farklı oranda su kaldırdığından pilavın lapa olmaması için suyu dikkatlice ekleyin. Pilavın suyu eksikse sonradan eklenebilir ancak fazla suyun çaresi yok.







Çikolata Soslu Muhallebi

Malzemeler
4 Su bardağı süt
3 Çorba kaşığı mısır nişastası veya pirinç unu
2 Kahve fincanı tozşeker
1 Paket vanilya
1 Çay bardağı hazır çikolata sosu
Hazırlanışı

Tencereye mısır nişastasını veya pirinç ununu, tozşekeri ve sütü koyun.
Kaynayıncaya kadar karıştırın.
Ardından vanilyayı da ilave ederek pişirin.
Muhallebi kıvamına gelince, suyla ıslattığınız bir tepsiye bu karışımı boşaltıp soğumaya bırakın.
Soğumaya bıraktığınız tepsideki muhallebiyi dilimleyip servis tabağına alın.
Üzerine çikolata sosu gezdirip soğuk olarak servis yapın.





Bu Mübarek Ayı Huzur Dolu, Mutlu, Sıcak ve Sakin Bir Şekilde Geçirmenizi Diliyoruz Sevgili Melekler .. 🙂

 
22. Günün Menüsü
-------------------------

SEMİZOTLU YÖRÜK ÇORBASI
MANTARLI PİRZOLA
AKDENİZ SALATASI
PÜRE
TEL ŞEHRİYE PİLAVI
ŞEFTALİ TATLISI (PEŞMELBA)









Semizotlu Yörük Çorbası
Malzemeler:

• 250 gr semizotu
• 200 gr haşlanmış nohut
• 200 gr haşlanmış kurufasulye
• 200 gr haşlanmış aşurelik buğday
• 3 litre su / et suyu
• 1 su bardağı un
• 250 gr yoğurt
• 1 limonun suyu
• 100 gr tereyağı
• tuz
• yarım çay kaşığı kırmızıbiber




Hazırlanması:

Suyu, nohut, kurufasulye ve buğdayı büyük bir tencereye alıp kaynatın. Yoğurt, un ve limon suyunu başka bir kapta çırpın. Kaynayan sudan bir kepçe dolusu alıp yoğurtlu karışıma azar azar ve sürekli karıştırarak ekleyin. Bu karışımı kaynayan suya ilave edip tuzla tatlandırın. 15 dakika pişirin.

Semizotlarını temizleyin. Semizotlarını iri parçalar halinde doğrayın (sadece yaprak olarak da atabilirsiniz). Kaynamakta olan çorbaya tereyağını ekleyin. 10 dakika pişirin. Çorbayı ocaktan indirmeye 5 dakika kala semizotunu ilave edin. Tuzunu ve biberi serpin. Sıcak servis yapın.







Mantarlı Pirzola

Malzemeler
1 Çorba Kaşığı Margarin
4 Adet Pirzola
1 Adet Soğan
4 Adet Mantar
1 Adet Biber
1 Adet Domates
Tuz , Karabiber


Yemeğin Tarifi
Tavaya margarini alın. Karıştırarak eritin. Pirzolaları yağda çevirin. İyice pişince tavadan alın. Yemeklik doğranmış soğanları tavaya koyup, üzerine iri iri doğranmış mantarları ekleyin. Domates ve biberi küçük küçük doğrayıp, tavada karıştırın.
Tuz ve karabiberi ekleyin. 10 dakika daha pişirin. İçine yeniden pirzolaları ekleyip, pişirin. Sıcak olarak servis yapın.







Akdeniz Salatası



Malzemeler
2 Adet salatalık
2 Adet yeşil biber
1 Adet kırmızı soğan
200 gr beyaz peynir
1 Kilo domates
100 gr siyah zeytin
100 gr yeşil zeytin
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
3-4 Çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limon
Tuz


Hazırlanışı

Salatalıkları soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra iri küpler halinde doğrayın.
Biberleri ikiye bölüp sap ve çekirdekli kısımlarını temizledikten sonra küçük küçük doğrayın.
Soğanı soyup ince halkalar halinde dilimleyin.
Beyaz peynir ve domatesleri küp şeklinde doğrayın.
Domates, salatalık, biber, soğan halkalarını derin bir kaseye alın.
İnce kıyılmış maydanoz ve naneyi ekleyip, tuz serpin.
Üzerine zeytinyağı gezdirin.
Peynir ve zeytinleri ekleyip, karıştırın.
Üzerine yarım limon sıkıp, servis yapın.








Tel Şehriye Pilavı
MALZEMELER

2 bardak tel sehriye
3 kasik margarin ve siviyag (karisik)
1 adet tavuk bulyon
1 tatli kasigi tuz
3 bardak kaynamis su


Oncelikle genis bir kapakli tavaya yagimizi koyup kizdiriyoruz, ardindan 2 bardak tel sehriyemizi tavaya dokerek surekli karistirarak kavurmaya basliyoruz.

Tel sehriyeler iyice kavrulduktan sonra (cok karartmayin) tuz bulyon ve kaynar suyumuzu ekleyerek kisik ateste pilavimiz suyunu cekene kadar pisiriyoruz, suyunu cekmeye yakin kapagini acarak bir kac kez karistirmayi unutmayin. Pilav kivamini aldiktan sonra 10 dk dinlendirip servisinizi yapabilirsiniz.









Şeftali Tatlısı (Peşmelba)

1 kg şeftali
1 su bardağı su
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı toz şeker
1 poşet toz krem şanti
1 çay bardağı süt
1 avuç fındık


YAPILIŞI

Kişi sayısına göre şeftali diyecem ama kişi sayısının 3 katı kadar şeftali ile yapın çünkü ben 3 kişiye 8 şeftali ile yaptım tabakta bi gördüm bide kayboldu. Hem çok tatlı olmadığı için baymıyor o yüzden çok yeniyor. Neyse şeftalileri soyup ikiye ayırıyoruz tabi çekirdeğini çıkarıyoruz. Sonra her birinin üzerine birer çorba kaşığı toz şeker döküyoruz. Sonra bir su bardağı su ilave edip ocağa alıyoruz. Şeftalilerimiz yumuşayıp karamelize olana kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Sonra soğumasını bekliyoruz.Ortalarına iri kıyılmış ceviz doldurup servis tabağına alıyoruz. Servis tabağına alınca dibinde kalan karamelize olmuş suyundan kaşıkla üzerlerine döküyoruz. Bir poşet kremşantiyi iyice çırpıp pasta pompasıyla üzerine sıkıyoruz ve üzerini antep fıstığı ile süslüyoruz. (Dilerseniz resimde ki gibi vişneli, frambuazlı ya da böğürtlenli, frambuazlı sos da dökebilirsiniz )





Bu ay sevinç günü, kederleri bir yana bırakıp mutlu olalım, Ramazan ayını doya doya yaşayalım sevgili Melekler.. 🙂
 
23.GÜN MENÜSÜ
-------------
KREMALI MANTAR ÇORBASI
KIYMALI YUMURTA
YALANCI SU BÖREĞİ
KURU İNCİR TATLISI





Kremalı Mantar Çorbası

Malzemeler:

300 gr mantar
1 adet orta boy soğan
100 ml krema (yarım paket)
yarım çay bardağı sıvıyağ
6 su bardağı su
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
karabiber

Yapılışı:

1- Mantarları yıkayıp tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Soğanları elinizden geldiğince küçük yemeklik doğrayın.
2- Tencereye sıvıyağı ve soğanları alarak soğanlar hafifçe pembeleşinceye kadar kavurun.
3- Soğanlara mantarları ekleyerek mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
4- Mantarlara 6 su bardağı suyu ekleyerek orta ateşte kaynatın.
5- Teflon bir tavada 3 yemek kaşığı sıvıyağı hafifçe ısıtın, üzerine 3 yemek kaşığı unu ekleyerek kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
6- Hazırladığınız un karışımına kaynayan çorba suyundan 2 kepçe ekleyin ve iyice çırpın. Çırptığınız karışımı çorbaya ekleyin.
7- Çorba tekrar kaynamaya başlayınca altını kısın ve 2-3 dakika pişirin. Son olarak kremayı ekleyerek çorbayı iyice karıştırın.
8- Kısık ateşte 2- 3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve sıcak servis yapın.









Kıymalı Yumurta
Malzemeler

500 gr. kıyma
1 adet soğan
2 adet olgun domates
4 adet yeşil sivri biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
4 yumurta
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

1- Kıymayı bir tavaya koyun ve suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çektikten sonra yağını ekleyip kavurun ( 1-2 dk )

2- Ardından küp şeklindeki soğanı ve küçük doğranmış sivri biberleri ekleyip iyice karıştırın. Tuzunu ve biberini ekleyin

3- Domateslerin kabuklarını soyun, küçük küçük doğrayın ve tavaya ekleyin. İyice karıştırın.

5- Domatesler pişince ,kıymada kaşıkla küçük yuvalar açın ve oralara yumurtaları kırın.

6- Yumurtaların beyazı piştiğinde yemeğiniz hazırdır.







Yalancı Su Böreği
Malzemeler:

6 adet yufka,
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak),
1 su bardağı süt,
1 su bardağı su,
3/4 su bardağı sıvı yağ,

İçi için;

300-400 gr beyaz peynir,
Yarım demet dereotu veya maydanoz.

Hazırlanışı:

Su, süt, sıvı yağ ve yumurtaları bir kapta iyice çırpın,
Ayrı bir kapta peyniri ezin ve kıydığınız yeşilliği ekleyerek karıştırın,
Derin ve geniş bir fırın tepsisinin altını sıvı yağ ile yağlayın,
Yufkalardan birini alıp karışık bir biçimde tepsinin altına serin,
Üzerine hazırladığınız sostan bolcagezdirin,
İkinci yufkayı da serip yine sos gezdirin ve peynirli harcın yarısını yayın,
3. ve 4. yufkaları da arasına sos gezdirerek serin,
4. yufkanın üzerine sos gezdirdikten sonra kalan peynirli harcı da yayın,
5. yufkayı da serip üzerine kalan tüm sosu dökün,
Son yufkayı kenarlarını içe kıvırarak üzeri düzgün olacak şekilde serin,
Böreğinizi buzdolabına kaldırıp bir gece dinlendirin,
Ertesi sabah üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.






Kuru İncir Tatlısı

Malzemeler

400 Gr. Kuru İncir
1 Su Bardağı (iri çekilmiş) Ceviz
1 Çay Kaşığı Tarçın
4 Yemek Kaşığı Şeker
1 Su Bardağı Su
1 Su Bardağı Süt

Yapılışı

İncirleri güzelce yıkayın ve saplarını kesmeden yarım saat kadar, ılık suda bekletin.
İncirler yumuşayınca, alt tarafından içli köfte oyar gibi delik açın.
Ceviz ve tarçını karıştırın. İncirlerin içine bir tatlı kaşığı kadar koyun ve elinizde yuvarlayarak alttaki deliğin kapanmasını sağlayın.
Yayvan bir tencereye, sapları üste gelecek şekilde dizin.
Ayrı bir kapta süt ve suyu ısıtın (kaynatmanıza gerek yok) şekeri ekleyerek eritin.
Sütlü karışımı incirlerin üzerine gezdirin ve orta ateşte 15-20 dk. pişirin.
İncirler sıcakken bir servis tabağına alın ve tencerede kalan sosu üzerlerine gezdirin.
İyice soğuyunca, üzerine bir parça kaymak ekleyerek servis yapın.



Gözlerinizin ışık, Kalbinizin iman, Avuçlarınızın Dua Dolu Olduğu Bir Ramazan Ayı Diliyoruz Melekler
🙂
 
24.GÜN MENÜSÜ
---------------------

KESME HAMUR ÇORBASI
İZMİR KÖFTE
ŞEHRİYELİ PİLAV
EV YAPIMI ŞEFTALİ SUYU








Kesme Hamur Çorbası
Malzemeler

1 su bardağı yeşil mercimek
Yarım su bardağı kesme hamur
3 diş dövülmüş sarımsak
2 su bardağı yağlı yoğurt
1 su bardağı süzme yoğurt
3 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı nane

Bir tencerenin içine yeşil mercimekleri koyun ve üstüne tencerede 2 parmak pay bırakarak su ekleyin ve mercimekleri haşlayın. Mercimekler biraz yumuşadıktan sonra kesme hamurları ekleyin ve ikisinide haşlamaya bırakın. Diğer yandan sarımsaklarla yoğurtları derin ve geniş bir kapta iyice karıştırın(ben blendırdan geçiriyorum daha pürüzsüz oluyor). Hamurlar ve mercimekleri piştikten sonra yoğurdun içine bir iki kaşık sıak su ekleyerek sürekli karıştırın. Yoğurdu ılıştırdıktan sonra(yoğurdun kesilmemesi için yapıyoruz bu işlemi) azar azar tencerenin içine yoğurdu aktarın ve tencereyi sürekli karıştırın ki yoğurt kesilmesin. Bu arada tencere kaynıyor vaziyette olmalı. Yoğurdu boşalttıktan sonra ocağın altını bira kısın ve kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynatın. Diğer yandan tereyağını eritip naneyi ekleyin ve ocağın altını kapatın. Servis yaparken yağ naneyi çorbanın üstüne gezdirin.









İzmir Köfte
Malzemeler:

½ Kilo kıyma
6 Adet Patates
1 Adet Yumurta
4 Adet domates
5 Adet tatlı yeşil biber
1 Adet kuru soğan
2 Diş sarımsak
2 Dilim bayat ekmek içi
Kimyon
Karabiber

Sosu İçin:
50 gr tereyağı
1 Tepeleme yemek kaşığı domates salçası
1 Tatlı kaşığı un

Yapılışı:
1 küçük soğan soyulup rendelenir, üzerine 2 diş sarımsak ezilir. Ufalanmış 2 dilim bayat ekmek içi, yarım kilo kıyma , 1 yumurta , kimyon, karabiber ve tuz harca eklenip yoğrulur. 6 adet patates elma dilim şeklinde doğranır. Kıyma harcına patates dilimlerine yakın bir büyüklükte şekil verilir. Kızması için tavaya yağ eklenir. Yağın sıçramaması için içine 1 tatlı kaşığı tuz eklenir ve kızan yağda patatesler ve köfteler kızartılır. 5 biber uzunlamasına ikiye ve 4 domates de 4 parçaya bölünür. Sosu için 1 büyük yemek kaşığı domates salçası 50 gr. yağda kavrulur ve suyla seyreltilir. Salçalı sosa 1 tatlı kaşığı un ve tekrar su eklenir. Köfteler aralarına birer patates gelecek şekilde geniş bir cam tepsiye dizilir. Üzerlerine biber ve domatesler eklenir ve hazırlanan salçalı sos dökülüp. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verilir.








Şehriyeli Pilav

Malzemeler

2 Su Bardağı Pirinç
3,5 Su Bardağı Su
1 Çay Bardağı tel ya da arpa Şehriye
1/2 (yarım) Limon
1 Tatlı Kaşığı Tuz
6 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
1/2 (yarım) Çay Kaşığı Şeker
1 Adet (tavuk) Bulyon

Yapılışı

Pirinci derin bir kaba koyun, üzerine yarım limonu iri iri doğrayın ve 1 tatlı kaşığı tuzu serpin. Pirinci bir parmak geçecek kadar kaynar su ekleyin. Yarım saat (suyu ılık olana kadar) bekletin.
Pirinci süzün ve musluğun altında, pirinçten akan su, berraklaşıncaya kadar yıkayın.
Teflon tencereye, sıvıyağı koyup ısıtın (dikkat edin yanmasın, sadece ısıtın) şehriyeyi ekleyip, kavurmaya başlayın. Şehriyelerin rengi, kahverengiye dönünce, pirinçleri ekleyin ve pirinçlerin uç kısımları şeffaflaşana kadar kavurun.
Ayrı bir kapta, 3,5 su bardağı kaynar suda bulyonu eritin. Pirinci ıslatırken kullandığınız limonları da suyun içine sıkın, şekeri ekleyin.
Kavrulan şehriyeli pirince, sulu karışımı ekleyin. Bir iki kez karıştırın.
1 dk. kadar hızlı ateşte, daha sonra ateşi kısarak 8-10 dk. kadar pişirin. Pirinçlerin üzeri göz göz olup, suyunu çekince ocağı kapatın.
Kapağın altına kağıt havlu koyarak, 15 dk. kadar demlenmesini sağlayın.






ŞEFTALİ SUYU
MALZEMELER:

4 tane şeftali
3 litre su
3 su bardağı tozşeker

YAPILIŞI:Şeftalilerin kabuklarını soyup dilimleyip tencereye koyalım.Üstüne suyu ilave edip 15 dakika kadar kaynatalım.İyice ezilen şeftalilerin içine şekeride ilave edip bir iki dakika daha kaynatıp altımı kapatalım.Biraz soğuyunca ister blendırdan geçirelim istersenizde süzgeçten şeftalilerle beraber süzüp soğuk servis yapalım.



Yağmur Gibi Bereketli Bir Ramazan Diliyoruz Melekler 🙂
 
25.gün menüsü
---------------------
Sütlü havuç çorbası
fırında soslu tavuk
paçanga böreği
limonata








Sütlü Havuç Çorbası

Malzemeler

4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet orta boy havuç
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
4 bardak su
tuz karabiber

Yapılışı



Havuçların kabuğunu soyup ince bir şekilde rendeliyoruz. Sıvı yağı tencereye alıyoruz hafif ısıtıp havuçları ekliyoruz. Havuçları rengi dönüp yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz. Üzerine unumuzu ekleyip 1-2 dakika kavuruyoruz. Önce sütü sonra suyu, tuzu ve karabiberi ekleyip kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayınca bir 5 dakika kadar kısık ateşte kaynatıyoruz.









Fırında Beşamel Soslu Tavuk

Malzemeler
2 adet kemikli Tavuk Göğsü ( haşlanmış olacak )
Yarım kg. lık hazır garnitürlerden ( Havuc,patates,bezelye )
1 su bardağı kadar kaşar peyniri rendesi

Beşamel Sos
1,5 Lt süt
4 çorba kaşığı tepeleme un
Muskat rendesi
Tuz , karabiber, varsa defne yaprağı
Sıvı yağ

Yapılışı
1. Tavukları haşlayalım ve tiftelim
2. Garnitürleri açıp güzelce yıkayalım konserve kokusunu alalım ve Kare Borcam ın zeminine yayalım
3. Üzerine haşlanmış , tiftilen tavukları serpelim
4. En üste Beşamel Sos u dökelim ve harca karışmasını sağlayalım
5. Sosun üzerine kasar rendesi serpelim, kaşarların üstüne ise fındık büyüklüğünde margarin/ tereyağı kesip bir kaç yerine koyalım
6. 200 derece fırında üstü kızarıp sos bir miktar çekene kadar pişirelim

Beşamel Sos un yapılışı;
Aslında ben hep göz kararı yapıyorum sosu. Ama bu kez mümkün mertebe ölçmeye gayret ettim.
Sıvı yag kızdırılır ve un eklenir , un sararıp kokusunu verene kadar tel çırpıcı ile çırpalım.
Sonra sütü yavaş yavaş dökelim. Bir yandan da hızla çırpmaya devam edelim, koyulaşacak sosunuz, içine tuz, karabiber, biraz muskat rendesi serpelim kaynayıp pişince ocaktan alalım.







Paçanga Böreği

Malzemeler
Kişi sayısına uygun yufka
Pastırma
Kaşar dilimleri
Domates dilimleri
İsteğe göre sivri ya da çarliston biber


Bir yufkayı 8'e bölün ve içine pastırma kaşar domates dilimi (biber) üstüste koyup sarın, kızgın yağda kızartın.





Limonata

Malzemeler:

5 limon
2 su bardağı toz şeker
3-4 dal taze nane
6 su bardağı su

Yapılışı:

1. Limonları yıkayıp kabuklarını bir bezle silerek kurulayın. Rendenin ince tarafıyla limon kabuklarının sarı kısımlarını rendeleyin. Beyaz kısımları rendeyle almamaya dikkat edin. Aksi halde limonatanız acı olur.

2. Limon kabuklarını kapaklı bir sürahiye koyup üzerine toz şekeri ekleyin ve ezerek karıştırıp kapağını kapatın.

3. Ertesi gün üzerine 4 bardak daha su ilave edip karıştırın ve ince bir süzgeçten süzün. Tadını kontrol edip gerekirse biraz daha su ilave edin. Elde ettiğiniz limonatayı sürahiye doldurup içine 3-4 tane taze nane yaprağı atın ve soğuk servis yapın.



Başı RAHMET ortası MERHAMET sonu ise CEHENNEM’den AZAD olan Mübarek Ramazan Ayınız Hayırlara Vesile Olsun Melekler 🙂
 
26.Gün Menüsü
-----------------------------

OVMAÇ ÇORBASI
KURU PATLICAN DOLMASI
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
MUHALLEBİLİ KADAYIF





Ovmaç Çorbası
Malzemeler

1 Yumurta Sarısı
1 Su Bardağı Kadar Un
2 Çorba Kaşığı Tereyağ
2 Diş Sarımsak
1 Kase Yoğurt
1-2 Yemek Kaşığı Un ( Çorbanın terbiyesi için )
Taze Nane, Pul Biber
Tuz, Su


Yapılışı

Su, derince bir tencereye kaynamaya alınır.
Suya tereyağın yarısı ve biriki parçaya kesilmiş sarımsaklar ilave edilir.
Yumurtanın sarısı, tuz, su ve yavaşça ilave edilen un, derince bir kapta yoğrulur. Bundan parçalanmış hamurlar elde edilir. Bu parçalanmış hamurlar tencerede kaynamakta olan suya eklenir.
Yoğurtlu terbiye için, bir karıştırma kabına alınan yoğurt, 1-2 kaşık un ile karıştırılır. Bir parça su ilave edilip, karıştırmaya devam edilir.
Tencerede kaynamakta olan sudan, bir iki kepçe yavaş yavaş, yoğurdun kesilmesine müsaade etmeyecek şekilde ilave edilir. Özlenerek birbirine geçmesi sağlanır.
Terbiye hazır olunca, tencerede kaynamakta olan çorbaya ilave edilip, kısık ateşte birkaç taşım kaynatılır.
Geriye kalan tereyağ ile ince kıyılmış taze nane ve pul biber, bir tavada hafifçe yakılır.
Bu sos çorbanın üzerine sıcak sıcak gezidrilip, çorba servise alınır.








Etli Kuru Patlıcan Biber Dolması

Malzemeler;
150 gr kıyma
2 kahve fincanı pirinç
2 adet domates
2 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
10 adet kuru biber
10 adet kuru patlıcan
4 diş sarımsak
yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz
yarım çay bardağı sıvı yağ


YAPILIŞI;
Kuru patlıcan ve kuru biber ayrı küçük tencerelerde su ile iyice haşlanır ve yumuşayınca sudan alınır. Suyu iyice süzülüp bir kenarda beklemeye bırakılır. Dolma içini karıştırmak üzere derin bir kase alınır ve içine kıyma yıkanıp, suyu süzülmüş pirinç konur. 2 adet soğan ve sarımsak robotta iyice parçalanıp pirinç ve kıymalı karışımın içine konur.

Domateslerin kabuğu soyulup, tahta üzerinde ince kıyma gibi kıyılıp, doğranır. Yarım demet maydanoz da iyice yıkanıp tahtanın üzerinde ince kıyılır. Daha sonra doğranmış domates, maydanoz, kırmızı pul biber, kimyon ve tuz da kıyma ve pirincin içine konup, iyice karıştırılır.

Kenarda bekleyen suyu süzülmüş kuru biber ve patlıcanların içine doldurulur (pirinç kabaracağı için çok sıkı doldurmayın), tencereye dizilir, dolmaların yarısına gelmeyecek kadar su konur, yarım çay bardağı sıvı yağ dolmaların üzerine ince ince akıtarak, dökülür.

Kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte pişirilip, ocaktan alınır. Servise hazır hale gelir.







Zeytinyağlı Enginar
Malzemeler
6 adet dondurulmuş veya cam kavanozda muhafaza edilmiş enginar
2 adet havuç
1 ufak paket dondurulmuş bezelye
5 adet arpacık soğan veya yemeklik soğan
1 su bardağı zeytinyağı
Dereotu
2 limon
6 adet şeker

Enginarlar yıkanır, 1-2 dakika limonlu suda bırakılır. Diğer tarafta ayıklanıp yıkanmış havuç 1-2 dakika haşlandıktan sonra küp küp doğranır. Bezelye ile karıştırılır. Arpacık soğanlar doğranır ve limonlu sudan çıkarılan enginarlar altı düz bir tencereye konur. İçlerine birer arpacık soğan, havuç bezelyeli karışım, birer adet kesmeşeker (arzuya göre herbir enginar için yarım kesmeşeker de olabilir). Az tuz ilave edilir. Zeytinyağı ve 1 adet limonun suyu çırpılır ve enginarların üzerine gezdirilerek tamamı tencereye dökülür. 1 bardak su ilave edilip kapağı hiç açılmadan 20 dakika orta hararetli ateşte pişirilir. Enginarlar soğuduktan sonra servis tabağına alınır ve dereotu ile süslenerek servis yapılır.








Muhallebili Kadayıf


Malzemeler:

Yarım kg kadayıf
125g tereyağı+125g margarin


Muhallebisi için:

1 lt süt
5 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı toz şeker


Şerbeti için:

4 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
birkaç damla limon


Hazırlanışı:

Margarin ve tereyağını eritip ılıtın. ılınan yağı kadayıfın üzerine dökün. elinizle kadayıfı aça aça yağın kadayıfın her yanına değmesini sağlayın. kadayıfın yarısını elinizle bastırarak orta boy tepsiye yayın.

Muhallebiyi yapmak için sütün içine şekeri ve pirinç ununu ekleyin. telle devamlı çırparak pişirin. arada karıştırarak ılıtın. muhallebiyi tepsideki kadayıf üzerine yayın. kadayıfın diğer yarısını da bastırarak öuhallebinin üzerine serin. bunu 180C'de iyice kızarana kadar pişirin. (iyice kızarmazsa şerbeti dökünce beyaz kalır.)





Bin aydan daha hayırlı olan bu gece Kadir Gecesi'nde, kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabbi bağışlayıcı ve acıyıcı yüce Allah tüm dualarınızı kabul etsin Melekler 🙂
 
27.Gün Menüsü
------------------------

Sarımsaklı un çorbası
Fasülye Kavurması
Beşamel soslu sebzeli krep
Patates salatası







Sarımsaklı Un Çorbası
Malzemeleri

1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı un
1 iri diş sarımsak
Karabiber
Tuz ve tavuk bulyon
Yeteri kadar su

Üzeri için:

1 tatlı kaşığı tereyağı
Toz kırmızı biber ve kuru nane
İsteğe bağlı olarak da sirke



Yemek Tarifinin Hazırlanışı

Tavuk bulyonu 1 bardak sıcak suda eritelim. Tencereye yağı alıp eritelim ve unu ilave edip kavuralım. Üzerine tavuk suyunu ve yeterince suyu ekleyip hızlıca karıştıralım. Topaklanmaması için.( Blendırdan geçirebilirsiniz topaklanma olursa da) Kaynamaya başlayınca karabiber ve tuzunu ekleyip (bulyonun içindeki tuzu da hesaba katarak kontrollü olarak tuz ekleyelim) karıştırmaya devam edelim. İyice kaynayan çorbamıza ezdiğimiz sarımsağı da ekleyip şöyle bir karıştırıp ocağın altını kapatalım.
Üzerine tavada erittiğimiz tereyağının içine toz kırmızı biberi ekleyip biraz ısıtalım. Servis kasesine çorbayı aldıktan sonra üzerine sosdan gezdirelim. Nane ile süsleyelim.
Bizim tavsiyemiz sirke de ilave etmeniz. Çok yakışıyor, işkembe çorbası ayarında bir çorbaya dönüşüyor.








FASÜLYE KAVURMASI

MALZEMELER:

1/2 kilo yeşil fasülye
2,3 tane kuru soğan veya 3,4 çorba kaşığı kavrulmuş soğan
3 tane yumurta
Tuz
Karabiber
Kırmızıbiber
Sıvıyağ

YAPILIŞI:Fasülyemizi ayıklayıp 1 cm.boyunda keselim.Tuzlu suda hafif diri kalacak şekilde haşlayalım ve süzelim.Bu arada soğanları karamelize kavuralım.Kavrulan soğanlara fasülyeleri,baharatı,yumurtaları ekleyip kavurmaya devam edelim.Yumurtalar pişince altını kapatıp servis yapalım.







Beşamel Soslu Sebzeli Krep

MALZEMELER

3 çorba kaşığı bezelye (haşlanmış yada konserve)
2 adet orta boy patlıcan
Fesleğen yada kekik, Tuz,Karabiber
1 adet soğan
1 adet havuç (haşlanmış)
2 adet orta boy kabak
2 çorba kaşığı zeytinyağı

KREP İÇİN:

2 yumurta
1 su bardağı süt
½ su bardağı un

BEŞAMEL SOS MALZEMELERİ

1 su bardağı kaşar peynir rendesi
2 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağ


Öncelikle kabak, patlıcan ve soğanı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında iyice kavurun.
Daha sonra üzerine haşlanmış, doğranmış havuç, bezelye ve baharatları ilave edin.
2-3 dk pişirdikten sonra ocağın altını kapatın.
Yağsız bir tavada altın rengini alana dek krepleri arkalı önlü pişirin.(dikkat yanmasınlar)
Başka bir tencerede unu yağ ile kavurun,sütü ilave edip kısık ateşte koyulaşıncaya
kadar pişirin.
Kreplerin içerisine hazırladığınızdan harçtan koyup rulo şeklinde sarın.
Fırına dayanıklı bir kap içerisine koyun.Üzerine beşamel sos ve kaşar rendesi koyup daha
önceden ısıttığınız fırında üst kısmı kızarana kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.





Patates Salatası
Malzemeler

3 adet patates
1 adet soğan
1 adet kırmızıbiber
2 adet sivri biber
Tuz, karabiber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 adet limon
maydanoz

Patatesleri haşlayıp irice doğrayın. Kırmızıbiberi közleyip küp şeklinde doğrayın. Soğanı rendeleyip suyunu sıkın. Derin bir kabın içine suyu sıkılmış soğanı, doğradığınız kırmızıbiberi ve patatesleri koyup karıştırın. Üzerine limon suyu, zeytinyağı ve baharatları ilave edip tekrar karıştırın. İstenirse maydanoz ve taze soğanla süsleyip servis yapın.
 
29.gün münüsü
---------------

Sebze çorbası
Duvaklı köfte
Makarna salatası
Erik suyu








Sebze çorbası
Malzemeler

1 Adet domates
1 Adet havuç
1 Adet patates
Birkaç dal ıspanak (İsteğe bağlı)
1 Adet kabak
1 Adet sivri biber
2 Çorba kaşığı un
6 Su bardağı su veya etsuyu
125 Gr margarin
Tuz

Tarif :

Bütün sebzeleri soyup yıkadıktan sonra küçük küpler şeklinde doğrayın. 2 Su bardağı etsuyu veya suda haşlayın. Başka bir tencerede 125 gr margarini eritin ve 2 çorba kaşığı unu birlikte kavurun. Kavrulmuş unun üzerine kalan 4 bardak etsuyu veya suyu ekleyip tuzunu da ilave edin. Haşlamış olduğunuz sebzeleri ekledikten sonra, çorbayı 15 dakika kadar kaynatın ve servis yapın. İsteğe göre çorbanın içine limon dilimleri de konularak servis yapılabilir.









Duvaklı köfte
Malzemeler

1-2 tane yufka
300 gr. kıyma
1 tane kurusoğan
1/2 bardak ince bulgur
Tuz, karabiber
1 bardak soğuk et suyu
1 kaşık salça

Üzerine dökmek için:
Sarımsaklı yoğurt ve yağda kavrulmuş pulbiber
YAPILIŞI:
Bulgur, kıyma, rendelenmiş soğan ve baharatlar karıştırılıp bir miktar suyardımı ile yoğurulur.
Yufkalardan gelişi güzel parçalar koparılıp arasına kıymalı harçtan koyup sarma yapar gibi sarılır.
Hazırlanan köfteler yağlanmış tepsiye yan yana dizilip, fırçayla sıvı yağ sürülür.
Önceden ısıttığımız fırında yufkalar kızarana kadar tutulur.
Et suyu ve salça bir taşım kaynatılıp kızaran yufkaların üzerine kaşık kaşık gezdirilir, tekrar fırında 5 dak. bekletilir.
Fırından çıkarılan köfteler servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve kavrulmuş pulbiberi gezdirilir.







Erik suyu
Malzemeler:

1 kilo kıırmızı erik
3-4 litre su
3 su bardağı tozşeker

YAPILIŞI:Erikleri yıkayıp tencereye koyalım.Üstüne suyunu ilave edip erikler çatlayana kadar kaynatalım.Erikler çatlayıp suya iyice rengini verince şekeri ilave edip şeker eriyene kadar 1,2 dakika daha kaynatalım.Sonra bir süzgeçten süzüp isterseniz erikleride ezip püresini suyun içine katıp soğumaya bırakalım.Sonra buz gibi ikram edelim.








Makarna salatası
Malzemeler :

1/2 paket makarna (Kısa şekilli makarnalardan daha güzel salata oluyor)

5 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı mayonez

2 diş sarımsak

3-4 yemek kaşığı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

5-6 adet küçük salatalık turşusu

Patates, havuç, bezelye garnitür (İsteğe bağlı)

Tuz

Tarif :

Makarnayı bol suda tuz atarak haşlayın. Süzgece alıp bekletin. Arada bir süzgeci sallayarak yapışmalarını önleyin.

Salatalık turşularını küçük küçük doğrayın. Hazır garnitür koyacaksanız suyunu iyice süzdürün.

Yoğurt, mayonez ve ezilmiş sarımsağı kaseye koyun ve çırpma teliyle çırpın.

Servis tabağına ılınmış olan makarnayı koyun, üzerine turşu, garnitür ve yoğurtlu karışımı ekleyin. Tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırın.

Sıvıyağı hafif kızdırın, ocağı kapatın (biberin yanmaması için), toz kırmızı biberi ekleyin ve karıştırın. Bu sosu makarnanın üzerine gezdirin.
 
30. Gün Menüsü
------------------------

Badem Çorbası
Ev Usulü İskender Kebabı
Zeytinyağlı Taze Börülce
Höşmerim






Badem Çorbası
Malzemeler

*1 su bardağı badem
*1 çorba kaşığı tereyağı
*3 çorba kaşığı un
*1 su bardağı süt


Badem çorbasını hazırlamak için öncelikle Tencerede tereyağı ve unu alıp pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra üstüne soğuk sütü ilave edin. İçine fırınlanmış bademlerin bir kısmını ilave edin. Suyunu, tuzunu ekleyip
kaynamaya bırakın.Sıcak olarak servis edin.Servis yaparken kalan bademleri üstüne serpin hepsi bu kadar işte nefiz badem çorbanız artık hazır...












Ev Usulü İskender Kebabı
Malzemeler

1 büyük pide
600gr. hazır döner
300gr. tereyağ
6 yemek kaşığı domates salçası
tuz



Hazırlanışı

ilk olarak pide küp küp doğranıp tost makinesinde kızartılır. Daha sonra dönerler bir tavada ısıtılır.salça, tuz ve biraz su eklenerek sos hazırlanır. En son tereyağ eritilip kızdırılır.
kızarmış olan pideler tabağa konulur. Üstüne biraz salça sosu dökülür. Daha sonra dönerler dizilerek, tekrar salça sosu ve kızgın tereyağı dökülür ve isteğe göre yanında yoğurtla servis yapılır







Zeytinyağlı Taze Börülce
Malzemeler:

1 kilo taze börülce
1 adet kuru soğan,
4 adet domates
1 kahve fincanı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet kesme şeker

Yapılışı:

Yaz sebzeleri hem çeşitliliği hem de lezzeti ile damaklarımızı şenlendiriyor. Börülce de bunlardan sadece bir tanesi. Genellikle salatasını yaptığımız börülcenin yemeği de bir o kadar leziz oluyor.

Öncelikle soğanları yemeklik doğrayıp tenceremize alıyoruz, üzerine zeytinyağını da ekleyip biraz kavuruyoruz.
Kavrulan soğanlara yemeklik doğradığımız domateslerimizi ve ayıkladığımız börülceleri ekliyoruz.
En son tuz ve zeytinyağlı yemeklerin vazgeçilmezi şekeri de ekleyip yemeğimizi domatesin suyunda kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

Normalde su eklemeden domatesin kendi suyu ile pişirmeliyiz, ancak bazen domatesler çok sulu olmayabiliyor. Böyle durumlarda yemeğimiz domatesin suyu ile iyice sararıp piştikten sonra biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.






Höşmerim
Malzemeler

2 Kg süt (pişmemiş olacak)
2 Tane yumurta sarısı
3 Su bardağı şeker
1 Tatlı kaşığı peynir mayası (baharatçılarda bulabillirsiniz)
Yarım su bardağı orta boy irmik
Yapılışı

İlk önce tenceremizin içine sütümüzü koyalım. İçine peynir mayasını küçük kasede azıcık suyla karıştırıp sütün içine atalım iyice karıştırıp tencerenin kapağını kapatıp sıcak bir yere koyup saralım 1 saat mayalansın. Mayalanan peynirimizin suyunu bayağı tülbentten süzelim biraz sulu kalsın. Süzdükten sonra tencereyi ateşe koyalım.İçine yumurta sarılarını ekleyip tahta kaşıkla peynirleri ezerek karıştıralım.İrmiğini ekleyip devamlı karıştıralım.

5-10 dakika pişirelim sonra içine şekeri ekleyelim. Sürekli karıştıralım 5 dakika civarı daha kaynatıp ocaktan alalım.

Not: Höşmerimin rengi sarı olsun derseniz ocaktan inmeden önce içine kürdanın ucuyla sarı gıda boyası ekleyip iyice karıştırın sonra ocaktan alın.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...