T
TİTAN
Forum Okuru
10.GÜN MENÜSÜ
-------------------
Mantar Çorbası
Alinazik Kebabı
Kırmızı biber sarması
Arpa şehriye pilavı
Etimek tatlısı
Mantar Çorbası
malzemeler:
500g kültür mantarı
2 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
1lt soğuk su
tuz
1,5 su bardağı süt
hazırlanması:
1. mantarları yıkayıp küçüklerini ikiye, büyüklerini dörde bölün. hepsini ince ince doğrayın.
2. orta boy bir tencerede yağı ve unu kavurun. kavrulunca tencereye suyu ekleyin ve blendır yardımıyla karıştırın. su kaynayınca mantarları ve tuzu ilave edip yaklaşık 20 dakika pişirin.
3. piştikten sonra sütü ekleyin. 1 taşım kaynatıp altını kapatın. taze çekilmiş karabiber ile servis yapın.
ALİNAZİK KEBABI
Malzemeler
5 Adet patlıcan
500 gr kıyma
2 Çorba kaşığı margarin
1 kg yoğurt
6 Diş sarımsak
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Hazırlanışı
Patlıcanları közleyip kabaklarını soyun.
İnce ince kıydıktan sonra çatalla ezerek püre haline getirin.
Margarini tencerede eritip kıymayı ilave edin.
Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyerek kavurun.
Hazırladığınız patlıcan püresini geniş bir tencereye alıp çok kısık ateşte ısıtın.
Suyu süzülmüş yoğurt ve dövülmüş sarımsakları ilave edip yavaş yavaş karıştırın.
Ilınınca servis tabağına alıp kıymalı karışımı üzerine yayın.
Közlenmiş domates ve sivri biberlerle süsleyip servis yapın.
NOT : Kıymayı kavururken 4-5 adet sivri biber ve ince kıyılmış 1 adet soğan da ekleyebilirsiniz.
KIRMIZI BİBER SARMASI:
MALZEMELER:
12 adet kırmızı
biber
1 su bardağı rendelenmiş sert beyaz peynir
1 su bardağı iri doğranmış ceviz
12 dal taze soğan
5-6 dal doğranmış maydanoz
Karabiber
YAPILIŞI:
Biberlerin üst kısmı kesilerek çekirdekleri ayıklanır.Fırında diri kalacak şekilde közlenir.Soğan dalları kaynar suya atılıp yumuşatılır.Ardından soğuk suya tutulur.Biberler soğuduktan sonra kabukları soyulur.Peynirli içten bir tatlı kaşığıı biberlerin geniş kısmına koyularak yaprak sarması gibi sarılır.Taze soğan dallarıyla bağlanıp servis tabağına alınır.Üzerine zeytinyağı gezdirilerek afiyetle yenir.
Arpa Şehriye Pilavı
Malzemeler;
*2 su bardağı arpa şehriye
*2 çorba kaşığı dolusu tereyağı,
*1 çorba kaşığı zeytinyağı ( Tanelerin yapışmasını önler ve parlaklık verir.)
*4 su bardağı dolusu sıcak su
*tuz
Hazırlanışı;
1. Öncelikle yapışmaz tabanlı pilav tencerenize tereyağını koyun.
2.Tereyağı hafif köpürmeye başladığında zeytinyağını ilave edin ve hemen arkasından şehriyeleri ilave edip, şehriyelerin rengi kahveleşinceye kadar kavurun.
3.Şehriyeler kavrulduktan sonra sıcak suyu ve tuzu ilave edip, su kaynar kaynamaz altını iyice kısın ve kapağını kapatarak pişmeye bırakın.
4. Şehriyeler tamamen suyunu çektikten sonra en az 10-15 dakika dinlendirdiğiniz şehriye pilavını, servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Etimek Tatlısı
MALZEMELER:
Etimekli bölüm için:
1 paket tuzsuz etimek
2 bardak şeker
2 bardak su
Muhallebisi için:
1 litre süt
1 su bardağından 1 parmak eksik un ve nişasta karışımı
1 bardak toz şeker
1 paket vanilya
50 gr margarin
Üstü için:
2 poşet kremşanti
1,5 bardak soğuk süt
YAPILIŞI:
Önce etimekleri borcamın altına dizin.Ben 12 adet kullandım.Diğer yandan şekeri bir tencereye koyup hafif ateşte yavaş yavaş karamelleşmesini bekleyin.Şeker eriyip karamelleştiğinde üzerine 2 bardak suyu dikkatlice koyun çünküm sıçrıyor.Şeker suda eridiğinde etimeklerin üzerine dökün.Muhallebisi için süte un nişasta karışımını ve şekeri ekleyin.Çırpma teliyle bir yandan karıştırarak bir yandan pişirin.Çırpma teli kullanmamın sebebi sonradan çırpmaya gerek kalmaması için.Koyulaşınca margarin ve vanilyayı ekleyin.Margarin eridiğinde muhallebiyi etimeklerin üzerine dökün ve soğutun.Soğuduğunda krem şantiyi sütle çırpıp muhallebili kısmın üzerine dökün.Buzdolabında 3 saat dinlendirip istediğiniz şekilde süzleyerek servis yapın.
-------------------
Mantar Çorbası
Alinazik Kebabı
Kırmızı biber sarması
Arpa şehriye pilavı
Etimek tatlısı
Mantar Çorbası
malzemeler:
500g kültür mantarı
2 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
1lt soğuk su
tuz
1,5 su bardağı süt
hazırlanması:
1. mantarları yıkayıp küçüklerini ikiye, büyüklerini dörde bölün. hepsini ince ince doğrayın.
2. orta boy bir tencerede yağı ve unu kavurun. kavrulunca tencereye suyu ekleyin ve blendır yardımıyla karıştırın. su kaynayınca mantarları ve tuzu ilave edip yaklaşık 20 dakika pişirin.
3. piştikten sonra sütü ekleyin. 1 taşım kaynatıp altını kapatın. taze çekilmiş karabiber ile servis yapın.
ALİNAZİK KEBABI
Malzemeler
5 Adet patlıcan
500 gr kıyma
2 Çorba kaşığı margarin
1 kg yoğurt
6 Diş sarımsak
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Hazırlanışı
Patlıcanları közleyip kabaklarını soyun.
İnce ince kıydıktan sonra çatalla ezerek püre haline getirin.
Margarini tencerede eritip kıymayı ilave edin.
Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyerek kavurun.
Hazırladığınız patlıcan püresini geniş bir tencereye alıp çok kısık ateşte ısıtın.
Suyu süzülmüş yoğurt ve dövülmüş sarımsakları ilave edip yavaş yavaş karıştırın.
Ilınınca servis tabağına alıp kıymalı karışımı üzerine yayın.
Közlenmiş domates ve sivri biberlerle süsleyip servis yapın.
NOT : Kıymayı kavururken 4-5 adet sivri biber ve ince kıyılmış 1 adet soğan da ekleyebilirsiniz.
KIRMIZI BİBER SARMASI:
MALZEMELER:
12 adet kırmızı
biber
1 su bardağı rendelenmiş sert beyaz peynir
1 su bardağı iri doğranmış ceviz
12 dal taze soğan
5-6 dal doğranmış maydanoz
Karabiber
YAPILIŞI:
Biberlerin üst kısmı kesilerek çekirdekleri ayıklanır.Fırında diri kalacak şekilde közlenir.Soğan dalları kaynar suya atılıp yumuşatılır.Ardından soğuk suya tutulur.Biberler soğuduktan sonra kabukları soyulur.Peynirli içten bir tatlı kaşığıı biberlerin geniş kısmına koyularak yaprak sarması gibi sarılır.Taze soğan dallarıyla bağlanıp servis tabağına alınır.Üzerine zeytinyağı gezdirilerek afiyetle yenir.
Arpa Şehriye Pilavı
Malzemeler;
*2 su bardağı arpa şehriye
*2 çorba kaşığı dolusu tereyağı,
*1 çorba kaşığı zeytinyağı ( Tanelerin yapışmasını önler ve parlaklık verir.)
*4 su bardağı dolusu sıcak su
*tuz
Hazırlanışı;
1. Öncelikle yapışmaz tabanlı pilav tencerenize tereyağını koyun.
2.Tereyağı hafif köpürmeye başladığında zeytinyağını ilave edin ve hemen arkasından şehriyeleri ilave edip, şehriyelerin rengi kahveleşinceye kadar kavurun.
3.Şehriyeler kavrulduktan sonra sıcak suyu ve tuzu ilave edip, su kaynar kaynamaz altını iyice kısın ve kapağını kapatarak pişmeye bırakın.
4. Şehriyeler tamamen suyunu çektikten sonra en az 10-15 dakika dinlendirdiğiniz şehriye pilavını, servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Etimek Tatlısı
MALZEMELER:
Etimekli bölüm için:
1 paket tuzsuz etimek
2 bardak şeker
2 bardak su
Muhallebisi için:
1 litre süt
1 su bardağından 1 parmak eksik un ve nişasta karışımı
1 bardak toz şeker
1 paket vanilya
50 gr margarin
Üstü için:
2 poşet kremşanti
1,5 bardak soğuk süt
YAPILIŞI:
Önce etimekleri borcamın altına dizin.Ben 12 adet kullandım.Diğer yandan şekeri bir tencereye koyup hafif ateşte yavaş yavaş karamelleşmesini bekleyin.Şeker eriyip karamelleştiğinde üzerine 2 bardak suyu dikkatlice koyun çünküm sıçrıyor.Şeker suda eridiğinde etimeklerin üzerine dökün.Muhallebisi için süte un nişasta karışımını ve şekeri ekleyin.Çırpma teliyle bir yandan karıştırarak bir yandan pişirin.Çırpma teli kullanmamın sebebi sonradan çırpmaya gerek kalmaması için.Koyulaşınca margarin ve vanilyayı ekleyin.Margarin eridiğinde muhallebiyi etimeklerin üzerine dökün ve soğutun.Soğuduğunda krem şantiyi sütle çırpıp muhallebili kısmın üzerine dökün.Buzdolabında 3 saat dinlendirip istediğiniz şekilde süzleyerek servis yapın.
Birlik ve beraberlik içinde huzur dolu bir Ramazan diliyoruz Melekler 🙂