Ramazan Ayında Hergün İçin İftar Menüleri 2012

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
10.GÜN MENÜSÜ
-------------------

Mantar Çorbası
Alinazik Kebabı
Kırmızı biber sarması
Arpa şehriye pilavı
Etimek tatlısı







Mantar Çorbası

malzemeler:

500g kültür mantarı
2 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
1lt soğuk su
tuz
1,5 su bardağı süt

hazırlanması:

1. mantarları yıkayıp küçüklerini ikiye, büyüklerini dörde bölün. hepsini ince ince doğrayın.

2. orta boy bir tencerede yağı ve unu kavurun. kavrulunca tencereye suyu ekleyin ve blendır yardımıyla karıştırın. su kaynayınca mantarları ve tuzu ilave edip yaklaşık 20 dakika pişirin.

3. piştikten sonra sütü ekleyin. 1 taşım kaynatıp altını kapatın. taze çekilmiş karabiber ile servis yapın.







ALİNAZİK KEBABI
Malzemeler

5 Adet patlıcan
500 gr kıyma
2 Çorba kaşığı margarin
1 kg yoğurt
6 Diş sarımsak
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Hazırlanışı

Patlıcanları közleyip kabaklarını soyun.
İnce ince kıydıktan sonra çatalla ezerek püre haline getirin.
Margarini tencerede eritip kıymayı ilave edin.
Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyerek kavurun.
Hazırladığınız patlıcan püresini geniş bir tencereye alıp çok kısık ateşte ısıtın.
Suyu süzülmüş yoğurt ve dövülmüş sarımsakları ilave edip yavaş yavaş karıştırın.
Ilınınca servis tabağına alıp kıymalı karışımı üzerine yayın.
Közlenmiş domates ve sivri biberlerle süsleyip servis yapın.

NOT : Kıymayı kavururken 4-5 adet sivri biber ve ince kıyılmış 1 adet soğan da ekleyebilirsiniz.






KIRMIZI BİBER SARMASI:
MALZEMELER:
12 adet kırmızı
biber
1 su bardağı rendelenmiş sert beyaz peynir
1 su bardağı iri doğranmış ceviz
12 dal taze soğan
5-6 dal doğranmış maydanoz
Karabiber
YAPILIŞI:
Biberlerin üst kısmı kesilerek çekirdekleri ayıklanır.Fırında diri kalacak şekilde közlenir.Soğan dalları kaynar suya atılıp yumuşatılır.Ardından soğuk suya tutulur.Biberler soğuduktan sonra kabukları soyulur.Peynirli içten bir tatlı kaşığıı biberlerin geniş kısmına koyularak yaprak sarması gibi sarılır.Taze soğan dallarıyla bağlanıp servis tabağına alınır.Üzerine zeytinyağı gezdirilerek afiyetle yenir.






Arpa Şehriye Pilavı

Malzemeler;
*2 su bardağı arpa şehriye
*2 çorba kaşığı dolusu tereyağı,
*1 çorba kaşığı zeytinyağı ( Tanelerin yapışmasını önler ve parlaklık verir.)
*4 su bardağı dolusu sıcak su
*tuz

Hazırlanışı;
1. Öncelikle yapışmaz tabanlı pilav tencerenize tereyağını koyun.
2.Tereyağı hafif köpürmeye başladığında zeytinyağını ilave edin ve hemen arkasından şehriyeleri ilave edip, şehriyelerin rengi kahveleşinceye kadar kavurun.
3.Şehriyeler kavrulduktan sonra sıcak suyu ve tuzu ilave edip, su kaynar kaynamaz altını iyice kısın ve kapağını kapatarak pişmeye bırakın.
4. Şehriyeler tamamen suyunu çektikten sonra en az 10-15 dakika dinlendirdiğiniz şehriye pilavını, servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.







Etimek Tatlısı

MALZEMELER:

Etimekli bölüm için:

1 paket tuzsuz etimek
2 bardak şeker
2 bardak su

Muhallebisi için:

1 litre süt
1 su bardağından 1 parmak eksik un ve nişasta karışımı
1 bardak toz şeker
1 paket vanilya
50 gr margarin

Üstü için:

2 poşet kremşanti
1,5 bardak soğuk süt

YAPILIŞI:

Önce etimekleri borcamın altına dizin.Ben 12 adet kullandım.Diğer yandan şekeri bir tencereye koyup hafif ateşte yavaş yavaş karamelleşmesini bekleyin.Şeker eriyip karamelleştiğinde üzerine 2 bardak suyu dikkatlice koyun çünküm sıçrıyor.Şeker suda eridiğinde etimeklerin üzerine dökün.Muhallebisi için süte un nişasta karışımını ve şekeri ekleyin.Çırpma teliyle bir yandan karıştırarak bir yandan pişirin.Çırpma teli kullanmamın sebebi sonradan çırpmaya gerek kalmaması için.Koyulaşınca margarin ve vanilyayı ekleyin.Margarin eridiğinde muhallebiyi etimeklerin üzerine dökün ve soğutun.Soğuduğunda krem şantiyi sütle çırpıp muhallebili kısmın üzerine dökün.Buzdolabında 3 saat dinlendirip istediğiniz şekilde süzleyerek servis yapın.


Birlik ve beraberlik içinde huzur dolu bir Ramazan diliyoruz Melekler 🙂
 
11.GÜN MENÜSÜ
-------------------
ÇEŞMİNİGAR ÇORBASI
KREMALI MANTARLI BİFTEK
PATLICANLI BÖREK
BÖĞÜRTLENLİ PASTA







ÇEŞMİNİGAR ÇORBASI
MALZEMELER:
1 su bardağı kırmızı mercimek
4 su bardağı su yada et suyu
1-1,5 su bardağı süt
2 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tereyağ
2 tane soğan
1 çorba kaşığı un
2 dilim ekmek
1 yemek kaşığı tereyağ(ekmekler için)
Çeyrek limon suyu
Tuz
Kırmızı biber

YAPILIŞI:
Tencereye yağı koyup eritin içine ince doğranmış soğanları ekleyip iyice kavurun.Soğanlar pembeleşince unu ekleyin ve sararana kadar kavurun. Yıkadığınız mercimekleri ve 4 bardak suyu tencereye koyup iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.Ateşten alıp blendırdan geçirin. Sonra tekrar ağır ateş üzerine alın. Yumurta sarılarını çırpıp limon suyu ile karıştırın. Tencereye önce sütü sonra yumurtalı karışımı azar azar ekleyin. Çorbayı bir taşım kaynatıp ocaktan alın.Ekmekleri küçük küpler halinde kesin. Bir kaşık yağı eritip ekmekleri pembeleşene kadar kavurun. Çorbayı kaselere koyup ekmekleri üstüne paylaştırın.Kırmızı biber ekleyip servis yapın.








KREMALI MANTARLI BİFTEK:
MALZEMELER:
Yarım kg. biftek
Yarım çay bardağı yağ
1 adet soğan
250 gr mantar
1 kaşık domates salçası
bir çay bardağı süt
1 çay bardağı krema
Tuz,karabiber,kekik
YAPILIŞI:

Tencere yağı koyup biftekleri hafif kızartın, sonra yağdan alın. Aynı yağa ikiye bölüp piyazlık yarım ay şeklinde doğradığınız soğanı ekleyin, kavurun, salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Mantarları doğrayıp ekleyin, biraz pişince etleri ve sütü ekleyin. İyice pişirin. Etler pişince tuz ve karabiberi ekleyin. Yemeğin içinden etleri alın, kalan kısma krema ekleyip kaynatın. Servis esnasında bifteğin yanına kremalı karışım koyun, kekikle servis yapın.







PATLICANLI BÖREK
Malzemeler:
4 adet patlıcan
1 adet soğan
3 adet yeşil biber
4 adet domates
Biraz sıvı yağ (soğanı ve biberi kavurmak için)
Tuz, karabiber
3 adet yufka
½ su bardağı süt
2 yumurta
½ su bardağı sıvı yağ
Susam/çörek otu
Yapılışı:
Önce böreğin iç malzemesini hazırlayalım. Patlıcanları alacalı soyup küp şeklinde doğrayın ve 15 dakika kadar tuzlu suda bekletin. Soğanı ve biberleri yemeklik doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Büyükçe bir tavada soğan ve biberleri yeteri kadar sıvı yağ ile kavurun. Tavaya suyunu süzdüğünüz patlıcanları da ekleyip kavurmaya devam edin. Patlıcanların rengi değişip yumuşayıncaya kadar kavurun. Sonra rendelediğiniz domatesleri de ekleyip bir 5 dakika kadar kavurun. Tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın. Patlıcanlı içimiz hazır. Yufkaları dörde bölün. 3 yufkamız var, toplam 12 parça elde etmiş olacağız. Yumurtanın birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın. Sütü, kalan yumurtayı ve sıvıyağı derince bir kapta çırpın. Bir yufka parçası alın, sütlü karışımı fırça yardımı ile yufkanın üzerine sürün. Hazırladığınız patlıcanlı karışımdan düz köşelerden birine bir sıra koyun. Rulo olacak şekilde sarın. Sonra bu ruloyu gül şeklinde dolayın. Her bir yufka parçası için aynı işlemi yapın. Fırın tepsisine dizin, üzerlerine yumurta sürün ve isteğinize göre susam ya da çörek otu ile süsleyin. Yaklaşık 200 derece fırında böreklerin üstü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.






BÖĞÜRTLENLİ PASTA
MALZEMELER

3 katlı hazır pasta keki
1 paket çilekli-böğürtlenli pasta kreması
1 paket krem şanti
300 ml yada 2,5 bardak süt
Böğürtlen

YAPILIŞI
Önce pasta kremasına 300 ml süt ekleyerek mikserle katılaşıncaya kadar çırpıyoruz. Kremamız hazır olunca 1,5 bardak süte bir yemek kaşığı şeker koyup cezvede biraz ılıtıyoruz ve pastamızın ilk katını ılık sütle ıslatıyoruz sonra kremanın yarısını sürüyoruz. İkinci katı kremanın üstüne yerleştirip onu da sütle ıslatıyoruz ve kremanın kalanını sürüyoruz.(Bu katların birine meyve parçacıkları ya da damla çikolata koyabilirsiniz.) En son katı da yerleştirip onu da ıslatıyoruz ve pastanın üstüne 1 bardak sütle hazırladığımız krem şantiyi sürüyoruz.Son olarak pastamızın üstünü taze böğürtlenle kaplıyoruz.Bir gece buzdolabında bekletiyoruz.


Ramazan Ayının bereketi hanenize, hoşgörüsü gönüllerinize, sabrı ruhunuza dolsun Melekler 🙂

 
12 gün menüsü
--------------------

Antep çorbası
Çöp şiş
Pilav
Cacık
Tiramisu






Antep çorbası
Malzemeler:

300 g.kuşbaşı kuzu eti
1 çay bardağı nohut
½ çay bardağı kırık pirinç
6-7 su bardağı sıcak su

Sosu için;
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı un
3 su bardağı yoğurt
25 g.tereyağı
1 yemek kaşığı kuru nane

Yapılışı:

6-7 su bardağı sıcak suyu orta boy bir tencereye koyup kaynamaya bırakın. Kaynayan suya eti ve yıkanmış nohudu aktarıp arada sırada karıştırarak haşlayın. Et ve nohut iyice yumuşayınca pirinci ilave edip karıştırın. Bu aşamada isterseniz yıkanmış yeşil mercimekte ilave edebilirsiniz. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; yumurtayı geniş bir kaseye kırın. Tuz ve unu ekleyip yoğurdu ilave edin. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Bu yoğurtlu sosu, azar azar ve sürekli karıştırarak kaynamakta olan çorbaya aktarın. Karıştırma işlemine devam ederek çorbayı 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Diğer taraftan yağı, küçük bir tavada kızdırıp kuru naneyi pişirin. kızgın yağı çorbanın üzerine gezdirip sıcak servise sunun. Afiyet olsun.








ÇÖP ŞİŞ

Malzemeler:

Terbiyeli et için:

1 kg kuşbaşı kuzu eti
2 kuru soğanın rendesi
1 baş sarımsak
karabiber
kekik
tuz
2 kaşık salça
1 çay bardağı zeytinyağı

Şişte etlerin aralarına dizmek isterseniz:

Domates, patlıcan, biber ( şişlere takılacak büyüklukte doğranmış)

Yapılışı:

Eti soğuk su ile yıka ve süz. Bir geniş kabın içinde tüm malzemeleri karıştır. Etide içine karıştır. Bu şekilde 1 gün buzdolabında dinlensin. Daha sonra istediğin gibi şişlere diz. Mangalda güzelce pişir.






Cacık

Malzemeler:
Salatalık
Yoğurt
Bir kaç diş sarımsak
Elma sirkesi
Zeytinyağı
Tuz
Nane
İsteğe göre dereotu

Salatalıkları dişe gelecek şekilde minik doğrayın. Yoğurdu fazla sulu olmayacak şekilde sulandırın. İçine tuz, ezilmiş sarımsağı ilave edip iyice karıştırın. (Dilerseniz dereotu da ekleyebilirsiniz)Servis kaselerine dağıtın. Kaselerin üstüne biraz sirke, biraz zeytinyağı damlatıp, nane serpin.










Tiramisu

Şunu hatırlatayım başlarken, kremamız pastaya fazla geliyor ancak yarım ölçü yapınca da az gelmesinden endişe ettiğimden kalanı kuplara koyup soğutup, öylece yiyoruz sonradan. Yani siz istediğiniz kadarını pasta yapımında
kullanın.


1 paket hazır pandispanya
1 litre süt
3 kaşık un
1 kaşık nişasta
1 yumurta
1 paket vanilya
2 bardak toz şeker
1 pakete yakın labne peyniri
1 çorba kaşığı katıyağ

Islatmak için,
1 büyük bardak ılık su
1 çorba kaşığı granül kahve
1,5 çorba kaşığı toz şeker

Su, kahve ve şekeri karıştırıp eritin. Pandispanyayı bu karışımla ıslatacağız.

Süt, un, nişasta, yumurta, şeker muhallebi kıvamında pişecek. Altı kapatılınca vanilya, labne ve katıyağ ilave edilip karıştırılacak. Biraz ılıması beklenecek.

Pandispanyanın alt katı alt üst dikkatlice ıslatılacak kahveli karışımla. Kremadan istenildiği kadar konulacak. Üst kat pandispanyanın iç tarafı ıslatılıp kremanın üstüne kapatılacak. Pandispanyanın üstü de ıhafifçe slatılıp kremayla sıvanacak her yeri, yanları dahil. En üste bol bol kakao serpilecek ve tiramisu 1 gece dolapta bekletilecek. Ertesi gün kakaosu az gelen yerler olursa kakaoyla rötuşlanacak ve servise sunulacak



Dua ve ibadetle yoğrulmuş huzur içinde bir Ramazan ayı geçirmenizi diliyoruz Melekler 🙂
 
13.GÜN MENÜSÜ
-----------------------

Yüksük Çorbası
Kuzu İncik
Pilav
Piyaz
Fincanda cevizli kadayıf tatlısı






Yüksük Çorbası
Malzemeler:
Yarım kilo kuş başı et
2 kase mantı, (marketlerde satılan dökme mantı olabilir.)
2 su bardağı haşlanmış, nohut.
1 yeterince margarin yada tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet kuru soğan
1 adet limon
Yeterince karabiber



Hazırlanması:

Orta boy tencereye koymuş olduğunuz yağ eriyince ince doğranmış soğanları hafifçe kavurun..Soğanlar pembeleştik den sonra eti ilave edin , bir süre eti de kavurduk dan sonra biber salçasını ilave edip kavurun. 1 bardak sıcak su ilave ederek kısık ateş de etlerin bir süre pişmesini sağlayın. Etler piştik den sonra daha önceden haşlamış olduğunuz nohudu da ilave edin. Nohudu bir süre salça ve et ile harmanlayın ve 6 bardak kaynar su ilave edin.Bu karışım bir süre birlikte kaynadık dan sora mantıyı tencereye koyun ve orta ateşte pişmesini sağlayın, Bir adet limonun suyunu ve karabiberi ilave edip servis yapın.






KUZU İNCİK
8 adet incik
1yemekı kaşığı biber salçası
1 yemekı kaşığı domates salcası
3 adet patates
15-20 adet arpacaık soğan
1 yemek kaşığı tane karabiber
tuz

Yapılışı
Salçalar büyük bir kabın içersinde su ve micik yağ ile iyice karışıtırılır.İncikler bu karışımın içinde yaklaşık 1-1,5 saat bekletilir.3 adet patates halka dilimler halinde keslir.Arpacık soğanlar temizlenir.Fırın kabına incikler düzgün bir şekilde dizilip aralarına patates dilimleri konur.Üzerlerine de arpacaık soğanlar serpiştirilir.En son olarakda tuzu ve tane biberler serpiştirilip fırın kabının üzeri alimünyum folya ile kapatılır.1-1-5 saat 175 c de ki fırında piştikten sonra üzeri açılıp 30 dk kadar daha pişirilip servis edilir.
Fırında pişirmek için zamanınız yoksa,incikler düdüklüde pişirildikten sonra sosu hazırlanır,patatesler dilimlenir,soğanlar temizlenir ve fırın kabına yerleştirilir.Üzerine ise hazırlanmış salçalı karışım dökülür.Karabiber taneleri ve tuz serpiştirilip 175 c de ki fırında üzerlei kızarana kadar pişirilir.







PİYAZ
Malzemeler
1,5 kase haşlanmış şeker fasulyesi
3 adet piyazlık doğranmış soğan
yarım demet maydanoz
tuz

Yapılışı
Doğranmış soğanlar tuzla ovulup iyice yıkanır.Mayadanozlar doğranıp soğanlarla karıştırılıp servis tabağına yayılır.Üzerine fasulyeler koyulup servis anında yağı ve limonu eklenip servis kaşıkları ile karıştırılır.






Fincanda Cevizli Kadayıf
Malzemeler
Yarım kilo yaş tel kadayıf
125 gr. eritilmiş margarin/tereyağı
2 su brd. dövülmüş ceviz
1 çorba kaşığı şeker
3 su brd. tozşeker
3 su brd. su
Birkaç damla limon suyu

Yapılışı: Öncelikle şerbet için bir tencereye suyu ve şekeri döküp kısık ateşte kaynamaya bırakın. En son birkaç damla limon suyu ekleyip soğuması için bir kenara alın.
Büyük ve derin bir kaba kadayıfın tamamını alın ve ellerinizle havalandırın. (Eğer kadayıfınız havası alınmış torbalarda ve sıkışık ise bu işlemden önce kadayıfı yavaşça birbirinden ayırmanız gerekecek.)

Eritilmiş ve soğumuş olan margarinin bir kısmını üzerinde yavaşça gezdirerek dökün ve her tarafına karışması için alt üst getirerek ve didikliyormuş gibi hareketlerle iyice yedirin. Geri kalan kısmını da aynı şekilde döküp kadayıfa yedirin. Bu işlem sonunda bir tepsiyi biraz yağlayın ve yanınızda hazır bulundurun.

Dövülmüş cevizi 1 çorba kaşığı şekerle karıştırın bir kapta. Ellerinizle kadayıftan bir parça alıp -becerebiliyorsanız bir kahve fincanının içinde dolayarak, ortasında küçük bir boşluk kalacak şekilde sarın. -ya da iki parmağıniza doladıktan sonra avcunuza alıp ortasını açın ve cevizden bir çay kaşığı kadar koyup, hepsini fincana yerleştirip baskılayın. Ama çok bastırmayın ki kadayıf telleri birbirine çok girip hamur gibi olmasın.
Fincanı ters çevirip kadayıfı içinden çıkarın ve tepsiye dizin. Bütün kadayıf bitene kadar aynı işlemi yapın. 200 derecede ısıtılmış fırına koyup altlı üstlü kızarana kadar yaklaşık 30 dk. pişirin. Fırından çıkar çıkmaz soğuyan şerbeti üzerlerinde gezdirerek dökün. Tepsiniz çok büyükse şerbet çok ince kalacağından başka derin ve daha küçük bir tepside veya borcamda da şerbetleyebilirsiniz. Şerbetini iyice çekip soğuduğunda üzerlerini ceviz veya hindistancevizi ile süsleyip servis edebilirsiniz.

Ağzınızın tatlı gönlünüzün hoş olacağı bir Ramazan ayı diliyoruz sizlere Melekler 🙂
 
14.GÜN MENÜSÜ
---------------------

Kremalı patates çorbası
Hasan paşa köftesi
Zeytinyağlı yaprak sarma
Damla sakızlı tavuk göğsü





Kremalı patates çorbası
Malzemeler

Bir büyük patates

Yarım havuç

1 büyük soğan

2 çorba kaşığı tel şehriye

2 yemek kaşığı tereyağı ya da sıvıyağ

4-5 çorba kaşığı süt kreması

Tuz, Karabiber

Uygulama

Patatesleri soyup yıkadıktan sonra küçük parçalara ayırıp tencereye alın. Havuçları da küçük keserek patateslere ilave edin. Soğanı da aynı şekilde doğrayarak tencereye ilave edin. Bol miktarda su koyarak malzemeler yumuşayana kadar pişirin.

El blenderi ile ya da robotla malzemeleri püre haline getirin. Bu bildiğimiz püre gibi katı olmuyor tabi, boza kıvamında diyebiliriz.

Çorba yapacağınız tencereye, 2 yemek kaşığı tereyağı ya da sıvıyağı ile 2-3 çorba kaşığı tel şehriyeyi alın. Şehriyeler nar gibi kızarana kadar kavurun

Daha sonra robottan geçirdiğiniz patates karışımını ve bir miktar suyu (kendi damak tadınıza göre) ilave edin. Çorbanın tuzunu ilave edin ve kaynama başladığında ocağın ısısını düşürüp 5- 6 dakika kaynatın.

Son olarak ilave edeceğiniz kremayı kesinlikle kaynayan çorbaya direk olarak eklemeyin. Çorbayı ocaktan aldıktan sonra, bir kaseye biraz çorba alarak kremayla yavaşça ılıştırın. Kremanın kesilip kötü bir görüntü oluşturmaması için, kasedeki karışımı yine kaşık yardımıyla tenceredeki çorbaya ilave edin.


Son olarak baharatlı ya da sade ekmek kıtırları ve karabiber eşliğinde servis yapın.








Hasan Paşa Köftesi
Malzemeler:

Köftesi için:

500 gr kıyma
1 adet orta boy soğan
2 dilim bayat ekmek
Maydanoz
2 diş sarımsak
Kırmızıbiber, karabiber, tuz,
3 adet orta boy domates
Her köfte için 1 parça kaşar peyniri

Püresi için:

4 adet orta boy patates
1 çay bardağı Süt
1 yemek kaşığı Tereyağı
Tuz
İsteğe göre 1 tatlı kaşığı hindistancevizi
Hasanpaşa Köftesi Nasıl Yapılır

Hasanpaşa Köftesi Nasıl Yapılır

Yapılışı:

Püre yapımı:

Köfteyi hazırlamaya başlamadan önce patatesleri soyup iri parçalar halinde doğrayın ve haşlayın.
Haşlanan patatesler diğer malzemeleri ekleyerek çatal ile ezin yada rondodan püre haline getirin.
Sıkma torbasına koyun ve bekletin.

Köfte yapımı:

Soğanı ve sarımsakları soyup rendeleyin.1 domatesin kabuğunu soyup küçük küpler halinde doğrayın.
Maydanozları ince ince kıyın. Ekmeği rondodan çekin.
Tüm malzemeyi yoğurma kabına alın ve yaklaşık 5 dakika yoğurun.
2 domatesi dilimleyin ve fırın kabınıza yan yana yerleştirin.
Yoğurduğunuz köftelerden limon büyüklüğünde parçalar koparın. Ortalarına çukur açarak domateslerin üzerine yerleştirin.
Her köftenin ortasına 1 parça kaşar peyniri koyun.
Biraz sıvıyağ ekleyerek 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Pişen köftelerin üzerine püreyi ilave edin ve sıcak servis edin.






Zeytinyağlı Yaprak Dolması
Malzemeler

Malzemelerimiz
Göz kararı yaprak
7-8 tane kuru soğan (soğanın büyüklüğüne göre)
1-2 domates
1 büyük kase pirinç (ya da 1 ölçü pirinç,ölçü olarak ne kullanıyorsanız.)
1-2 su bardağı zeytinyağı
1-2 çorba kaşığı şeker (damak tadınıza göre değişir)
Az kimyon
Az karabiber
Tarçın
Az yenibahar
Tuz
1 büyük kase sıcak su (ya da 1 ölçü su,ölçü olarak ne kullanıyorsanız)
2 avuç dolusu maydanoz
Kuş üzümü
Kuru üzüm
Dolmalık fıstık
Bol nane

Soğanları incecik kıyıp fıstıkla birlikte zeytinyağında kavuruyoruz.Domates kabuksuz küp doğrayıp ekliyoruz.Pirincimizi yıkayıp ekliyoruz.Biraz kavuruyoruz.Baharatları,üzümleri ,tuz ve şekeri ekleyip sıcak su koyarak kapağını kapatıyoruz.Kaynamaya başlar başlamaz altını kapatıp,maydanoz ve nanesini üstüne ekleyip kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakıyoruz.
Bu arada yapraklarımızın tuzunu çıkarıp yıkıyoruz.En az yarım saat dinlenen iç malzememizi iyice karıştırıp tadına bakıyoruz.Eğer eksik birşey görürsek bu aşamada ilave edebiliriz.
Çok ince olmamak üzere yapraklarımızı bol içli olarak sarıp,dibine yağlı kağıt serilmiş yayvan tenceremize diziyoruz.Üstüne kabuğu alınmış limon dilimleri serpiştirip biraz limon suyu koyuyoruz.Tencereye 1 kaseden az sıcak su koyup,arada kontrol ederek çok kısık ateşte pişiriyoruz.
Limonla servis yapıyoruz..
Afiyet olsun..





Damla Sakızlı Tavuk Göğsü
Malzemeler

2 Kahve Fincanı Pirinç Unu
2 Kahve Fincanı Mısır Nişastası
5 Su Bardağı Süt
2 Su Bardağı Tozşeker
1/2 Tavuk Göğsü
1/2 Çay Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Dövülmüş Sakız

Hazırlanışı

Tavuk etini haşlayıp lif lif didikleyin. Pirinç Unu, Nişasta, şeker ve sütü pişirdikten sonra 10 dakika mikserde çırpın. Çırpma işlemi bittikten sonra üzerine tavuk etini ilave edin. Bir kepçe tavuk suyu ile beraber sakızı da ekleyerek tahta kaşıkla döve döve çırpın.
Hazırladığınız tavuk göğsünü ne kadar iyi döverseniz o kadar iyi olur. Tavuk göğsünü yayvan bir tepsiye döküp soğuyunca üzerine tarçın serperek servis yapın.



Mübarek Ramazan ayının tüm hayırlara vesile olmasını diliyoruz Melekler 🙂
 
15.GÜN MENÜSÜ
----------------
BROKOLİ ÇORBASI
KAĞITTA PALAMUT
İMAMBAYILDI
ROKA SALATASI
FIRINDA HELVA







BROKOLİ ÇORBASI

Malzemeler

250 gr brokoli
1/2 limon suyu
3 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı süt
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber

Yapılışı


Brokoliyi çiçeklerine ayırın, az miktarda içme suyu koyduğunuz tencereye alın, limon suyunu da ekleyerek kısa bir süre haşlayın.
Ayrı bir tencerede tereyağını eritip unu kavurun. Yavaş yavaş sütü ekleyin, çırparak karıştırın. Kaynadıktan sonra diğer tarafta haşlanmış olan brokoliyi suyuyla birlikte bu tencereye ilave edin.
Sarımsakları doğrayarak tencereye ekleyin, tuzunu da ekleyip karıştırın.
Çorbayı blender'dan geçirin, gerekiyorsa suyunu ve tuzunu tekrar ayarlayın. 5 dk daha kaynattıktan sonra dilerseniz üzerine bol karabiber serperek servis yapabilirsiniz.





KAĞITTA PALAMUT
Malzemeler:

2 adet palamut
4 adet kuru soğan
8 diş sarımsak
4 adet domates
1 demet maydanoz
8 adet defne yaprağı
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Karabiber
8 adet yağlı kağıt


Yapılışı😛alamutları ayıplayıp kafa ve kuyruklarını ayırdıktan sonra fileto çıkarınız. Yağlı kağıtları ikişer ikişer üst üste koyduktan sonra her yağlı kağıda bir adet filetoyu yerleştiriniz. Üzerine halka halka kesilmiş soğan, dilimlenmiş ve çekirdeği çıkarılmış domates, soyulmuş sarımsak ve çekirdekleri çıkarılıp uzunlamasına dilimlenmiş yeşil biberleri ve defne yapraklarını yerleştiriniz. Tuz, biber ve zeytinyağını (balık başına 1 kaşık) ekleyip kağıtları sıkıca kapatınız. 160oC’a ısıtılmış fırında 30 dakika pişiriniz. Sıcak servis yapınız. Afiyet olsun…







İMAMBAYILDI
Malzemeler:

5 patlıcan
2 su bardağı sıvıyağ
2 kuru soğan
6-7 diş sarımsak
7 sivribiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
6 domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
yarım demet maydanoz
1 limonun suyu

Hazırlanması:

1. Patlıcanları yıkayıp alacalı soyun. Köklerini ayırmayacak biçimde yeşil kısımlarını koparın. (Kökü ayırırsanız patlıcanlar yayılabilir.)

2. Soyduktan sonra kızdırılmış 2 su bardağı sıvıyağda patlıcanları bütün olarak önlü arkalı yumuşayana kadar kızartın. (Bütün olmazsa yağı içine çekip kararabilirler. Ayrıca ateşin nispeten yüksek olmasına özen gösterin. Ateş kısık olursa çekilen yağ oranı da artar.) Hepsini kızarttıktan sonra kağıt havlulun üzerine alın.

3. Soğanları halka halka doğrayın.Sarımsakları ve biberleri de minik minik doğrayın. 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte tavada öldürün. Üzerlerine kabukları soyulmuş ve doğranmış domatesleri ekleyin. Domatesler bıraktığı suyu hafif çekip koyulaşana kadar kavurun. Tuz, karabiber ve doğranmış maydanozu ekleyip ateşi söndürün.

4. Patlıcanları fırın tepsisine dizin. Ortalarını kaşık yardımıyla çizgi şeklinde açın. İçine malzemeleri doldurun. Üzerlerine yarım sivrirbiber vedomates koyun. Tavada kalan domatesli suyu tepsinin dibine dökün. Limon suyunu patlıcanların üzerine gezdirin. 200C fırında 10-15 dakika pişirin.






ROKA SALATASI
Roka, nane, dereotu, yeşilbiber, zeytinyağı, limon ve tuz (malzemeler isteğe göre)






FIRINDA HELVA
Malzemeler:
150 gr. Sade Tahin Helvası
1 Yemek Kaşığı Süt
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
Isı’ya dayanıklı kap

Ön Hazırlık:
Tahin helvası çatal yardımı ile ezilecek. Üzerine 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı süt ilave edilecek. Malzemeler macun kıvamında bir güzel karıştırılacak.

Isı’ya dayanıklı bir kap içerisine helva aktarılacak ve dengeli bir şekilde yayılacak. Malzeme üstten kaşık tabanı ile bastırılacak ve yüzeyi düzleştirilecek. Önceden 180°C’ye ısıtılmış fırının orta rafına helva kabı sürülecek. 15 dakika süre bitiminde fırın’da tahin helvanız servise hazır. Üzerini gönlünüzce süsleyebilirsiniz.

*İsteğe göre içine limon kabuğu, yeşil elma rendesi, tarçın ve susam da ekleyebilirsiniz ...


Ramazan Ayı Kalbinize Teselli Ruhunuza İlaç Olsun, Dualarınız Geri Çevrilmesin Melekler 🙂
 
16.GÜN MENÜSÜ
-------------------

Köfteli ve nohutlu buğday çorbası
Patlıcan oturtma
Patatesli börek
Kakule ve fındıklı güllaç







Köfteli Nohutlu Buğday Çorbası
Malzemeler;

150 gr. Kıyma
1 orta boy soğan
tuz,kimyon
1’er su bardağı haşlanmış nohut ve yarma-buğday
2 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
1 kase yoğurt sanırım un ve nişastayla aynı kaşık ölçülerinde..
1 yumurta
yeterince et suyu

Yapılışı;

Köfte rende soğan ve baharatlarla hazırlanır minik minik yuvarlanır.Nişasta,un,yumurta ve yoğurt meyanesi çırpılır,su veya et suyu ilavesiyle açılır ocağa konur.Çorba kaynamaya başlayınca köfteler eklenir.Köfteler pişmeye başladığında ise nohut ve buğday ilave edilir.1-2 taşım pişirilir.Üzerine nane ve kırmızı biberli yağ yakılır.








Patlıcan Oturtma

Malzemeler: (4 kişilik)

3 adet patlıcan (büyüklerinden)
250 gr kıyma
1 büyük soğan
2 adet sivri biber
2 adet domates
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
tuz, kırmızı biber, karabiber
1,5 su bardağı sıcak su

Kızartmak için:

Sıvı yağ

Yapılışı:

Patlıcanları soyun ve tuzlu soğuk suda 25-20 dakika kadar bekletin.
Güzelce sularını sıkıp bir temiz bez üzerine yada kağıt peçete üzerine 1 parmak genişliğinde doğrayın.
Patlıcanları kızgın yağda arkalı önlü kızartın.
İçini hazılamak için önce tavaya 1 yada 2 çorba kaşığı kadar kızartma yağından koyun. Kıymayı içinde güzelce suyunu salıp çekene kadar kavur. Daha sonra doğranmış sivri biber ve soğanını ilave et. 10 dakika da bu şekilde kısık ateşte kavur.
Domatesin bir tanesini rendele ve salçayla beraber kıymalı karışıma ilave et. Kabukları temizlenmiş sarımsakları küçük küçük doğra ve onuda tavaya ilave et. Tuzunu ve baharatlarınıda ilave ettikten sonra 5-10 dakika kadar daha kavur ve ateşin altını kapat.
Yaklaşık 22-24 çapalarında bir tepsi yada tavanın tabanına kızartığınız patlıcanları dizin.
Üzerine kıymalı harcı yayın.
Tekrar harcın üzerine kalan patlıcanları dizin.
Üzerine 1 domatesi dilimleyin ve üzerine aralıklı olarak dizin. Eğer fırında yapmak istiyorsanız üzerine 1-2 adet biberde dizebilirsiniz.
Sıcak suya 1 çay kaşığı kadar tuz ve kırmızı biber ilave edip, bu suyu tepsiye/tavaya ileve edin.
Ocakta kısık ateşte 20 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapabilirsiniz. Eğer fırında pişirecekseniz önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika kadar fırınlayın.







Patatesli Börek

Malzemeler:

6 adet patates
4 yaprak yufka
1 su bardağı su
Yarım su bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz, karabiber, pulbiber

Patatesleri önce haşlayıp sonra bir kaba rendeleyin.

Üzerine tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip bir çatal yardımıyla iyice karıştırın.

Başka bir kahsenin içerisine su, süt ve yağı ekleyerek karıştırın.

İlk yufka yaprağını temiz ve düz bir zeminde açıp üzerine süt, su ve yağ karışımımızı yayarak üzerine 2. yaprağımızı yerleştirin ve aynı işlemi tekrarlayın.

Böğreğimizi 2 yaprak yufka içine saracağız yani 3. ve 4. yaprakların içlerinide ayrı olarak dolduracağız.

Hazırladığımız her 2 yaprak yufkayı da üçgen şekillerde keserek her üçgeni hazırladığımız patates harcı ile sarın.

not: sadace patates değil, kaşar veya kıyma ile de yufkalarımızı doldurarak harika lezzetler elde edebilirsiniz.

Sardığımız yufkalarımızı önceden yağladığımız tepsimizin üzerine dizin ve üzerine biraz yumurta sarısı, arzuya göre çöre otu, ekleyin.

Tepsimizi 225 derecede yaklaşık 20 dakika pişirdikten sonra böreklerimizi sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.







Kakule ve Fındıklı Güllaç Tarifi

Malzemeler

5-6 adet Güllaç yufkası
4 su bardağı (1 litre) süt
1.5 su bardağı şeker
Yarım çay kaşığı toz kakule
1.5 su bardağı dövülmüş fındık
1/4 su bardağı dövülmüş antep fıstığı
5-10 adet vişne

Yapılışı

Süt, toz kakule ve şekeri orta boy bir tencerede karıştırarak şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Ateşten alıp ılınmasını bekleyin.

Servis tabağınız (ben 24 cm çapında yuvarlak cam pyrex kullandım) boyutlarında bir güllaç yufkasını tabağın en altına yerleştirip bir kepçe sütlü karışımdan üzerine gezdirin. İlk yufkadan artan parçaları da üzerine yayıp tekrar sütlü karışımdan gezdirin. Bunun üzerine bir güllaç yufkası daha yerleştirip aynı işlemi tekrarlayın.

Ardından 1 su bardağı dövülmüş fındığı serpip geriye kalan güllaç yufkaları bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Arta kalan sütü de tepesine döküp buzdolabında soğumaya bırakın. Geriye kalan yarım su bardağı dövülmüş fındık, antep fıstığı ve vişne taneleriyle süsleyip servis yapın.


Ruhlarımız Huzur Bulsun, Sofralarımız Anlam Dolsun, Ramazan Ayımız Mübarek Olsun Melekler 🙂

 
17.GÜN MENÜSÜ
---------------------
SO?UK AYRAN ÇORBASI
MANTARLI ET SOTE
?AK?UKA
PERDE P?LAVI
?RM?K TATLISI







So?uk Ayran Çorbas?
MALZEMELER:

2 su barda?? dövme ( ke?keklik yarma )
1 su barda?? nohut
500 gr yo?urt
tuz,kuru nane
ha?lamak için su.....


YAPILI?I:

Yap?l??? o kadar kolayki.Dövmemizi ve nohutumuzu bir gece önceden üzerinden ç?kacak kadar su ile ?slatal?m....

E?er buzlu?umuzda ha?lanm?? nohutumuz varsa nohut ?slatman?za gerek yok onuda kullanabilirsiniz....

Ertesi gün ?slatt???m?z suyu döküp güzelce y?kad?ktan sonra üzerinden ç?kacak kadar su ile ha?l?yoruz malzemelerimizi...

Sonra so?umaya b?rak?yoruz.So?uyunca tuzunu ve ç?rp?lm?? yo?urdunu ilave ediyoruz.Çorbam?z? dolaba kald?r?yoruz....

?ftar saatine kadar çorbam?z buz gibi oluyor.Sonra üzerine kuru nane serperek iftarda afiyetle yiyoruz.....







Mantarl? Et Sote
Malzemeler:

Kuzu (Yar?m kg ku?ba??)
Domates (2 adet)
So?an (1 adet)
Mantar (8-10 adet)
Sivri Biber (2 adet)
S?v?ya? (1 çay barda??)
Su (1 su barda??)
Tuz ve Karabiber

Kuzu eti yerine sote olabilecek di?er yumu?ak etleri, örne?in bonfile, piliç ya da ci?er kullanarak da yapabilirsiniz. Etleri sote ederken tencerenin kapa??n?n kapat?lmamas? tavsiye edilir.

Haz?rlan???:

1- Tavaya yar?m çay barda?? s?v?ya?? dökün ve k?zd?r?n.1 adet so?an? halka halka kesin. Ya? k?z?nca yar?m kg ku?ba?? kuzuyu at?p yakla??k 10 dakika kavurun. Üzerine do?rad???n?z so?anlar? at?n.
2- Bu s?rada 8-10 adet mantar? ince ince dilimleyin. Mantarlar? etlere ekleyip kavurmaya devam edin. 2 adet sivri biberi ince ince dilimleyin.
3- Mantarlar?n ard?ndan sivri biberi tavaya ekleyin ve 5 dakika daha kavurun. 2 adet domatesi ince ince dilimleyin ve tavaya ekleyip kar??t?r?n.
4- 1 su barda?? so?uk suyu dökün ve üzerine yeterince tuz ve karabiberi serpin. Tavan?n kapa??n? kapat?n ve yakla??k 20 dakika orta ate?te pi?irin.
5-Et soteniz pi?erken di?er yandan pilav?n?z? haz?rlay?p,dinlendikten sonra ister yan?nda ister üzerinde et soteyle birlikte servis edebilirsiniz.






?ak?uka
Malzemeler:

3 adet orta boy patl?can
2 adet çarliston biber
(isterseniz kabak, patates, k?rm?z? biber de ekleyebilirsiniz )
k?zartmak için s?v?ya?

Sos için

3 adet orta boy domates
1 yemek ka???? salça
1 adet orta boy so?an
3-4 di? sar?msak
1 su barda?? su
1 çay ka???? tuz

Yap?l???:

1- Patl?canlar? alacal? soyup küp küp do?ray?n. 20 dk kadar tuzlu suda bekletin.
2- Patl?canlar? bekletirken sos için so?an? ve sar?msaklar? yemeklik do?ray?n. Ye?ilbiberleri ve domatesleri minik minik do?ray?n.
3- Ya?? tavaya dökün ve k?zd?r?n. Süzüp kurulad???n?z patl?canlar? k?zart?n ve havlu ka??t serilmi? taba?a al?n.
4- Tavadaki fazla ya?? döküp so?an? ve sar?msaklar? bir miktar tuz ekleyerek soteleyin, biberi ekleyip 1 dakika kadar sotelemeye devam edin.
5- Salçay? ekleyip 1 dakika kadar kavurun. Domatesleri ekleyip 2-3 dakika soteleyin.
6- Son olarak su ve tuzu ekleyip sosu suyunu çekinceye kadar pi?irin.
7- Patl?canlar? servis taba??na al?n, üzerine haz?rlad???n?z sosu dökün ve servis yap?n.

Not: 1-2 saat dinlendirirseniz daha lezzetli olacakt?r.








Perde Pilav?
Malzemeler:

iç malzemesi
4 adet tavuk gö?sü (ya da bir bütün tavuk)
1kg pirinç
300g badem
100g dolmal?k f?st?k
2 yemek ka???? be? türlü baharat(aktarlarda be? türlü baharat olarak sat?l?yor)
hamurun malzemesi:
3 yumurta
5 yemek ka???? yo?urt
125g margarin
1 çay barda??ndan biraz eksik s?v?ya?
1 paket kabartma tozu
tuz
ald??? kadar un

hamurun haz?rlanmas?:

1. bütün malzemeyi kar??t?r?p oldukça yumu?ak bir hamur elde edin.

içinin haz?rlanmas?:

1. pilav? diri olacak ?ekilde pi?irin. tavuklar? ha?lay?p küçük parçalra ay?r?n ve hafif ya?da k?zart?n. bademleri kaynar suda bekletip kabuklar?n? soyun. sonra ya?da k?zart?n.

2. büyük bir tepsiye pilav, tavuk, badem, dolmal?k f?st?k ve baharat (tuzu önceden kat?lm??) konulur. kar??t?r?larak güzelce harman edilir.

3. önceden haz?rlana hamur bir küçük bir de büyük parçaya ayr?l?r. büyük parça merdane ile aç?l?p perde pilav?n?n yap?laca?? (margarinle ya?lanm??) tencereyi kaplayacak ?ekilde yerle?tirilir. pilav kar???m? içine doldurulur. ayr?lan hamur parças? merdane ile aç?l?p pilav?n üzeri tamamen kaplan?r. 1 saat 200C f?r?nda pi?irilir. ters çevrilerek servis yap?l?r.







Bisküvili ?rmik Tatl?s?
Malzemeler

1 lt. süt
7 yemek ka???? toz ?eker
9 yemek ka???? irmik
1/2 yemek ka???? margarin
1/2 su barda?? dövülmü? ceviz içi
1 paket kakaolu bisküvi
1 paket vanilya
Tarç?n
Yap?l???

Süt, ?eker ve irmi?i muhallebi k?vam?na gelene kadar pi?irin, ocaktan inmesine yak?n margarin ve vanilyay? ekleyip kar??t?r?n.
Haz?rlad???n?z irmikli muhallebinin yar?s?n? borcama dökün ve üzerine 1 s?ra halinde kakaolu bisküvi dizin. Üzerine kalan muhalebiyi dökün.
Kalan bisküvileri blend?rdan geçirin, dövülmü? ceviz ve tarç?nla beraber tatl?n?n üzerine serpin. Yasemin bu konuda herhangi bir not yazmam?? ancak blend?rdan geçirdi?iniz bisküviyi servis etmenize yak?n bir zaman serpmenizi tavsiye ederim. O zaman üzerindeki bisküviler çok yumu?am?yor ve k?t?r k?t?r kal?yor.


Ba?? RAHMET ortas? MERHAMET sonu ise CEHENNEM’den AZAD olan Mübarek Ramazan ay?n?n tüm Meleklerimiz için Hay?rl? geçmesini diliyoruz..🙂
 
18.gün menüsü
--------------------
Köfteli yoğurt çorbası
Sigara böreği
Sac kavurma
Çerkez pilavı
Yalancı profiterol (Halleyli pasta)









Köfteli Yoğurt Çorbası
Malzeme

150 gram kıyma
1 küçük soğan
tuz ,karabiber

1 su bardağı yoğurt
1,5 yemek kaşığı un
bir kaç damla limon suyu
1 yumurta sarısı
1 minik patates
tuz

Üzeri İçin
Tereyağda kavrulmuş salça


Rendelenmiş soğan ,tuz ve karabiber eklediğimiz kıymayı küçük toplar halinde yuvarlayıp yarım çorba kaşığı un serpiştirdiğimiz tabağa koyalım.

1 litre suyu kaynatıp tabağı sallayarak heryeri unlanan köfteleri içine bırakalım.10 dakika sonra küp küp doğradığımız patateside katarak pişirmeye devam edelim.

Yoğurt,1 tepeleme yemek kaşığı un,yumurta sarısı ve bir kaç damla limonu yarım su bardağı soğuk su ilavesi ile iyice çırpalım.Kaynayan çorba suyundan bir iki kepçe alıp yoğurtlu karışımı ılıtalım ve iyice karıştırarak yavaşça çorbaya ilave edelim.

Bir taşım kaynatıp çorbanın altını kapatalım.En son tuzunu ilave edip üzerine kızıdrılmış salça ile servise sunalım.







Sigara Böreği
Malzemeler

5 Adet yufka
lor peyniri ya da beyaz peynir
isterseniz maydanoz

Hazırlanışı

Önce harcımızı hazırlayalım bunun için maydanozların saplarını keserek yıkayın ve bıcakla minik minik doğrayın. Daha sonra maydanozları bir kabın içinde peynirle birleştirin. Maydanoz olmayacaksa bişi yapmanıza gerek yok😛 tuz koymayın lor peyniri zaten tuzludur. Daha sonra masanın üzerine yufkayı serin ve 8 ya da 10 parçaya bölün(pizza dilimi şeklinde). Daha sonra hazırladığınız hartan bir miktar alarak yufkanın geniş tarafına koyarak yanlarda ucunu katlayın ve sarın. Son kısmını açılmasın diye suya batırarak yapıştırın. bir poşete koyarak dolapta saklayabilirsiniz. Yiyeceğiniz zaman tavada iyice ısıttığınız yağda kızartın.








Sac Kavurma
Malzemeler

Yarım kilo kuşbaşı kuzu eti
bir soğan
iki domates
iki sivri biber
iki kaşık sıvı yağ
karabiber, pul biber, kekik
tuz

Yapılması
soğanı yarım ay, biberi halka, domatesi küp doğrayın
kavurma sacı içine yağı ve eti koyun, etin rengi dönünceye kadar kavurun
üzerine soğanı katın kavurun, biberi katın kavurun
ardından domatesi katın, karıştırın
orta ateşte domatesin bıraktığı su buhar olup uçuncaya kadar kavurun
kavurma üzerine kekik, pul biber ve tuz katın karıştırın ve servis edin.






Çerkez Pilavı

Malzemeler
1,5 su bardağı pirinç
1 su bardağı arpa şehriye (ya da tel şehriye)
1 adet rendelenmiş havuç
1 su bardağı bulgur
Yemeklik sıvı yağ
Karabiber, tuz
Üzerini örtecek kadar su (tavuk suyu da kullanılabilir)

Yapılışı;
Arpa şehriyeyi sıvı yağda kavurup ardından da havuçları tencereye ekliyorsunuz. Havuçlar hafif renk değiştirince, yıkanmış pirinci üzerine ekliyorsunuz. En son olarak da bulguru ekleyip, tencerede hepsini iyice karıştırdıktan sonra, tuz ve biberi ekleyip, üzerine su ekliyoruz. Pilav suyunu çekince de pilav hazır.






Halleyli Pasta

Malzemeler:
10 adet Halley
2 poşet krem şanti
2 su bardağı soğuk süt (krem şanti için)
1 poşet hazır çikolatalı sos
1 avuç çekilmiş ceviz ya da badem (çok ufak olmasın)

Yapılışı:
Krem şantiyi soğuk sütle çırpıp kıvam alması için dondurucuya koyun.Bu arada halleyleri bıçakla küp küp doğrayın.(9 parça olacak). Ceviz yada badem, halley ve krem şantiyi bir kapta karıştırın.Kelepçeli kek kalıbına koyup dondurucuda bir gece bekletin. Servis 10 dk önce dondurucudan çıkarın ve hazır haldeki çikolatalı sosla süsleyip servis yapın.

*Kelepçeli kek kalıbınız yoksa borcama da koyabilirsiniz.
*Bir gece bekletemiyorsanız en azından 3-4 saat buzdolabında bekletin.





Mübarek Ramazan ayı kalbinizi O'nun yoluna koymaya, ellerinizi daima O'nun dergahına açmaya vesile olsun Melekler 🙂
 
19. GÜN MENÜSÜ
-----------------------
Terbiyeli şehriyeli tavuk çorbası
Tas kebabı
Patates püresi
Pirinç pilavı
Güllaç kızartması







Terbiyeli Şehriyeli Tavuk Çorbası

MALZEMELER:
6 bardak tavuk suyu
1 su bardağı kadar didiklenmiş haşlanmış tavuk(1 adet göğüs de olabilir)
3/4 çay bardağı tel şehriye(arpa veya yıldız da olur)
3 kaşık un
3 kaşık sıvıyağ
tuz
nane
karabiber

terbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı
1 limon suyu

Büyükçe bir tencerede yağı eritin ve unu kokusu çıkana kadar kavurun.
Üzerine yumurta ve limon suyu hariç diğer malzemeleri ekleyip kaynayıncaya kadar arada karıştırarak pişirin.Limon suyu ve yumurta sarısını bir kasede birbirine karıştırın.Terbiyeyi ılıtmak için kaynayan çorbanın suyundan bir kepçe alıp kaseye dökün ve karıştırın.Kasedeki terbiyeyi yavaş yavaş tencereye ekleyip karıştırın ve bir taşım daha kaynatın.Arzuya göre maydanoz,nane,pul biber vs.ile süsleyip servis yapın.
Tercihen bol limon suyu ile için..






Tas Kebabı

Malzemeler

1 kg. dana kuşbaşı
2 orta boy soğan
2 adet orta boy patates
1 yemek kaşığı salça
2 adet çarliston biber
4 diş sarmısak
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su

Yapılışı

1- Patateslerin kabuklarını soyup yıkayın. Kare kare doğrayıp kızgın yağda iyice kızartıp, bir kenara alın

2- Derin bir tavada etleri suyunu salıp, çekene kadar yüksek ateşte pişirin. Etler suyunu çektikten sonra yağı ve piyazlık doğradığınız soğanları ilave edin. Ocağın altını kısık ateşe getirerek pişirmeye devam edin ( kapak kapatılmayacak )

3- Etler kızardıktan sonra 1 su bardağı kaynar suyu, karabiberi, ikiye böldüğünüz sarmısakları, iri iri kestiğiniz biberleri tavaya ekleyip kısık ateşte pişirmeye devam edin.

4- Yemek tekrardan suyunu çektikten sonra kalan 1 su bardağı sıcak suda erittiğiniz salçayı ve tuzu da yemeğe ekleyip iyice karıştırın. 4-5 dk daha pişirdikten sonra ocağın altını kapatın ( eğer daha sulu seviyorsanız eklediğiniz su miktarını artırabilirsiniz ). Eti bir tabağa alıp üstüne de patatesleri ekleyip ( patatesler eklendikten sonra hızlıca servis yapmanızda fayda var yoksa patatesler yemeğin suyunu çektiğinde tadı çok ağır olmaktadır ) servis yapabilirsiniz. (Yemeğimiz 4-6 kişiliktir. )






Patates Püresi

Malzemeler

5 orta boy patates
1/2 kg kadar süt (burası biraz sizin pürenizi ne kadar akışkan istediğinize bağlı)
Tuz
Tereyağ

Yapılışı

Patatesleri soyun ve iri küpler halinde doğrayın. Zaten el blendarından geçeceği için çok küçük doğramanıza gerek yok

Çelik bir dencereye doğradığınız patatesleri koyun. İçine hafif üzerlerine çıkacak kadar süt ekleyin. Az eklemiş olmanız önemli değil blendardan geçirirken isterseniz daha da süt ilave ederek kıvamını daha akıcı yapabilirsiniz. Yeterki çok olmasın. O zaman nişasta ile koyultmanız gerekir. Yada ayrı bir tencerede patates haşlayıp eklemeniz ki bu da asıl lezzetini bozabilir. İşte bu pürenin sırrı : patatesler suda değil doğrudan sütte haşlanıyorlar. Böylece haşlanırken sütü çeken patateslerin lezzetine lezzet katılıyor.

Arzu ettiğiniz kadar tuz ve tereyağ parçalarını da sütün içine katın. Arada dibi tutmasın diye karıştırarark patateslerin iyice yumuşamasını sağlayın.

Patatesler yumuşayınca ocağın altını kapatıp blendardan geçirin. Servis etmeden önce blendardan geçirirseniz daha iyi olur. Servis ederken kuru nane veya pul biber ile süsleyebilirsiniz..






Güllaç Kızartması

Malzemeler:

Yarım paket güllaç yaprağı
3 su bardağı süt
Yarım su bardağı tozşeker
2 su bardağı çekilmiş ceviz ya da antepfıstığı
3 yumurta
Şurup için
1.5 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
1 çorba kaşığı limon suyu

Güllaç kızartması:
Geniş bir tencerede şeker ile 2 bardak sütü şeker eriyinceye kadar kaynatın. Ilınınca güllaç yapraklarını tek tek süte batırıp çıkarın.

Yaprakları ikiye katlayıp geniş kenarlarına antepfıstığını paylaştırın. Sigara böreği gibi sarın.

Şurup için, 2 bardak şeker ile 2 bardak suyu tencerede şurup kıvamında kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 dakika sonra ocaktan alın. Soğumaya bırakın.

Yumurtaları bir kapta çırpın. Güllaç sarmalarını yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp yağını süzdürün. Kızarmış güllaçları bir tepsiye alıp üzerine şurubu dökün. şurubu çekince fıstıkla süsleyip servis yapın.



Rabbimizin Kapısına ulaştırmayacak Yollara Sapmaktan Kurtaran Bu Mübarek Ayın Bütün Meleklerimize Hayırlı Olmasını Temenni Ediyoruz

 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...