Ramazan Ayında Hergün İçin İftar Menüleri 2012

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
T

TİTAN

Forum Okuru
Ramazan Ayında Hergün İçin İftar Menüleri 2012
iftar menüleri 2012
iftar için yemek tarifleri
ramazan menüleri 2012



Sevgili melekler, koca bir yıl daha geçti gitti ve biz yeni bir Ramazan'a daha kavuştuk Allah'a şükürler olsun 🙂 Umarız hepinizin bu bir senesi az hüzünlü bol gülücüklü geçmiştir.

ramazan_-2b1.jpg


Ramazan ayı öncesi yine evlerde bir telaştır, ufaktan bir hazırlıktır başladı. Güllaçlar alınıyor, sahur menüleri için reçeller yapılıyor, vakti olan hanımlar erişteler, makarnalar, çorbalık hamurlar kesiyor, hem ramazanlık hem kışlık dolmalık sebzeler kurutuluyor, misafir listeleri hazırlanıyor. Kimler ne zaman iftara alınacak hesaplamalar yapılıyor 🙂

kesme_makarna-364.jpg


Biz de bu Ramazan ayı öncesi meleklerimize ve sayın misafirlerimize bir kolaylık sunalım dedik ve tam 30 günlük iftar menüleri 2012 hazırladık.

iftariyelik.JPG-385.jpg


Bu menüleri takip ederek ya da kendinize göre bazı değişiklikler yaparak bir ay boyunca iftara ne pişirsem diye düşünmeyecek, misafirlerinizi rahatlıkla ağırlayabileceksiniz.

hurma-123.jpg




Yapılışlarıyla birlikte vereceğimiz iftar için yemek tarifleri listemizde çorbasından tatlısına kadar herşeyi düşündük.


pide-57.jpg



Size düşen maharetli ellerinizle evlerinizde muhteşem sofralar hazırlayıp, iftarlar açtırmak 🙂.

ramazan_1-1d4.jpg


Hep birlikte sağlıklı, mutlu ve mağfiret dolu bir Ramazan geçirmemizi diliyoruz. Ramazanın birinci günü menüsüyle görüşmek üzere..🙂



davulcu-174.jpg



On bir ayın sultanı Şehr-i ramazan geldi

Bağışlanma fermanı Şehr-i ramazan geldi



Dua dua göklere Uçacağım an geldi

En güzel dileklere Şehr-i ramazan geldi



Kalplerimize şifa Ruhumuza can geldi

Gelin edelim ifa Şehr-i ramazan geldi



İftarın habercisi Bir güzel ezan geldi

Sahurda davulcusu Şehr-i ramazan geldi


İlim irfan ibadet Edecek zaman geldi

İsteyelim hidayet Şehr-i ramazan geldi



Sahurda manilerle Davulcuya şan geldi

Fitre ve bahşişlerle Şehr-i ramazan geldi



Kimsesiz ve evsize Sığınacak han geldi

Yoksul yetim öksüze Şehr-i ramazan geldi



Oku her hecesi ile Mübarek kuran geldi

Kadir gecesi ile Şehr-i Ramazan geldi



Her hayrı bol bol yapın Dopdolu mizan geldi

Yalnızca hakka tapın Şehr-i ramazan geldi



Rabbimizden hediye Bayram ve seyran geldi

Affedilelim diye Şehr-i ramazan geldi



ramazan_gif-65.gif

 
2012 Ramazan Ayı 1. Günü İftar Menüsü
--------------------------------------------

  • Bezelye Çorbası
  • Domates Soslu Biber Kızartma
  • Etli Patates Yemeği
  • Erik Suyu
  • Güllaç



bezelye_corbasi-106.jpg


Bezelye Çorbası
----------------
Malzemeler:

1,5-2 su bardağı tane bezelye
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy patates
1 adet et bulyon
5 su bardağı su
3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

1- Patatesi ve soğanı soyarak ve ince ince kıyın.
2- Geniş bir tencereye soğanı ve yağı alın soğanları 1-2 dakika kavurun. Kavurduğunuz soğanların üzerine patatesleride ekleyerek biraz daha kavurun. Son olarak olarak bezelyeleri ilave edin ve patatesler yumuşayıncaya kadar kavurun.
3- 5 su bardağı suyu tenereye ilave edin kaynayınca et bulyonu ekleyin ve orta ateşte yaklaşık 10 dakika kaynatın.
4- Kaynayan çorbanızı pürüssüz oluncaya kadar blendırdan geçirin ve kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Çorbanız koyu gelirse içine 1-2 su bardağı kadar kaynar su ekleyin ve 1 aşım kaynatın.



biber-kizartmasi-31e.jpg


Domates Soslu Biber Kızartma
----------------------------
Malzemeler:

500 gr tatlı köy biberi
Kızartma için sıvı yağ
tuz

Domates Sosu İçin:

4 adet iri ve olgun domates
3 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
tuz

Yapılışı:

1- Biberleri yıkayıp kurulayın. Bıçak yardımıyla ortalarına biber delik açın.
2- Biberleri bol yağda kızartın ve yağı çekmesi için peçete serdiğiniz tabağa alıp hafifçe tuzlayın.
3- Domateslerin ve sarımsakların kabukları soyup doğrayın.
4- Tavaya zeytinyağı ya da kızartmadan artan yağdan 2-3 kaşık alın. Sarımsakları 1-2 kez soteleyin, üzerine domatesler ve sirkeyi ekleyerek domatesler yumuşayıp koyulaşıncaya kadar pişirin.
5- Yağı süzülen biberler servis tabağına alın, üzerine sosu dökerek biraz dinlendirin ve servis yapın.


etli_patates.JPG-5a.jpg


Etli Patates Yemeği
------------------
MALZEMELER:

600-700 gr patates
500 gr kusbasi et
1 adet kurusogan
2-3 yemek kasigi siviyag
1 yemek kasigi dolusu salca
bir cay kasigi kirmizi tozbiber
tuz ve su

YAPILISI:

Patatesleri soyup yikadiktan sonra yemeklik dograyin.Etleri de dogranmamissa kusbasi dograyin.Sogani da kücük kücük dograyip tencerede siviyag ile birlikte hafif pembelesinceye kadar kavurun.Etleri yikayip tencereye aktarin.Etler suyunu cekinceye kadar kisik ateste kavurun.Salcasini ve kirmizi biberi koyup iki üc dakika daha kavurun.Dogradiginiz patatesleri ekleyin ve kavurmaya devam edin.Üzerini iki parmak kadar gececek sekilde sicak su ekleyip tencerenin kapagini kapatip kaynamaya birakin.Etler ve patatesler yumusamaya baslayinca tuzunu koyup cam bir firin kabina veye tepsiye dökün ve 200 dereceli sicak firinda 15 dakika kadar daha pisirdikten sonra servis yapin.(Yemegi kaynatirken suyun miktari az geldiyse eger biraz kaynak su ekleyebilirsiniz.)



erik_suyu-19.jpg


Ev Yapımı Erik Suyu
-------------------

Malzemeler

1 kilo kırmızı erik (1 büyük kase dolusu)
2,5 litre su
1 su bardağı toz şeker

Hazırlanışı

- Erikleri güzelce yıkayıp, su ve şekerle birlikte kaynatalım.

- Erikler yumuşayıp pişince ocağı kapatarak soğumaya bırakalım.

- Daha sonra erikler suyuyla birlikten süzgeçten geçirilir, süzgeç üzerinde kalan eriklere kaşıkla hafifçe bastırılır.

- Elde edilen erik suyu buzdolabında saklanır.

Not: Şeker miktarını kendi isteğinize göre değiştirebilirsiniz.



cevizli_gullac-320.jpg


Güllaç
------
Malzemeler:

  • Yarım kutu güllaç yaprağı (20o gram)
  • 1.5 litre süt
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 150 gram ceviz
İsteğe bağlı: Gül suyu

Sütün içine şekeri ekleyip, kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Kaynayınca altını kapatın ve el yakmayacak ısıya gelinceye kadar bekletin. Güllaca kaynar süt dökerseniz, güllaç hamur olur. Süt çok soğuksa da, yapraklar sütü emmez. O yüzden tam arasını bulmanız lazım. Bir sıra güllaç yaprağını döşeyip, üzerini bir kepçe süt dökerek ıslatın. Güllaç yapraklarının parlak kısımları üst tarafa gelsin. Orta sıraya irice kıydığınız cevizleri de döşeyip, kalan yaprakları da döşeyin. Buzdolabında 1 saat kadar beklettikten sonra dilimleyip, ikram edebilirsiniz. İsterseniz gül suyunu sütün içine katabilirsiniz, isterseniz de güllacı ikram ederken üzerine.


AFİYET OLSUN, TÜM DUALARINIZ KABUL, RAMAZAN-I ŞERİF'İNİZ HAYIRLI OLSUN MELEKLER 🙂
 
2. GÜN MENÜSÜ
----------------------

Kabaklı Çorba
Güveçte Kuru Fasülye
Pirinç Pilavı
Üzüm Hoşafı
Kalburabastı



kabak_corbasi.JPG-341.jpg


Kabaklı Çorba Tarifi

3 adet orta boy kabak
1 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet domates
Yarım çay bardağı pirinç
5 su bardağı sıcak su
1’er tutam tuz ve nane

RENDELENMİŞ soğanı ve sıvıyağı bir tencereye alın. Kısık ateşte 1-2 dakika çevirin. Kabukları soyulmuş ve rendelenmiş kabağı ilave edip, karıştırın. Rendelenmiş domates, pirinç ve sıcak suyu ekleyip, kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve pirinç yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra ocağın altını kapatıp, tuz ve nane ilave edin. 2- 3 dakika dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.




guvecte_kuru_fasulye-11a.jpg


Güveçte Kuru Fasülye

Malzemeler:
2 su bardağı kuru fasulye ( Akşamdan ıslatılmış)
1 orta boy kuru soğan
250 gr kuşbaşı et
3, 4 adet kurutulmuş domates( taze domates de kullanabilirsiniz)
1 yemek kaşığı domates salçası
zeytinyağı
Tuz
Karabiber
kırmızı biber
Hazırlanışı
Kuru fasulyeler akşamdan bir tencereye konulup, üzerine su eklenip bir gece bekletilir. Ertesi gün fasulyeler haşlanırlar. Güvecin içine zeytinyağı konulur ve doğranmış soğan atılır ,kavrulur. Etler eklenir, kavrulur, üzerine salça konulup birlikte çevrilir. Diğer tarafta kuru domatesler sıcak suya konulur ve bu suya bir iki damla zeytinyağı eklenir. 5 dakika bekletilir ve ardından sudan çıkarılıp, küçük küçük doğranır ve güvecin içine konulur(tam mevsiminde olduğumuz için taze domates kullanmak en iyisi)

Etlerin üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir ve etler pişene kadar pişirilir. Üzerine haşlanmış kuru fasulyeler ilave edilip, fasulyelerin üzerini geçecek kadar sıcak su, tuz ve baharatları eklenir ve güvecin ağzı aluminyum folyoyayla tamamen kapatılıp kısık ateşte fasulyeler pişene kadar ocakta pişirilir. Pişince önceden ısıtılmış fırında 200 C'de 5 dak. daha pişirilir. Fırından çıkarılır üzerine kırmızı pul biber ekilir, sade pilav eşliğinde servis edilir.




tereyagli_pirinc_pilavi-56.jpg


Tereyağlı Pirinç Pilavı

Malzemeler:

2 su bardağı baldo pirinç
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
2.5-3 su bardağı soğuk su

Yapılışı

1- Pirinçleri 1 tatlı kaşığı tuz koyduğunuz sıcak suda 30 dk kadar bekletin ve ardından yıkayıp süzün

2- Yayvan bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını ekleyin. Tereyağ eridikten sonra suyu ilave edin

3- Su kaynadıktan sonra 1 tatlı kaşığı tuz katıp, pirinçleri ilave edin ve karıştırın

4- Önce yüksek ısıda, sonrasında pirinçler hafif suyunu çekmeye başlayınca kısık ateşte pilavı pişirmeye devam edin

5- Pirinçler yumuşayıp piştikten sonra ocağın altını kapatın ve pilavı karıştırıp tencerenin kapağını kapatın – tencere ile kapağı arasına bir havlu kağıt koyarsanız pilav daha iyi demlenecektir -

6- Pilavı 15 dk kadar dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz..Değirmende yeni çektiğiniz karabiberle tüketmenizi tavsiye ederiz

Not : Pirinçleri tencereye ekledikten sonra 2-3 damla limon suyu eklemeniz, pilavınızın daha beyaz olmasını sağlayacaktır



kuru_uzum_hosafi.JPG-84.jpg


Üzüm Hoşafı

MALZEMELERİMİZ
1 su bardağı kuru üzüm
6 bardak su
2 bardak şeker

kuru üzümün çöplerini, saplarını ayıklayıp yıkıyoruz
suyun içinde yarım saat kadar suda bekletilir
üzümleri bir tencereye koyup suyunu ilave ediyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz
hafif kaynamaya başlayınca şekerinide ilave ediyoruz
yaklaşık 15 dk kadar daha kaynattıktan sonra ateşten alıyoruz
soğuduktan sonra servis yapıyoruz




kalburabasti.JPG-1b0.jpg


Kalburabastı

Malzemeler:
Hamuru:

1 su bardağı mısırözü yağı
1 su bardağı zeytinyağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 çentik tuz
Alabildiği kadar un

İçi:

Ceviz
Tarçın
Toz şeker

Şerbeti:

3 sı bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1-2 damla limon suyu

Yapılışı:

Soğuması için önce şeker ve su kaynatılarak şerbet hazırlanır.
İçi için bir kaseye iri parçalar halinde doğranmış ceviz, tarçın ve 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker eklenir. (eriyen şeker ve tarçın tatlının içinde harika bir aroma oluşturuyor, cevizleri sakın incecik çekmeyin robotta dişe gelmeli)
Hamurun tüm malzemeleri karıştırılarak ele yapışmayan sert de olmayan bir hamur elde edilir.
Üzeri kapatılarak buzdolabına kaldırılır ve 30 dk bekletilir. (üzeri açık olursa kuruyabilir)
Dolaptan alınan hamur yağını salmış olacağı için tekrar yoğrulur.
Ceviz büyüklüğünde koparılan parçalar bir rende ya da varsa kalbur üzerinde elle açılır.
Hamurun ortasına hazırlanan cevizli iç konur, yuvarlanarak kapatılır.
Tepsiye dizilen kalburabastılar 170-180 derecede kızarana kadar pişirilir.
Fırından çıkan kalburabastılar başka bir tepsiye alınır, ilk sıcaklığının çıkması için birkaç dakika beklenir ve iyice soğumuş olan şerbet kaşık kaşık üzerine dökülür. (dökerken cos cos sesleri geliyorsa doğru yoldasınız 🙂


Not:

Şerbetin soğuk tatlının sıcak olması gerektiğine dikkat edin.
İç malzemesine tarifte olmayan irmik, yumurta vs eklemeyin 🙂



Ramazanınız hayırlı uğurlu olsun, Allah kolaylık versin Melekler 🙂
 
3.GÜN MENÜSÜ
--------------
Ezogelin çorbası
Karnıyarık
Zeytinyağlı taze barbunya
Gül tatlısı
(İsteyen bu menüye pilav da ekleyebilir )


ezogelin_corbasi-298.jpg



Ezogelin çorbası

Malzemeler:

1.5 çay bardağı kırmızı mercimek

Yarım çay bardağı baldo pirinç

1 kahve fincanı pilavlık bulgur

1 çorba kaşığı un

50 gr margarin

2 çorba kaşığı domates salçası

8 su bardağı et suyu

Pulbiber, nane

Tuz

Kırk gr margarini derin bir tencereye alıp kısık ateşte eritin. Unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun.

Salçayı 2 kaşık suyla sulandırıp una ilave edin. Et suyunu azar azar yedirerek ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin.

Mercimek, pirinç ve bulguru ayıklayıp yıkayın. Kaynamakta olan et suyuna ilave edin. Tuz serpip mercimek, pirinç ve bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin.

Kalan margarini bir tavada eritin. Pulbiber ve naneyi ilave edip kavurun. Ezogelin Çorbasının üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.





karniyarik-3db.jpg



Karnıyarık

Malzemeler :

4 adet patlıcan
300 gram kıyma
3 adet domates
3 adet sivri biber
1 adet soğan
1/2 demet maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 su bardağı su
zeytinyağı
tuz

Hazırlanışı

Patlıcanları çizgili – alaca soyup, tuzlu suda yarım saat bekletin.
Bu arada küp küp doğranmış soğanı ve biberi zeytinyağında kavurun.
Kavrulanlara kıymayı ilave edin.
Kıymalar renk değiştirirken küp küp doğranmış domatesleri (her patlıcan için bir dilim ayırın), maydanozu ve tuzu ekleyin.
Acısı çıkan patlıcanları yağda kızartın.
Kızaran patlıcanları fırın tepsisine dizip ortalarından yarın.
Yarıklara kıymalı karışımı doldurun.
Doldurulmuş patlıcanların üzerine ayırdığınız domates dilimlerini koyun.
Kıymalı harcı hazırladığınız tavaya salçayı ve suyu koyup karıştırarak kaynatın.
Kaynayan sosu patlıcanların üzerine gezdirin.
Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırnda 1 saat pişirin.

Notlar

Patlıcanları yağda kızartmak istemiyorsanız mikrodalga fırında 10 dakika közleyebilirsiniz. Böylece daha az yağlı olur. Mikrodalga fırınınız yoksa ve az yağlı istiyorsanız patlıcanları haşlayabilirsiniz.
Fırın yerine çok ağır ateşte tencerede de pişirebilirsiniz.





zeytinyagli_barbunya-3e7.jpg



Zeytinyağlı taze barbunya (Düdüklüde)

Taze Barbunyayı ayıklayıp 1 litre suda 4-5 dakika kaynatıp kara suyununu salmasını sağlıyoruz ve suyu döküp barbunyayı kenara alıyoruz.

Bu esnada soğanı yemeklik doğruyoruz, julyen doğradığımız havucu, arpacık soğanları, sarımsakları, salçayı, yemeklik doğradığımız domatesleri, haşladığımız barbunyayı düdüklü tencereye koyuyoruz. Üzerine zeytinyağı,su, şeker ve tuz ekliyoruz. Malzemenin birbirinin içine geçesi için 1 kere karıştırıp kapağı kapatıyoruz. Orta ateşte düdük ötmeye başlayana kadar pişiriyoruz, düdük ötünce ateşi kısıp 20 dakika pişmeye bırakıyoruz.

Ateşten aldığımız yemeği tencerede 1-2 saat soğumaya bırakıyor ardından servis tabağına alıyoruz. Üzerine taze maydonoz doğrayarak süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun…

Püf Noktası: Düdüklüde zeytinyağlı pişen yemeklerinizi hemen tencereden farklı bir kaba boşaltmayın, bırakın yemek kendi kabıda soğusun ve dinlensin, yemeğiniz bu şekilde çok daha lezzetli olacaktır.




gul_tatlisi-27d.jpg


Gül Tatlısı

Malzemeler:

*1 yumurta
* 1 su bardagi yogurt
*1 su bardagi irmik
*250 gr margarin oda isisinda
*1 cay bardagi sivi yag
*1 cay kasigi kabartma tozu
*1 paket vanilya
*yeterince un

SERBETI ICIN:
*3 su bardagi su
*3 su bardagi seker
*yarim limon suyu

YAPILISI:
Şerbeti kaynatip sogumaya bırakılır ve tüm malzeme kulak memesi yumusaklığında yoğrulur
2 ye bölünerek yarim cm kalınlığında oklavayla acilir
su bardagi ağziyla yuvarlaklar kesilir
herbir yuvarlağin yarisina gelecek sekilde 3 tane yuvarlak üst üste dizilir,alt ucundan kivirarak rulo yapilir ve bu rulo ortadan 2ye kesilir
kesilen yer alta gelecek sekilde yağlanmis tepsiye dizilir
üzerilerine findik yada fistik dizilerek önceden isinmis firinda 180 derecede üzeri kizarana dek pisirilir
çikarinca hiç vakit kaybetmeden soğuyan şerbet üzerine gezdirilir ve çekmesi icin oda ısısında bekletilir.


Günahlarınızın affedileceği hayırlı bir Ramazan diliyoruz tüm Meleklerimize 🙂
 
4.Gün Menüsü
-------------------

Yayla Çorbası
Kuru Köfte- Patates Kızartması
Fırında Mantar
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sütlaç


yayla-corbasi-a8.jpg



Yayla Çorbası

Malzemeler:

1,5 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 çay bardağı yıkanmış pirinç
2 su bardağı yoğurt
2 litre soğuk su (et suyu olursa daha iyi )
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı nane
tuz

Yapılışı

1. Su hariç tüm malzemeleri bir tencerede karıştırın. devamlı karıştırarak suyu ekleyin.

2. Yüksek ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak çorbayı kaynayana kadar pişirin. Kaynayınca altını kısın ve pirinçler uzayana kadar pişirmeye devam edin.

3. Pirinçler uzayınca altını kapatın tuzunu ekleyin. Bu arada tereyağını eritip nane ile karıştırın. İster direkt çorbaya ilave edin ister benim yaptığım gibi kaselere servis yaparken dökün.




kuru_kofte-3e0.jpg



Kuru Köfte

Malzemeler:
-300 g kıyma
-1 yumurta
-1 orta boy soğan (rendelenmiş)
-Birkaç diş sarımsak (dövülmüş)
-1 tutam ince doğranmış maydanoz
-1 çay kaşığı karabiber
-2 çay kaşığı kırmızı biber
-1 çay kaşığı yeni bahar
-İsteğe bağlı 1 tatlı kaşığı kadar biber salçası ve domates salçası karışımı
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
-2 yemek kaşığı su
-yarım su bardağı kadar galeta unu
-Kızartmak için 1 su bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
Galeta unu hariç tüm malzemeleri çok iyi yoğurun. Pürüzsüz yumuşak ve homojen bir karışım elde edin.Galeta ununu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya devam edin.1 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra, şekil verip yağda kızartın.




firinda_mantar.JPG-e5.jpg



Fırında Kaşarlı Mantar

MALZEMELER:
İri boy mantar,
rendelenmiş kaşar peyniri,
tereyağı,
tuz,pulbiber,kekik.

YAPILIŞI:
Mantarları dikkatli bir şekilde yIkıyoruz.Sapını ve ortasını çıkarıyoruz.Limonlu su da 10-15 dk kadar bekletiyoruz.Fırın kabımıza ağızları yukarı bakacak şekilde koyuyoruz.İçlerine bir çay kaşığı tereyağı,tuz,kekik ve pulbiber koyuyoruz.Önceden ısıtılmış 200 derecede pişiriyoruz.Ocaktan almaya yakın içlerine bol rende kaşar peyniri koyup,kaşar eriyince fırından alıyoruz.Yemeklerin yanında garnitür olarak servis ediyoruz.




sebzeli-bulgur-pilavi-384.jpg



Domatesli Biberli Bulgur pilavı

Malzemeler:

2 baş kuru soğan
3-4 sivri biber
3-4- kırmızı biber
2-3 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağı karışımı
4 orta boy domates
1 kase pilavlık bulgur
2-2,5 kase kaynamış su (et suyu olursa daha iyi )
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

1. 2 baş kuru soğanı ve sivri biberleri doğrayıp 2-3 yemek kaşığı yağ ile kavurun. Salçalı seviyorsanız biraz salça ilave edip kavurmaya devam edin.

2. 4 domatesi soyup iri doğrayın ve tencereye ekleyin. Tahta bir kaşıkla çevirerek 5 dakika kavurun.

3. Bulguru ekleyin ve birkaç dakika onu da kavurun. Sıcak suyunu ilave edin. 1 tatlı kaşığı tuzu da ilave edip bulgurlar suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Tadına bakın, pişmediyse az daha su ilave edin. Suyunu çekince tencerenin kapağının altına kağıt havlu koyup 5 dakika demlendirin.




firin_sutlac-3c8.jpg


Fırın Sütlaç

1 lt süt
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı nişasta (fırınlamayacaksanız 2 .5 çorba kaşığı nişasta )
3.5 çorba kaşığı pirinç
İsterseniz damla sakızı ama bence sütlaç süt kokmalı muhallebi ya da tavukgöğsü gibi damla sakızı değil
1 yumurta sarısı

Pirinci az suyla haşlayın.Tencereye sütü koyun altını yakın. Süt kaynamak üzereyken şekerini ilave edin, pirincini ekleyin, kaynatın.

Başka bir kasede nişastayı az su ile açın ve sıcak sütle ılıştıra ılıştıra sütlaca boşaltın.Kıvamı geldiğinde ocaktan alın.

Folyo kaselere ya da minik güveç kalıplarına boşaltın. Derin bir tepsinin içine kaseleri dizin. Kaselerin yarısına kadar gelecek şekilde su koyun ve fırına verin. Üstleri katılaşmaya başladığında tepsiyi çıkarıp sütlaçların üstüne fırçayla çırpılmış yumurta sarısı sürün, tekrar fırına verin. Üstleri istediğiniz kadar kızarınca fırından çıkartın. Soğuk servis yapın.
Önünüzde ki günlerin geçmişi aratmayacağı, sağlık dolu bir Ramazan diliyoruz Melekler 🙂
 
5. Gün menüsü
-------------------

Düğün çorbası
Etli bezelye yemeği
Buzluk böreği
Kuru kayısı kuru üzüm hoşafı




dugun_corbasi-2c1.jpg




Düğün Çorbası

Malzemeler:


Malzemeler
300 gr. kemikli kuzu ya da dana eti (benim ki danaydı)
7 - 8 bardak et suyu

Terbiyesi için;

2 yumurta
1 limonun suyu
2 su bardağı yoğurt
4 - 5 çorba kaşığı un
1.5 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;

1 çorba k. tereyağı ya da sıvıyağ

1 çorba kaşığı (silme) toz kırmızı biber (benim ki acıydı)

Yapılışı: Kemikli eti düdüklü tencerede en az 30 dakika haşlayın.Etleri kemiklerinden ayırarak güzelce didin.Derin bir tencereye didilmiş eti ve et suyunu alın, kaynatın.İyice özleştiğinde unu, yoğurdu, limon suyunu ve yumurtayı 1 su bardağı soğuk su ilavesi ile iyice ezin.Bu karışıma tenceredeki sıcak et suyundan 1 kepçe ekleyerek terbiyeyi ılıtın yavaş yavaş kaynayan çorbayla terbiyeyi buluşturun.Tuzunu da ilave edin.Çorbayı 10 dakika daha pişirin. ( koyu olursa kıvamını ayarlamak için kaynar su ya da et suyu ekleyebilirsiniz)
Sos tavasında tereyağını ya da sıvıyağı kızdırın toz kırmızı biber ile karıştırın.(hemen altını kapatın ki iyice yanmasın) Çorbayı servis ederken kırmızı biber sosuyla süsleyerek tatlandırın.





etli_bezelye_yemegi-247.jpg



Etli Bezelye Yemeği

1 su bardağı kuru bezelye

200 gr kuşbaşı et

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 domates

Tuz

Karabiber

Üzeri için

Dereotu

Bezelyeleri bir kaseye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin ve bir gece bekletin. Etleri 4-5 su bardağı su ile haşlayıp et suyunu bekletin. Bir tencereye zeytinyağı ve salçaları alıp 1-2 dakika kavurun. Domatesleri küp şeklinde doğrayıp ekleyin. Ayırdığınız et suyunu ilave edin. Et ve bezelyeleri ekleyip kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz, karabiber ile tatlandırın. Servis tabağına alıp üzerine kıyılmış dereotu serpiştirerek sıcak servis yapın.




buzluk_boregi.JPG-a7.jpg



Buzluk Böreği

MALZEMELER:

6 tane yufka
100 gram margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
Peynir
5,6 dal maydanoz
1 tane yumurta sarısı
Çörekotu

YAPILIŞI:Margarini eritip soğutalım ve sıvıyağla karıştıralım.Maydanozları doğrayıp peynirle karıştıralım.

1 yufkayı tezgaha serip üstüne yağ karışımından sürelim.Üstüne 1 yufka daha serip 8 üçgene bölelim.Kenarlarına peyniri veya istediğiniz bir harcı koyup sigara böreği sarar gibi saralım.

Kalan 4 yufkayıda aynı şekilde saralım.

Streç filmi tezgaha uzunca açalım börekleri aralıklı ve birbirine değmeyecek şekilde dizelim.Streçle sarıp dondurucumuza koyalım.1 gece bekletelim.

Ertesi gün dolaptan çıkarıp su dolu bir kaseye batırıp çıkarıp tepsiye dizelim.

Isıtılmış orta ısılı fırında 5 dakika tutup geri çıkaralım.Üstüne yumurta sarısı sürüp(börek buzluktan çıktığı için hemen yumurta sarısı sürersek yumurta sarısı donar ve çörekorunu ya da susamı tutmaz..)

çörekotu serpelim tekrar fırına verelim.Kızarıncaya kadar pişirelim.

Böreği dondurucuda bir kaç ay bekletip ani misafiriniz geldiğinde de çıkarıp pişirebilirsiniz.



uzumlu-kayisi-hosafi.JPG-2d7.jpg


Kuru Kayısı ve Kuru Üzüm Hoşafı

Malzemeler;

400 gr. kayısı
400 gr. üzüm
3 su bardağı şeker
Yaklaşık 2 litre su

Hazırlanışı;

Siyah kuru üzüm gibi aynı şekilde kaynatın. İsterseniz meyvelerini süzmeden kaselerde isterseniz süzerek bardaklarda içebilirsiniz.


Sevdiklerinizle birlikte nice Ramazanlara sağlık ve mutlulukla erişmenizi diliyoruz Melekler 🙂

 
6.gün menüsü
---------------------

Şehriyeli yeşil mercimek çorbası (Sakalaçarpan Çorbası)
Etli biber dolması
Domates soslu fesleğenli makarna
Şekerpare

sehriyelimercimek-18c.jpg


Şehriyeli Yeşil Mercimek Çorbası

1 su bardağı yeşil mercimek

1 çay bardağı şehriye

1 büyük soğan

1 büyük domates

Salça

Yağ

Nane

Maydanoz

Tuz,pulbiber



Mercimeği ayıklayın ,yıkayın ve tencereye koyun.Üstünü iyice geçecek kadar su ekleyin ve ocağa yerleştirin.(Bu aşamada varsa etsuyu kullanabilirsiniz) Kaynamaya başlayınca şehriyeyi katın ve tuz ile etsuyu tabletini ekleyin.Altını kısın.

Diğer tarafta yağda (yarıyarıya tereyağı olabilir) soğanı ince kıyıp,kavurun.Domatesi de minik doğrayıp ekleyin.En son salçasını (ben yarı yarıya biber salçası kullanırım) ekledikten sonra kavurma işlemi bitince altını kapatın ve ince kıyım maydanozla ,nane ve pulbiberini ekleyin.

O sırada zaten mercimekte pişmiştir,nevaleyi çorbaya ekleyip karıştırın.Mercimeklerin pişip pişmediğini,yemeğin suyu ve tuzunu kontrol edip,altını kapatın.

Şehriye yerine erişte,arpa şehriye yerine tel şehriye kullanabilirsiniz.





etli_biber_dolmasi-70.jpg



Etli Biber Dolması

Malzemeler
Yarım kg dolmalık biber
300 gr kıyma
1 büyük soğan
1 avuç pirinç
1 büyük domates
Tuz ve istenilen baharatlar (kimyon karabiber, pulbiber)
1 servis kaşığı dolusu salça
Su
2-3 servis kaşığı sıvıyağ

Dolmalık biberleri temizleyin ve yıkayın. Dolmayı yapacağınız tencereye sıvıyağı ve salçayı koyup hafifçe kavurun ve altını kapatın. Diğer tarafta tüm malzemeyi iyice karıştırın. Karışımın içine çok az su ve sıvıyağ da damlatın. Daha sonra biberleri çok sıkı olmayacak şekilde doldurarak üstlerini domates parçalarıyla süsleyip, tepsiye dizin. Biberlerin yarısına gelecek kadar su koyup kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin.





domatesli_feslegenli_makarna.JPG-139.jpg



Domates Soslu Fesleğenli Makarna

Malzemeler
1 paket istediğiniz bir çeşit makarna
2-3 büyük domates
3 diş sarımsak
Zeytinyağı
Kuru fesleğen
Tuz


Tencereye suyunuzu koyun kaynasın. Tuzunu atın. Kaynayan suya makarnaları atın. Bir süre pişirdikten sonra makarnayı alın ve süzgeçten geçirin. Soğuk suya tutmayın ki diriliğini kaybetmesin. Al dente yani hafif sert bir makarna tercih ediyorsanız, makarnanızın çeşidine göre ortalama 10-13 dakika pişirin.

Daha sonra tencerede zeytinyağı, sarımsak, fesleğen ve rendelenmiş domatesleri koyun. Miktarları kendi zevkinize göre ayarlayın. Malzemeyi hafifçe çevirin.

Daha sonra üzerine haşladığınız makarnaları koyun. Karıştırın.




sekerpare-59.jpg


Şekerpare

Malzemesi :

250 gr. tereyağı ya da margarin

2 adet yumurta ( 1'inin sarısı üstüne )

1/2 su bardağı irmik

1/2 su bardağı tozşeker

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

aldığı kadar un



şerbeti için:

4 su bardağı tozşeker

4 su bardağı su

8-10 damla limon suyu



Yapılışı :

* iyice yumuşamış olan margarin ya da tereyağı yumurta,şeker ve irmikte eklenerek birbirine yedirilir.un,kabartma tozu ve vanilyada eklenip yoğurulan kaba yapışmayacak kıvama gelinceye kadar unla yoğurulup güzel bir hamur elde edilir.

* yağlanmış tepsiye oval şekil verilerek dizilir.ortasına fındık ya da ceviz batırılır.yumurta sarısı sürülür.çatalın tersiyle çizilir.

*180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

*şerbet kaynamaya başlayınca 10 dk.kadar daha kaynatıp limon suyu eklenerek şerbetin altı kapatılır.bu işlem tatlıyı yoğurmadan yapılırsa daha iyi olur.

*fırından çıkan tatlının üzerine hazırlanıp bekleyen şerbet yavaş yavaş gezdirilir.üzerini kapatmadan çekmesi sağlanır.soğuyunca üzerine fıstık ya da ceviz serpilerek servis edilir.


Günahların bağışlanacağı dua ve niyaz dolu bir Ramazan diliyoruz hepinize Melekler 🙂
 
7.gün menüsü
--------------------

Domatesli terbiyeli şehriye çorbası
Fırın poşetinde sebzeli tavuk
Bolonez soslu (kıymalı soslu) lazanya
Ev yapımı pudingle bisküvi pastası




sehriye_corbasi-1b1.jpg



Domatesli terbiyeli şehriye çorbası

Malzemeler:
2 büyük domates
1 çay bardağı arpa şehriye
Et suyu
Zeytinyağı
1 yumurta sarısı
1 limonun suyu
Tuz
Karabiber
Maydanoz

Domatesi soyup, küp doğrayın. Yağda kavurun. Domatesler iyice ölünce etsuyunu ve tuzunu ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca şehriyesini ilave edin. Şehriyeler pişince bir kasede karıştırdığınız yumurta sarısı ve limon suyunu çorbanın suyuyla ılıştırıp yavaşça tencereye boşaltın. Bir taşım kaynadıktan sonra altını kapatın ve karabiber+maydanoz ilavesiyle servis yapın.





firin_posetinde_baget-328.jpg



Fırın Poşetinde Sebzeli Tavuk

Tavuk baget (kişi sayısına göre)
Patates
Yeşil biber
Domates
Tuz
Kekik, kırmızıbiber, karabiber
1-2 yemek kaşığı yoğurt
3-4 diş sarımsak
1-2 yemek kaşığı salça
Birkaç kaşık sıvıyağ
Fırın poşeti


Bagetleri, yoğurt, sarımsak, salça, yağ, tuz ve baharatlarla iyice karıştırın ve mümkünse 1-2 saat buzdolabında bekletin. Daha sonra bu karışıma patates ve biberleri de ekleyip karıştırıp fırın poşetine doldurun. Poşete domatesleri de eklemeyi unutmayın. Poşetin ağzını kapatıp, birkaç yerine delikler açtıktan sonra 200-240 derece arası sıcaklıkta fırında pişirin.




lazanya-30.jpg


Bolonez Soslu (kıymalı soslu) Lazanya
Malzemeler:

Bolonez sos için:
400 gr. kıyma
1 kurusoğan
1 havuç
2 domates
2 yeşil biber(ama ben kırmızı biber kullandım, sanki daha yakışıyor)
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağ veya sıvıyağ
tuz ve karabiber

Yapılışı: Yağda, kıyma, soğan ve ince rende havuç sırayla kavrulur.Havuçlar yumuşayınca, minik doğranmış biber, domates katılır,sarımsak rendelenir, tuz ve karabiber de eklenip, domatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı sıvıyağ veya tereyağ
2 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt (lazanya suda haşlanmadan yapıldığı için beşamel sos biraz daha akışkan olmalı, onun için süt miktarı normalden fazla)
1 çay kaşığı tuz
1 " " hindistan cevizi

Yapılışı: Yağda un biraz kavrulur, yavaş yavaş süt eklenir, koyulaşana kadar karıştırarak pişirilir.Pütürsüz olmalıdır.Blenderdan yardım alabilirsiniz🙂) Tuz ve hindistan cevizi eklenir.

LAZANYANIN YAPILIŞI: Dikdörtgen bir tepsiye (küçük ve lazanya yapraklarının boyutuna uygun omalı) beşamel sostan bir iki kaşık dökülür, üstüne bir sıra lazanya konur, onun üstüne bolonez sosdan gezdirilir, beşamel sos dökülür.İkinci kat lazanyalar konur, yine bolonez sos ve beşamel sos dökülür.(göz kararı dökülür)Bu şekilde tüm lazanyalar tepsiye döşenir, en üstte beşamel sos olmalıdır.Önceden ısıtılmış fırında, 200 derecede pişirilir.Fırından almadan az önce , rende kaşar veya mozorella peynir serpilir.
Fırından alınan lazanya 10 dakika dinlendirilir, servis yapılır.

(Dört kişilik lazanya için 10-12 tanesi yeterli oluyor.)




biskuvili_pasta.JPG-1b5.jpg



Ev Yapımı Pudingle Bisküvi Pastası

1 kilo süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 kaşık tereyağ
1 yumurta
1 paket kakao 25 gr.'lık
Petit beurre bisküvi

Tereyağ hariç diğer malzemeler orta ateşte karıştırılarak pişirilir. Göz göz olan puding ve tereyağ karıştırılır.

Diğer tarafta borcam ıslatılır ve bir sıra bisküvi dizilir. Üzerine pudingin yarısı dökülür, tekrar bisküviler dizilir, diğer yarısı dökülür. En üzerine yarım paket bisküvi robottan geçirilerek her tarafına döşenir. (istenirse üstü de pudingle kaplanır ve hindistan cevizi serpilir)1 gece dolapta bekletilir.

(ölçüler çoğaltılıp daha büyük kaplarda daha fazla bisküvi katıyla da yapılabilir)


Huzurlu ve sevdiklerinize birlikte bir Ramazan diliyoruz hepinize Melekler 🙂
 
8.GÜN MENÜSÜ
----------------------


DOMATES ÇORBASI
ETLİ NOHUT YEMEĞİ
PİLAV
PATLICAN SALATASI
ERİK KOMPOSTOSU





domates_corbasi.JPG-11d.jpg



Domates Çorbası

2 kaşık tereyağı ya da yarı yarıya sıvıyağ+tereyağı
2 kaşık tepeleme un
2 kutu domates püresi (yazın tadına ve rengine güvendiğiniz taze domatesle, kışın küçük kutularda satılan katkısız domates püreleriyle)
1 su bardağı süt
Su
Tuz
Nane


Öncelikle yağı tencereye alın, eritin. Unu koyup hafifçe kavurun. Peşinden domates püresini katın ve karıştırıp hemen sütü ve suyunu ekleyin. Kaynayana kadar harlı ateşte daha sonra kısık ateşte pişirin. Sürekli ve çırpma teliyle karıştırın ki topak olmasın. Yine de işe dalıp topak oluşumuna sebep olursanız, piştikten sonra blendırdan geçirin. En son tuz ve bol nane serpin, servis yapın. İsterseniz servis yaparken üstüne kaşar rendesi ya da kızarmış kıtır ekmekler de atabilirsiniz. Afiyet olsun






etli_nohut_yemegi-290.jpg


Etli Nohut Yemeği

Malzemeler:

Yarım kg nohut

300 gr yağsız dana kuşbaşı ( veya 150 gr kıyma)

2 adet küp küp doğranmış kuru soğan

1,5 yemek kaşığı salça

1 adet doğranmış sivri biber

2 yemek kaşığı zeytinyağı





HAZIRLANIŞI



Nohutlar önce ayıklanır ve yıkanır. Üzerini örtecek kadar su ilave edilip 1 gece suda bekletilir. Et bir tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir. Düdüklü tencerede soğan ve biber zeytinyağı ile kavrulur. Salça ve et ( kıymalı pişirecekseniz çiğ olarak ekleyin) ilave edilip karıştırılır. Süzülmüş nohut ilave edilip karıştırılır. Üzerini örtecek kadar kaynar su ilave edilip düdüklünün kapağı kapatılıp ocağın altı kısılır ve düdüğü çıkana kadar pişirilir.





patlican_salatasi-b8.png


Patlıcan Salatası

Malzemeler

4 Adet (Orta Boy) Patlıcan
2 Adet Sivri Biber
1 Adet (Orta Boy) Domates
2 Adet Kırmızı Biber
1 Adet Kuru Soğan
2 Diş Sarımsak
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
1/2 Limon Suyu
1 Yemek Kaşığı Sirke
3-4 Dal Maydanoz

Yapılışı

Patlıcanları, kırmızı biberleri ve sivri biberleri üzerine bir kaç kesik atarak, domatesleri ikiye bölerek közleyin.
Fırından çıkar çıkmaz, hepsinin kabuklarını soyun ve bir kaba küçük küçük doğrayın.
Ayrı bir kapta küçük kare şeklinde doğradığınız soğanları, fazla öldürmeden 1 çay kaşığı tuz ile ovun, durulamayın.
Patlıcan, domates ve biberlerin olduğu kaba, soğan, sarımsak, zeytinyağ, limon suyu, doğranmış maydanoz ve sirkeyi ekleyin, tüm malzemeleri karıştırın.
Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirdikten sonra servis yapın.





erik_kompostosu-ec.jpg


Erik Kompostosu

Malzemeler :

  • 1 kilo erik
  • 1,5 su bardağı toz şeker

Yapılışı :

Erikleri ortadan keserek çekirdeğini çıkarın. 10 su bardağı suyun içine ilave edin. Kaynamaya başlayınca 1,5 bardak toz şeker ekleyip yaklaşık 10 dakika daha kaynatmaya devam edin. Şekeri koyduktan sonra tadına bakıp ağız tadınıza göre ilave yapabilirsiniz.


Dostluklarin sevgi ile beslendiği bu Mübarek Ramazan ayında gönüllerinizin sevgi ile dolup taşmasını dileriz Melekler 🙂

 
9.gün menüsü
------------------------

Tarhana çorbası
Güveçte etli taze fasülye
Domatesli pirinç pilavı
Kabak tatlısı




tarhana_corbasi-23a.jpg



Tarhana Çorbası

Malzemeler:

6 yemek kaşığı tarhana
1 litre (5 su bardağı) su ya da et suyu
1 yemek kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
tuz

Yapılışı:

1- Tarhanayı 1 su bardağı su ile iyice karıştırın.
2- Salça, dövülmüş 1 diş sarımsak ve yağı çorbayı pişireceğiniz tencereye alın. Sarımsak kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
3- Tencereye 4 su bardağı suyu ilave edin ve kaynatın. Erittiğiniz tarhanayı içine ilave edip kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin.
4- En son nane serperek karıştırın ve servis yapın.

Not:

1- Tarhana çorbası koyu kıvamlı olarak daha lezizdir ancak isterseniz daha fazla su kullanabilirsiniz ya da tarhanayı azaltabilirsiniz.
2- Çorba artarsa bir gecede iyice koyulaşacaktır, minimum yarım su bardağı su ekleyerek karıştırarak kaynatırsanız eski kıvamına dönecek ve lezzetini koruyacaktır.





etli-taze-fasulye-25.jpg



Güveçte Etli Taze Fasülye

Malzemeler

1,5 kg.taze fasulye
1 kg.kemikli kuzu eti
1 tane büyükce kurusogan
1 caybardagi siviyag
1 yemekkasigi acili biber salcasi
1 yemekkasigi domates salcasi
2 tane tam olgun,kabugu soyulmus ve dogranmis domates

Fasulyeler temizlenir, yıkanır ve kırılır.
Kemikli etler yikanir ve suyunun süzülmesi icin bir kenara bırakılır
Sıvıyag güvece konur ve kızgın hale geldiginde etler içine atılır.
Etlerin her tarafı kızartılır ve salçalar eklenir.Salçanın kokusu gidinceye kadar kavrulma işlemi yapılır.
Soğan doğranır,salçalı karışıma atilir, fasulyeler de eklendikten sonra en üste dogranmis domatesler ilave edilir.Tuzu ve sıcak suyu ayarlanır. Kaynamaya başlayınca en düşük ateşte pişirilir.




domatesli-pilav-164.jpg



Domatesli Pilav

MALZEMELER
2 su bardağı pirinç
2 su bardağı kaynak su (suyunuzu pirincinizin cinsine göre ayarlayın )
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet büyük domates
tahmini tuz 1 çay kaşığı toz şeker

YAPILIŞI
Pirincin taşını ayıklayın pirinci suya koyun suda yarım saat kadar bekletin tencereye sıvı yağı alın domatesleri üzerine rendeleyin tencereyi ocağa alın domatesin çiğ kokusu gidene kadar pişirin pirinci 2 yada 3 sudan geçirin tencereye ekleyin tuzunu şekerini koyun biraz kavurun kavurma işlemi bitince kaynak suyunu ekleyin güzelce karıştırın tencerenin kapağını kapayın ocağı yarım ateşe alın pilav suyunu çekene kadar pişirin pişince azcık karıştırın tencerenin kapağını kapayın demlenmeye bırakın ılıkken servis yapın afiyet olsun...




kabak_tatlisi-22f.jpg


Kabak Tatlısı

Malzemeler:

1 kg soyulmuş kabak
500 gr toz şeker (şekerini kendi damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)
2 su bardağı rondoda çekilmiş ceviz

Yapılışı:

Soyulmuş kabağınızı 4-5 cm aralıklarla dilimleyin.
Geniş bir çelik tencereye dilimlediğiniz kabakları yanyana dizin, hepsi sığmayacağı için ve üzerini örtecek kadar şeker koyun. 1 kat kabak kat şeker dizerek tüm malzemeyi bitirin.
Tencerenizin kapağını kapatın ve kabağı sulanım şekerin erimesi için gece oda sıcaklığında bırakın.
Ertesi gün tencereyi (eğer büyük tencere kullandıysanız büyük ocağa) ocağa alın.
Kısık ateşte iyice yumuşyana şurubu koyulaşana kadar yaklaşık 2,5 saat boyunca pişirin.
Pişen tatlınız soğuduğunda servis tabaklarına alın, koyulşan sosundan üzerine gezidirin ve ceviz serperek servis yapın.


Huzurla dolacağınız, dua ve dileklerinizin yerini bulacağı bereketli bir Ramazan ayı diliyoruz sizlere Melekler 🙂
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst