Herkez yöresinin meşhur yemeklerini yazsın bakem

Bizim güneydoğu mutfağı bayağı geniştir..Okadar çok yemek çeşidimiz var ki hangi birini yazim diye düşünüyorum😀


676245E7FF7DE646B37037FBb.jpg



KABURGA DOLMASI
İç pilav malzemesi
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı rendelenmiş badem
  • 2 çay kaşığı kırmızı pulbiber
  • 1 yemek kaşığı karareyhan
  • 1 demet maydanoz
  • Karabiber, tuz
Kaburga malzemesi
* 1.5 kg kaburga eti (ön koldan)
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 su bardağı su
Yapılışı: İçpilav için pirinçle bademi tereyağında kavurun. Karışımın yarısını ayırın. Diğer yarısına suyu ilave ederek haşlayın. Haşlanan pilavı yelpaze yardımıyla soğutun. Pilavın üzerine pulbiber, karabiber, maydanoz, karareyhan ve kenara ayırdığınız karışımı ekleyip karıştırın. Böylelikle iç pilavınız hazır olacaktır. Kaburganın içine pilavı doldurup iğne iplikle dikin. Bir tencerenin içine kaburga malzemelerini ilave ederek iki saat haşlayıp sudan çıkarın. Orta ısıdaki fırında 30 dakika pişirin. Kaburgayı doldururken boşluk bırakmayı ihmal etmeyin. Eğer boşluk olmazsa, kaburga patlayabilir.

meftune.jpg


MEFTUNE

Diyarbakırın güzide yemeklerindendir🙂

Hazırlanışı : Tencereye sıvıyağ ve et alınarak iyice kavrulur. Et iyice kavrulunca üzerini geçecek kadar su konularak suyu çekena kadar pişrilir. Daha sonra üzerine küp doğranmış patlıcan, doğranmış biber ve doğranmış domates eklenir. En son üzerine biraz su konularak ıslatılan sumak süzülerek suyu ilave edilir. Tuzu ayarlanarak pişmeye bırakılır. Ocaktan alınmasına yakın sarımsak ezilerek üzerine gezdirilir. Bir kaç dakika bekeltilerek ocaktan alınır





icli-kofte.jpg




İçli köftee












  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1 dolu tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı sıcak su bulgur ve irmiği slatmak için
İç Malzemeleri,

  • 1/2 kilo kıyma
  • 125 gr margarin
  • 4 orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber veya pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • dereotu veya maydonoz
Yapılışı,

  1. Bulguru 1 su bardağı su ile ıslatın. 1 saat bekletin.
  2. Çok fazla sulu kalmayacak şekilde irmiği ıslatın.
  3. 1 saat sonunda soğanı bulgurun üzerine rendeleyin.
  4. Kimyonu, salçayı ve tuzu ekleyin.
  5. İyice yoğurun. Malzemeler iyice özleşince irmiği ekleyin.
  6. İrmiği de ekledikten sonra yoğurun.
  7. Kıymayı margarinle kavurun.
  8. Kıyma kavrulduktan sonra soğanı yemeklik doğrayıp ekleyin.
  9. 2-3 dk kavurun. Baharatları ekleyin. Soğumaya bırakın.
  10. Bulgurlu harçtan cevizden biraz daha büyük parçalar alın.
  11. İşaret parmağı ile içini oyun ve iyice inceltin.
  12. Soğumuş kıymalı harçtan 1 yemek kaşığı kadar içine koyup kapatın.
  13. Tencerede kaynayan suya 1 tatlı kaşığı limon ekleyin.
  14. Tuzunu da katıp köfteleri atın.
  15. Tencerenin dibine birikecek şekilde köfteleri katın.
  16. Üstüste gelmesine dikkat edin.
  17. Tahta kaşıkla hafif kaıştırın.
  18. Kaynamaya başlayınca 8 dk bekleyin.
  19. Süre sonunda sonunda kevgirle alın.
  20. İsterseniz kızarmış tereyağ gezdirip sıcak servis yapın...

Citosum biz hemsoyuz galiba 😀 meftuneye bayilirim beeeen!!!! valla tarifleri gordukce agzim sulandi canim 😀 dedigin gibi d.bakir yoresine ait cok guzel yemekler var ama benimde aklima gelmiyor!! halen dusunuyorum 😀 senin baska bildiklerin var mi canim biraz daha yazarsan cok sevinicem aman annem duymasin bana cok kizar cunku bu tariflerin hepsi onun aklinda banada sagolsun haslama icli kofteyi ogretti onun tadida harika!!! eminim sende bilirsin canim. Babamin yoresi olan urfaninda cigkoftesini iyi bilirim ve yaparim ama isot bulmak zor bizim burda onun tadi olmasa tam cigkoftenin tadini alamiyoruz.
Bende Fellah Koftenin tarifini vereyim:

FELLAH KOFTE:
2 su bardağı ince köftelik bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı limonun suyu?
tuz

Sosu için;
1 yemek kaşığı nar ekşisi
4 adet domates,rendelenmiş
3 diş dövülmüş sarımsak
1/2 yemek kaşığı sıvı yağ?
1 tatli kaşığı domates salçası
kırmızı biber?
karabiber
¼ demet maydanoz,ince doğranmış
nane
tuz

YAPILISI:
Verilen miktardaki ince bulguru derin bir kaba koyarak üzerine 2 su bardağı sıcak suyu döküp,kapağını kapatın ve demlenmesi kabarması için bekleyin.Bulgur kabardıktan sonra domates salçasını ilave ederek iyice yoğurun.(15 dk)Daha sonra sırası ile unu ,kimyonu da ilave edin ve azar azar su ilave ederek katı bir hamur elde edin.Bu hamurdan misket büyüklüğünnde parçalar kopartarak elinizle yuvarlayın ve üzerlerine başparmağınız ile hafifçe bastırın.
Büyük bir tencereye su koyup kaynatın.İçerisine tuzu ve limon suyunu katın.Su kaynamaya başlayınca köfteleri bu suda 15-20 dk.kadar pişirin.
Köfteler suda pişerken sizde sosunu hazırlayın.Bunun için bir tavaya yağı koyun.Bu yağda sırası ile domates salçasını ,domates rendesini ve sarımsakları pişirin.Pişmeye başlayınca nar ekşisini ekleyin ve biraz daha pişirip ocağın altını kapatn.Tuzunu,biberini,kırmızıbiberi ve naneyi ekleyip karıştırın.Köfteler pişince fazla suyunu süzüp bir servis tabağına alın ve üzerine hazırlamış olduğunuz sos ile kıyılmış maydonoz yapraklarını dökerek dilerseniz yoğurt ile birlikte servis yapın.Afiyet olsun..
 
Bizim mutfağımızda genelde etli yemekler tercih edilir.İçli köfte ,kaburga dolması, katıklı dolma, güveç,taplama, bumbar dolması gibi yemekler mutfağımızın olmazsa olmazıdır. Her biri çok lezzetli yemeklerdir. Çokta meşakatlidirler ama lezzeti için değer .
 
Geri
Üst