Herkez yöresinin meşhur yemeklerini yazsın bakem

Yassı köfte:Yine içli köftenin hamurundan avuç içi büyüklüğünde yassılayıp yumurtaya bulayıp kızartıyoruz .Buda Malatyaya ait bi köfte türüdür.
 
Evet K.marasin bir diger sevilerek yenilen yemegi Eksili tursu ve yanina yavan köfte





Malzemeler
3-4 tane orta boy patlıcan
7-8 tane etli yeşil biber
3-4 diş sarımsak
1 tutam nane
1 yemek kaşığı ekşi akıdı

Yapılışı
Biberler ayıklanıp istenilen boyda doğranır. Patlıcanlar da doğranıp üzerine sıcak su ve tuz ilave edilerek haşlanır. Daha sonra soğuk suda yıkanır. Diğer tarafta sarımsaklar ezilip üzerine ekşi, nane ve tuz ilave edilip sulandırılır. Hazırlanan patlıcan, biber içine atılıp 1 saat bekletildikten sonra servise hazırlanır.
( annem bunu bir aksam önceden hazirliyor böylece daha eksi ve aci oluyor )





1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı salça
Yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz

Mercimek yıkanır, 3 su bardağı scak su eklenir, 1 saat kadar dinlendirilir. Sonra bulgur eklenir, 10 dakika bekletilir. Süre sonunda malzeme elle şöyle bir karıştırılır. Tavaya tereyağı konur, eriyince ince kıyılmış soğan eklenir ve pembeleştirilir. Salça, tuz ve pul biber de ilave edilir, 2-3 dakika daha çevrilir. Bulgurlu karışımın üzerine ilave edilir. Bütünleşene kadar yoğrulur. En son kıyılmış maydanoz katılır. Köfte harcından ceviz kadar parçalar alınır, şekillendirilir, servis tabağına sıralanır.
 


oyy memleketimin yemeğii olsa da yesem.... gız hangi birini anlatayım ki haşılımı anlatayım katmeri mi anlatayım yoksa yogurtlu corbayı mı anlatayım...amanın sac kavurması da var.....
 



Tirşik Çorbası

Malzemeler: ( 4 Kişilik
)
- Yarım Su Bardağı Döğme
- Yarım Su Bardağı Nohut
- 200 Gr Kahramanmaraş Tarhanası
- 1 Su Bardağı Yoğurt
- Yarım Su Bardağı Un
Yapılışı ;
- Çorba yapılmadan 1 gün önce nohut,tirşik,tarhana,yoğurt,un sırasına göre tencereye bastırılır. Üzerine tencere içindeki malzemeleri geçinceye kadar su ilave edilir. Tencerenin ağzı kapatılır. Tencere etrafı kalın bezlerle sarılarak ortamın sıcak olması sağlanır, 1 gece dinlendirilir.
- Ertesi gün tencere içerisine döğme ilave edilerek, tuz atılarak karışım kaynatılır. 30 dk. Kısık ateşte pişirilerek , servise hazır hale getirilir.
 
Keledoş (van)


Malzemeler:


  • 4 tane tandır ekmeği,
  • 250 gram ceviz içi
  • Sosu için;
  • 500 gram yoğurt
  • 5-6 sarımsak,
  • 3 yemek kaşığı yağ,
  • 1 yemek kaşığı salça,
  • 3 çay kaşığı biber.

Hazirlanis:


  • Tandır ekmeyi ufak parçalar halinde parçalayın
  • Bir tepsinin içine çok ince olmak şartı ile serin
  • Serilen ekmeğin üzerine yoğrulmuş ceviz içi bir avuç kadar serpin
  • Onun üzerine bir daha ekmek serpin ve bu işlemi üç veya dört defa tekrarlayın.
  • Yoğurdun içine iki veya üç su bardağı su dökün ve karıştırın ayran haline gelince içine tuz ve ezilmiş sarımsak atın ve ateşte bırakın
  • Ilık durumundayken indirin, bu arada tavanın içine yağ konur ateşe bırakın Eriyince içine salça ve biber atın ve karıştırın
  • Kıvamına gelince ateşten indirin, hazır halde bekleyen ayranın içine dökün ve iyice karıştırın
  • Sosun ılık olmasına dikkat edilmelidir, sos ılık halde iken hazırlamış olduğumuz ekmeyin üzerine yavaşça dökülür
  • 5-10 dk. Beklemeye bıraktıktan sonra servise sunulur.
  • Afiyet olsun
 
Bizim güneydoğu mutfağı bayağı geniştir..Okadar çok yemek çeşidimiz var ki hangi birini yazim diye düşünüyorum😀





KABURGA DOLMASI
İç pilav malzemesi
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı rendelenmiş badem
  • 2 çay kaşığı kırmızı pulbiber
  • 1 yemek kaşığı karareyhan
  • 1 demet maydanoz
  • Karabiber, tuz
Kaburga malzemesi
* 1.5 kg kaburga eti (ön koldan)
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 su bardağı su
Yapılışı: İçpilav için pirinçle bademi tereyağında kavurun. Karışımın yarısını ayırın. Diğer yarısına suyu ilave ederek haşlayın. Haşlanan pilavı yelpaze yardımıyla soğutun. Pilavın üzerine pulbiber, karabiber, maydanoz, karareyhan ve kenara ayırdığınız karışımı ekleyip karıştırın. Böylelikle iç pilavınız hazır olacaktır. Kaburganın içine pilavı doldurup iğne iplikle dikin. Bir tencerenin içine kaburga malzemelerini ilave ederek iki saat haşlayıp sudan çıkarın. Orta ısıdaki fırında 30 dakika pişirin. Kaburgayı doldururken boşluk bırakmayı ihmal etmeyin. Eğer boşluk olmazsa, kaburga patlayabilir.



MEFTUNE

Diyarbakırın güzide yemeklerindendir🙂

Hazırlanışı : Tencereye sıvıyağ ve et alınarak iyice kavrulur. Et iyice kavrulunca üzerini geçecek kadar su konularak suyu çekena kadar pişrilir. Daha sonra üzerine küp doğranmış patlıcan, doğranmış biber ve doğranmış domates eklenir. En son üzerine biraz su konularak ıslatılan sumak süzülerek suyu ilave edilir. Tuzu ayarlanarak pişmeye bırakılır. Ocaktan alınmasına yakın sarımsak ezilerek üzerine gezdirilir. Bir kaç dakika bekeltilerek ocaktan alınır









İçli köftee












  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1 dolu tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı sıcak su bulgur ve irmiği slatmak için
İç Malzemeleri,

  • 1/2 kilo kıyma
  • 125 gr margarin
  • 4 orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber veya pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • dereotu veya maydonoz
Yapılışı,

  1. Bulguru 1 su bardağı su ile ıslatın. 1 saat bekletin.
  2. Çok fazla sulu kalmayacak şekilde irmiği ıslatın.
  3. 1 saat sonunda soğanı bulgurun üzerine rendeleyin.
  4. Kimyonu, salçayı ve tuzu ekleyin.
  5. İyice yoğurun. Malzemeler iyice özleşince irmiği ekleyin.
  6. İrmiği de ekledikten sonra yoğurun.
  7. Kıymayı margarinle kavurun.
  8. Kıyma kavrulduktan sonra soğanı yemeklik doğrayıp ekleyin.
  9. 2-3 dk kavurun. Baharatları ekleyin. Soğumaya bırakın.
  10. Bulgurlu harçtan cevizden biraz daha büyük parçalar alın.
  11. İşaret parmağı ile içini oyun ve iyice inceltin.
  12. Soğumuş kıymalı harçtan 1 yemek kaşığı kadar içine koyup kapatın.
  13. Tencerede kaynayan suya 1 tatlı kaşığı limon ekleyin.
  14. Tuzunu da katıp köfteleri atın.
  15. Tencerenin dibine birikecek şekilde köfteleri katın.
  16. Üstüste gelmesine dikkat edin.
  17. Tahta kaşıkla hafif kaıştırın.
  18. Kaynamaya başlayınca 8 dk bekleyin.
  19. Süre sonunda sonunda kevgirle alın.
  20. İsterseniz kızarmış tereyağ gezdirip sıcak servis yapın...