Hamilelikte bitki çayı tüketimine dikkat edilmeli!
Hamilelik döneminde kafein, alkol, nikotin gibi uzak durulması gereken maddeler ve gereksiz ilaç kullanımı yerine anne adayları bitki çaylarını tercih edebilir. Ancak bitkisel çayların güvenli olduğu görüşünün yanında, hamilelik dönemi için güvenli olmayan türlerinin varlığı da unutulmamalıdır. Zencefil, ıhlamur, kuşburnu, kekik çayları aşırıya kaçmamak kaydı ile güvenli bir şekilde tüketilebilir.
Hamilelik döneminde kafein, alkol, nikotin gibi uzak durulması gereken maddeler ve gereksiz ilaç kullanımı yerine anne adayları bitki çaylarını tercih edebilir. Ancak bitkisel çayların güvenli olduğu görüşünün yanında, hamilelik dönemi için güvenli olmayan türlerinin varlığı da unutulmamalıdır. Zencefil, ıhlamur, kuşburnu, kekik çayları aşırıya kaçmamak kaydı ile güvenli bir şekilde tüketilebilir.
- Zencefil, hamilelik döneminde bulantı ve kusma şikayeti yaşayan anne adayları için yararlıdır.
- Anason, ebegümeci, ısırgan, rezene, meyan kökü, ahududu yaprağı, biberiye, adaçayı ve civanperçemi aşırı tüketildiğinde uterusta kasılmaları uyarıp, düşüğü tetikleyebilecek bitkiler arasındadır.
- Ahududu yaprağı; eski dönemlerde ebeler tarafından doğum sancılarını etkinleştirmek için kullanılmıştır.
- Nane ve papatyanın mide ve bağırsak sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu için, bu sistemle ilgili şikayetleri olanlarda kullanılabilir. Bu iki bitkinin hamilelikte güvenli olup olmadığı ile ilgili çelişkili bilgiler vardır. Özellikle ilaç içinde veya papatya yağı şeklinde konsantre şekilde olursa tüketilmemelidir.
- Yeşil çayın folik asit emilimini azaltabileceği ile ilgili görüşler olsa da, bununla ilgili kesin kanıt bulunmamaktadır. Kafeinli ve kafeini azaltılmış formları bulunabilir.