Hamilelik, anne için önemli fizyolojik ve psikolojik ayarlamalar gerektiren bir yaşam olaydır (her biri 13 haftada üç trimestere bölünmüştür). Her trimesterde, fetusun büyümesin deçok sayıda adaptasyon meydana gelir. Geleneksel olarak, hamilelik belirtileri ve semptomları üç kategoriye ayrılır: olası, muhtemel ve pozitif. % 100 doğruluktaki tek bulgular pozitif belirtiler iken, hamileliğin erken belirtilerinin çoğu olası kategoriye aittir.
Hamile bir kadın ilk dört hafta boyunca muhtemelen herhangi bir hamilelik belirtisi görmeyecektir. Bir kadının genellikle fark ettiği ilk işaret, dönemini kaçırdığıdır.Hamileliğin en belirgin erken belirtisi, gözden kaçırılmış bir dönem veya menstruasyon kaybıdır. Bir periyodun atlanması, gebeliğin güvenilir bir belirtisi olmamasına rağmen (özellikle bir kadın düzensiz adet döngüsüne sahipse), bulantı ve kusma (sabah bulantısı), meme hassasiyeti, yorgunluk ve idrar sıklığı ile birlikte gelirse hamilelik dikkate alınmalıdır.
Bununla birlikte, yukarıda belirtilen erken işaretler, gebeliğin güvenilir göstergeleri olarak kabul edilmeyen olası değişimleri temsil etmektedir, çünkü bunlardan herhangi biri gebeliğin dışında bir durumun işareti olabilir. Örneğin, menstrüasyonun kaybı endokrin disfonksiyon, erken menopoz, malnütrisyon, diabetes mellitus, anemi, uzun mesafe koşuları veya stresten kaynaklanabilir.
Ayrıca, bulantı ve kusmaya, gıda zehirlenmesi, gastrointestinal bozukluklar, yeme bozuklukları veya akut enfeksiyon neden olabilir. Meme hassasiyeti premenstrüel değişikliklerden, kronik kistik mastitten veya oral kontraseptif kullanımından kaynaklanabilirken, yorgunluk stres, anemi veya viral enfeksiyonların bir sonucu olabilir.
Son olarak, idrar sıklığı, özellikle enfeksiyon, sistosel, yapısal bozukluklar, pelvik tümörler ve hatta duygusal gerginlik olmak üzere, gebelikten farklı bir çok farklı nedene sahip olabilir. Bu nedenle, erken belirtilerin bir kombinasyonu hamileliği önerebilmesine rağmen, bu durumu doğrulamakta güvenilir değildir.
Bu nedenle ev gebelik testleri (üriner insan koryonik gonadotropinin saptanmasına dayanarak) şüphelerin var olduğu durumlarda ilk adım olarak önerilmektedir. Klinik olarak duyarlı modern üriner gebelik testleri ile gebelik, beklenen süreden dört gün öncesine kadar saptanabilir.Erken gebelikte bazı belirtiler, tanısal bir ultrason veya sonografi ile de görülebilir. Peki gebelik testi ne zaman yapılmalı ? Doğru sonuç alabilmek için beklenen adet dönemine bir kaç gün kala yada adette bir kaç gün gecikme olması durumun da gebelik testi yapılabilir. Pozitif bir gebelik testi sonrası bir kadın doğum uzmanına görünerek durumun teyidi gereklidir. Hekim durumunuzdan emin olmak için bir kaç gün hcg testinin tekrarını isteyecektir. Aynı zamanda ultrasonla muayene edecektir..