Adet neden gecikir ? Adet gecikmesinin nedenleri nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Adet neden gecikir ? Adet gecikmesinin nedenleri nelerdir ?
Gecikmiş bir dönem ( adet gecikmesi ) için endişeleniyorsunuz, ama bu gecikmenin sadece hamilelik kaynaklı olmadığını biliyor musunuz? Hamilelik dışındaki birçok nedenden dolayı gecikmiş dönemler meydana gelir. Yaygın nedenler hormonal dengesizliklerden ciddi tıbbi durumlara kadar değişebilir. Düzensiz dönemlere sahip olmak, sizin döneminizdeki gün sayısında bir değişiklik veya döneminizin erken, geç veya hatta birkaç ay geçmesi anlamına gelebilir. Kadınların çoğu hayatlarının bir noktasında adet gecikmesi yaşayabilir. Beklenmedik veya gecikmeli olan bir süreç her zaman ciddi bir şeyin olduğu anlamına gelmez. Bu makalede adet, adet gecikmesi,adet gecikmesi nedenleri,adet gecikmesi neden olur,adet neden gecikir,adet gecikmesi gebelikmi ile ilgili bilgiler vermektedir. Makalemizin devamın da tüm ayrıntılara ulaşabilirsiniz..







Adet döngüsün ortalama uzunluğu yaklaşık 28-35 gündür. Kanama genellikle 3-7 gün sürer. Vücudunuz bir saat değildir ve menstüral döngüsünüzdeki varyasyon normaldir, özellikle de gençseniz , emziriyorsanız veya menopoza yaklaşıyorsanız. Stres , seyahat , diyet, hastalık ve ilaç tedavisi (doğum kontrolü dahil), semptomlarınızı ve döneminizin uzunluğunu ve ağırlığını da etkileyebilir. Döneminiz beklenenden daha erken ortaya çıkabilir veya hiç görünmeyebilir. Gecikmeli veya erken bir döneme neden olabilen ve böylece düzensiz adet döngüsüne neden olan en yaygın 4 neden şunlardır:

- İlaçlar

- Stres ve endişe

- Ergenlik Dönemi

- Menopoz

- Kontraseptif haplar veya acil kontrasepsiyon



Premenstrüel Sendrom



Birçok kadın, adet öncesi belirtilerle karşılaşır. Adet belirtilerinin şiddeti ve sıklığı, belirli biyolojik, çevresel ve yaşam tarzı faktörlerine bağlı olarak bir kişiden diğerine değişir. PMS belirtileri arasında şunlar olabilir:

Göğüslerin hassasiyeti.

Şişkinlik veya su tutma.

Akne döküntüleri.

Aşırı duyarlılık, aşırı duygusalllık, stres

Ruh hali değişimleri.

Menstrüel kramplar, dismenore




Gecikmiş veya cevapsız dönem için tıbbi terim amenoredir. Amenore bir dizi faktöre bağlı olabilir. Çoğu durumda geç dönem için nedenler nispeten iyi olmasına rağmen, ardı ardına üç aydan fazla sürenizi kaçırırsanız bir doktora başvurmalısınız. Cinsel olarak aktif iseniz, gebelik gecikmiş menstruasyon için en yaygın nedendir. Ani kilo kaybı ya da kilo alımı döneminizin gecikmesine neden olabilir. Obezite menstruasyon döngüsünü değiştirebilir. Doğum kontrol hapının kesilmesi adet gecikmesi yapabilir. Ertesi gün haplarıda adet gecikmesine neden olabilir.Bazı durumlarda, altta yatan sağlık sorunları geç ya da cevapsız menstruasyon nedeni olabilir. Hormonal dengesizlikler ve endokrin problemleri yumurtalık kistleri ve fibroid tümörleri gibi adet döngüsünü etkileyebilir. Üreme ile ilgisi olmayan sağlık sorunları için ilaçlar da sizin döneminizin geç kalmasına neden olabilir.



Dönemlerde gecikme sıklıkla hamilelik belirtisi olarak kabul edilir. Kaçırılan bir dönemin hamilelik belirtisi olabileceği doğru olsa da, kaçırılmış bir dönem için başka sebeplerin de olabileceğini bilmek hayati önem taşımaktadır. Fiziksel veya zihinsel stres altında olduğunuzda, vücudunuz stres hormonları üretir. Bu hormonların yükselmiş seviyeleri üreme sistemini etkileyebilir ve aşırı durumlarda da üreme sisteminin faaliyetlerini geçici olarak durdurabilir. Böyle bir durumda, dönemleriniz de gecikebilir.



Kullanılan ilaçlar ve adet gecikmesi



Menstrüel değişikliklere ve dönemlerde gecikmeye neden olan en yaygın ilaçlardan biri doğum kontrol haplarıdır. Hormonal kontraseptifler vücudu yumurtlamadan durdurur. Yumurtlama olmadığında, periyot yoktur. Acil kontrasepsiyon da geç veya atlanmış periyotlara neden olabilir.



Hormonlar



Boynunuzda bulunan tiroid bezi vücut metabolizmasını düzenler. İşleri sorunsuz bir şekilde sürdürmek için vücudumuzdaki diğer birçok sistemle etkileşime girer. Herhangi bir tiroid dengesizliği adet düzensizliği adet gecikmesi yapabilir.



Emzirme ve adet gecikmesi



Emziriyorsanız, belli bir süre için dönemlerinizi göremeyebilirsiniz. Anne sütü üretiminden sorumlu olan hormon olan prolaktin, yumurtlamayı bastırır.


Hastalıklar ve adet gecikmesi


Yumurtlamaya yakın basit bir soğuk algınlığı, öksürük veya ateş olması, vücudunuzda strese neden olur ve yumurtlama durumunuz gecikebilir .Bu durumda adet gecikmesi gerçekleşebilir.Diyabet veya çölyak hastalığı gibi kronik hastalıklar da adet döngüsünü etkileyebilir. Kan şekerindeki değişiklikler hormonal değişikliklere neden olur


Obezite


Obezite hormonal değişikliklere neden olabilir, bu sayede dönemlerinizi geciktirebilirsiniz. Bu gibi durumlarda, doktorunuzun diyet ve egzersiz planı önerisini takip etmeniz önerilir.



Aşırı zayıflık ve adet gecikmesi



Yeme bozukluğu olan kadınlar genellikle düşük bir vücut ağırlığına sahiptir ve gecikmiş veya cevapsız dönemlere maruz kalabilirler. Adet döngüsünüz, her ay meydana gelen karmaşık hormonal değişiklikler ve zincir reaksiyonları sayesinde oluşur. Ani ve sürekli kilo kaybı, bu zincir reaksiyonlarını bozabilir ve sekonder amenore olarak bilinen periyodların durmasına neden olabilir



Polikistik Over Sendromu (PCOS)



Polikistik Over Sendromu, vücudunuzun daha fazla erkek hormonu androjen ürettiği bir durumdur. Östrojen, progesteron ve testosteron seviyeleri sonunda değişmektedir. Bu hormonal dengesizliğin bir sonucu olarak yumurtalıklarda kist oluşumu vardır. Bu, yumurtlamayı durdurabilir ve adet gecikmesine neden olabilir.



Cevapsız bir adet dönemi hamileliğin ayırt edici özelliği olsa da, bir süre eksik bir dizi faktör ve koşuldan kaynaklanabilir. Normal adet döngüsü, yumurtalıklar tarafından yapılan ve salgılanan hormonların değişen seviyeleri nedeniyle oluşur. Yumurtalıklar, beynin hipotalamusunda üretilen hormonlar tarafından kontrol edilen, beynin tabanında bulunan hipofiz bezinden gelen hormonal sinyallere yanıt verir. Bu düzenleyici döngünün herhangi bir bileşenini etkileyen bozukluklar amenore yol açabilir.Bir dizi koşul hipotalamusu etkileyebilir.Stres, aşırı kilo kaybı,sıkı bir egzersiz,karonik bir hastalık. Öte yandan, fazla kilolu olmak ya da çok fazla kilo almak, vücudunuzun çok fazla östrojen üretmesine neden olabilir.Çok fazla kilo kaybettiyseniz adet gecikmesi yaşayabilirsiniz.


Düzenli bir adet döngüsü olması normal ve sağlıklı bir vücuda karşılık gelir. İlk defa adet gecikmesi yaşıyorsanız ve korunmasız aktif bir cinsel yaşamınız varsa önceliğiniz gebelik testi yaptırmak olmalıdır. Test sonucunuz negatif yada pozitif olması halinde mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmenizde fayda vardır. 40 yaşın altındaysanız ve adet gecikmesi yaşıyorsanız bu durum erken menopoza girdiğinizin işareti olabilir. Bir kadın doğum doktoru muayene + tetkitlerle adet gecikmesinin altta yatan nedenini teşhis eder buna yönelik ilaç tedavisi uygular..
 
ilk defa adetim gecikti hem kan hemde idrar testi yaptım negatif çıktı kan testim 01 değer yükselirmi
 
merhaba, her adet gecikmesi gebelik kaynaklı değildir . Bunu makalemizde tüm detayları ile anlattık. Gebelik testi sonucuçlarınızda negatif hamile değilsiniz. Adet gecikmeniz ile ilgili bir kadın doğum uzmanına görünmenizde fayda var.
 
düzenli olarak adetim gerçekleşir bu ay adet olmadım 12 gün oldu gebelik testi yaptım negatif gögüslerimde aşırı ağrı var birde yemek yerken yutkunurken boğazımda ağrı oluyor bademcik ağrısı gibi değil sizce durum nedir?
 
Merhaba, adet gecikmesinin nedenlerini makalemizde tüm ayrıntıları ile vermişiz. Makalemizi inceleyerek adet kanamasının nedenleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Her adet gecikmesi gebelik kaynaklı değildir. Adet kanaması bir çok koşuldan kaynaklanabilir. Adet gecikmesinin nedeni muayene ve hormon tetkitleri yapılarak belirlenebilir. Boğazınızdaki problem akla guatr'ı getiriyor fakat belirttiğim gibi ancak hormon tetkitleri durumu teşhis edebilir. Bu nedenle bir kadın doğum uzmanına görünmenizde fayda var..
 
Boynunuzda bulunan tiroid bezi metabolizmanızı düzenler. Ayrıca, işleri sorunsuz bir şekilde sürdürmek için vücudunuzdaki diğer birçok sistemle de etkileşime girer. Tirot bozukluğunuz varsa adet düzensizliği yaşamanız muhtemeldir. PCOS , yumurtlama bozukluğuna neden olan hormon dengesizliğidir, bu nedenle östrojen, progesteron ve testosteron düzeyleri değişebilir va adet düzenizliği söz konusu olabilir. Çölyak hastalığı gibi kronik rahatsızlıklarda adet gecikmesine neden olabilir.Aşırı strese maruz kalmanız, şehir değişikliği, travma kullanılan bazı ilaçlar adet döngüsünde değişimlere neden olabilir. Bunların dışında det gecikmesi gebelikten dolayı olabilir. Adet gecikmesi yaşıyorsanız önceliğiniz bir gebelik testi olmaldıır. Sonuç negatif yada pozitif olursa mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmekte fayda vardır.
 
Adet gecikmesi bir çok kadın için ortak sorundur. Kadınların hepsi hayatlarının bir döneminde mutlaka adet gecikmesi yaşamıştır yada yaşayacaktır.Adet Döngüsünün ortalama uzunluğu yaklaşık 28-35 gündür ve adet kanaması genellikle 3-7 gün sürer. Adet döneminiz değişebilir. Bir kaç gün ileri yada geri gelmesi normaldir. Yalnız sürekli gecikmeler yaşıyorsanız bu bir sorunun işarei olabilir. İlaçlar,stres,ergenlik,mnepoz, Kontraseptif haplar veya acil kontrasepsiyon adet gecikmesi yaratabilir. Ayrıca aşırı egzersiz yaparsınız, polikistik over sendromunuz varsa, sağlıksız besleniyorsanız, başka yere seyahat ettiyseniz , hormon bozukluğunuz varsa , tiroid problemi söz konusu ise adet gecikmesi olabilir. Adet gecikmesinde yapmanız gereken ilk şey gebelik testi olmaldırı. Gebe olduğunuzu düşünmüyorsanız ve düzensiz dönemlere sahipseniz en kısa zamanda bir kadın doğum uzmanına görünün.
 
Herkese merhaba, benim adetim normalde saat gibi çok düzenlidir şimdiye kadar hiç gecikme yaşamamıştım. İlk defa geçen ay gecikmem oldu doktor hormon testi yaptı vajinal muayene etti hiç bir şey çıkmadı . Tüm sonuçlar temiz. Neden gecikme olduğunu sorunca hastalıkların dışındada gecikmenin olabileceğini söyledi. Geçen ay eşimle çok tartıştık ve baya stres yapmıştım . Yaşadığım stres adet dönemimi etkilemiş. Doktorum tarlusal verdi kanamam gerçekleşti bakalım bu ay kendi kendime müdahale olmadan adet olacakmıyım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi: