Adana'dan Yemek Tarifleri

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

ADANA KEBABI


Malzemesi;

½ Kg. az yağlı koyun eti,

Bir miktar kıyılmış kuyruk yağı,

1 adet orta boy soğan,

1 tatlı kaşığı kırmızı biber,

1 tatlı kaşığı biber salçası,

1 tatlı kaşığı tuz,

Yapılışı;

Bütün malzemeleri bir güzel karıştırarak 10 dk. yoğurun. Meydana gelen karışımı 10 eşit parçaya bölün. Her parçayı kalın bir şiş üzerine el yardımı ile sıvayın. Kömür ateşinde her iki tarafı da iyice pişirerek servis yapılır. Servis, ezme salatası veya diğer salatalar ve ayran yada şalgamla birlikte yapılır.
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

HAŞLAMA


Malzemesi;

1 kg. meyan kökü,

10 lt. su.

Yapılışı;

Meyan kökü iyice yıkanır. 10 lt. su üzerine dökülür. 2-4 saat dinlendirdikten sonra bir bez parçası ile süzülerek soğuk olarak servis yapılır
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

ŞALGAM


Malzemesi;

3 kg. siyah havuç

Biraz buğday unu,

10 lt. su,

iki adet şalgam,

150 gr. tuz.

Yapılışı;

Havuçların sapları temizlenerek dışı sıyrılarak iyice yıkanır, ortadan ikiye yarım silindir şeklinde bölünür. Şalgamlarda soyularak küp şeklinde parçalara bölünür. Şalgam ve havuçlar büyük bir kavanoza konur. Üzerine tuz ve su ilave edilir. Bir bez parçasının içine sıkıca sarılmış olan ince bulgur kavanozun içine konur ve karışım mayalanmaya bırakılır. 15-20 gün mayalandırılan karışım günü dolduktan sonra soğuk olarak servis yapılır. Yörenin en meşhur içeceğidir.

Faydaları;

İştahı açar, Sindirimi kolaylaştır, Antitoksik özelliktedir, Süt asidi, fosfor, kalsiyum içerdiğinden kemik ve dişlerini kuvvetlendirir, A1 ve B1 vitaminleri içerdiğinden stresi önler ve sinirleri yatıştırır, Mide ve karaciğere faydalıdır, İçindeki potasyum kalp ve kaslara faydalıdır.
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

BİCİ BİCİNİN YAPILIŞI:

1 paket (200gr) nişasta,10 bardak su ile koyu kıvamlı bir paluze pişirilir .1-2 parmak kalınlığında tepsiye dökülür ve soğumaya bırakılır.2 bardak şeker,yarım çay bardağı gül suyu,bir çimdik kırmızı gıda boyası ile 2lt soğuk şerbet hazırlanır. Servis yaparken bir kaseye önce küp küp dilimlenmiş paluze,üzerine rendelenmiş buz,daha sonra pudra şekeri konulur.En üstüne de soğuk şerbet bolca konulur.Afiyetle yenir.
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

DİL SÖĞÜŞ
Malzemeler 10340
1 adet dana dili
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
Yarım demet maydanoz
4-5 diş sarımsak
1 adet defne yaprağı
yeterince tuz ve karabiber

Yapılışı
-İyice yıkadığımız dili birkaç yerinden bıçak ile delip,deliklere sarımsak yerleştirelim.
-Hazırladığımız dili;soğan,havuç,maydanoz,defne yaprağı ve yeterince su ile birlikte tencereye koyup haşlayalım.
-Haşlanırken üzerinde oluşan köpükleri bir kevgir yardımıyla alalım.
-İyice yumuşayınca,yeterince tuz ve karabiber ilave edip,2-3 dakika daha pişirelim.
-Dili ocaktan indirip,üzerindeki deriyi bıçakla temizledikten sonra kendi halinde soğutalım.
-Soğuyunca yağlı kağıda sarıp buzdolabında 1-2 saat bekletelim.
-Buzdolabından çıkarıp ince ince dilimledikten sonra servis yapalım.
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

BEYİN TAVA
Malzemeler 10341
1 adet koyun ya da dana beyni
2 çay kaşığı sirke
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
yeterince tuz
Kızartmak İçin
sıvı yağ
Üzeri İçin
1 adet limon

Yapılışı
-Beyinin zarını soğuk suda ayıklayın,2 çay kaşığı sirke ve yeterince tuz koyduğumuz suyun içinde ve hafif ateş üzerinde haşlayalım.
-Haşlanan beyinlerin suyunu süzüp üzerine soğuk su ilave ederek soğutalım.
-Yumurtayı,1 çorba kaşığı uniyeterince tuz ve su ilavesiyle çırparak bir bulamaç haline getirelim.
-Beyini ortadan dörde bölüp,hazırladığımız bulamaca bulayarak,kızgın sıvı yağda kızartalım.
-Servis tabağına alıp,limon dilimleri ile servis yapalım.

Umarım bu yazımı beğenirsiniz...
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

SOSLU CİĞER
Malzemler
Yarım kg dana ciğeri (zarı ve damarları çıkarılmış)
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı biberiye
1 tatlı kaşığı kekik
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul kırmızı biber
Yeterince tuz karabiber

Yapılışı
-Ciğerleri yarım santim kalınlığında tavalık doğrayalım.
-Havanda döğdüğümüz sarımsakları,sıvı yağ,biberiye,kekik,pul kırmızı biber, kimyon,tuz ve karabiber ile karıştıralım.
-Ciğerleri hazırladığımız bu karışıma bulayıp,2-3 saat kadar bekletelim.
-Ciğerleri teflon tavada tersli yüzlü kızartıp,üzerine kimyon ve kırmızı pul biber serperek servis yapalım.
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

Kağıtta Kuzu Kokoreç
10642
MALZEMELER
Hazir kokoreç
1 orta boy domates
1 tatli kasigi kekik
1 tatli kasigi kirmizi toz biber, tuz.


YAPILIŞ TARİFİ
*Domateslerin kabugunu soyun, küp seklinde dograyin.
*Alacaginiz hazir kokoreçi parçalamadan 2 cm kalinliginda halka seklinde dograyin.
*20-25cm boyutlarinda bir aliminyum mutfak folyosunun içine kokoreçleri ve domatesleri koyun.
*Üzerlerine kekik, kirmizi biber ve tuzu ekin. Hava almayacak sekilde paketleyin.
*Sicak firinda veya yapismaz tavaya oturtup ocak üzerinde 10-15 dakika tutun.
*Sicak servis yapin.
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

Domates ve Biber Soslu Uykuluk

MALZEMESİ:
60 g (4 çorba k.) yağ
20 iri kuzu veya koyun uykuluk
150 g (1 orta boy) soğan
3 adet sivribiber
200 g küp kesilmiş domates
tuz,taze çekilmiş karabiber
1/2 demet maydanoz

HAZIRLANIŞI:
*Ön hazırlık olarak soğanı piyaz şeklinde doğrayın sivribiberi ise sap ve çekirdeklerini temizledikte sonra halka biçiminde doğrayın; maydanozu ince kıyın.
*Uykulukları bol akar su altında iyice yıkayın.
*Bir tencereye yıkanmış uykulukları yerleştirir üzerlerini birkaç santim aşacak kadar soğuk su ilave edin. Harlı ateşte bir taşım kaynatır Tencereyi ocaktan alın.
*Uykulukları, üzerlerinden tekrar soğuk su geçirerek, soğutun. Süzdürün kurulayın. İnce dilimleyin.
*Yağı bir tavada eritin. Yağ kızınca uykulukları ilave edip, altüst ederek, birkaç dakik sote edin.
*Uykulukları fazla yağlarını süzdürerek, tavadan alın. Bir kenarda saklayın. Aynı tavaya bu kez soğanı koyup, sık sık karıştırarak, pembeleşinceye kadar pişirin. *Biberi ilave edip, yine karıştırarak, birkaç dakika daha pişirmeye devam edin. *Domatesi ilave edin tuzunu ve biberini katın. Domatesler sularını bırakıp tekrar çekmeye başlayıncaya kadar pişirin.
*Uykulukları tekrar tavaya koyun. Sosla birlikte ısınacak kadar pişirin.
*Sosta pişmiş uykuluğu önceden ısıtılmış bir servis tabağına aktarın. Üzerine kıyılmış maydanoz serpip, yanında dilediğiniz garnitürle, sıcak olarak servis yapın.
*Afiyet olsun
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

MALZEME:

İnce bulgur 1,5 kg. Salça 2 kaşık
Soğan 2 3 baş Kırmızı biber Yeterince
Nohut 1 bardak haşlanmış Tuz Yeterince
Yağ 2 kaşık Kuru nane Yeterince
Kıyma kg. Karabiber Yeterince
Yumurta 1 adet

YAPILIŞI:
Bulgurun içine un, yumurta, tuz ve kırmızı biber eklenerek su yardımıyla yoğrulur. Soğanlar ince ince kıyılır.Kıyma ile karıştırılarak yağda kavrulur. Kavrulmuş kıymaya salça ve maydanoz koyularak soğutulur.Daha önce yoğrulan bulgurlardan küçük yuvarlak parçalar koparılarak oyulur. Oyulan köftenin içine kıymalı iç konularak iri ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır. Bulgurun bir kısmı da içi boş küçük yuvarlaklar haline getirilir. Hazırlanan köfteler kaynamış suda haşlanır. Kaynamış nohut ilave edilir. Kızgın yağ ve salça dökülerek malzemeler pişene kadar çorba kaynatılır. Çorba piştikten sonra limon sıkılarak servis yapılır.
 
Geri
Üst