Cevap: Ateş ölçme yöntemiyle hamile kalmak...
YUMURTLAMA'NIN BELİRLENMESİ
Polikistik Over (PKO), aslında temel olarak bir yumurtlama bozukluğudur ve bu nedenle PKO tanısı konmasında bu yumurtlama bozukluğunun varlığının gösterilmesi biz doktorları PKO tanısı konmasına yaklaştırırken, yumurtlamanın düzenli olarak var olduğunun belirlenmesi bizleri PKO tanısından oldukça uzaklaştırır.
Yumurtlama, üreme çağında olan kadınların vücutlarının en temel işlevlerinden biridir ve yumurtlama olması kadın vücudunda kendi hissettiği çeşitli belirtilere ve tıbbi olarak ortaya konulabilen çeşitli muayene ve laboratuvar bulgularının ortaya çıkmasına neden olur.
PKO, kronik bir yumurtlama bozukluğudur. Normalde üreme çağında olan bir kadında senede ortalama 12 kez olan yumurtlama, PKO durumunda 3-4 gibi düşük sayılara inebileceği gibi, hiç olmayabilir. Tersine tümüyle normal olan bir kadında, senede bir veya birkaç kez yumurtlama olmayabilir.
Burada hemen vurgulanması gereken nokta yumurtlama bozukluğunun direkt olarak PKO’ya işaret etmediğidir. Yumurtlama bozukluğu başta
prolaktin ve
tiroid hormonu salgısı bozuklukları olmak üzere çok çeşitli hormonal dengesizliklere bağlı oluşabileceği gibi, ileri yaşlarda yumurtalıklardaki yumurta hücrelerinin azalmasına bağlı yani tümüyle doğal olarak ortaya çıkabilir. Çok ender durumlarda genç yaştaki kadınlarda çeşitli nedenlerle yumurta hücreleri tükenebilir ve “
erken menopoz” adı verilen sorun ortaya çıkabilir.
Yumurtlamanın düzenli olması kadında PKO olma olasılığını hemen hemen yüzde sıfıra indiren bir durumdur ve yıllık görülen adetlerin çoğunda aşağıdaki özelliklerin olması düzenli yumurtlamaların gerçekleştiğinin kesin olmayan ancak kuvvetli göstergeleridir:
Adet Kanamalarının İstikrarlı Bir Şekilde 21-35 Gün Aralıklarla Olması
Burada dikkat edilmesi gereken temel nokta, kadınların çoğunun 28 günlük adet döngülerine (adet döngüsü bir kanamanın ilk gününden diğer kanamanın ilk gününe kadar geçen süredir) sahip olması ve bir ayın 30-31 gün sürmesi nedeniyle
her ay kanamanın birkaç gün geri atmasının normal olduğudur. Yine diğer önemli bir nokta da istikrardır. Bir kadın her ay 21-35 günde bir adet kanaması görmesine karşın adet döngüsü istikrarlı olmayabilir. Örnek olarak son 6 döngüsü 23, 32, 25, 30, 30, 34 gün sürmüş olan bir kadında, döngüler 21-35 günlük normal gün sınırları içinde olmasına karşın adet düzensizliği söz konusudur.
Adet Döngüsünde Ortaya Çıkan Belirtiler
Adet kanamalarından birkaç gün önce başlayan çeşitli belirtiler (ruhsal belirtiler, vücutta şişkinlik hali, göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet) ve bu belirtilerin adet kanamasıyla beraber kaybolması, adet kanaması esnasında az veya çok hissedilen hassasiyet ve ağrı, yumurtlama olduğunun en kıymetli göstergelerindendir. Bu belirtilerin hiç birinin olmaması ve kadının beklenmedik bir zamanda adet kanaması görmesi yumurtlama bozukluğuna işaret edebilir.
Bazı kadınlarda adet döngüsünün tam ortasında yumurtlamanın olduğu yumurtalık tarafında kısa süren bir ağrı ortaya çıkabilir. Almanca’da “ortasında oluşan ağrı” anlamına gelen
Mittelschmerz olarak adlandırılan bu durum çok kıymetli bir yumurtlama göstergesidir ve genellikle her ay olur. Bu ağrı yalnızca %5 sağlıklı kadın tarafından hissedilir ve hissedilmesi yumurtlama açısından kıymetli bir belirtiyken hissedilmemesi yumurtlama olmadığının oldukça zayıf bir göstergesidir.
Adet Kanının Özellikleri
Adet kanamasıyla atılan kan koyu renkli ve pıhtılaşmayan bir kandır ve kadınlar bu kanın özelliklerini diğer çeşit kanamalardan kolaylıkla ayırt ederler.
Üreme Özellikleri
Hiçbir sorun yaşamadan bir veya birkaç kez gebe kalmış bir kadının PKO sorunu olma olasılığı hemen hemen yoktur.
Kadının Kendi Kendine Yumurtlamasını Belirlemesi
Salgı İnceleme Yöntemi
Rahimağzından salgılanan mukus (mukus, "kaygan, yapışkan sıvı" anlamına gelir), adet döngüsü boyunca salgılanan hormonların (östrojen ve progesteron hormonları) etkisiyle döngünün farklı günlerinde farklı özellikler gösterir. Bu değişiklikleri anlayabildiğinizde yumurtlamanızın olduğunu ve hatta ne zaman olduğunu doğru bir şekilde belirlemeniz mümkündür.
Günlük kontrollerinizde rahimağzı salgınızın özelliklerini işaret ve orta parmaklarınızı vajinanızın derinliklerine yerleştirerek belirlemelisiniz. Salgının bir kısmını parmaklarınızla toplayıp dışarı alabilirseniz işiniz daha da kolaylaşır.
Bakmanız gereken salgının kıvamı ve esnekliğidir:
Rahimağzı salgısı adet döngüsünün ilk günlerinde yani östrojen hormonunun kanda yükselmeye başladığı zamanlarda yapışkan bir özelliktedir.
Daha sonra kan östrojen hormonu seviyesi yumurtlamanın hemen öncesinde en yüksek seviyeye ulaştığında kaygan ve oldukça esnektir, salgının çektikçe uzadığını görebilirsiniz (Resim).
Yumurtlama gerçekleştikten sonra salgı yine yapışkan, ancak çektikçe uzamayan özelliklerine geri döner.
Elinize gelen salgı yumurta akı kıvamlı, beyaz-sarı renkli ve baş ve işaret parmaklarınız arasında çektikçe, yani parmaklarınızı birbirinden uzaklaştırdıkça uzama eğilimi gösteren bir özellik taşıyorsa ve vajinanızın "ıslak" olduğunu hissediyorsanız bu, yumurtlamanızın kısa süre önce gerçekleştiğini veya yaklaştığını gösteren en değerli bulgulardan biridir. Mukusun en bol olduğu ve kıvamının en fazla olduğu gün yumurtlama gününüzdür. Bundan sonra rahimağzı salgınız giderek bu özelliklerini yitirir.
Bazal Vücut Isısı Ölçme Yöntemi
Yumurtlama olduktan sonra vücut ısısı önce hafifçe düşer, progesteron hormonu salgısıyla birlikte birkaç dizyem (derecenin onda biri) yükselir. Bu yöntemi kullanabilmeniz için elinizde bazal vücut ısısı ölçmeye uygun hassas bir termometreniz olmalıdır.
Yukarıdaki resimde bazal vücut ısısının günlere göre değişiminin grafiğe dönüştürülmüş şekli görülmektedir. Yumurtlamanın olduğu 14. gün ısının hafifçe düştüğüne, daha sonra belirgin bir şekilde yükseldiğine dikkat ediniz.
Vücut ısısının uykusuzluk, ateşli hastalıklar, yorgunluk, stres gibi olaylardan da etkilendiğini ve bu durumlarda arttığını unutmamalısınız.
alıntıdır.
www.hormonlar.com