Yumurtlama kanaması nasıl oluyor ?

Hamileliği takip eden birisi için, doğurganlık sürecini anlamak hayati önem taşır. Düzenli bir adet dönemi geçiriyorsanız, büyük olasılıkla yumurtlamanın düzenli olarak gerçekleştiği anlamına gelir .Normal bir adet döngüsünde, östradiol (ana östrojen hormonu) döngünün ilk yarısında düzenli olarak artar.Eğer yumurtlamadıysanız, corpus luteum oluşmaz ve progesteron salgılanmaz. Bir kadın vücudunun biyolojik belirtilerini yorumlayabilir. Karın krampları, baş ağrıları, mide bulantısı, yorgunluk, vb. Menstrüasyon döngüsünün başlangıcını gösteren belirtilerdir. Ancak, aynı belirtiler hamileliğin erken belirtileri olarak da ortaya çıkar.


Ovülasyon kanamasının yumurtlama sırasında ortaya çıkan çok hafif kanama olduğu söylenir. Çoğu kadın tarafından kolayca gözden kaçabilen oldukça nadir bir durumdur. Hamilelik planlayan ya da doğurganlık grafiklerini izleyenler , yumurtlama lekelerini fark edebilirler . Ovulasyon kanaması, adet tarihinizden yaklaşık 14 gün önce oluşur. İmplantasyon kanaması, menstürasyon tarihinden bir veya iki gün önce meydana gelir. Bu, implantasyon kanamasının yumurtlamadan yaklaşık bir hafta sonra gerçekleştiği anlamına gelir. Menstrüel siklusunuzun ortasında hafif pembemsi veya kahverengimsi renkli lekeler tespit ederseniz, muhtemelen ovülasyon kanamasını gösterir.Yumurtlama kanaması doğurganlık göstergesidir. Bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız bu günü es geçmeyin..


Ovulasyon yumurtalık sürecinin olgunlaştığı, daha sonra fallop tüpünden aşağı doğru hareket eden ve döllenmeyi bekleyen bir yumurtayı serbest bırakma işlemidir. Kadınlar milyonlarca olgunlaşmamış yumurta ile doğurken, her ay olgunlaşan ve gübrelemeye hazır olan sadece bir yumurta çıkar.Yumurtlama genellikle kadından kadına değişen adet döngüsünün ortasında gerçekleşir. Çoğu zaman, kadınlar 11 ve 21. günlerde yumurtlama yaşarlar. Yumurtlama belirtileri bir kadın için tutarlı kalabilirken, dönemindeki tam gün her ay değişebilir. Bir süre bile olmadan yumurtlayabilir.


Yumurtlama lekelenmesi meydana geldiğinde, kahverengi, kırmızı , pembe rejki lekelenmeler görebilirsiniz.Bazen kadınlar yumurtlama sırasında lekelenme yaşayacaktır . Genellikle bu oluşur, çünkü östrojen seviyeleri azalır.Yumurta döllenmediyse veya implantasyon oluşmazsa, hormonal değişiklikler uterusun astarını dökmeye hazırlandığını gösterir ve yumurta kırılır ve astar ile birlikte dökülür.Adet döngüsünün özelliklerini bilmiyorsanız, iki kanama paterni arasında fark ve ayırt etmek imkansızdır. Aylık döngüsünüz sırasında meydana geldiği güne bağlı olarak sadece ovülasyon kanaması veya implantasyon kanaması geçirip geçirmediğinizi öğrenmek çok yararlı olacaktır. Ayrıca, vücudunuzun yeni girdiği biyolojik fazı bilmek için ince işaretlere dikkat edin. Diğer faktörler de, ne tür bir kanamanın yaşandığını belirlemede size yardımcı olacaktır
 
Ben o dediğiniz lekelenmeleri hiç görmedim yada gözümden kaçtı ama karın ağrısı ve mide bulantısı ve halsizlik oluyor yumurtlama günlerimde normal mi???
 
Her kadın yumurtlama kanaması yaşayacak diye bir kural yok. Kadınların çoğu ya gözden kaçırıyor yada böyle bir deneyim yaşamıyor. Yumurtlama gününü kesin olarak bir tek ultrason muayenesi belirleyebilir . Bu nedenle kusma ve halsizliği buna bağlamamak gerekir.. Ancak kasık ağrısı , küçük kramplar yumurtlamanın işaretlerindendir.
 
Kanama ile birlikte servikal mukusta bir artış görebilirsiniz. Bu, mukoza zarının çok ince ve gergin olduğunu ve spermlerin kendisinden daha kolay geçip uterusa doğru yolculuk yapacağını gösterir.Yumurtlama lekelenmesi konusunda pek uyarı vermezken, her iki tarafta da alt karın ağrısı olabilir. Buna yumurtalık ağrısı denir ve 24 saate kadar sürebilir. Ovulasyon sırasında lekelenme doğurganlık belirtisidir, bu nedenle hamile kalmaya çalışan herkes için iyi bir haberdir. Yumurtlama lekelenmesinin birkaç farklı nedeni vardır. Bir kadının adet döngüsünde östrojen seviyesi oldukça değişmeden kalır. Kanama durduğunda, östrojen vücutta yükselmeye başlar ve rahim tabakası kalınlaşmaya başlar. Yumurtlama gerçekleşmek üzere olduğunda, östrojen seviyesi çok hızlı bir şekilde düşebilir ve östrojen geçici olarak geri çekilirse endometriyum küçülebilir ve kanamaya neden olabilir.Kanamaların, vücuttaki östrojenin yükselmesi gibi, ovülasyon sırasında oluşan hormon değişikliklerinin bir sonucu olarak oluşabileceğine inanılmaktadır.Bir kadının döngüsünü etkileyebilecek ve lekelenmeyi teşvik edebilecek bazı reçeteli ilaçlar var. Herhangi bir reçeteli ilaç kullanıyorsanız, lekelenmenin yan etkisi olup olamayacağına doktorunuza danışın.
 
Etkili bir doğum kontrolü kullanmadan neredeyse cinsel ilişkide bulunduğunuz her an hamile kalma şansınız vardır. Bu senaryoya çoğu kadına aşinadır. Hamilelik genellikle ovulasyon periyodu etrafında oluşur, yani yumurtalık fallop tüpünde yumurta bıraktığı zaman. Düzenli periyotlar geçiriyorsanız, adet dönemleri arasında ovulasyon gerçekleşir. Yumurtlama genellikle 2 adet döneminin ortasında gerçekleşir fakat her zaman aynı zamanda gerçekleşmeyebilir. Açıkçası yumurtlama dönemini kesin olarak belirlemek zordur.

Yumurtlamanın başlamasından bir kaç gün önce ilişkiye girerseniz hamile kalma olaslığınızı artırabilirsiniz.Zaman değişir, ancak bir çok kadın adetin 14. günü yumurtlar.Yumurtlamanın başlamasından bir veya iki gün önce korunmasız cinsel ilişkiye girerek en yüksek hamilelik riskine sahip olabilirsiniz. Sperm rahimde 5 gün yaşayabiliyor bu nedenle yumurtlama döneminden önce ilişkiye girmeye özen gösterin.

yumurtalık yumurtayı serbest bıraktığında % 30 gebe kalma şansınız var
Korunmasız cinsel ilişkiye girme ve yumurtlamadan üç gün önce hamile kalma riski % 15 dir .
Yumurtlama gününde % 12 şansınız olacak .

Korunmasız cinsel ilişkiye girmenin hamile kalmanız için yeterli olmadığı zamanlar vardır. bir çok faktör gebe kalmanızı engelleyebilir. 1 yılı aşkın bir süredir düzenli olarak cinsel ilşkiye girdiğiniz halde gebelik elde edemiyorsanız mutlaka hekime görünün. Sorun kadından , erkekten yada her ikisinden birden olabilir. Şüpheli ilişki sonrası adetinizde gecikme olduysa hemen bir gebelik testi yapın. Kaçırılmış bir dönem genelde gebeliğin ilk septomudur lakin unutulmamalıdırki her adet gecikmesi gebelik kaynaklı değildir.Bir çok koşul adet gecikmsine neden olabilir. Test sonucunuz ne olursa olsun durumun teyidi için bir hekim kontrolünde olmanız faydanıza olacaktır.
 
Hamile kalmaya çalışıyorsanız, doğurganlığı içeren süreç hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız önemlidir. Örneğin, yumurtlama döneminizin farkında olmalısınız, böylece gebe kalma şansınızı arttırabilirsiniz. Neyse ki, bazı ortak belirtileri test etmek veya kontrol etmek gibi, yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğini tam olarak bilmek için çeşitli yollar arasından seçim yapabilirsiniz. Yumurtlama sırasında lekelenme, bir ilişki için doğru zamanlamaya karar vermenize yardımcı olmak için dikkat etmeniz gereken işaretlerden biridir.


Ovulasyon Ne Zaman Oluşur?


Çoğu kadın, adet döngüsünün ortasında yumurtlarken, daha geç veya daha erken bir zamanda yumurtlayabilenler vardır. Kadınların döngülerinin 11. ve 21. günleri arasında yumurtlama dönemi geçirmeleri de yaygındır. Yumurtlama belirtileri her kadın için oldukça aynı olsa da, döneminin başlangıç tarihi her ay tutarlı olmayabilir. Aslında, belirli bir ayda yumurtlayan ve herhangi bir süreye sahip olmayanlar vardır.


Normal bir adet döngüsü her 28 günde bir meydana gelir ve bunu genellikle 4-7 gün süren adet kanaması izler. Tam olarak 28 gün aralıklı olmak zorunda değildir, ancak 21 ila 35 gün arasında değişebilir. 40 yaşındaki kadınlar daha az sıklıkta adet döngüsüne sahip olacaktır. Bazı kadınlar daha uzun süre menstüral döngü yaşar, bazı kadınlar daha az yaşar.

Ovulasyon Belirtileri şunlardır:

Servikal mukus değişiklikleri
Bazal vücut ısısında artış
Hafif lekelenme
Artan cinsel istek
Ovülasyon ağrısı
Karında şişkinlik
Göğüs hassasiyeti
Mide bulantısı veya baş ağrısı


Vücuttaki hormonlar yaklaşık 20 folikül üretir. Bunların hepsi olgunlaşmamış yumurta içerir. Yumurtalardan sadece biri olgunlaşır ve yumurtlamada serbest kalır. Olgun folikül yumurtalıktan patlar ağrıya ve bazı kadınlar için kanamaya neden olabilir . Yumurtlama sırasında lekelenmenin bir diğer nedeni ovülasyondan hemen önceki östrojen düzeylerinin değişmesidir. Ovülasyon akanaması normalde lekelenme şeklinde dir. 1 veya 2 defa lkelenme görebilirsiniz.Yumurtladığınızda lekelenme yaşamak normaldir, ancak bu dönemde hafif kanaması olmayanlar da vardır. Yine de, menstrüel siklusunuzun ilk kısmında, östrojen hormonunun oldukça baskın olduğu bir gerçektir. Yumurtlama lekelenmesinin asla implantasyon kanamasıyla karıştırılmaması gerektiğini de unutmamak gerekir.Sadece yumurtlama lekelenmesi gibi, implantasyon kanaması genellikle hafif ve minimaldir.
 
Yumurtlamanın belirtileri kadından kadına değişir. Bazı kadınların yumurtlama belirtileri bile yaşamaması muhtemeldir. Ayrıca, ovülasyon zamanı her kadın için farklıdır.Gebe kalmak yumurtlamaya bağlıdır, bu nedenle yumurtlama gününüzü bilmek önemlidir. Yumurtlama lekelenmesi (veya orta döngülü kanama) genellikle yumurtlama gününde meydana gelen doğal bir durumdur. Onun varlığı, aslında, doğurganlığın artmış olduğunun bir göstergesidir. Bazı kadınlar için ovülasyon kanaması (aynı zamanda orta dönem kanaması olarak da bilinir) çok nadir görülürken, diğerleri bunu asla deneyimlemez.Yumurtlama lekelenmesinin cinsel ilişkiyle hiçbir ilgisi yoktur. Genellikle bir ya da iki gün sürer, asla üç günden fazla sürmez


Bazı kadınlar yumurtlama sırasında hafif vajinal kanama geçirirler, bu da dönemler arasında oluşur. Bir kadının döngüsünde farklı zamanlarda kanamasının bir çok nedeni vardır. Sebeplerden biri yumurtlama olabilir. Nadir olsa da, HPV ya da servikal fibroidler gibi serviks koşulları bazı orta dereceli kanamalara neden olabilir. Endometriozis hastalarında da lekelenme olabiliyor. Serviks yumurtlama döneminde hassaslaşıyor. Bu dönemdeki cinsi münasebet küçük lekelenmeye neden olabilir.Ayrıca bazı hormonal sorunlar, rahim kaynaklı problemler ara lekelenme yada kanamaya neden olabilir.

Yumurtlama, artmış bir cinsel dürtü, bol enerji, yüksek duyular ve genel iyimserlik ve esenlik hissi gibi pek çok harika yan etkiyle birlikte gelebilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar için, yumurtlama evresi aynı zamanda, bir tarafta şişkinlik, kramp veya ağrı, lekelenme, göğüs hassasiyeti ve düzensiz ruh halleri gibi istenmeyen ve rahatsız edici semptomlar da getirebilir. Yumurtlama gününde servikal sıvınızdaki küçük bir kan çok fazla endişelenecek bir şey değildir ancak uzun süren lekelenmeler ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Bu nedenle uzun süren lekelenmelere sahipseniz en kısa zaman da bir kadın doğum uzmanına görünün.
 
Geri
Üst