Yaşasın Çikolata Fan Club

Cevap: Yaşasın Çikolata Fan Club

ben de istiyorum çikolatasız bir dünya düşünemiyorum :=)
 
Cevap: Yaşasın Çikolata Fan Club

bende bende 🙂 çikolatasız bir gün gecmezki bana yaa. yeni cikolatalar kesfetmeyede bayılırım. hıımmm yemek lazım.
 
Cevap: Yaşasın Çikolata Fan Club

Köln Üniversitesi uzmanları 44 yetişkine 18 hafta boyunca her gün 6.3 gr. siyah çikolata verdi. Kakao oranı yüksek, şeker ve yağ oranı düşük siyah çikolata yiyenlerin kan basıncı, kakao içermeyen beyaz çikolata verilenlere oranla daha düşük çıktı. Araştırmaya göre kalp hastaları, günlük mönülerini tümden değiştirmek yerine sadece ufak bir parça siyah çikolata yiyerek sağlığını koruyabilecek. yaşasınnnn bi tane bile kakao ağacımız yok dünyanın en çok çikolata tüketen ülkesiyiz
 
Cevap: Yaşasın Çikolata Fan Club

1 Türkler en çok hangi çikolataları yiyor?

Pazar araştırması yapan Nielsen’in verilerine göre Türkiye’de en çok bireysel tüketime yönelik kare, baton ve tablet formatında çikolatalar tüketiliyor. İkramlık çikolatalar ise en çok tüketilen ikinci çikolata. Türkler en çok sütlü ve Antep fıstıklı çeşidini tercih ediyor. Fındık ve bitter çikolatalar onları takip ediyor.

2 Çikolata nasıl saklanmalı?

Ülker yetkilileri bu sorunun yanıtını şöyle veriyor: ‘Çikolatada bulunan kakao yağı çok özel ve hassas bir kristal yapıya sahip. Bu yapıyı korumak için çikolata ve çikolatalı ürünlerin 18-22 derece arasında muhafaza edilmesi gerekiyor. Işık ve sıcaklık çikolatanın düşmanı. Direkt suni ışık ve güneş ışığı çikolataların eriyerek bozulmasına ve acılaşmalarına yol açıyor. Çikolatayı saklamakla ilgili yaygın bir yanlış da buzdolabında saklanması. Buzdolabının sıcaklığı 10 derecenin altında olduğu için kristal yapıyı bozarak çikolatanın fiziksel kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Çikolatayı buzdolabında saklamayın!

3 En sağlıklı çikolata hangisi?

Beslenme ve Diyet uzmanı Nükhet Aksakal Bağışgil bu soruya ‘Bitter çikolata’ yanıtını vererek bunun nedenini şöyle açıklıyor: ‘Şeker oranı düşük, kakao oranı yüksek, katkı maddesi az.’

4 Çikolatanın zararı mı çok, faydası mı?

Beslenme ve Diyet uzmanı Nükhet Aksakal Bağışgil’e bu soruyu sorduğumuzda ‘Bir gıdanın zarar ve faydasından bahsederken tüketilen miktarı çok önemli’ diyerek şöyle devam ediyor: ‘Çikolata bir ihtiyaç. Beyinde serotonin salgılanmasına yardımcı olur. Özellikle bitter çikolata yeşil çay ve üzüm kadar bağışıklığı güçlendiriyor, antioksidan etkisi var. Yapılan araştırmalara göre günde 50 ila 70 gram bitter çikolata yemenin bir zararı yok.’

5 Ya zararları?
Bağışgil ‘Çikolatayı şişmanlatır diyerek bir kenara koyamayız’ diyerek çikolatanın fındık, fıstık gibi yemişlerle birleştiğinde kalorisinin arttığını ve özellikle kilo sorunu olan kişilerde obeziteye neden olduğunu söylüyor. Bağışgil ‘Günde 150 gram çikolata yemek tabii ki zararlı. Eğer bitter dışında çikolata yeniliyorsa 50 yerine 25, 70 yerine 35 gram yani yarı yarıya tüketilmeli’ diyor.

6 Mutluluk veriyor mu?

Çikolata mutluluk verici, endorfin hormonlarının seviyesini artırıyor, tadı da güzel... Nükhet Bağışgil çikolatanın kadınları daha mutlu ettiğini söylüyor.

7 Migreni tetikler mi? Nükhet Aksakal Bağışgil migren hastalarında Phenolsuphotransferase adı verilen enzimin yetersiz olduğu bilimsel araştırmalar sonucu saptandığını söylüyor. Çikolata ise damarları açarak bu enzimin daha çok harcanmasına neden oluyor. Bağışgil ‘Aşırıya kaçmamak kaydıyla migren hastaları da çikolata yiyebilir’ diyor.

8 Çikolata bağımlılık yapar mı?

Mutluluk sağladığı ve lezzetinden dolayı bağımlılık yapıyor. Uzmanlar bu bağımlılığın psikolojik olduğunu söylüyor.

9 Dünyanın en pahalı çikolata hangisi?

Danimarkalı Knipschildt tarafından üretilen Chocopologie’nin dünyanın en pahalı çikolatası olduğu belirtiliyor. 1999 yılında üretilmeye başlanan el yapımı çikolatada Fransız siyah truffle dünyanın ünlü çikolata markası Valrhona’nın kakaosuyla kaplandı. Tanesi 250, yarım kilosu ise 2 bin 600 dolar!

10 Evde çikolata yapılabilir mi?

Ülker yetkilileri bunun pek mümkün olmadığını söylüyor. Çünkü çikolata yapımının her aşamasında belli sıcaklık değerleri gerekiyor. Ülker’de çalışan uzmanlar ‘Evde bunu sağlama imkanı yoktur. Çikolata üretim aşamasında yüksek sıcaklıkta şiddetli karıştırma ve dövme işlemi için endüstriyel makinelere ihtiyaç var. Bu aşamada çikolata karışımı karıştırılıp dövülerek hem havalandırılır hem de lezzet ve aroma gelişimi sağlanmış homojen çikolata hamuru elde edilir’ diyor.
 
Cevap: Yaşasın Çikolata Fan Club

  • Çikolatanın hammaddesi, kakao çekirdeklerinin içinde bulunan tohumlarıdır.
  • Çikolatanın akneye yol açtığı doğru değil. Aknenin sorumlusu hormonal dengesizliktir.
  • Çikolatanın, yiyen insanı mutlu ettiği doğru. Ancak bu mutluluk kısa süreli oluyor. Çikolata vücutta bazı salgıları uyarıyor. Bu salgılar beyin mutluluğu yaratıyor. Bu yüzden çikolata depresyona iyi geliyor.
  • Aynı zamanda çikolata canlandırıcı/uyarıcı etki de yapar. Çünkü içinde kafein var. Canlanan kişide kendini dehe rahat ve zinde hissediyor.
  • En çok çikolata tüketen ülkeler, İsviçre ve İngiltere.
  • 18'inci yüzyılda doktorlar kakao yağını ilaç niyetine satmışlar.
  • Çikolata, içerdiği potasyumla tansiyonu dengeliyor, fosoforla sinir sistemini uyarıyor, demirle kansızlık riskini azaltıyor. Yaniaslında çikolata bazı mineraller açısından zengin.
  • Kadınlar, erkeklerle kıyaslandığında, daha çok çikolata yiyorlar.
  • Çikolatada, az miktarda tyramine adlı bir madde var. Bu madde migren ağrılarına neden olabiliyor. Migreni tetikleyen besinlerin yanında çikolata da yenirse ağrılar başlıyor.
  • Sütlü çikolatada, kemiklerin oluşumuna yardım eden sinir dürtülerinin doğru çalışmasını sağlayan magnezyum bulunuyor.
  • Japonya'nın Osaka kentinde bir araştırma yapıldı. Elde edilen sonuca göre, çikolatanın içindeki kakao , diş çürüklerini önlemede, en yetenekli diş macunlarından bile daha etkili..Çünkü çikolatada bulunan tahin, flor ve fosfat dişlerin çürümesini önlüyor.
  • Çikolata önce tatlı yiyecek olarak değil, baharatla karıştırılarak hazırlanan bir içecek olarak insanlara sunulmuş.
  • Kılcal damarları koruyor. Nasıl mı? İçindeki bir madde, kan dolaşımını hızlandırıyor. Böylece damar içindeki duvarların elastiki olmasını sağlıyor. Öyle olunca da kılcal damarlar çatlamıyor.
  • Çikolataseverlerin dikkatine: İyi marka alın, kullanım tarihini geçirmeyin, ısı ve ışıktan uzak tutmak için alüminyum folyoya sararak koruyun.
 
Cevap: Yaşasın Çikolata Fan Club

Oyyyyyyy canım çekti.Çikolata diyince orda şöyle bir duracaksın.Yani bi tatlı bu kadar mı tatlı olur 🙂Yaşasın çikolata..........