Uzman SühaN
Administrator
Vajinal mantardan korunmanın yolları
Vajinal mantarlar, kadınların sosyal hayatını olumsuz yönden etkileyen rahatsızlıklardan biri . Belirtileri vajinada yanma, ilişki esnasın da vajinada köpürme, kaşıntı , vajina bölgesin de kızarıklık ve süt çürüğü şeklin de akıntı. Vajinal mantarın tedavisi kişisel bakıma hijyene dikkat ve ayrıca kişi evli ise birlikte uygulanan ilaç tedavisi. Çiftlerden sadece birinin tedavi olması hastalığı sonlandırmaz. Vajinal mantarın tedavisi olsada tamamiyle ortadan kalkmıyor.Bu yüzden iç çamaşırların temizliğine dikkat etmeli , vajinal hijyen sağlanmalıdır.Vajinal mantar kokusunu önlemek adına sabun ve kimyasal içerikli kozmetik kullanımın dan kaçınılmalıdır.Hijyen su ile sağlanabilir , çamaşırlar sık değiştirlir ve çamaşırlar yıkanma sonrası mutlaka ütülenmelidir.Vajinal mantarın nedenlerini ve tedavisi , korunma yollarını yazımızın devamın da bulabilirsiniz. Öncesi ; Vajinal mantar dan nasıl kurtulurum ? Adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.
Vajinal mantar enfeksiyonu kadınlarda sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Vajinal mantarın en önemli belirtisi, vajina içerisinde ağrı, yanma ve kaşıntı hissi olarak bilinir. Ayrıca vajina mantarı enfeksiyonlarında vajinal akıntı gibi belirtiler görülebilir. Vajina mantarının nedenleri ise genellikle hijyen kurallarına dikkat edilmemesi ve nemdir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı da mantar enfeksiyonlarının en önemli nedenlerinden biridir. Bu antibiyotikler vajinal mikroorganizmaların dengesini bozar ve vajinada bakterilerin üremesine neden olur.
Vajinal mantar belirtileri nelerdir?
– Vajina içinde kaşıntı
– Kızarıklık
– Yanma hissi
– İdrara çıkarken ağrı
– Kalın, beyaz ve kokusuz vajinal akıntı
Vajina mantarı için bitkisel çözümler
Vajina mantarının tedavisinde genellikle antifungal kremler olarak bilinen mantar önleyici krem ve pomad benzeri ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak vajina mantarına iyi gelen bitkiler ve bitkisel çözümler de doğal tedavi seçeneği ile alternatif yöntem arayanlar için tavsiye edilebilir. Peki vajina mantarına doğal çözüm sunan bu ev yapımı tedavi yolları hangileridir?
1. Elma sirkesi vajina mantarına iyi gelir mi?
Elma sirkesi mantar lezyonlarının büyümesini kontrol altına alır. Asidik içeriği ile mantara neden olan bakterilerin ölmesine yardımcı olur. Etkili ve güçlü anti bakteriyel özellikleri vardır. Bir bardak sıcak suya iki yemek kaşığı elma sirkesi eklenir. Karışım her gün düzenli olarak içilir.
– Sıcak banyo suyuna 1 ya da 2 çorba kaşığı sirke eklenir. Bu su ile yıkanılır. Bu işlem kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur.
– Eşit oranda sirke ve su karıştırılır. Vajinaya doğrudan uygulanır. 30 dakika kadar bekletildikten sonra normal su ile yıkanır.
Not: Elma sirkesi her zaman seyreltilmiş şekilde kullanılmalıdır.
2. Yoğurt ile vajinal mantar tedavisi
Mantar enfeksiyonu için en iyi ilaçlardan biri de yoğurttur. Vajinada kaşıntı ve yanma hissini yatıştırır. Ayrıca mantar enfeksiyonunun büyümesini yavaşlatır. Şekersiz ve sade yoğurt kullanılmalıdır. Temiz bir pamuk parçası ile sade yoğurt vajina içine uygulanabilir. En az iki saat bekletilir ve ardından su ile durulanır. Günde iki kez işlem tekrar edilebilir.
Sadece sade yoğurt doğrudan etkilenen bölgeye sürülmelidir. Aynı zamanda gün içerisinde birkaç kase yoğurt da tüketilebilir.
3. Vajina mantarına bitkisel çözüm: Sarımsak Kürü
Sarımsak etkili antibiyotik, anti fungal ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir. Bu nedenle mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için de kullanılabilir. Birkaç diş sarımsak ezilir. İnce bir hamur olana kadar yoğurulur. Bu hamur doğrudan etkilenen bölge üzerine uygulanır.
– Alternatif olarak, sarımsak yağı da kullanılabilir. E vitamini yağı ve Hindistan cevizi yağı ile seyreltilerek kullanılabilir. Karışım vajinaya uygulanır.
– Gün içerisinde yemeklerde ve salatalarda birkaç diş sarımsak kullanılabilir.
4. Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağı da anti-mantar etkilere sahiptir. Olası enfeksiyonları hafifletir ve mantar lezyonlarının büyümesini engeller. Parmak uçları üzerine Hindistan cevizi yağı alınır ve etkilenen alan üzerine yavaşça uygulanır. Bu işlem, günde üç kez tekrar edilebilir.
– Hindistan cevizi yağı da mantarın büyümesini azaltır. Tarçın yağı ile birlikte de kullanılabilir. Her iki yağ eşit oranda karıştırılır ve yavaşça virüslü alan üzerine uygulanır.
– Biraz Hindistan cevizi yağı ve çay ağacı yağı karıştırılarak da kullanılabilir.
5. Üzüm çekirdeği ekstresi
Üzüm çekirdeği ekstresi, mantar enfeksiyonunun iyileşmesinde son derece etkilidir. Anti-mantar özellikleri vardır. Mantara neden olan bakterilerin ölmesine yardımcı olur. İki bardak suya 5 ya da 10 damla üzüm ekstresi eklenir. Bu karışım vajinal bölgeyi yıkamak için kullanılır. Ayrıca, bir pamuk topağı yardımcı ile de uygulanabilir. Günde 3 kez işlem tekrar edilmelidir.
6. Şekersiz kızılcık suyu
Şekersiz kızılcık suyu da anti mantar ve anti bakteriyel özellikler içerir. Bu nedenle mesane ve idrar yolu enfeksiyonları tedavisinde kullanılmaktadır. Günde birkaç kez tüketilebilir.
7. Borik asit
Borik asit anti virüs ve anti mantar özellikleri ile vajinal mantar için son derece etkilidir. Su ile seyreltilmiş borik asit mantar enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olur. Eşit oranda karıştırılması önerilir. Etkilenen alana uygulanır ve birkaç dakika kadar bekletilir. Ardından temiz su ile iyice yıkanır. İşlem günde birkaç kez tekrar edilebilir.
Not: Hamile kadınlar borik asit kullanmamalıdır.
8. Epsom tuzu
Epsom tuzu enfeksiyonu engellemeye yardımcı olur. Suyun içerisine biraz epsom tuzu eklenir. Bu su ile banyo yapılır. Suyun etkilenen alanlara gelmesi gerekir. Şişme, yanma ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olur.
9. Soğuk kompres
Soğuk kompres kaşıntı ve ağrıyı dindirmek için kullanılabilir.
10. Siyah ceviz
Siyah ceviz etkili anti fungal özelliklere sahiptir. Bu nedenle mantar enfeksiyonunu hafifletmek için kullanılır. İçerdiği tanenler ile mantarın büyümesini engeller.
Not: Siyah ceviz emzirme dönemindeki ve hamilelik dönemindeki kadınlara önerilmez. Ayrıca böbrek ya da karaciğer sorunlarına sahip insanlar tarafından da kullanılmamalıdır.
11. Kaygan karaağaç tozu
Kaygan karaağaç tozu da mantar enfeksiyonu tedavisi için etkili bir çözümdür. Tahrişi rahatlatmaya yardımcı olur. Su ile karıştırılarak yumuşak bir hamur haline getirilir. Elde edilen hamur etkilenen alana uygulanır. Bir süre bekletildikten sonra su ile durulanır. Kaygan karaağaç tozu ile soğutucu özelliği olan aloe vera suyu da karıştırılabilir. Bu işlem bakterilerin ölmesine yardımcı olur ve tahriş yatıştırır.
12. Aynı safa bitkisi
Aynı safa bitkisi mantar enfeksiyonu için en etkili çözümler arasındadır. Çok güçlü anti inflamatuar ve anti mantar özellikleri vardır. 2 ya da 3 tane aynı safa bitkisi yaprağı ezilir. Hamur haline getirildikten sonra etkilenen alana uygulanır. Ayrıca aynı safa yaprakları ile çay da hazırlanabilir. Taze aynı safa bitkisi yoksa merhem ya da losyon hali de kullanılabilir.
Not: Aynı safa bitkisi hamile kadınlar için önerilmez.
13. Fesleğen yaprakları
Fesleğen yaprakları mantar enfeksiyonunu hafifletmek için kullanılabilir. 3 ya da 4 su bardağı su kaynatılır. İçerisine ¼ çay kaşığı fesleğen yaprağı tozu eklenir. Kapağı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra bu karışım ile gargara yapılır. Her gün iki bardak çay şeklinde de tüketilebilir.
14. Altın mühür bitkisi
Altın mühür bitkisi anti mantar, anti bakteriyel ve anti viral özellikler içerir. Bu içeriği ile mantar enfeksiyonunu hafifletmeye yardımcı olur. Mantara neden olan bakterilerin ölmesini sağlar. Aynı zamanda detoks etkisi yaratır ve bağışıklık sistemi için uyarıcıdır.
Not: Hamile kadınlar kesinlikle altın mühür bitkisi kullanmamalıdır. Mide bulantısına neden olabilir.
15. Biberiye çayı
Biberiye çayı da mantar enfeksiyonu tedavisinde son derece etkilidir. Biberiye çayı soğuduktan sonra bir pamuk yardımı ile etkilenen alanlar üzerine uygulanabilir. Yanma ve kaşıntı hissini azaltır.
16. Kekik çayı
Bir bardak su birkaç dakika kaynatılır. İçerisine bir çay kaşığı kurutulmuş kekik eklenir. Bir süre demlenmesi beklenir ve içilir. Günde 1 ila 4 bardak içilebilir.
17. Temel yağ karışımı
Çay ağacı yağı, tarçın yağı, üzüm tohum yağı gibi uçucu yağlar da mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılır. Üzüm çekirdeği yağı, iki çorba kaşığı kekik yağı, limon yağı, tarçın yağı, çay ağacı yağı ve nane yağı karıştırılır. Karışım bir şişede saklanır. Ardından pamuk topu ile etkilenen alanlara uygulanır. Bir süre bekletildikten sonra temiz bir bez ile silinir. Bu uçucu yağlar ayrı ayrı da kullanılabilir.
18. Vajina mantara iyi gelen sarımsak kürü
Sarımsağın hem doğal antibakteriyel hem de antifungal yani mantar öldürücü özellikleri bulunmaktadır. Bilhassa kandida türü genital mantarlara karşı sarımsak bitkisel çare olabilmektedir . Bunun için günde 2 diş sarımsağı çiğneyerek yemek yeterli olacaktır. Kesinlikle sarımsağı vajinanıza sürmeyin. Bu durumda ağır tahriş ve kızarıklıklar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Vajinal mantar enfeksiyonu kadınlarda sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Vajinal mantarın en önemli belirtisi, vajina içerisinde ağrı, yanma ve kaşıntı hissi olarak bilinir. Ayrıca vajina mantarı enfeksiyonlarında vajinal akıntı gibi belirtiler görülebilir. Vajina mantarının nedenleri ise genellikle hijyen kurallarına dikkat edilmemesi ve nemdir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı da mantar enfeksiyonlarının en önemli nedenlerinden biridir. Bu antibiyotikler vajinal mikroorganizmaların dengesini bozar ve vajinada bakterilerin üremesine neden olur.
Vajinal mantar belirtileri nelerdir?
– Vajina içinde kaşıntı
– Kızarıklık
– Yanma hissi
– İdrara çıkarken ağrı
– Kalın, beyaz ve kokusuz vajinal akıntı
Vajina mantarı için bitkisel çözümler
Vajina mantarının tedavisinde genellikle antifungal kremler olarak bilinen mantar önleyici krem ve pomad benzeri ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak vajina mantarına iyi gelen bitkiler ve bitkisel çözümler de doğal tedavi seçeneği ile alternatif yöntem arayanlar için tavsiye edilebilir. Peki vajina mantarına doğal çözüm sunan bu ev yapımı tedavi yolları hangileridir?
1. Elma sirkesi vajina mantarına iyi gelir mi?
Elma sirkesi mantar lezyonlarının büyümesini kontrol altına alır. Asidik içeriği ile mantara neden olan bakterilerin ölmesine yardımcı olur. Etkili ve güçlü anti bakteriyel özellikleri vardır. Bir bardak sıcak suya iki yemek kaşığı elma sirkesi eklenir. Karışım her gün düzenli olarak içilir.
– Sıcak banyo suyuna 1 ya da 2 çorba kaşığı sirke eklenir. Bu su ile yıkanılır. Bu işlem kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur.
– Eşit oranda sirke ve su karıştırılır. Vajinaya doğrudan uygulanır. 30 dakika kadar bekletildikten sonra normal su ile yıkanır.
Not: Elma sirkesi her zaman seyreltilmiş şekilde kullanılmalıdır.
2. Yoğurt ile vajinal mantar tedavisi
Mantar enfeksiyonu için en iyi ilaçlardan biri de yoğurttur. Vajinada kaşıntı ve yanma hissini yatıştırır. Ayrıca mantar enfeksiyonunun büyümesini yavaşlatır. Şekersiz ve sade yoğurt kullanılmalıdır. Temiz bir pamuk parçası ile sade yoğurt vajina içine uygulanabilir. En az iki saat bekletilir ve ardından su ile durulanır. Günde iki kez işlem tekrar edilebilir.
Sadece sade yoğurt doğrudan etkilenen bölgeye sürülmelidir. Aynı zamanda gün içerisinde birkaç kase yoğurt da tüketilebilir.
3. Vajina mantarına bitkisel çözüm: Sarımsak Kürü
Sarımsak etkili antibiyotik, anti fungal ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir. Bu nedenle mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için de kullanılabilir. Birkaç diş sarımsak ezilir. İnce bir hamur olana kadar yoğurulur. Bu hamur doğrudan etkilenen bölge üzerine uygulanır.
– Alternatif olarak, sarımsak yağı da kullanılabilir. E vitamini yağı ve Hindistan cevizi yağı ile seyreltilerek kullanılabilir. Karışım vajinaya uygulanır.
– Gün içerisinde yemeklerde ve salatalarda birkaç diş sarımsak kullanılabilir.
4. Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağı da anti-mantar etkilere sahiptir. Olası enfeksiyonları hafifletir ve mantar lezyonlarının büyümesini engeller. Parmak uçları üzerine Hindistan cevizi yağı alınır ve etkilenen alan üzerine yavaşça uygulanır. Bu işlem, günde üç kez tekrar edilebilir.
– Hindistan cevizi yağı da mantarın büyümesini azaltır. Tarçın yağı ile birlikte de kullanılabilir. Her iki yağ eşit oranda karıştırılır ve yavaşça virüslü alan üzerine uygulanır.
– Biraz Hindistan cevizi yağı ve çay ağacı yağı karıştırılarak da kullanılabilir.
5. Üzüm çekirdeği ekstresi
Üzüm çekirdeği ekstresi, mantar enfeksiyonunun iyileşmesinde son derece etkilidir. Anti-mantar özellikleri vardır. Mantara neden olan bakterilerin ölmesine yardımcı olur. İki bardak suya 5 ya da 10 damla üzüm ekstresi eklenir. Bu karışım vajinal bölgeyi yıkamak için kullanılır. Ayrıca, bir pamuk topağı yardımcı ile de uygulanabilir. Günde 3 kez işlem tekrar edilmelidir.
6. Şekersiz kızılcık suyu
Şekersiz kızılcık suyu da anti mantar ve anti bakteriyel özellikler içerir. Bu nedenle mesane ve idrar yolu enfeksiyonları tedavisinde kullanılmaktadır. Günde birkaç kez tüketilebilir.
7. Borik asit
Borik asit anti virüs ve anti mantar özellikleri ile vajinal mantar için son derece etkilidir. Su ile seyreltilmiş borik asit mantar enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olur. Eşit oranda karıştırılması önerilir. Etkilenen alana uygulanır ve birkaç dakika kadar bekletilir. Ardından temiz su ile iyice yıkanır. İşlem günde birkaç kez tekrar edilebilir.
Not: Hamile kadınlar borik asit kullanmamalıdır.
8. Epsom tuzu
Epsom tuzu enfeksiyonu engellemeye yardımcı olur. Suyun içerisine biraz epsom tuzu eklenir. Bu su ile banyo yapılır. Suyun etkilenen alanlara gelmesi gerekir. Şişme, yanma ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olur.
9. Soğuk kompres
Soğuk kompres kaşıntı ve ağrıyı dindirmek için kullanılabilir.
10. Siyah ceviz
Siyah ceviz etkili anti fungal özelliklere sahiptir. Bu nedenle mantar enfeksiyonunu hafifletmek için kullanılır. İçerdiği tanenler ile mantarın büyümesini engeller.
Not: Siyah ceviz emzirme dönemindeki ve hamilelik dönemindeki kadınlara önerilmez. Ayrıca böbrek ya da karaciğer sorunlarına sahip insanlar tarafından da kullanılmamalıdır.
11. Kaygan karaağaç tozu
Kaygan karaağaç tozu da mantar enfeksiyonu tedavisi için etkili bir çözümdür. Tahrişi rahatlatmaya yardımcı olur. Su ile karıştırılarak yumuşak bir hamur haline getirilir. Elde edilen hamur etkilenen alana uygulanır. Bir süre bekletildikten sonra su ile durulanır. Kaygan karaağaç tozu ile soğutucu özelliği olan aloe vera suyu da karıştırılabilir. Bu işlem bakterilerin ölmesine yardımcı olur ve tahriş yatıştırır.
12. Aynı safa bitkisi
Aynı safa bitkisi mantar enfeksiyonu için en etkili çözümler arasındadır. Çok güçlü anti inflamatuar ve anti mantar özellikleri vardır. 2 ya da 3 tane aynı safa bitkisi yaprağı ezilir. Hamur haline getirildikten sonra etkilenen alana uygulanır. Ayrıca aynı safa yaprakları ile çay da hazırlanabilir. Taze aynı safa bitkisi yoksa merhem ya da losyon hali de kullanılabilir.
Not: Aynı safa bitkisi hamile kadınlar için önerilmez.
13. Fesleğen yaprakları
Fesleğen yaprakları mantar enfeksiyonunu hafifletmek için kullanılabilir. 3 ya da 4 su bardağı su kaynatılır. İçerisine ¼ çay kaşığı fesleğen yaprağı tozu eklenir. Kapağı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra bu karışım ile gargara yapılır. Her gün iki bardak çay şeklinde de tüketilebilir.
14. Altın mühür bitkisi
Altın mühür bitkisi anti mantar, anti bakteriyel ve anti viral özellikler içerir. Bu içeriği ile mantar enfeksiyonunu hafifletmeye yardımcı olur. Mantara neden olan bakterilerin ölmesini sağlar. Aynı zamanda detoks etkisi yaratır ve bağışıklık sistemi için uyarıcıdır.
Not: Hamile kadınlar kesinlikle altın mühür bitkisi kullanmamalıdır. Mide bulantısına neden olabilir.
15. Biberiye çayı
Biberiye çayı da mantar enfeksiyonu tedavisinde son derece etkilidir. Biberiye çayı soğuduktan sonra bir pamuk yardımı ile etkilenen alanlar üzerine uygulanabilir. Yanma ve kaşıntı hissini azaltır.
16. Kekik çayı
Bir bardak su birkaç dakika kaynatılır. İçerisine bir çay kaşığı kurutulmuş kekik eklenir. Bir süre demlenmesi beklenir ve içilir. Günde 1 ila 4 bardak içilebilir.
17. Temel yağ karışımı
Çay ağacı yağı, tarçın yağı, üzüm tohum yağı gibi uçucu yağlar da mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılır. Üzüm çekirdeği yağı, iki çorba kaşığı kekik yağı, limon yağı, tarçın yağı, çay ağacı yağı ve nane yağı karıştırılır. Karışım bir şişede saklanır. Ardından pamuk topu ile etkilenen alanlara uygulanır. Bir süre bekletildikten sonra temiz bir bez ile silinir. Bu uçucu yağlar ayrı ayrı da kullanılabilir.
18. Vajina mantara iyi gelen sarımsak kürü
Sarımsağın hem doğal antibakteriyel hem de antifungal yani mantar öldürücü özellikleri bulunmaktadır. Bilhassa kandida türü genital mantarlara karşı sarımsak bitkisel çare olabilmektedir . Bunun için günde 2 diş sarımsağı çiğneyerek yemek yeterli olacaktır. Kesinlikle sarımsağı vajinanıza sürmeyin. Bu durumda ağır tahriş ve kızarıklıklar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.