*MeleK*
♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Tohumlardaki besin maddelerinin önemi
besin maddelerinin insanlar için önemi
Döllenmeden sonra tohum oluşurken bitkinin türüne göre nişasta ve protein ile birlikte şeker ve yağ da tohumda besin olarak depolanır. Nişasta tohum için gerekli olan ana enerji kaynağını sağlar. Depolanmış proteinler de bitki açısından önemli olan diğer proteinleri inşa etmek için embriyonun ihtiyaç duyacağı aminoasitleri sağlayacaktır. Fakat embriyonun proteinleri ve nişastayı emerek
4
Tohumun gelişimini sürdürebilmesi ve bir bitki haline gelebilmesi için mutlaka gerekli olan besin deposunun varlığı sadece bitkiler için önemli değildir. Tohumlardaki bu besleyici maddeler hem insanlar hem de hayvanlar için önem taşımaktadır. Örneğin; buğday
mısır
pirinç
arpa
yulaf
darı
kara buğday
baklagiller (bezelye
fasulye
soya fasulyesi
yer fıstığı) ve kabuklu yemişler (Brezilya fıstıkları
hindistan cevizi
badem gibi) besleyici maddeleri içinde bulunduran tohumlardandır.
Genellikle tohumlarda
diğer maddelere oranla şekere daha az rastlanır. Tatlı mısır
kestane
badem
fıstık ve bezelye gibi tohumlar ise diğerlerine oranla çok daha fazla miktarda şeker depolayan tohumlardandır.
Yağ depolayan tohumlardaki yağ
tohumlar olgunlaştıkça hızlı bir şekilde artar. Tohumlardan elde edilen en önemli yağların bazıları keten
pamuk
soya fasulyesi
zeytin
yer fıstığı
keneotu tohumu
hindistan cevizi
susam ve hurma bitkilerinden elde edilmektedir. Bu yağlar besin olarak kullanılmalarının yanısıra boya
cila
muşamba
mürekkep
sabun ve yalıtım maddelerinin yapımında da kullanılmaktadır.5
Bu örneklerden anlaşılacağı üzere
insanın yaşamı ve sağlığı doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak tohumlara bağlıdır. Lifli besin
baharat gibi besin ihtiyaçları
yenilebilen ve endüstriyel olmak üzere kullanılan yağlar
vitaminler ve ilaçlar insanın tohumlardan yararlandığı alanlardan birkaçıdır. onları kendi içinde taşıyabilecek hale gelmesi için bu protein ve nişastaların suda çözünür olması gerekmektedir. Nitekim tohumda depolanan maddelere baktığımızda protein ve nişastaların tam da bu özelliklere sahip olduklarını görürüz. çavdar börülce ceviz içecekler
Döllenmeden sonra tohum oluşurken bitkinin türüne göre nişasta ve protein ile birlikte şeker ve yağ da tohumda besin olarak depolanır. Nişasta tohum için gerekli olan ana enerji kaynağını sağlar. Depolanmış proteinler de bitki açısından önemli olan diğer proteinleri inşa etmek için embriyonun ihtiyaç duyacağı aminoasitleri sağlayacaktır. Fakat embriyonun proteinleri ve nişastayı emerek

























Yağ depolayan tohumlardaki yağ












Bu örneklerden anlaşılacağı üzere




