Sezeryan ameliyatında narkozun zararı olabilir mi ?

Uzman SühaN

Administrator
Sezeryan ameliyatında narkozun zararı olabilir mi ?
sezeryan doğumunda narkoz zararlımıdır,sezeryan doğumunda narkozun yan etkisi varmı,sezeryan doğumunda narkozun yan etkileri,sezeryan doğumu ve narkoz hakkında bilgiler

n.jpg





Doğumların bazılarında bebeğin normal doğum ile gerçekleşmesi bazı sebeplerden dolayı olamayabiliyor. Bu durumlarda ise karın ile rahme uygulanan cerrahi ameliyat ile doğum yapılıyor. Uygulamanın adı sezeryandır.
Sezeryan ameliyatından önce hemşireniz sizi ameliyata hazırlayacaktır. Mide asitinizi engellemek için size antiasit bir şurup içirirler. Bu anestezi de akciğerlerinize kaçacak mide sıvısının size zarar vermemesi içindir.
Sizin cerrahi ameliyat sırasında ağrıyı hissetmemenizi sağlamak için narkoz (anestezi) uygularlar. Doğumda ameliyat ile sonuçlanması ile anestezi gerçekleşeceği zaman) spinal ya da epidural anestezi uygulanabilir.


Narkoz ( genel anestezi) uygulaması ;
Başlangıç olarak damar yolu açılıp, serum verilmektedir. Göğüs üstüne alıcılar yapıştırılmaktadır. Bu şekilde kalp ve dolaşım sistemi monitörize edilmektedir.
Kolunuza tansiyon aleti ve parmağınıza ise oksijen miktarını ölçen alet takılmaktadır. Tabii ameliyat ekibi de hazırlığa başlar. Maske adı verilen ağız ve burunu kaplayan bir alet ile %100 olmak üzere oksijen solutulur. Bu uygulamada önemli olan entübasyon adı verilen aşamadır.
Ağız boşluğundan solunum yollarına doğru entübasyon tüpü yani plastik bir tüp takılmaktadır. Solunum bu tüpe bağlanan oksijen ile devam eder. Oksijen verildikten sonra ise sinir sistemi içi bir ilaç verilir. Ve ardından bu aşamada bir kas gevşetici uygulanır.


Bu tüplerin yerleşmesinden sonra anne adayına oksijen ve daha derinleşmesini sağlayan anestezi gazları solutmaktadır. Bu gazların solumasıyla birlikte ağrı hissi tamamen ortadan kalkar ve aynı zamanda olup bitenler anne hatırlamaz.
Narkoz ( genel anestezi) zararları ;
*Aspirasyon
Bu anestezinin riski, öksürme refleksinin devre dışı olması ile bir kusma oluştuğunda mide içeriğinin kusmayla beraber solunuma kaçmasıdır Bu akciğer için tehlikelidir. Asit akciğer hücrelerini parçalar ve besin artıkları ile solunum yollarını tıkar. Aspirasyon riskiniz en az indirmek için anestezi öncesi 6-8 saat önce yemek ve su ihtiyaçların gidermelidirler.
*Zor Entübasyon
Genellikle şişman adaylarda ve bazı sebeplerle boynun kısa olması ( çene-boyun yapısı ) gibi bu aşama zor ve imkansız olur. Ama deneyimli bir anestezist bu durumlar zor olsa bile de entübasyon tüpünü yerleştirebilir.
*Aşırı kanama
Bu gazların bazıları uterusu gevşetici etki yaratabilir. Tabii deneyimli anestezist zarar vermeyecek kadar bu gazların en az gevşetici özelliği olanı kullanırsa sorun yaşanmaz.
*Yeni doğan bebekle olan sorunlar
Sezeryanın başlangıcından sonuna kadar bebeğin sağlıklı bir şekilde ve süre çok uzamadan doğmasını sağlamaktır. Süre ne kadar uzarsa o kadar etki büyür. Deneyimli bir kadın doğum uzmanı olabildiğince kısa sürede bebeğin doğmasını sağlarlar.
 
Geri
Üst