TİTAN
*Melekler Mekanı*
Şapkalı A (Â) E (Ê) İ(Î) Bilgisayarda Nasıl Yapılır?
şapkalı a nasıl yapılır, şapkalı e nasıl yapılır, şapkalı i nasıl yapılır
Sevgili melekler, her ne kadar alfabemizden "şapkalar" kaldırılmış olsa da, hala kelimesiyle hâlâ kelimesini yazarken (başka örnekler de mevcut örnek aşağıda 🙂 ) son derece gerekli olduğunu düşünüyorum. Tabi bu benim düşünmemle olmuyor, kaldırıldı bile 🙂 Yine de özellikle sanal ortamda kullanılmak istenebilen şapkalı a'lar e'ler nasıl yapılıyor merak ediyorsanız, hemen anlatalım..
Sevgili melekler, her ne kadar alfabemizden "şapkalar" kaldırılmış olsa da, hala kelimesiyle hâlâ kelimesini yazarken (başka örnekler de mevcut örnek aşağıda 🙂 ) son derece gerekli olduğunu düşünüyorum. Tabi bu benim düşünmemle olmuyor, kaldırıldı bile 🙂 Yine de özellikle sanal ortamda kullanılmak istenebilen şapkalı a'lar e'ler nasıl yapılıyor merak ediyorsanız, hemen anlatalım..
Tek yapmanız gereken klavyenizin sırası ile [Shift] [3] ve [a] tuşlarına basmanız. Büyük halleri içinse aynı kombinasyonu yaparken a harfini [Shift] tuşu yardımı ile büyütmeniz. Sonuç: Â – Ê – Î – Ô – Û
Aynı yöntem ile yapabileceğiniz bazı diğer yumuşatmalı, bir diğer değişle şapkalı harfler aşağıdadır.
Şapkalı a = â
Şapkalı e = ê
Şapkalı i = î
Şapkalı o = ô
Şapkalı u = û
Yukarıdaki işlem Windows için geçerliydi. Bunun yanı sıra Mac’de aynı işlemleri yapmak da benzer mantıkla birlikte ufak değişiklikler gösteriyor. Örnek olarak a harfini yapmak için [alt] [h] tuşlarına basıp [a] ya da hangi harfi yumuşatmak istiyorsak onu yazıyoruz.