Rahim filmi çektirenler,rahim filmi ağrılımı,rahim filmi nasl çekiliyor. Bu etiketlerden biriyle muhtemelen sitemize geldiniz. Rahim filmi ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca merak ettiğiniz soruları bu başlık altından sorabilir, sorularınzıa en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Rahim filmi infertilite dışında bazı rahatsızlıkların tanısı için uygulanan bir prosedürdür. Rahimle ilgili bir çok problem rahim filmi ile saptansa da bazı durumlarda rahim filmi yetersiz kalabilir. Bu noktada hekiminiz daha detaylı bir görüntüleme için laparoskopi cerrahisini uygulayabilir. İnfertilite teşhisinde kullanılan rahim filmi , tüplerin, kanalların ve rahmin durumunu değerlendirir. Rahim filminin çekimi esnasın da ağrınız olabilir. Ağrı kimi hastada şiddetli olurken kimisinde hafif seyredebilir. Bu hem acı eşiğinizle hemde rahim ile ilgilidir. Kanallarınız ve tüpleriniz tıkalı olduğu zaman yoğun ağrınız olacaktır. Bu ağrı gün boyu devam ederken bir sonraki gün geçecektir. İşlem sonrası lekelenme yada hafif kanamanız olabilir.İşlem sonrası gün içinde dinlenin ve kendinizi sıcak tutmaya çalışın. İşlemden hemen sonra ilişkiye girmeyin. Rahim hassas olduğu için bu size rahatsızlık verebilir..
Eğer bir bebeğe sahip olmaya çalışıyorsanız , vücudunuzun çok düzgün çalışması gereken birçok bölüm olduğunu bilmelisiniz. Yumurtalıklarınızın her ay yumurtlama yapması gerekir, uterusunuz iyi durumda olmalı ve fallop tüpleriniz açık olmalıdır. Kısaca üreme ile herhangi bir sorunun olmazsa gebelik oluşabilmektedir. Ancak bir çok çift düzenli ilişkiye rağmen gebeliği sağlayamamaktadır. Hekim çiftleri birlikte değerlendirir ve bir sorun tespit etmez. Bu durumda kadının rahmini incelemek için rahim filmi isteyebilir. Bir histerosalpingogram ( HSG ), fallop tüplerine ve uterusuna bakmak için bir X ışını kullanan bir prosedürdür. Genellikle 5 dakikadan az sürer ve aynı gün eve gidebilirsiniz.
HSG olarak bilinen histerosalpingografi rahim boşluğu ve fallop tüplerinin durumunu incelemek için radyolojik bir prosedürdür.HSG nin zamanlaması önemlidir. Rahim astarı mümkün olduğunca ince olmalıdır. Bu nedenle histerosalpingogram, bir dönemden kanamadan hemen sonra fakat yumurtlamadan önce gerçekleştirilir. Radyografik olarak incelemek için radyopak bir materyalin servikal kanal ve rahim tüplerine enjekte edilmesini gerektirir.
Histerosalpingografi (HSG), rahim ve fallop tüplerinin radyolojik olarak değerlendirilmesidir ve çoğunlukla infertilitenin değerlendirilmesinde kullanılır. HSG için diğer endikasyonlar arasında tekrarlayan spontan abortus öyküsü olan kadınların değerlendirilmesi, tubal ligasyon uygulanan veya tubal ligasyonun tersine döndüğü kadınların postoperatif değerlendirilmesi ve myomektomi öncesi hastaların değerlendirilmesi dir.HSG için spesifik bir hasta hazırlığı gerekmemektedir. Hastalar muayenede kramp oluşumu yaşayabileceğinden, kadınlara işlemden 1 saat önce ağrı kesici alması gerekir.
Hsg işleminden sonra kanama ve karamp olabilir. Durum geççicidir 1 gün sonra ortadan tamiyle kalkar. Diğer potansiyel komplikasyonlar oldukça nadirdir. Kontrast maddeye bir reaksiyon potansiyeli vardır . Bir çok hasta hsg sonrası gebe kalmaktadır. Bu nedenle kendinize dikkat edin ve hekiminizin önerdiği dönemlerde ilişkiye girin.
HSG incelemesi sırasında kontrast madde olarak adlandırılan bu sıvı, özel bir aparat veya ince kanüller ile serviksten içeriye yavaşça doldurulur. Bu süreçte rahim dolumu ve tüplerden sıvı akışı radyografi cihazının ekranında izlenir. Görüntüler en uygun zamanlarda, açılarda ve durumlarda kaydedilir. HSG nispeten güvenlidir, ancak tüm prosedürlerin riskleri vardır. Boyaya karşı allerjik reaksiyonunuz varsa problemleriniz olabilir . Pelvik enfeksiyon veya rahmenizin yaralanması da mümkündür. İşlem sonrası ağır vajinal kanama, kötü koku ve dnmeyen kramplarınız olursa mutlaka hekime görünüp muayene olun.