Pilav Pişirirken
- Pilav pişirmeden önce pirinci ılık suda bekletmeniz gerekir. Sıcak suyla ıslattığınızda lapa hâline gelebilir.
- Pirinç pilavını pişirirken pirinçleri fazla kavurmayalım. Çünkü kavrulduğunda vitamini gider.
- Pilavın tane tane olmasını istiyorsanız tencerenin içine 3-4 damla limon suyu damlatın.
- Kavurma esnasında tuzunu atarsanız, pirinçlerin kırılmasını engellersiniz.
- Pilavı pişirirken ısıyı yüksekten başlayıp pişmeye başladıkça kademeli olarak düşürürseniz pilavınız kıvamlı ve lezzetli olur.
- Pilavın suyunu ekledikten sonra kapağı kapalı olarak pişirin.
- Pişirirken pilavı karıştırmayın. Pirinçlerin içindeki nişasta ortaya çıkıp pilavınızın tane tane olmasını engeller.
- Pilavı tutturmak zordur. Eğer pilavınız suyu bittiği hâlde hâlâ pişmemiş ise, 1 ölçü daha sıcak su ilâve edelim.
- Pilavınızın altını kapattıktan sonra üzerine kâğıt bir havlu koyup kapağı kapalı olarak en az 10 dk. demlendirelim. Kâğıt havlu buharı çekeceğinden tanelerin birbirine yapışması engellenmiş olur.
- Pilav yaparken yağını fazla kaçırdıysanız, pilav piştikten sonra fazla yağını pilâvın üzerine bir iki dilim bayat ekmek koyarak alabilirsiniz.
- Kalan pilavı saklamak için tencerenin üzerine porselen bir tabağı ters çevirelim ve üzerine de tencerenin kapağını koyalım. Böylece tazeliğini korumuş olur.
- Pilavınızı hazırlarken bir öğünlük hazırlarsanız lezzeti değişmez.
- Isıtmak zorunda kaldığınız pilavın üzerine biraz sıcak su eklerseniz pirinçler kurumadan ısınırlar. Soğuk pilavı içi sıcak su dolu daha büyük bir kap kullanarak da ısıtabilirsiniz.
- Sade pilav hazırlayıp üzerine istediğiniz malzemelerden harç hazırlayıp değişik pilavlar elde edebilirsiniz.
- Pilavın pişmesine yakın bolca kaşar peyniri biraz da yağ eklerseniz daha lezzetli olur.
- Tavuk suyuyla yaptığınız pilavın kokusu ağır olursa, bir parça safranı suda eriterek pilava koyabilirsiniz.
- Her zaman yaptığınız pilavın biraz değişik olmasını istiyorsanız pilavı ateşten indirmeden önce içine biraz limon kabuğu rendesi ve maydanoz katabilirsiniz.
- Pilavın demlenmesi bitince, tencere soğumadan soğuk su dolu bir kaba koyalım. Böylelikle tencereye yapışan pirinçlerin çözülmesini sağlarız.