Bir süredir hamile kalmaya çalışıyorsunuz , ama hiçbir şey olmuyor. Neden hamile kalmıyorsunuz ? Yumurtlama düzensizlikleri, üreme sistemindeki yapısal sorunlar, düşük sperm sayısı veya altta yatan tıbbi bir problem gibi birçok olası sebep vardır. İnfertilite , düzensiz dönemler veya şiddetli adet krampları gibi semptomlara sahip olsa da , gerçek şu ki, kısırlık nedenlerinin çoğu sessizdir. Erkek infertilitesi nadiren semptomlara sahiptir. Hamile kalmak için yumurta ve sperme ihtiyaç vardır.
Eğer yumurtlamazsanız , hamile kalamazsınız. Anovülasyon, kadın infertilitesinin yaygın bir nedenidir ve birçok durum tarafından tetiklenebilir. PCOS , olası bir anovülasyon nedenidir. Diğer olası nedenler arasında aşırı ya da düşük kilolu olma , primer over yetmezliği , tiroid disfonksiyonu, hiperprolaktinemi ve aşırı egzersiz yer alır . Yumurtlama problemi yaşayan kadınların çoğu düzensiz dönemlere sahiptir. Bununla birlikte, düzenli adet döngüsü, yumurtlamanın gerçekleştiğini garanti etmez.
Düzensiz ovülasyon, kadın infertilite vakalarının yüzde 25 ila 30'unu oluşturur. Diğerleri bloke olmuş fallop tüpleri, rahim yapısal sorunları veya endometriozis ile ilgili problemlere sahip olabilir . ( fallop tüpleri yumurtalıklarınız ile rahmin arasındaki yoldur. ) Tıkanmış fallop tüplerinin birçok olası nedeni vardır. Tıkalı tüpleri olan bazı kadınlarda pelvik ağrı görülürken, birçok hastada semptom görülmez. Tüplerin açık olup olmadığını sadece doğurganlık testi belirleyebilir. Bir HSG, fallop tüplerinin açık olup olmadığını belirlemek için kullanılan özel bir X ışınıdır.
Endometriozis, gebe kalmanızı engelleyebilir.En sık görülen endometriyoz semptomları ağrılı adet dönemi ve pelvik ağrıdır.Endometriozis kan testi veya ultrason ile teşhis edilemez. Tanısal laparoskopik cerrahi gerektirir . Altta yatan tıbbi durumlar hem kadınlarda hem de erkeklerde kısırlığa yol açabilir. Örneğin, tiroid dengesizliği veya tanı konmamış diyabet infertiliteye yol açabilir. İyi anlaşılmamış olsa da, depresyon kısırlık ile ilişkilidir . Lupus ya da teşhis edilmemiş çölyak hastalığı gibi bazı otoimmün hastalıklar, kısırlığa neden olabilir. Doğurganlığı etkileyebilecek reçeteli ilaçlarda vardır.
Hem soya hem de süt ürünlerinde östrojen arttırıcı özelliklere sahip besinler var. östrojen hormonlarınızın, testosteron seviyelerine göre yükseldiği takdirde, sperm üretiminizin düştüğünü açıklıyor. Eşiniz hamile kalmaya çalışırken soya ve süt ürünlerinden uzak kalmanızı tavsiye ediyoruz. Sıcak ortam sauna, küvette oturma dar iç çamaşır giyme bunlarda spermi etkileyebilir.Sigara içmek bir erkeğin üreme kabileyine zarar verebilir. Görüldüğü üzere kısırlığın bir çok nedeni vardır. Uzun zamandır hamile kalmaya çalışıyorsanız ve gebelik elde edemiyorsanız mutlaka bir hekime görünün..