Muhabbet kuşlarında en sık görülen hastalıklardan biri, “İshal”dir. İshal, anüs çevresine dışkı bulaşması ile anlaşılır. Sıvı dışkılar, muhabbet kuşlarında ishal belirtisi değildir. Eğer dışkının yeşil kısmı normal, beyaz kısmı sıvı ise, kuşta böbrek sorunları olduğunun göstergesidir. İshal birçok farklı etkenden meydana gelebilir ve bazılarının tedavisi çok kolay olsa da, malesef bazıları tedavi edilemeyebilir.
Eğer muhabbet kuşunda ishal olduğunu düşünürseniz, ilk yapmanız gereken onu daha yakından gözlemlemek olmalıdır. Eğer ishal basit bir sindirim problemi ise, yalnızca anüs çevresinde dışkı bulaşması olarak görünür ve tedavisi kolay olacaktır. Genellikle yavru veya yeni alınan muhabbet kuşlarında beslenme alışkanlığı veya hava değişimden kaynaklı olarak bu tür geçici ishal vakaları görülebilir. Çoğunlukla tedaviye gerek kalmadan düzelir. Ancak, eğer kuşta ishalin yanı sıra, kusma veya gaga ve göz çevresinde nemlenme görünüyorsa, ciddi ve bulaşıcı bir enfeksiyon olabilir. Böyle bir durumda, hasta kuşu karantinaya almak ve diğer kuşlardan ayırmak gerekir.
İshal tedavisi
Basit bir sindirim problemi de olsa, ciddi bir enfeksiyon da olsa, ishal, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. İshal olan kuşun ihtiyacı olan ilk şey sıcaklıktır. Normal şartlarda pek üşümeyen muhabbet kuşları, ishal olduklarında vücut ısılarını koruyamazlar. İdeal olarak ortalama 26 °C’lik sıcaklıkta korunmalıdırlar. Eğer ilerlemiş derecede bir ishal veya bulaşıcı bir ishal vakası ise, hasta kuşu daha küçük ve temiz bir kafes içerisinde karantinaya almak gerekir. Aynı zamanda ishal durumunda sıvı kaybı fazla olacağı için, kafeste sürekli taze ve temiz su bulunmalıdır.