İdrar renkleri hastalık habercisi olabilir

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
İdrar renkleri hastalık habercisi olabilir
koyu idrar ne demek, açık idrar rengi, idrar rengine neyin belirtisi, idrar rengine göre hastalıklar

İdrar rengi bazı hastalıkların habercisi olabilir. İdrar boşaltım sistemlerinden biri olarak vücuttaki atıkların dışarıya atılmasını sağlar. Bazı durumlar da özellikle hastalıklar da idrar rengi değişiklik gösterebilir ve buda hastalıkların habercisidir. Sağlıklı bir insanın idrar rengi ile hastalığa göre idrarın rengi arasın da farklar vardır.

Sizler için bu yazımız da idrar renkleri nedenleri ve idrar rengine göre hastalıklar hakkın da genel bilgilere yer veriyoruz.

idrar-renkleri.jpg


İdrar, vücutta bulunan atıkların dışarı atılmasında önemli rol oynamaktadır. Böbrek tarafından süzülen fazla su ve suda çözünebilen bazı maddeler idrar yoluyla atılır. Böylece vücutta birikebilen zararlı maddeler ve toksinler, idrar sayesinde vücuttan uzaklaştırılmaktadır. Kanı filtre eden böbrekler, idrar üretiminden sorumlu olan organlardır. Ayrıca böbrekler sayesinde şeker, su, vitaminler, aminoasitler ve diğer bazı önemli maddelerin kan dolaşımına geri dönmesini sağlarlar. İdrarda bulunan koku ve idrar renginin değişmesi, yiyeceklerin dokunması gibi basit bir durumun göstergesi olabileceği gibi, kanser ve enfeksiyon gibi tehlikeli hastalıkların da habercisi olabilir. İdrar rengi, genel olarak vücuttaki bir sorunun göstergesi olabilmektedir.

Sağlıklı İdrar Rengi Nasıl Olmalıdır?

İdrara sarı rengini veren pigment, ürokrom olarak adlandırılmaktadır. İdrar rengi genellikle idrarın yoğunluğuna bağlı olarak, bazen koyu sarı bazen de açık sarı olabilir. İdrarın koyu sarı renk olması, fazla sıvı tüketilmediğinin bir göstergesidir. Açık sarı ise çok sıvı tüketildiğini veya idrar söktürücü ilaç kullanıldığını gösterir. Bazı ilaçlar idrarın mavi veya yeşil tonlarında olmasına, havuç turuncu, vitaminler sarı ve porfiri adı verilen hastalık ise şarap renginde olmasına yol açabilir. Kırmızı renkli idrar, genellikle idrarda kan olduğunun göstergesidir. Bu tür durumlarda panik yapmadan önce, çok az miktar kanın bile idrar rengini değiştireceğini bilmeniz gerekir. İdrarda bulunan kan, enfeksiyon veya kanser gibi önemli hastalıkların göstergesi de olabilir. Bundan dolayı kırmızı renkli idrar görülürse, hemen bir üroloğa görünmek gerekir. Sağlıklı idrar rengi, orta açıklıkta sarı olmalıdır.

idrar-rengi-nelerin-belirtisi-olabilir-saglikli-idrar-rengi-nasil-olmalidir-buyuk-1.jpg


İdrar Renkleri ve Nedenleri

Yeşil veya Mavi Renkli İdrar: Bu renklerdeki idrara aşağıdaki faktörler neden olabilir;

Bazı besinlerde bulunan boyalar yeşil idrara neden olabilmektedir. Mesane ve böbrek işlevlerini test etmek için kullanılan bazı boyalar da idrarın mavi renkli olmasına yol açabilir.
Propofol, Amitriptilin ve Indometazin gibi etken maddeleri ilaçlar, idrarın yeşil veya mavi renkli olmasına neden olabilir.
Kalıtsal ve nadir görülen bir hastalık olan Hiperkalsemi, özellikle çocuklarda idrarın mavi renkli olmasına neden olabilir. Bundan dolayı Hiperkalsemi hastalığının diğer adı “mavi bebek bezi sendromu” dur.
Pseudomonas adı verilen bakteriler de, idrarın yeşil renkte olmasına neden olabilir.

Koyu Kahverengi İdrar: Bu renk idrara neden olan etkenler ise şunlardır; Peki hamilelikte idrarın koyu renk olması ne demektir? öğrenmek için tıklayınız

Baklagillerin aşırı miktarda tüketilmesi, öd ağacı veya ravent gibi besinlerin tüketilmesi koyu kahverengi idrara neden olabilir.
Klorokin ve primakin gibi sıtma ilaçları, metronidazol ve nitrofurantoin gibi antibiyotikler, sinameki ve akdiken içeren müshil ilaçları ile methocarbamol bulunan kas gevşetici ilaçlar koyu kahverengi idrara neden olur.
Bazı böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları ile idrar yolu enfeksiyonları, idrar renginin koyulaşmasına neden olur. Böbrek taşları ve idrar yolu enfeksiyonları, idrar renginin bulanık veya bulutlu görünmesine de yol açabilir.
Turuncu İdrar: İdrarın turuncu bir renkte olmasına neden olan bazı ilaçlar mevcuttur. İdrar yolu hastalıklarının tedavisi için kullanılan laktasif tarzı ilaçlar, bu ilaçlar arasında sayılabilir. Turuncu renkli idrar, bilhassa safra kanalı ve karaciğer ile ilgili bir sorunun olduğuna işarettir. İdrarın turuncu olmasının bir başka nedeni, vücudun susuz kalması ve bunun sonucu olarak idrarda yoğunluğun meydana gelmesidir. İlaçlar, bazı vitamin çeşitleri ve havuç suyu da idrarın turuncu renkte olmasının nedenleri arasındadır.

İdrar rengindeki değişiklikler, hem gözle görülebilen hem de laboratuvar ortamında tespit edilebilen bir vakadır. İdrarda meydana gelen değişimler sadece renk olarak değil, koku ve idrar sıklığı şeklinde de ortaya çıkabilir. İdrar, kişinin hangi besini ne kadar tükettiği ya da hangi hastalıklara sahip olduğu hakkında ipuçları verebilir. İdrar testi veya idrar analizi, eski dönemlerden beri vücuttaki hastalıkların ve sorunların teşhis edilmesi için kullanılan yöntemlerdir. Vücuda giren bakteri, fazla şeker, mantar ve protein türündeki maddeler idrar tarafından dışarıya atılır.


İdrar rengindeki değişiklikler, kanserin evresine bağlı olarak da meydana gelebilir. İdrarda tetkikler sonucu ortaya çıkan ya da gözle görülebilen kanama ve idrar renginde meydana gelen değişiklikler ile aşağıdaki durumlar yaşanabilir; İdrar kültürü ile yapılan tahliller sonucu hastalığın nedenleri kesin olarak belli olur. İdrar kültürü nedir nasıl yapılır

Böbrek bölgesinde kitle oluşumu ve ağrı
Yorgunluk ve halsizlik hissi
Yüksek ateş
İştahsızlık ve kilo kaybı
Karaciğer fonksiyon bozukluğu
Kansızlık (anemi)
Bacak bölgelerinde şişlik
Çarpıntı
Nefes darlığı ve öksürük
Baş ve kemik ağrısı
Kanlı balgam çıkarma
Şuur kaybı
Suda çözünebilen riboflavin ile B2 vitamini içeren vitamin takviyeleri, idrar renginin sarı olmasına yol açar. Riboflavinin kendi rengi de sarıdır ve aşırı kullanılması sonucu idrarın rengini değiştirir. Her ne kadar sağlıklı olsa da, aşırı vitamin takviyeleri hipervitaminozis riski taşımaktadır. İdrar rengi çok açık ise, bu durum fazla sıvı tüketildiğinin göstergesidir. Buna rağmen karaciğer sirozu ve hepatit gibi karaciğer rahatsızlıklarında da idrar renginin çok açık olması muhtemeldir. Bunların dışında, gebelikte de çok açık renkli idrar olur. Çok sıvı tüketilmesiyle oluşan açık renk idrar, hepatit, karaciğer ve diyabetin de habercisi olabilir. Genellikle basit nedenlerden dolayı idrar rengi değişebilir. Bu yüzden hemen paniğe kapılmaya gerek yoktur.

Eğer herhangi bir rahatsızlığınız olduğundan şüphe ediyorsanız ve idrar renginizde de değişiklik olduysa, hastalığın teşhis edilmesi bakımından idrar testi yaptırmanız faydalı olacaktır. Şayet idrarınız pembe veya kırmızı renkte ise, bu durumda da panik yapmanıza gerek yoktur. Çünkü bu renk idrarın nedeni, genellikle pancar, patlıcan ya da böğürtlen gibi gıdalardır. Bunların dışında antibiyotik kullanımı ve idrarda kan olması gibi durumlar da idrarın rengini pembe veya kırmızı yapabilir. İdrar yolu enfeksiyonları, böbreklerde oluşan taşlar, prostat ve tümörler de idrarın bu renklerde olmasına yol açabilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir

kadınlar da idrar kaçırma

mesane idrar torbası sarkması

gebelikte idrar yolu enfeksiyonları
 
benim idrarım özellikle sabahları çok koyu renk oluyor ve sık sık idrar yolu enfeksiyonları yaşıyorum çok fazla suyla aram yok diyebilirim garip olacak ama içmesem su aklıma bile gelmiyor büyük ihtimalle benim idrar sorunum suyu çok fazla tüketmediğim için🙁
 
Normal idrar rengi, ne kadar su içtiğinize bağlı olarak değişir.Ancak bazen idrar renkleri normalin ötesine, kırmızı, mavi, yeşil, koyu kahverengi ve bulutlu beyazın ötesinde olabilir.Kanlı idrar ,idrar yolu enfeksiyonlarında ve böbrek taşlarında sık görülür. Bu sorunların her ikisi de genellikle ağrıya neden olur. Ağrısız kanama, kanser gibi daha ciddi bir sorunu işaret edebilir. Pancar, böğürtlen gibi bazı gıdlar, idrarı kırmızı veya pembe hale getirebilir. Turuncu renkli idrar karaciğer yada safra kesesi ile ilgili hastalıkları haber verebilir.İdrarın mavi yeşil olması gıda boyası içeren besinleri tüketmekten kaynaklanabilir. Ayrıca kullanılan bazı ilaçlar da idrar renginde değişimlere neden olabilmektedir.
 
Geri
Üst