hafta hafta gebelik takibi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beklenenbebis
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
B

beklenenbebis

Forum Okuru
hafta hafta gebelik takibi
16 haftalık bebek hareket edermi
Bayanlar hamileliğinizin 1. haftasından sonuncu haftasına kadar herşeyi burdan bulabilirsiniz.Sizlere yardımcı olabileceğimi düşündüğüm bir konu.Burdan anne olmayı isteyen tüm bayanlarda ilk haftalardan takip yapıp hamiş olup olmadıklarını öğrenebilirler.ALLAH kimsenin kucağını boş bırakmaz bebekler kucaklara bir an önce hayırlısıyla gelir inş..
Melekler hepinizin melek bebişlerinin olması dileğimle...



GEBELİKTE 1.HAFTA



Gebeliğin başlangıcı olarak, gebe kalınan ilişkinin olduğu gün değil, bundan yaklaşık 14 gün öncesi yani son adet kanamasının ilk günü (SAT) kabul edilir. Bu durumda kanamanızın başladığı bugün istatistiksel anlamda gebeliğiniz başlamıştır. Böylece gebelik, ortalama olarak, döllenmis yumurtanın anne rahmine ekilmesinden sonra 266 gün veya son adet kanamasından itibaren 280 gün (40 hf veya geleneksel hesapla 9 ay 10 gün) sürer.İki adetin (mens kanamasının) ortasına yakın bir tarihte yumurtalıktan atılan yumurtanın erkeğin spermleri ile döllenmesi sonucu gebelik oluşmakla birlikte, gebelik başlama tarihi (gebelik yaşı) son adetin ilk gününden itibaren hesaplanır. Önceleri gebelik aşamaları aylara göre sıralanırken yapılan araştırmaların sonucunda artık gebelikteki degişiklikler haftalara göre tanımlanmaktadır.

Gebelikte Hafta Hafta Ultrason Görüntüleri






28 günde bir adet gören kadın için yumurtlama zamanı kanamanın başlangıcından itibaren 14. gün civarındadır. Bu günler zararlı alışkanlıklardan vazgeçmek, risk onlemek icin en uygun dönemdir. Örneğin sigara içmeye son verilmeli, alkol ve ilaç alımı kısıtlanmalıdır. Uygun ve sağlıklı beslenme alışkanlığı elde edilmeye çalışılmalıdır. Bu alışkanlıklar rahat bir gebelik süreci için de önemlidir.
Bol miktarda taze meyve ve sebze tüketmek, yapay maddeler içeren besinlerden uzak durmak ve olabildiğince fazla su içmek faydalıdır. Daha önceden başlanmadı ise bu zaman içinde folik asit alımına başlanabilir. Folik asit sayesinde nöral tüp defekterinin yaklaşık %50′lik bir kısmı önlenebilmektedir. Eğer mümkünse egzersiz yapmak yine oldukça yarar sağlar. Bu gebelik öncesi dönemde pozitif düşünmek ve mümkün olduğunca dinlenerek stresden uzak durmak dünyaya getirmeye çalıştığınız bebeğiniz için oldukça iyi bir başlangıç olacaktır





GEBELİKTE 2.HAFTA

Anne adayının yumurtalıklarında yumurta hücresi gelişimi devam eder. Bu esnada endometrium adı verilen rahim zarı da kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşmanın amacı döllenme meydana geldikten sonra oluşacak embryonun rahim içinde rahatlıkla tutunmasını sağlamaktır. Yeni gelişecek olan canlının ihtiyaçlarını karşılamak üzere vücudun bu kısmında kanlanma artar. Bir yandan folikül büyümeye ve olgunlaşmaya devam ederken salgıladığı östrojen hormonu daha da artar. Böylece rahim içi adeta embriyonun rahatça istirahat edebileceği bir yatak gibi kalınlaşmaya devam eder. Damarlanma artar. Beyinden salgılanan FSH hormonu ile yumurta olgunlaşır. 2. haftanın sonunda yani ortalama 14. gün gelişen yumurta keseciği çatlayarak içindeki yumurta hücresi annenin karın boşluğuna çıkar ve ardından tüp tarafından yakalanarak tüpün içine alınır. Yumurtanın döllenmek için sadece 12-24 saati vardır.

Tübün fırçamsı en uç kısmında yakalanmış olan yumurtaya ulaşabilen yaklaşık 300 spermden 1 tanesi yumurtanın dış kısmına yapışır. Spermin baş kısmı ve yumurtadan, spermin girmesini sağlayan bazı enzimler salgılanır. En sonunda sperm içindeki babadan gelen kromozomlar yumurta içerisine aktarılarak hızla bölünüp çoğalmaya başlar. Artık yumurta döllenmiştir.Yumurta sadece bir spermi içeri alır.Eşinizin, "X kromozomu taşıyan spermi" yumurta hücrenizi döllerse çocugunuz kız,"Y kromozomlu sperm" döllerse erkek olacaktır.Döllenen yumurta bölünmeye baslar. 2, 4, 8 hücre şeklinde bölünmelere devam eden yumurta tüplerden rahminize ulaştığında 32 hücrelidir ve Morula ismini alır.İşte gerçekte gebelik bu aşamada başlar ama sayım 2 hafta öncesinden başlamıştır. Ancak bu dönemde anne adayı henüz bir değişiklik hissetmediğinden gebeliğinin farkında değildir.



GEBELİKTE 3.HAFTA


3. haftada sizin hiç bir şey hissetmemenize rağmen mutlu olay gerçekleşmiş ve vücudunuz hızla size müjde vermeye hazırlanmaktadır. Yaklaşık bir toplu iğne başı kadar (0.015 milimetre) olan, 58-107 hücreden olusan bir küme rahim içindeki kalınlaşmış zara ekilmeye başlamıştır. Bu hücrelerden sadece 8 tanesi embrio oluşumunu sağlarken geriye kalanlar (99) trofoblastik (halk deyimiyle "çocuk eşi", diğer bir adıyla plesenta, yani çocuğun beslenme kanallarını oluşturan kısım) hücrelerdir. Bu dönemde bebeği oluşturacak olan bu hücreler tüp ve rahim içindeki artmış sıvılardan beslenmektedir. Hücreler hızla çoğalıp farklılaşmaktadır, ancak henüz bir bebek veya fetus yoktur. Artık, henüz gösteremesek de biyolojik olarak gebe olduğunuzu söyleyebiliriz.
Siz gebe olduğunuzu bilmeden bebeğiniz gelişmeye ve büyümeye devam etmekte, yüzlerce hücreye bölünerek, içinde sıvı dolu bir boşluk olan blastokist denilen devre yaşanmaktadır. Rahminizin içinde olan bitenleri sizin veya hekiminizin fark etmesi çok zordur. Bu sırada rahminizin iç zarı gelişmekte olan embrioyu beslemekte ve ileride bebeği besleyecek olan plasentanin ilk hücreleri buraya ekilmektedir. Gelişen bebek adayı artık sizden yeterli vitamin, folik asit, protein, kalsiyum, demir vb. beklemektedir.



GEBELİKTE 4.HAFTA

Henüz adet gecikmesi olmamıştır. Bugünlerde adet kanamasını bekleyen anne eğer adet göremezse ilk gebelik bulgularından biri olan adet gecikmesinden söz edilir. Ancak bazen ekilen hücreler rahim içindeki küçük damarları yırtarak, hafif damlama seklinde bir kanamaya neden olabilir. Halk arasında "üstüne görme" olarak tanımlanan bu kanama bazen beklenen adet gibi algılanabilir. Böyle bir durumda (zamanı uygun olsa da daha az bir kanama olursa) anne adayı kanamayı takiben evde veya bir laboratuarda yapılacak bir idrar testi ile gebelik müjdesini alabilir. Dışarıdan gebe olduğunuzu fark ettirecek hiçbir değişim yoktur. Bu dönemde 1-2 kilo alınabilir ya da verilebilir. Her iki durum da normaldir. Gebeliğin erken belirtileri yavaş yavaş azalmaya başlar, buna karşın bulantı ve kusmalar artabilir. Bu şikayetler özellikle sabah erken saatlerde daha fazla olur.
Embriyo rahim içinde daha derinlere yerleşmeye devam etmektedir.Anne adayı henüz bir değişiklik hissetmese de sıvı ile dolmaya başlayan bir gebelik kesesi (amniotik kese) oluşmaya, "çocuk eşi-plesenta" şeklinde farklılaşan hücreler embrio'ya oksijen ve besin taşımaya başlamıştır. İmplantasyon yani embriyonun rahime tutunması başladığından itibaren plasenta hücreleri tarafından gebelik hormonu salgılanır. Bu hormon yumurtalıklarda yumurta gelişimini ve başka bir yumurtanın büyüyüp çatlamasını engeller ve böylece regl kanamaları gebelikte olmaz. Siz hala dışarıdan bir şey fark etmesenizde bebeğinizde hızlı gelişim devam etmektedir. Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu bir fasulye tanesi kadar olacaktır.
Bebeğiniz gebeliğinizin 4. haftasına girerken 3 tabakadan oluşur. Embriyo denilen bu hücre kümesi yaklaşık 150 hücreden oluşmaktadır ve büyüklüğü 0,35 ila 1 milimetre kadardır. Bebeğin akciğer, karaciğer, ve sindirim sisteminin oluştuğu iç tabaka endoderm tabakasıdır. Orta tabaka, bebeğin kemik, kas, böbrek, seks organları ve kalbinin oluştuğu mesoderm tabakasıdır. Dış tabaka ise cilt, saç, gözler ve sinir sistemi gibi dokularını oluşturan ektoderm tabakasıdır.





GEBELİKTE 5.HAFTA

Bugünlerde adet kanamasını bekleyen anne eğer adet göremezse ilk gebelik bulgularından biri olan adet gecikmesi gerçekleşecektir. Hiç telaş etmeden bir kadın doğum uzmanına veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz. Unutmayın sağlıklı bir gebelik geçirmek veya sağlıklı bir bebek sahibi olmak için en önemli faktörlerden biri gebeliğin başından itibaren düzenli sağlık kontrolleridir.
Bu hafta yapılan gebelik testleri ile gebelik tespit edilebilir. Eczaneden aldığınız test kitleriyle yapacağınız, idrarda gebelik testi negatif geldiğinde sonuç çok güvenilir olmayabilir. Zira bu testler kandan idrara geçen beta HCG hormonu belli bir seviyeye ulaşmadan pozitif sonuç vermeyebilirler. İdrar testlerinin negatif sonuçları çok güvenilir olmasa da pozitif bulguları oldukça yüksek doğruluk oranlarına sahiptir. Kanda bakılan gebelik testleri gebeliğin ilk gününden itibaren kesin sonuç vermektedir.
Bebekteki değişiklikler
Döllenmeden sonraki 16. günde gelişim iyice hızlanır. Bebek Embrio hızla gelişmektedir. Döllenmeden 17-19 gün sonra embryonik alan bir armuta benzer. Kafa kısmı kuyruk kısmına oranla daha geniştir.Yaklaşık 1,25 mm boyundadır.Şimdiye kadar embriyo bir hücre kütlesi halindeyken bundan sonra bebeğiniz farklı bir şekil almaktadır. Kalp, beyin, omurilik, kaslar ve kemikler gelişmeye başlamıştır.dil, bademcikler, ürethra, mesane ve sindirim sistemi gelişirken, mesodermden kaslar, kemikler, lenf sistemi, dalak, kan hücreleri, kalp, akciğerler ile üreme ve boşaltım sistemleri farklılaşır.Cilt, tırnaklar, saç, gözün lens tabakası, işitme sistemi, burun, sinüsler, ağız, anus, diş mineleri, hipofiz bezi, meme dokusu ve sinir sitemi ise ektoderm tabakasından farklılaşır. Embriyonun ortasında kalbi oluşturacak hücreler oluşmaya başlamış bir kabartı halini almıştır. Bebeğin kan hücreleri oluşmuştur ve epitel hücreler arasında kanallar oluşturmaya başlamıştır. Çocuğu besleyecek olan "çocuk eşi" -plesenta, yada etene- ve çocugu ilik ve güvenli bir ortamda koruyup, içinde hareket etmesini sağlayacak olan gebelik kesesi (su kesesi diğer adıyla amniotik kese) gelişmeye devam etmekte parmaksı çıkıntılar oluşturarak anne ile olacak olan alışveriş için gereken yüzeyi geliştirmektedir.
Annedeki Değişiklikler
Salgılanan hormonların etkisi ile erken gebelik belirtilerini hissedeceksiniz.Sürekli uyku hali ve halsizlik genelde görülen bulgulardandır.Göğüslerin dolgunlaşarak daha hassas hale gelmesi, meme ucundaki koyu renkli halkanın (areola) genişlemesi ve renginin daha da koyulaşması, areola üzerindeki bezlerin dışarı doğru yönelerek süt yapımına hazırlanmaları, meme üzerindeki mavi renkli ince toplardamarların belirginleşmesi ve sümüksü vajinal akıntı vücutta gözlemlenen diğer değişikliklerdendir. Ancak annede hiçbir değişiklik olmadan gebelik devam edebilir. Ancak erken dönemde bile tedavi gerektiren bulantı ve kusmalar da görülebilmektedir.Uterusunuzdaki büyüme mesanenizin kapasitesini azalltığı için sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyabilirsiniz.
İlk trimestri sırasında, vajinal kanama ya da lekelenme ile karşılaşıldığında mutlaka doktora danışılması gereklidir. Görülen kanama ciddi olmayabilir, ancak düşük ve dış gebelik olasılıkları açısından mutlaka değerlendirilmeleri gereklidir. Kanama yerine kramp veya karın ağrısından şikayet ediliyorsa da mutlaka doktora başvurulmalıdır.Eğer hala daha doktorunuza gitmediyseniz biran önce gidin çünkü içinizdeki canlı ile tanışma zamanı geldi. İyi bir vaginal ultrasonografi ile gebelik kesesi görüntülenebilir. Eğer ultrasonda kese görülemez ise bu bir dış gebelik olabilir.Dış gebelik hayati tehlike yaratabilen ciddi bir durumdur, bu nedenle ilk kontrolünüzü geciktirmemeniz gerekmektedir.
Günde en az 6-8 bardak su için. "İki kişilik yemek" doğru değildir. Annenin ortalama günlük 300 kalori daha fazla alması önerilmektedir. Doktor önerilerine göre beslenmeli, vitamin desteği almalıdır. Gebeliğin tüm haftalarında temel beslenme bu şekilde küçük ve sık öğünlerden oluşmalıdır. Gebelerde kan şeker seviyesi hızla düşebilir. Bu nedenle kan şeker düzeyini sabit tutabilmenin yolu bu şekilde az ve sık yemek yemektir.
Bu dönemde bebeğinize zarar verebilecek toxoplasma, listerya gibi hastalıkların size geçmesine neden olabilen besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler, çiğ et, çiğ şarküteri, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri, çiğ yumurta ve deniz ürünleridir.




GEBELİĞİN 6. HAFTASI

Bu dönem bebeğin organ gelişimi için kritik olduğundan alkol, sigara gibi bebeğe zararlı olabilecek maddelerden uzak durulmalıdır. Pek çok anne adayı bu dönemde gebe olduğunu sevdikleri ve dostları ile paylaşmak ister ve aileye yeni bir bireyin katılacağı müjdesi bu haftada verilir. Bazı anne adayları ise mutlu haberi paylaşmak için düşük riski olan dönemin geçmesini ve gebeliğin normal seyrettiğinden emin olmayı beklerler. Her iki davranış şekli de normaldir.
Bebekteki değişiklikler
Döllenmeden sonra 21-23 günlerde embryonun baş-popo uzunluğu 2-5 milimetre kadar olmuştur. Bu dönemde çok hızlı bir büyüme ve değişim söz konusudur. Somitlerin sayısı 4-12 çift kadardır. Göz ve kulak taslakları meydana gelmiştir. Nöral tüp yavaş yavaş kapanmaya başlar. Nöral taç adı verilen kısım ise kafatası ve kafayı oluşturmaya başlar.Oluşan 2 endokardial tüp birleşir ve S şeklinde tek bir tüp meydana getiriler. Bu asimetrik oluşum ilkel kalpdir ve bu dönemde kasılmaya başlar. Yani embryonun kalbi atmaya başlamıştır. Ancak damarlar tam anlamı ile gelişmediğinden tam bir dolaşım olmaz.
Embryo plasentaya bağlıdır. En gelişmiş sistem merkezi sinir sistemidir ve önbeyin tamamen kapanmıştır.27. Günün sonunda embryo C şeklini almıştır. Yüz ve boyunu oluşturacak olan kıvrımlar belirgindir. Kalpde karıncık ve kulakcıkları ayıracak olan septalar belirir.Kapakçıklar gelişmeye başlar. Sindirim sitemini oluşturacak olan hücreler karaciğer, mide ve pankreas üretmek üzere farklılaşmaya başlar. Sindirim siteminde ilk farklılaşan hücre grubu karaciğer yapacak olan hücrelerdir.
Annedeki Değişiklikler
Belki de hala daha gebe olduğunuzu size fark ettirecek şikayetleriniz yok. Gebelik öncesi yaşantınız ile hiçbir fark göremiyorsunuz. Bilmelisiniz ki içinizde bir fabrika var ve hayal bile edemeyeceğiniz kadar hızlı çalışıyor. Embryonun tek tek her hücresi sürekli faaliyet halinde. Bu faliyetin sonucu olarak bazı şikayetlerde yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Kendinizi yorgun ve uykulu hissedebilirsiniz. Özellikle sabahları ve yiyeceklerle bulantı ve kusmalar görülebilir. Bu hormonal ve damarsal değişikliklere bağlı olarak gebeliğin ilk dönemlerinde sık görülen bir durumdur. Eğer bulantı ve kusmalar sizin yaşantınızı ve beslenmenizi etkileyecek kadar şiddetli olur ise hiperemesis gravidarum tablosu gelişti demektir. Doktorunuza sormadan herhangi bir ilaç almayın. Bulantı ve kusmalarınız için az az, ancak sık aralıklar ile kuru ve soğuk yiyecekler alın. B vitamini, bulantı-kusma önleyici ilaçlar doktorunuz tarafından verilebilir. Aşırı kusmanız olursa hastanede serum takılabilir.Başağrısıda olabilir. Memelerde ağrı hissedebilirsiniz.Gebelik ilerledikçe bu şikayetler geçecektir.




GEBELİKTE 7.HAFTA


Bebekteki değişiklikler
Bebeğiniz bir zeytin büyüklüğündedir.Yüz belirgin hale gelmektedir.Göz ve kulaklar oluşmaya başlar.Bu organlar hem denge hem de işitmede görev alır. İlkel bir ağız ve dil fark edilebilir.Yine bu haftada kol ve bacak tomurcukları oluşmaya başlar. İnce bir tabaka halinde deri belirir. 30-40 somite ulaşılır.Beyin 3 ana kısmına ayrılır. Tiroid bezi gelişimini sürdürür, lenfatik sistem ilk defa oluşmaya başlar.Kalp kısımları plasma ve kan hücreleri ile dolar.Kan dolaşımı başlamıştır.Şimdilik iki bölümden oluşan kalp dakikada 150 defa atmaktadır. Doppler ultrason ile bebeğinizin kalp atımını doktorunuz size dinletebilir.Akciğer gelişimi devam etmektedir..Safra kesesi, mide, barsaklar ve pankreas gelişimini sürdürür. Plasentadan gelen kan karaciğere ulaşır. Amniyon connecting stalk'ı çevreler ve içine alır.Kol tomurcukları artık oldukça belirgindir buna karşılık bacak tomurcukları yeni oluşmaya başlar. Embryo artık tamamen amniyon kesesi içinde yerleşmiştir.Somitler kas ve kemikleri oluşturmak üzere farklılaşmaya başlar.Göbek kordonu oluşmaya başlamıştır.
Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinizin yedinci haftasından sonra meme uçlarınız daha belirgin ve hassas hale gelir. Meme uçlarının etrafında Montgomery tüberkülleri olarak adlandırılan küçük kabartılar oluşur. Tansiyonunuz gebelik hormonlarının etkisi ile düşmeye başlar. Bu nedenle uzun süre ayakta kalma veya ani ayağa kalkma ile baş dönmesi olabilir.Dışarıdan gebe olduğunuzu fark ettirecek hiçbir değişim yoktur. Bu dönemde 1-2 kilo alınabilir ya da verilebilir. Her iki durum da normaldir. Gebeliğin erken belirtileri yavaş yavaş azalmaya başlar, buna karşın bulantı ve kusmalar artabilir. Bu şikayetler özellikle sabah erken saatlerde daha fazla olur.




GEBELİKTE 8.HAFTA

Bebekteki değişiklikler

Gelişmekte olan bebeğinizde küçülen tek bölüm bu çıkıntıdır. Diğer bölümler ise süratle büyümeye devam etmektedir.Özellikle beyin ve kafa hızla büyümeye devam eder.Göz kapakları kıvrım şeklinde ayırt edilebilir. Alt çene belirginleşmeye başlar.Omurilik gelişimini sürdürür.Üst damak farklılaşır. Burnun ucu oluşur. Dişetlerinin altında dişler gelişimini başlatır.Yemek borusu farklılaşır ve nefes borusundan ayrılır.Kalp içinde kapakçıklar fark edilmeye başlar.Kalbin 4 odacığı ayırt edilebilir.Kalp dakikada 150 kez atmaktadır. Akciğerler yemek borusunun iki yanında yer alırlar. Böbrek oluşmaya başlar.Kollar silindirik şekilde uzamaya başlarken uçlarında el ayaları belirmeye başlar. Kollarda sinir iletimi başlar.Yine kollar kıvrımlaşır. Bu kıvrım gelecek deki dirsektir.
Annedeki değişiklikler
Bazı yiyeceklere karşı isteksizlik, bazılarına karşı da aşırı istek artışı olur. Sigara kokusu bulantı yapabilir. Gebelik öncesinde kapalı bir yumruk kadar olan rahim iniz artık neredeyse portakal kadar oldu bile. Rahimdeki bu büyümeler sizde zaman zaman hissedeceğiniz karın kramplarına neden olabilir.Bel çevreniz genişlemeye başlamıştır. Bu arada kendinizi ergenlik döneminde gibi hissedebilirsiniz. Çünkü hormonsal değişimlere bağlı olarak cilt değişiklikleri baş göstermeye başlayacaktır. Yağlı bir cilt ve sivilceleşme bunun en tipik göstergeleridir. Psikolojik durumunuz yavaş yavaş düzelmeye başlar ve gebelik kabullenilir.Bu haftada kıyafetleriniz dar gelmeye başlayabilir.Daha bol ve rahat kıyafetler tercih edin.
Bebeğinizin gelişimi için bol bol meyve yemeyi ihmal etmeyin.




GEBELİĞİN 9. HAFTASI


Bebekteki değişiklikler
Bebeğinizin el ve ayakları belirgin hale gelir. Boyun oluşur ve baş daha belirgin olur. Bebek hareketleri ultrasonografide gözlenebilir ancak siz bir kaç hafta sonra bu hareketleri hissedebilirsiniz. Embryonik kuyruk iyice kaybolmuştur. Kıkırdak ve kemik dokuları oluşmaya başlamıştır. Barsaklar göbek kordonu içinden karın boşluğuna doğru göç etmeye başlarlar.Beyin hala daha en büyük organdır. Yutak belli olmaya başlar.Ağız boşluğu oluşumu görülebilir. Kulak kepçesi farklılaşır. Gözde retina iyice belli olabilir. Göz kapakları fark edilebilir.Burun delikleri belirir.Koku almaya yarayan sinir oluşur.Yemek borusu uzar ve kalpden çıkan kan iki ayrı yönde pompalanmaya başlar.Meme uçları belirgindir.İnce barsaklar uzar, böbrek oluşumu tamamlanır ve ilk kez idrar üretmeye başlar.İlkel cinsiyet hücreleri oluşmaya başlar. Dış genital organların farklılaşması başlamıştır.Ancak hala daha kız yada erkek olduğu bellli değildir. El ve dirsek belirginleşir. Bacaklarda sinir iletimi başlar.Bebek içinde yüzdüğü suyun içinde hafif hafif hareket etmeye başlar. Bebeğiniz yaklaşık bir çilek büyüklüğündedir.Bu haftada baş-popo uzunluğu yaklaşık 16-18 milimetre,ağırlığında 3 gram kadar olmuştur.
Annedeki değişiklikler
Sizde ise ikinci adet dönemi de gecikmiştir. Belirgin bir kilo artışı olmasa da memeler büyürler ve dolgunluk ve hassasiyet olur. Bu dönemde destekleyici sütyen giymeye başlamak gerekebilir. Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu yanma hissi olabilir. Bu dönemde günlük kalori gereksiniminiz yaklaşık 300 kalori artmıştır. Yeterli kalsiyum alabilmek için bol bol süt içmelisiniz. Eğer süt içmeyi sevmiyor iseniz özel ilaçlar ya da daha iyisi yağsız peynir gibi süt ürünleri tüketebilirsiniz.Doktorunuz ile gebeliğin gelişmesini değerlendiriniz. Günlük beslenmenize 300 kalori ek gıda eklemelisiniz. Gebeliğe uyumlu multivitamin ve demir preparatları alınız.


GEBELİĞİN10. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebeğiniz gelişmesinin en tehlikeli olduğu ilk dönemi atlatmıştır. Embriyo artık fetus olarak adlandırılmaya başlamıştır.Bebeğiniz artık insan görünümündedir. Plasenta gelişmesini tamamlayarak, bebeğin gelişmesi için gerekli besinleri sağlar.Bebeğin tüm hayati organları oluşmuştur.Gebeliğin geri kalan kısmında bu organların olgunlaşması olacaktır.
Fertilizasyondan 47-48 gün sonra ilk kez beyin dalgaları üretilmeye başlar.Kafa dik durumdadır ve iç kulakta denge sağlayan kısımlar gelişir. Dudakların gelişimi tamamlanır. Gözler kapalıdır. Kalp gelişimini büyük ölçüde tamamlar. Gövdenin dışında gelişmiş olan barsaklar karın boşluğu içine doğru iyice hareket ederler.Diz ve ayak belirginleşir. Ayak parmakları ve tırnakları belli olur. Kaslar güçlenir.Kız bebeklerde klitoris erkek bebeklerde ise penis gelişir.Bebeğiniz erkekse testisleri erkeklik hormonu testosteron üretmeye başlamıştır.Hemen hemen bütün eklemler ve kasların oluşumu tamamlandığı için bebek artık su kesesi içinde hareket etmeye başlar, ancak bu hareketler sizin hissetmeniz için yeterli değildir.
Annedeki değişiklikler
Bu dönemlerde anne adayının duygu durumunda dalgalanmalar çok sık görülür. Kendinizi zaman zaman melankolik zaman zaman da çok mutlu hissedebilirsiniz. Bu çok normal bir durumdur. hem gelişen bebeğinizin dişleri hem de kendi diş etlerinizin sağlığı için yeteri kadar flor aldığınızdan emin olmalısınız. Kan hacminiz arttığı için cildinize yakın toplardamarlarda koyulaşmalar fark edebilirsiniz. Bu durum özellikle bacaklar ve memelerde belirgindir.Uterusunuz yaklaşık bir portakal büyüklüğündedir. Kilonuz da artık artmaya başladı.Bulantı ve kusmalarınızın azalmaya başlaması bu dönemlerde beklenebilir . Memelerin büyümesi ile birlikte daha geniş sütyene ihtiyacınız olacaktır. Memelerin ölçümünü yaptırarak, destekli uygun bir sutyen alın. Meme büyümesi devam edebileceği için bir tane alınız
.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
GEBELİĞİN 11. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Gebeliğin en kritik dönemi artık sona erdi. Bu haftada beyin hızla büyümesini sürdürmektedir ve fetusun boyunun yarısını kafa oluşturmaktadır.El ve ayak parmakları birbirinden ayrılmaya başlamıştır. Fetusun gözleri kapalıdır ve bu göz kapaklarının altında iris tabakası olgunlaşmasına devem etmektedir. Böbreklerde idrar üretimi başladığından içinde yüzdüğü amniyon sıvısının da miktarı artmaya başlar ve bu haftada yaklaşık 50 ml olur.Bebeğinizin gelişmesi hızlanır. Büyüklüğü 3 haftada 2 misli artacaktır.20. haftaya kadar hızlı bir büyüme süreci başlayacaktır.Besin ihtiyacı da artmıştır.Bebeğinizin cinsel organları da gelişmeye başlamıştır ancak cinsiyet 14.haftadan sonra ayırt edilebilir.
Annedeki değişiklikler
Sizde ise rahim bir greyfurt büyüklüğüne ulaşmıştır ancak hala daha pelvis içinde yer alır. Gebeliğin başlarından itibaren görülen bulantı-kusmalar artık azalmaya başlar.Bulantılar azaldığından iştahda bir artış görülür.Vücudunuzda kan miktar ve dolaşımının artması ile birlikte kıllanmada artış gözleyeceksiniz Bu dönemde prenatal testlerden bazıları yapılabilir. Doktorunuz bu konuda size yol gösterecektir. Son günlerde giderek popülarite kazanan ilk trimester tarama testleri üçlü test kadar gerçekçi sonuçlar vermektedir.
Hamilelik döneminde yediğiniz gıdalara dikkat etmelisiniz.Pastörize edilmemiş süt ve peynir tüketmeyiniz.Az pişmiş et ,balık ve yumurtadan kaçının.Kabuklu deniz ürünleri yemeyin.Konserve balıkları haftada iki kereden fazla yemeyin. Köpek balığı ve kılıç balığından da uzak durmalısınız. Bu balıklar cıva gibi ağır metaller içerebilir ve bunlar da bebeğinizin sinir sistemine zarar verebilir. Hamilelere özellikle; lüfer, palamut, levrek, sardalye, uskumru ve somon tavsiye edilir. Yeter ki, iyice pişmiş olsunlar. Düzenli yürüyüş egzersizleri yapmalısınız. Ağır ve tehlikeli egzersizler yapmadığınız sürece günlük egzersiz programını devam edebilirsiniz. Yorgunluk hissettiğinizde egzersiz yapmaya ara vermelisiniz. Karnınıza zarar verebilecek ve dengenin gerekli olduğu egzersizlerden kaçınmalısınız.


GEBELİĞİN 12. HAFTASI


Bebekteki değişiklikler
Diş etlerinde 20 dişinde yerleri belli olmuştur. Yüz insan görünümündedir, ağız içinde ise üst damak birleşmeye başlamıştır. Ağızını açabilir, amnios sıvısından içebilir.Yüz derisi içinde kıl kökleri belirmeye başlar. Fetusun gırtlağında ses telleri oluşumunu tamamlar ve teorik olarak fetus ses çıkartabilir. Karın boşluğunda ise barsaklar karın içine girmiştir ve hareketleri başlamıştır. Karaciğer safra salgılamaya başlar ve salgılanan safra safra kesesinde depolanır. Tiroid, ve pankreas gelişimini tamamlar. Pankreasdan insülin salgılanır. Her iki cinsde de dış genital organlar gelişimini tamamlamamıştır ancak kızlarda büyük ve küçük dudaklar, erkeklerde ise penis ve torbalar dikkatli gözlem ile ayırt edilebilir.Ellerde ve ayaklarda tırnaklar uzamaya başlar.Bu dönemde cilt oldukça hassas dır. kemiklerden bazıları sertleşmeye başlamıştır. Sinir sitemi biraz daha olgunlaşır ve fetusda refleksler gelişir.Bebeğiniz yaklaşık 6-7 cm uzunlukta ve 9-14 gram ağırlığındadır.
Annedeki değişiklikler
12. haftaya gelindiğinde uterus yukarı doğru büyümeye devam eder ve pelvis dışına çıkarak karın boşluğuna girer. Artık mesane üzerine çok fazla baskı yapmadığından sık idrar yapma isteği bir miktar azalır. Bu durum son 3 aya kadar bu şekilde devam eder. Bu haftalarda baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetlerine sık olarak rastlanır. Düşük tehlikesi çok büyük ölçüde azalmıştır. Doktorunuzun size bunu belirtmesi ile her anne adayında olduğu gibi siz de psikolojik açıdan rahatladığınızı fark edeceksiniz.Cildinizde değişiklikler olabilir,çillenme ve akne. Diş etleri gebelikten olumsuz yönde etkilendiği için diş hekiminizden randevu almanızda ve muayene olmanızda büyük fayda olduğunu unutmayın. Bu haftalar diş kontrolü için oldukça uygun dönemdir. Hormonlar ve han hacmindeki artıştan dolayı hemoroid olabilirsiniz.Bol bol su için ve lifli gıdalar tüketin.Saçlarınızı boyama ve perma için kullanılan maddelerin gebelikteki etkileri pek bilinmemektedir. Bitkisel kaynaklı boyaların kullanılması, boyama süresinin yarım saatten fazla sürmemesi ve saçlarınızın çok iyi yıkanması önerilmektedir.


GEBELİĞİN 13. HAFTASI


Bebekteki değişiklikler
Uterustaki büyüme hızlanır ve siz karnınızın alt bölgesinde şişlik halinde hissedebilirsiniz. Bebeğiniz yaklaşık bir şeftali büyüklüğündedir. Kafasına göre,boyu biraz daha uzar.Bacakları kollarından daha uzundur. Derisi kırmızı ve çok incedir. Vücudundaki tüm organlar oluşmuştur. Bundan sonra sadece büyüyecektir.Fetus artık giderek daha fazla insana benzemektedir. Gözler kafanın yan taraflarından ortaya doğru kaymaya başlar. Kulaklar normal pozisyonuna doğru hareketlenir.Parmağını emmeye başlamıştır. Dışarıdan bakıldığında bebeğin cinsiyeti kolaylıkla saptanabilir. Ancak ultrasonografide cinsiyet tespiti için henüz erkendir.Çok nadiren ve kaliteli cihazlarla bu haftada da cinsiyet saptamak mümkün olmaktadır.Bebeğiniz kızsa yumurtalıkları yumurta üretmeye başlamıştır. Bu hafta ilk trimesterin son haftasıdır.Boyu 7-8 cm ağırlığında 16-20 gram kadardır.
Annedeki değişiklikler
Artık bu haftadan sonra sabah bulantıları tamamen geçer.Gebeliğin erken bulguları ve yarattığı şikayetler hemen hemen hiç kalmamıştır.Bu dönemde çok fazla yorulmamak ve mümkün olduğunca dinlenmek gerekir.Rahim büyüdükçe gerilir ve etrafını çevreleyen ve kendisini yerinde tutan zarları da gerer. Bu hafif bir kasık ağrısı şeklinde algılanabilir. Round ligaman ağrısı olarak adlandırılan bu durum gelip geçicidir ve önemli değildir. Her şeyi etkileyen hormonalar ciltte de değişikliklere neden olurlar. Özellikle yüz ve boyunda lekelenmeler olabilir. Buna gebelik maskesi ya da chloasma adı verilir. Geçici bir durumdur ve doğumdan sonra düzelir. Artık karnınız büyümeye başlamıştır. Eskiden olan kıyafetler dar gelmeye başlayabilir. Gebe kıyafetleri satın almanın vakti gelmiştir.


GEBELİĞİN 14. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Artık bebeğiniz tamamen bir insan görünümünde. Kaslardaki güç gelişimine bağlı olarak kafası öne eğik değil. Zaman zaman kafasını dik tutabiliyor. Elleri tam olarak gelişmiş ve parmak izleri var.Artık el kol hareketleri kuvvetlendi ama hala hissedemiyor olabilirsiniz.Bebeğiniz yaklaşık 30-40 gram ağırlığında ve 8-9 santimetre boyunda.Bebeğinizin vücudu lanugo adı verilen yumuşak ve renksiz tüylerle kaplanmaya başlamıştır.Artık tüm besin ve oksijenini plasentası yardımıyla sizden alıyor.Bu haftadan sonra sigara,alkol ve uyuşturucu göbek kordonu yoluyla direk bebeğinizi ekleyebilir.
Annedeki değişiklikler
Plasentasyonun tamamlanması ile sizdeki uyku ve yorgunluk halide ortadan kalkacak. Dışarıdan bakanlar eğer yeterince dikkat ederlerse gebe olduğunuzu anlayabilirler. Progesteron hormonunun etkisi ile bütün düz kaslarınızda gevşeme meydana gelmiştir. Bu bel ağrıları, kabızlık ve tansiyonda hafif düşme olarak size yansır. Bulantılar geçmiştir ama yine progesteronun gevşetici etkisi ile mide içeriği yemek borunuza kaçar ve yanma olabilir. Bulantılar geçtiği için beslenmeniz düzelir, enerjiniz artar. Doktorunuzla bebeğiniz için yaptırılacak testler hakkında görüşme yapabilirsiniz. Pek çok kadın gebeliğin bu döneminde kaybettiği cinsel dürtülerine yeniden kavuşur. Bu hoş bir durumdur. Unutmayın herhangi bir komplikasyon yok ise gebelikte cinsel ilişki yasak değildir. Doktorunuz tarafından herhangi bir risk saptanmamışsa uygun pozisyonlarda cinsel ilişkiye gebeliğin son aylarına kadar girebilirsiniz.


GEBELİĞİN 15. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebeğinizin kemikleri sertleşmeye başlamıştır.Kas gelişimide devam etmektedir.El ,kol ,bacak hareketleri de kuvvetlenmeye başlamıştır.. Gelişmekte olan bebeğin kafası üzerinde lanugo adı verilen ince ve ipeksi tüyler belirmeye başlar. Bu ilkel saçlar doğumda kaybolurlar.Kulaklar belirginleşir, saçlar ve kirpikler kalınlaşır.Bu dönemde bebeğin cildi oldukça incedir ve deri altında damarlar görülebilir.Baş parmağını da emmeye başlamıştır.
Bebeğiniz yaklaşık 9-10 cm ve 50 gram ağırlığına ulaştı.
Annedeki değişiklikler
Gebeliğinizin erken döneminde görülen rahatsızlıklardan uzaklaşmış ve daha rahat bir durumda olmalısınız. Çil gibi cildinizde daha koyu renkli alanlar belirginleşir. Yüzünüzde pigmentasyon artışına bağlı gebelik maskasi (Chloasma) görülebilir. Doğumdan sonra bunlar geçecektir.
Diş ve dişetleriniz gebeliğin bu döneminde kontrol ettirilir. Gebelikte diş tedavisi yaptırabilirsiniz. Ancak kozmetik amaçlı işlemlerin gebelik sonrasında yapılması önerilir.Bu döneme ulaşıldığında karnınız oldukça büyümüştür. Elinizi karnınıza götürdüğünüzde uterusunuzu top gibi hissedebilirsiniz. Memelerden halk arasında ağız da denilen ve klostrum adı verilen sıvı gelebilir. Bu normal bir durumdur.
Gebelik sırasında düzenli, günlük egzersiz yapmak önemlidir. ,Yüzme ,yürüyüş ve yoga özellikle tavsiye edilir. Ayrıca, hamilelik döneminde bel ağrılarını azaltmak için bel elastikiyetini artırıcı hareketler yapabilirsiniz.


GEBELİĞİN 16. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bu haftada gözler ve kulaklar bebek doğduğunda bulunacakları son lokalizasyonlarına gelirler. Göz kırpma gibi basit refleksler gelişmeye başlar.Benzer şekilde kulaklar da son pozisyonlarını almışlardır.Bacakları da gövdesine göre uzamıştır.Barsaklarda mekonyum adı verilen fetal dışkı birikmeye başlamıştır. Bu dışkı benzeri yapı fetusun yuttuğu amniyon sıvısı, dökülen hücreler ve sindirim sistemi salgılarından oluşur. Macun kıvamında koyu renkli bir yapıdır. Sinir lifleri onlara özelliklerini veren myelin ismindeki madde ile kaplanmaya başlar. Myelin sinir iletimi için son derece önemli bir maddedir. Dolaşım sistemi tam anlamı ile fonksiyonel olmuştur. Bebeğin plasentası yaklaşık fetus kadardır. Göbek kordonu sistemi olgunlaşmaya başlar. Yaklaşık 80-100 gram arası olan bebek avucunuza sığacak kadar büyümüştür.Boyuda yaklaşık 10-11 cm arasındadır. Ultrason altında bebeğin hıçkırdığı saptanabilir. Bu solunumun başlama işaretlerinden biridir. Bebeğiniz teorik olarak ışığa tepki verebilir. Bu hafta her açıdan oldukça önemlidir.Bebeğin cinsiyeti bu haftadan sonra tesbit edilebilir. İyi bir ultrason cihazı ve deneyimli bir doktor 16. haftada bebeğin cinsiyetini çok büyük bir olasılıkla saptar. Bazı durumlarda 12-14. haftalarda da cinsiyet görülebilir, ya da gebeliğin son dönemlerine kadar hiç görülemeyebilir fakat bu çok nadir bir durumdur. Yine bu haftada down sendromu açısından son derece önemli olan üçlü tarama testi yapılabilir. Bu test için ideal zaman aralığı 16-20. haftalardır.
Annedeki değişiklikler
Uterusunuz daha da büyüyerek karnınızın alt kısmında belirginleşir. Bebeğinizin hareket etmesini hissedebilirsiniz. Ama hissetmezseniz üzülmeyin, çünkü daha erkendir. Kontrol ve testler için doktorunuzdan randevu alın. Prenatal tanı amaçlı testler ( Üçlü tarama testi, amniosentez v.d.) hakkında bilgi alınız.Mide yanmalarınız başlayabilir.

GEBELİĞİN 17. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Onyedinci haftaya ulaşıldığında bebeğin cilt altındaki yağ depoları yavaş yavaş dolmaya başlar. Bu bebeğinizin hızlı büyüme evresine girdiğinin belirtisidir.Büyümeye bağlı olarak sizinde kilo artışınız bir miktar hızlanacaktır.
Bebeğinizin dolaşım, üriner ve solunum sistemleri çalışmaya başlar.İçinde yüzdüğü amniyon sıvısını akciğerlerine çekmekte ve geri vermektedir. Bu ilkel solumadır. Bebeğin doğum sonrası normal nefes alıp verişini sağlayacak sistemlerin olgunlaşması için gereklidir. Kalbi ise inanılmaz bir eforlarla sürekli kan pompalamaktadır. İnanması güç olabilir ama bebeğinizin kalbi onun vücuduna günde yaklaşık 25-30 litre kan pompalıyor.Bebeğinizin baş popo uzunluğu 11-12 cm ,ağırlığı da 100-110 gram
Annedeki değişiklikler
Gebeliğiniz artık daha belirgin bir hal almıştır. Karnınız daha belirginleşir.Bu haftaya kadar 2-4 kilo arasında almış olmanız normaldir. Vücudunuzun diğer kısımlarında da ( kalça, bacaklar ) genişleme görülür. Kan dolaşımınız arttığı için burun kanaması olabilir.Burnunuz tıkalı hissedebilirsiniz. Metabolizmanız arttığı için normalden daha fazla terlersiniz. Rahmin yukarıya doğru büyümesi ile rahim bağlarında gerilme olur ve kasık ağrısı hissedebilirsiniz.Bu haftada rahimim tepe noktası yani fundus göbek deliğinin 3-4 parmak altındadır.Memeleriniz süt üretimine hazırlıktan dolayı büyümüştür ve üzerindeki damarlar belirginleşmiştir.Pek çok anne adayı bu haftalarda bebekleri için endişe duyarlar. Doğumun nasıl olacağı, bebeğin sağlıklı olup olmayacağı endişeleri bu haftalarda yoğunluk kazanır. Yapılacak olan üçlü test bu endişeleri biraz giderebilir.



GEBELİĞİN 18. HAFTASI


Bebekteki değişiklikler
Bebeğiniz yaklaşık 13-14 cm ve 130-140 gr ağırlığında,kemiklerinin büyük bir kısmı hala daha lastik sertliğinde ancak giderek sertleşiyor ve doğumdaki halini alıyor. Yeterli kalsyum almayı ihmal etmemeniz kemik olgunlaşması için çok önemli.Anne karnındaki bebeğin uyanık olma ve uyuma periyodları vardır. Bebek kendisine uygun ve sevdiği bir uyku pozisyonu seçebilir ve uyku döneminde bu pozisyonu alabilir.Gözlerin üzerinde kaşlar ortaya çıkmaya başlar.Kirpikleride uzamaya başlamıştır. Kız bebeklerde pelvis içinde gelişen yumurtalıklarda ilkel yumurta hücreleri belirir. Bunlar daha sonra hayatı boyunca sahip olacağı ve menopoza kadar her adet döneminde tüketecekleri yumurta hücrelerine dönüşeceklerdir. Yine kız bebeklerde rahim tamamı ile oluşmuştur. Erkek bebeklerde ise prostat bezi gelişimini tamamlar.Cilt altında kahverengi yağ içeren doku meydana gelir. Deriyi kaplayan ve verniks caseosa adı verilen krem şeklindeki madde izlenebilir.Bebeğiniz içerisinde bulunduğu amnios sıvısını nefes alma hareketi ile akciğerlerine alır. Bu hareketi akciğerlerinin gelişmesine yardımcı olur. Parmağını emebilir ve bu hareketini ultrasonda görebilirsiniz. Plasenta gelişimini tamamlamıştır ve bu haftadan sonra kalınlığı artmaz, sadece çap olarak büyür.
Annedeki değişiklikler
Hamileliğinizin başından beri 2.5 – 5 arasında kilo almış olmalısınız. Dışarıdan bakıldığında gebe olduğunuz artık çok rahat anlaşılabilir. Gece uyumakta güçlük çekiyorsanız, yastık sayınızı arttırınız. Vaginal akıntınızda artma olabilir.Memelerinizin etrafında ki halkalar koyulaşmıştır ve göbeğinizin altında koyu renk bir çizgi oluşmuştur.Bebek hareketleri çoğu anne adayı tarafından hissedilebilir. Eğer hala daha hissetmediyseniz endişelenmeyin, önünüzde 1-2 hafta daha olabilir. Artmış kan hacmine bağlı olarak çeşitli şikayetler olabilir. Yine düzkas gevşemelerine bağlı olarak ani tansiyon düşmeleri görülebilir. Yatar pozisyondan ayağa kalkarken bu işi yavaş yavaş yapmaya özen gösterin. 35 yaşın üstündeki anne adaylarında ya da üçlü testte şüpheli durum saptananlarda amniyosentez bu haftalarda yapılır. Doktorunuza sormadan herhangi bir ilaç almamalısınız. Baş ağrısı, nezle gibi durumlar için kullanabileceğiniz ilaçlar vardır. Soğuk algınlıklarını yatak istarahati yaparak, bol sıvı alarak ve gerektiğinde ateş düşürücü ilaçları kullanabilirsiniz.


GEBELİĞİN 19. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Gebeliğiniz beşinci aya girdi.Bebeğiniz yaklaşık 13-15 cm ve 180-200 gram ağırlığında.Bebeğinizin kas ve sinir sistemi daha da gelişerek uyarılara yanıt veriyor. Bebeğinizin hareketlerini ( el, ayak, parmak emme) ultrasonda izleyebilirsiniz ancak hareketler henüz dışarıdan elle hissedilebilecek kadar kuvvetli değil. Bebeğinizin vücudu krem benzeri bir madde ile çevrilidir. Onun hassas cildini uzun süre suda kalmanın etkilerinden koruyacak olan bu maddenin adı vernix caseosa'dır.Bebeğinizin cinsiyetini, isterseniz ve uygun pozizyonda ise öğrenebilirsiniz.
Annedeki değişiklikler
Memelerinizdeki kahverengi alan giderek büyümeye başladı.Areola adı verilen bu bölge memenin yarısını kaplayabilir. Bu normal bir durumdur ve doğumdan sonra onikinci aya kadar devam edebilir.Cilt lekeleriniz artabilir .Bu aylarda kaşıntıda sık karşılaşılan sorunlar arasındadır.Bu haftalarda göbek çukurunuz düzleşmeye başlar. Uterusun öne doğru büyümesi ile bel ağrıları başlayabilir. Karın, göğüs ve kalça derisinin çatlamaması için nemli tutulmasını sağlayan kremler sürmelisiniz.Bu haftaya kadar 2,7 ve 6,3 kg arasında kilo almanız normaldir.Kalbiniz kan pompalamak için iki kat fazla çalıştığı için bazen nefes almakta zorlanabilirsiniz.



GEBELİĞİN 20. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebeğinizin yaklaşık 14-16 santimetre ve 250-300 gram ağırlığındadır. Bu haftada doğumdan sonra 5 yaşına kadar devam edecek olan hızlı beyin olgunlaşması başlar. Bebeğin koku, tat, işitme, görme ve dokunma duyuları iyice aktif olmaya başlar.Dışardan gelen yüksek sesleri duyup korkabilir,ışığa karşıda duyarlılığı artmıştır.Kaşlar ve saçlar iyice belirginleşir. Fetus sık sık göz kırpar. Lanugo adı verilen tüyler tüm vücudunu kaplar ancak yoğun olarak yüz ve boyun çevresinde bulunur. Kalp atımları hızlanır. Erkek bebekteki testisler karın boşluğundan torbalara doğru inmeye başlar. Eğer bebeğiniz bir kız ise yumurtalıklarında tam 6 milyon yumurta hücresi vardır. Bundan sonra yeni yumurta hücresi gelişmez. Mevcut olanların ise sayısı giderek azalır ve doğumda yaklaşık 1 milyona iner. Bebeğin hareketleri de hızlanır ve kuvvetlenir.
Annedeki değişiklikler
Gebeliğinizi yarıladınız. Bu haftadan sonra gebeliğin sona ermesi düşük olarak değil erken doğum olarak isimlendirilir. Bebeğin tüm organlarının ve kalbinin değerlendirildiği malformasyon ultrasonografisi ya da başka bir isimle ikinci düzey ultrason için ideal zaman 20. haftadır. Bu haftada rahimin tepe noktası göbek deliği hizasına kadar büyümüştür. Orta hatta göbek deliği ile kasık arasında siyahlık belirmeye başlar. Buna linea nigra adı verilir ve doğumdan sonra kaybolur. Bu haftadan sonra gebelik çatlakları görülebileceğinden önlem almak yararlı olacaktır.Bebeğin hareketleri rahatça hissedilebilir. Normalde bir bebek saatte en az 2 kez hareket etmelidir. Ancak bu sayı gerçekte çok daha fazla olmasına rağmen sadece yeterince güçlü olan hareketler anne adayı tarafından hissedilebilir.Bazı hareketleri karın üzerinden de görülebilir. Uterus daha da büyüyerek midenizi yukarı iter.Göbeğiniz dışa dönebilir, ancak bu doğumdan sonra düzelecektir.Bel ağrılarınız azaltmak için yüksek topuklu ayakkabı giymemelisiniz. Bu haftalardan sonra bebeğiniz ile konuşup, şarkı söyleyebilirsiniz.
 
GEBELİĞİN 21. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Yirmibirinci haftaya ulaşıldığında bebekteki hızlı büyüme biraz yavaşlar.Baş popo mesafesi 18 cm ,ağırlığı da 300-320 gram civarındadır.Uyku düzeni oluşmuştur.Belli saatlerde uyur ve uyanır. Bu haftada en önemli olay kalp kasının güçlenmesidir. Bebeğinizin kalbi, kanı çok daha etkili şekilde pompalamaya başlamıştır.İşitme duyusu geliştikçe müziğe karşı hareket ile yanıt verir. Hareketleri daha kuvvetli olmaya başlar.
Annedeki değişiklikler
Karnınızın büyümesi ile birlikte cildinizde gerilir. Bu gerilme bazen KA Ş INMAya neden olur. Sentetik olmayan giysiler ve nemlendirici kremler ile rahatlama sağlayabilirsiniz.Dolaşımınızdaki kan miktarındaki artış nedeni ile özellikle tüm gün ayakta olan gebelerde akşamları ayaklarda ve ayak bileklerinde şişmeler olabilir. Bu tamamen normal bir durumdur. Gün içinde zaman zaman ayakları hafif yükselterek dinlenmek ve eğer mümkünse 2 saatten fazla ayakta kalmamak duruma yardımcı olabilir. Bol su içmek bu yakınmaları arttırmaz tam tersine azaltır. Bu nedenle gün içinde bol bol su içmeyi ihmal etmeyin. İhmal etmemeniz gereken bir başka konu ise artık en azından haftada bir kez tansiyonunuzu ölçtürmenin faydalı olacağıdır.Karın boşluğu içerisinde büyüyen uterusun diğer organlar ile birlikte diyafram kasını da sıkıştırması sonucu pek çok gebe bu dönemde nefes darlığı ya da çabuk nefes nefese kalma sorunu yaşayabilir. Bu da gebeliğin normal sonuçlarından birisidir. Gebelik ilerledikçe bu sıkıntılar artabilir. Yine daha önce başlamadıysanız bu haftadan itibaren demir desteğine başlamanızda fayda var. Yiyecekler ile aldığınız demir gebelikte size yeterli gelmeyecektir. Bu nedenle mutlaka dışarıdan destek almalısınız. Egzersiz olarak yürüyüş veya yüzmeye gidebilirsiniz.Yaklaşık 3,6 ve 6,3 kg almanız normaldir.

GEBELİĞİN 22. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebeğinizin boyu 19 cm ve ağırlığı 350 gr’dır.Daha hafif sesleri de duyabilmektedir.Bebeğiniz bu dönemde sizin seslerinize tepki vermeye başlayabilir. Annenin bebeği ile konuşması hatta şarkı söylemesi tavsiye edilir.Eritrosit (kırmızı kan hücreleri) yapımı yeni başlamış olup hızla artmaktadır.Kafasının vücuda oranı gittikçe değişmektedir. Vücut uzamakta ve kafaya göre oranı artmaktadır. Artık doğumdaki haline çok benzemektedir.Beynindeki gelişim ve dokunma hissinin gelişmesi ile bebeğiniz artık vücudunu ve çevresini öğrenmeye başlamıştır. Elini ağzına götürebilir, bacaklarını tutabilir.Erkek çocuklarda testisler skrotuma (torbaya) indiler. İnanamayacaksınız ama testesteron salgısı ile birlikte ilkel sperm yapımı bu haftadan itibaren artık başlamış bulunmaktadır.
Annedeki değişiklikler
Bu hafta da artan kan miktarınızdan dolayı kanınızın sıvılaşması ve fizyolojik anemi gelişebilir. Yapılacak bir kan sayımı ile tespit edilebilir. Bu durum normaldir. Demir alınırsa ciddi bir anemiden kurtulmak mümkündür.Gebelik hormonlarından dolayı yüzünüzde ince damarlar görebilirsiniz. Dişetlerinizde şişlik ve hassasiyet olabilir.Göğüs kafesinizin alt kısmında mide yanması hissi görülebilir. Uterusun mideyi yukarı itmesiyle mide bulunan asid içerik yemek borusuna kaçması nedeniyledir. Doktorunuz tarafından antiasid ilaç verilebilir. Yemekten sonra dik olarak oturmanız faydalıdır..Artık dengenizi sağlamakta zaman zaman güçlük çektiğinizi fark edebilirsiniz. Karnınızın büyümesine bağlı olarak bel kavisiniz de içeri doğru genişlediğinden vücudunuzun denge merkezi yer değiştirmektedir. Bünye buna aynı hızda uyum sağlayamadığından dengenizi sağlamakta güçlük yaşayabilirsiniz. Bu nedenle evde yalnızken banyo yapmamanız tavsiye edilir. Yine aynı nedenler ile dengeye dayalı sporlara da ara vermeniz gerekli. Gebelik hormonlarına bağlı olarak parmak eklemlerinize kadar tüm eklemlerinizde gevşemeler olacaktır. Bu size bel ağrısı olarak yansıyabilir. Bu haftalar hem denge sorunları hem de bel ağrıları nedeni ile yüksek topuklu ayakkabılara veda edilmesi gereken dönemlerdir. Gebeliğinizi geri kalan kısmında ortopedik ayakkabılar giymeniz rahatsızlıklarınızı azaltacaktır.

GEBELİĞİN 23. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebeğin boyu 20 santim ve ağırlığı yaklaşık 450 gramdır. Boyutları aşağı yukarı bir oyuncak bebek kadardır.Artık tamamen küçük bir insan görünümünde olan bebeğiniz, sizi duyabilir.Yüzü ve vücudu doğacağı zamanki görünüme giderek yaklaşıyor.Dudakları iyice belirginleşiyor ,ultrasonografide gülümsemesi fark edilebilir.Gözleri tamamen gelişmiş olmasına rağmen göz rengi belli değildir.Vücudu daha da tombullaşıyor ancak derisi hâlâ buruşuk çünkü daha çok kilo alacak.Vücudundaki kıllar koyulaşıyor. Bebeğinizin pankreası, insülin salgılamaya başlamıştır.Ve artık hareketleri de dışarıdan görülebilir hale gelmiştir.
Annedeki değişiklikler
Sizde ise yavaş ama sürekli bir kilo artışı söz konusudur. Bu dönemde aşerme adı verilen olay hızlanır. Fazla abartıya kaçmadan ufak tefek kaçamaklara izin verilebilir. Bacaklarınıza kramp girmesi bu haftalarda normaldir. Kalsiyum ve magnezyum almanız krampları azaltacaktır. Hamileliğiniz ilerledikçe rahiminiz büyür ve ağırlaşır. Hamileliğin erken evresinde rahim idrar torbasının tam arkasında, rektumun önündedir. Daha sonra idrar torbasının üzerine yerleşir. Boyut olarak büyüdükçe, idrar torbasının üzerine baskı yapar. Bazen çamaşırınızın ıslandığını hissedebilirsiniz.
Bebeğiniz karnınızda takla alıyormuş gibi hissedebilirsiniz.Hamileliğinizin başından beri yaklaşık 4,5-6 arasında kilo almış olmalısınız. Özellikle uzun süre ayakta durmadan sonra bacaklarda şişme görülür. Mümkün olduğu kadar istirahat etmelisiniz. Ara sıra uterus kaslarının gerilmesine bağlı iğne-batar tarzda ağrı olabilir. Bebeğinizin kısımlarını karnınızdan hissedebilirsiniz.. Hamilelik elbiselerinizi klasik modellerden seçiniz. ( İlerde tekrar giymeniz gerekebilir!). Bazı giyisileriniz gebelik ve lohusalık içinde uygun olabilir.

GEBELİĞİN 24. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebeğin boyu yaklaşık 21 santim ve ağırlığı yaklaşık 530 gramdır. Bu haftalarda erken doğan bebekler, yoğun bakım ortamında yaşatılabilir. Hayati organları, özellikle akciğerleri henüz tam olarak işlev görmez. Ancak önemli olan bu dönemde doğan bebeklerin görme, işitme ve zihinsel gelişimlerinin nasıl etkileneceği bilinmemesidir.Bu haftada bebeğinin akciğer içinde yer alan damar yapıları olgunlaşır. Hemen hemen bütün organları artık fonksiyonel olarak görev yapabilmektedir.
Annedeki değişiklikler
Sizde ise diş eti kanamaları görülebilir. Gebelik hormonları etkisi ile epulis gravidarum adı verilen diş eti hastalığı görülebilir. Dişinizi fırçalarken ve hatta ağzınızı çalkalarken bile kanamalar olabilir. Diş etleriniz çekilebilir. Hastalığın en ileri formunda dişlerde dökülmeler bildirilmektedir. Bu nedenle eğer benzer yakınmalarınız varsa ihmal etmeden diş hekiminiz ile görüşmelisiniz. 24. haftada ‘getasyonel diyabet’ (gebelikte görülen şeker hastalığı) hiç bir belirti göstermeden ortaya çıkabilir. Doktorunuz sizden bu hafta ‘şeker tarama’ testi ister. Bu test 28. haftaya kadar ertelenebilir. Bu konuda doktorunuza danışmalısınız. Artık erken doğumla ilgili bilgi sahibi olmalı ve belirtilerine dikkat etmelisiniz. Erken doğumlar su kaybına bağlı olarak özellikle yaz aylarında daha çok yaşanır. (Bol su içmeye devam edin.)


GEBELİĞİN 25. HAFTASI


Bebekteki değişiklikler
Bu hafta da dopler ultrason ya da steteskop ile doktorunuz bebeğinizin kalp atışlarını duyabilir. Bebeğinizin cinsiyeti ile ilgili değişimler tamamlandı. Erkeklerde testisler skrotum (erbezi torbası) içine yerleşir, kızlarda ise vajina oluşur. Omurga sistemi tüm kemikler, eklemler ve bağlar tam olarak şeklini almış durumdadır. Akciğer ve damar sistemi gelişimini sürdürür.Bu haftanın en önemli olayı bebeğinizin tat duyusunun büyük ölçüde gelişmiş olması. Tat duyusu ile birlikte bebeğinizin süt dişleri de gelişiyor. Bebeğin cildi hala daha ince ve kırılgan. Ancak vücudu orantılı bir şekilde doluyor, cilt altı yağ dokuları olgunlaşıyor. Artık uterus içinde göreceli olarak kapladığı alan azalmaya başladı. Bu da hareket için kendisine kalan boş alanın giderek azalacağı anlamına geliyor. Sonuç ise hareketlerin daha sert hissedilmesi olacak.Uyku ve uyanma periodları görülür. İstirahate geçtiğinizde hareketleri artar.
Bebeğiniz yaklaşık 700 gram ağırlığında olup poposundan başına uzunluğu 22 cm. kadardır. Bunlar bebekten bebeğe ve hamilelikten hamileliğe değişen ölçülerdir.
Annedeki değişiklikler
Bu haftalarda yorgunluk hissedebilirsiniz. Bu gebeliğin normal yakınmalarından birisidir. Aynı zamanda gözlerinizin ışığa karşı oldukça duyarlı olduğunu fark edebilirsiniz. Gebeliğe bağlı göz kuruluğu pekçok anne adayının ortak yakınmasıdır. Sorunun üstesinden gelebilmek için yapay gözyaşı preparatları kullanabilirsiniz. Büyüyen rahimin baskı yapması ve dolaşımın bozulması nedeni ile bacaklarda ve belde ağrılar olabilir. (Sık sık pozisyon değiştirin, ılık duş alın ve ağrıyan bölgelere buz tutun.) Eğer ağrılarınız çok şiddetliyse doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanın.Bazı gebelerde ise el parmaklarında dahi ağrılar olabilir. Bu gibi durumlarda soğuk tatbiki oldukça yararlı olmaktadır.Gebelikte artan hormonlarınıza bağlı olarak vaginal akıntınızda artış olabilir. Pamuklu iç çamaşırları giyilmesi ve temizliğe dikkat edilmesi önerilir. Akıntı sarı renkli, kokulu ve kaşıntı varsa doktorunuza başvurarak uygun tedaviyi almalısınız.

GEBELİĞİN 26. HAFTASI


Bebekteki değişiklikler
Bebeğinizin boyu yaklaşık 23 santim ve ağırlığı ise 910 gram civarındadır. Bu aydan sonra göz kapakları açılıp kapanmaya başlar. Gözdeki retina tabakası gelişir ve tüm tabakaları oluşur. Bebeğinizin göz rengi oluşmaya başlar ancak doğumdan birkaç ay sonrasında son rengini alacaktır. Bu arada akciğer gelişimi devam eder ve doğuma kadar sürer.Doğumda hava solumayı sağlamak için akciğerler sürfaktan adı verilen bir madde üretirler. Bu madde, minik hava keseciklerinin çeperlerinin birbirine yapışmasına engel olur. Bu sayede her nefes alışında kesecikler hava ile dolar.Bebeğinizin kol ve bacak hareketlerini kuvvetli olarak hissedebilirsiniz. Bebeğinizin cildinin altında yağ birikmesi ile kalınlaşır. Yapılan çalışmalarda 26 haftalık bebeklerin beyin dalgaları incelendiğinde dokunmaya beyin dalgaları ile cevap verdiği saptanmıştır. Ayrıca ilginç bir bulgu da karnınıza kuvvetli bir ışık kaynağı dayadığınızda bebeğin kafasını o yöne çevirmesidir.
Annedeki değişiklikler
Vücudunuzda özellikle yüzünüzde su tutulması ile şişme görülebilir. Hamileliğin bu ikinci evresi boyunca rahminiz haftada 1 cm. büyür. Eğer düzenli bir beslenme planı uyguluyorsanız, 7- 10 kg. arasında kilo alırsınız.Kabızlığınızı önlemek için bol lifli gıda (meyva, sebze, kepekli gıda v.s.) almalı ve düzenli tuvalet alışkanlığında ( yemekten yarım- bir saat sonra) bulunun.Bu hafta dışarıdan da bebeğin hareketleri hissedilir. Rahat bir uyku pozisyonu almalı (birkaç yastıktan destek alabilirsiniz) ve uyumak için fırsatları değerlendirmelisiniz. Uterusunuzu kaburga ve göbek arasında hissedersiniz. Hamileliğe bağlı olarak sırt ağrısı, bacak krampları, baş ağrısı ve vücudunuzun alt bölgesinde baskı hissedebilirsiniz. Bu haftalarda birden bire ve durup dururken karnızında bir sertleşme hissedebilirsiniz. Rahminizdeki ani kasılma ve gevşemeler Barxton hicks kasılması denilen ağrısız regl krampları gibidir. Rahminiz gerçek doğum ağrıları için önceden çalışma yapar. Bu dönemlerde erken doğum belirtilerine karşı da duyarlı olmak gerekir. Saatte 4 defa ya da daha fazla olan kasılmalarda doktorunuza başvurmalısınız. Erken doğum tehtidinde ise kasılmalar sürekli ve belirli aralıklarla gelir.


GEBELİĞİN 27. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebeğinizin baş popo mesafesi 24 santim gerçek boyu 34cm, ağırlığı ise yaklaşık 1000 grama ulaşmıştır. Bu haftaya gelindiğinde bebeğiniz gözünü açıp kapamaya başlıyor. Beyin olgunlaşması hızla devam ediyor ve sese verdiği tepkiler iyice arttı .Bu haftadan itibaren erken doğması durumunda yüzde 85 yasama şansı bulunur. Yaklaşık 13 hafta sonra doğum için hazır olması gereken bebeğin erken doğumu halinde, bebek zayıf olacak ve bu nedenle vücut ısısını koruması için küvezde kalıp, suni solunum yapılması gerekecektir.
Annedeki değişiklikler
İkinci trimesterın sonu olan 27. haftada solunum ve uyku problemleri yaşayabilirsiniz. Bu haftalardan itibaren akciğerlerinizin tam olarak hava ile dolamaması nedeniyle solunum sıkıntısı çekebilirsiniz.Bunun nedeni rahminiz göğüs kafesinize yaklaştıkça diyaframınıza baskı yapması ve akciğerleriniz tam olarak şişememesinden dolayı, derin nefes alamamanızdır.Özellikle yattığınız zamanlarda nefes darlığı ortaya çıkabilir. Bu durum bebeğinize herhangi bir zarar vermez .Hormonlarınız dakikalık nefes almanızı sağlar ve bebeğinize yeteri kadar oksijen gider, ancak siz daha rahat edebilmek için, geceleri yatarken kullandığınız yastık sayısını arttırmalısınız. Çoğu anne adayı bu dönemlerde uykunun dinlenmeden çok sıkıntı yarattığını söylemekteler. Bilinç altında yaşanan endişeler uykuda kabus olarak kendini gösterebilir. Hatta uykuya dalmada büyük zorluklar yaşayabilirsiniz. Hamileliğin bu dönemlerinde kanınızdaki kolesterol seviyesi artar. Kolesterol, plasenta tarafından üretilen çeşitli hamilelik hormonlarına karşı bir blok oluşturur. Fakat kaygılanmaya gerek yoktur.Bu hafta kilo almaya devam edersiniz. Ama bu durum sağlıklı bir hamilelik için gerekli! ( Bu dönemde diyet yapmanız bebeğinizin tam olarak beslenmesini engelleyeceğinden, kesinlikle tavsiye edilmez.)

GEBELİĞİN 28. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebeğinizin baş popo uzunluğu 25 boyu 35 santim, ağırlığı ise yaklaşık 1100 grama ulaşmıştır.Bebeğiniz sürekli uyuma ve uyanma dönemleri geçirmektedir. Zaman zaman gözlerini açıp kapayabilir. Kaşları gelişimini tamamlamıştır.Bebeğinizin beyni ve diğer dokuları hızla gelişimine devam eder ve saçı uzar. Vücudu yağ depolamaya devam etmektedir. Bu yağlar doğduktan sonra kendi vücut ısısını ayarlamada oldukça önemlidir. Bu haftada bebeğinizle rahatça konuşabilirsiniz, çünkü artık sizin sesinizi tanıyor! 28. haftada dünyaya gelen bebeklerin yaklaşık %90'ı yaşatılmaktadır. Ancak bu bebeklerde yoğunbakım şartlarında solunum desteği gerekmektedir.
Annedeki değişiklikler
Bu hafta ile birlikte gebeliğin en zor dönemlerinden biri olan üçüncü trimester yani son üç aya girmiş oluyorsunuz.Bugüne kadar 7-10 kilo almış olmalısınız.Soğuk algınlığı riskine karşı C Vitamini içeren çilek, portakal, kivi, brokoli gibi meyve ve sebzeleri bol tüketmelisiniz. Bu haftada bebeğiniz hızla büyümeye devam edecek ve rahim içini mümkün olduğunca dolduracak. Rahim büyüklüğünüz neredeyse kaburgalarınzın seviyesine ulaştı. Bu haftada bacaklarınızdaki varislerde artış ve şişme fark edebilirsiniz. Yine hemoroid probleminiz varsa bu kötüleşebilir, ya da bacaklarınızda sık sık kramplar yaşayabilirsiniz , cilt kuruluğu, bel ve sırt ağrısı, çarpıntı ve hazımsızlık şikayetleri artabilir. Sağlıklı duruş sırt ağrılarınızı azaltır. Gebeliğin son dönemlerine doğru omurganıza daha fazla yük binmeye başlar. Kalçanız öne, omuzunuz arkaya doğru olması ve sert zeminde yatmak ağrılarınızı azaltır.Memenizden ilk süt olan kolostrum gelebilir. Ancak bu gelen süt sağılmamalıdır, erken doğuma neden olabilir. 28. haftada doktorunuz sizden glukoz yükleme testi isteyecektir. Bu testin amacı gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığını yani gestasyonel diabeti araştırmaktır. Kan uyuşmazlığınız varsa testinizi (İndirekt Coombs Testi) tekrar ettiriniz.Tansiyon yükselmelerine dikkat etmelisiniz.Yüksek seyreden tansiyonun bebek ve anne açısından riskli bir durumu vardır.


GEBELİĞİN 29. HAFTASI


Bebekteki değişiklikler
Bebeğinizin baş popo uzunluğu yaklaşık 26 toplam uzunluğu 37 santimetre ve ağırlığı 1250 gram olmuştur. Artık kafası ve gövdesi arasındaki oran normale yakın ve kendi vücut ısısını ayarlayabilme yeteneğine sahip. Kemik iliğide sürekli kırmızı kan hücreleri yani alyuvar üretiyor. Gözleri ise hareket etmeye başladılar bile.29. haftada gelişmeye başlayan bağışıklık sistemi, doğum sonrasında anne sütündeki antikorlar yardımı ile güçlenecek.
Annedeki değişiklikler
Bu haftaki kilo alımı da 8.5 - 11.5 kilogram arası olmalıdır.Bebeğinizin zaman zaman hareket ettiğini artık rahatça hissediyorsunuz. Göğüslerinizdeki hassasiyet giderek artıyordur.Göğüslerdeki süt üretimi, dolaylı olarak bebek tarafından da uyarılır. Erkeklerde böbrek üstünde bulunan adrenal bezler androjen hormonu üretir, kan dolaşım sistemi ile plesenta östrojene dönüştürülüp, prolaktin hormonunun üretilmesini destekler. Sırt ve bel ağrılarınızın artması sizi korkutmasın. Bebeğinizin kilosu arttıkça vücudunuza yaptığı baskı da çoğalıyordur. Bu da bel ve sırt ağrılarına neden olur.
Karnınızın büyümesi nedeniyle yürürken, merdiven çıkıp-inerken dengenize dikkat etmelisiniz.Uzun süre ayakta kalmanız yorgunluk ve tansiyon düşmesine neden olur.. Bu haftadan itibaren ellerinizdeki şişlikler artabilir hatta yüzükleriniz dar gelebilir. ( Parmağınızı sıkan yüzüğünüz varsa çıkarmakta fayda var.) El ve yüzünüzdeki şişmeler çok oluyorsa doktorunuza başvurun.
Bacaklarınızda kramp ve kasılmalar hissederseniz bu kalsiyum eksikliğinden değil, magnezyum ve kalsiyum dengesizliğinden kaynaklanır. ( Doktorunuza danışarak magnezyum takviyesi alabilirsiniz.) Sizi yoracak egzersizlerden uzak durun. Yürümek, jogging ve yüzmek gebelik için en iyi egzersizler! Yüzmeye bir sorun çıkmadığı sürece, doğuma kadar devam edebilirsiniz. ( Girdiğiniz havuz ya da denizin temiz olduğundan emin olun. )

GEBELİĞİN 30. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Hamileliğin 30. haftasında bebeğiniz aşağı yukarı 1360 gramdır. Poposundan başına uzunluğu 27 cm., toplam uzunluğu da 38 cm. kadardır.Göz kapakları ve kaşları tam olarak gelişmiştir.Bebeğinizin ritmik göğüs hareketleri hıçkırık tutmasından kaynaklanır.Bebeğinizin cildini kaplayan ve lanugo adı verilen ince tüyler artık yavaş yavaş kaybolmaya başlarken el ve ayak tırnakları yavaş yavaş uzuyor. Kemik iliği kan hücresi üretimini tamamen karaciğerden devaraldı. Öte yandan bebek artık etrafının farkına varmaya başlar. Rahimin içi genellikte zifiri karanlık gibi düşünülse de anne adayının bulunduğu çevreye bağlı olarak aydınlık ya da karanlık olabilir ve bebek bunun ayrımını yapabilir. Erkek bebeklerde testisler torbaya iniş sürecini tamamlamak üzeredir. Bebeğin ağrılığı doğumda olacağı ağırlığın üçte ikisine ulaşmıştır.
Annedeki değişiklikler
Cenin, plasenta, rahim ve amniotik sıvı, hep birlikte büyümeye devam etmektedirler.Hamilelik boyunca alınan ortalama kilo miktarı 11.5-16 kg.’dır. Bu ağırlığın neredeyse yarısı rahimin, bebeğin, plasentanın büyümesi ve amniotik sıvının hacmi ile ilgilidir. Bu büyüme çoğunlukla karnın önünde ve pelvisinizin içerisindedir.Bu haftalarda anne adayı artık hamilelikten iyice sıkılmaya başlar. Uyuyamamak ve mide yanmaları sık görülen problemlerdir. Zaman zaman kasıklarınızda bir ağrı ya da kasılma hissedebilirsiniz. Bunlar rahimin gerginliğini sağladığı küçük ve önemsiz kasılmalardır ve Braxton Hicks kontraksiyonları olarak adlandırılırlar. Hamileliğinizin bu döneminde uykusuzluk yaşayabilirsiniz. Sizin için en iyi yatış pozisyonu sol tarafınıza ve yan olarak yatmak olur. Çünkü kanı kalbe geri taşıyan ana toplardamarlar karnınızın sağ tarafında. Sol yanınıza yatmanız, bu damarların basıncını düşürür. Bu da kanın organlardan kalbe dönüşünün en iyi şekilde olmasını sağlar. ( Bu şekilde uyumaya özen gösterin ve karnınızın altına bir yastık koyun.) Eğer mide yanması (reflü) yaşıyorsanız yemekten hemen sonra uzanmamanız gerekir. Simit, poğaça türü yiyecekler veya asitli yiyecekler ya da midenin aşırı dolması reflüyü tetikler. Yatarken vücudunuzun üst kısmını, alt kısmından daha yüksekte tutarsanız, midenizden gelen asit yemek borunuza kaçmaz. Yeterli olmazsa doktorunuza başvurun. Uygun olduğunuz her durumda ayaklarınızı kaldırarak dinleniniz. Uzun ve yorucu koşturmalardan kaçınmalısınız.
 
GEBELİĞİN 31. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebeğiniz yaklaşık 1600 gramdır, poposundan başına uzunluğu 28 olup, toplam uzunluğu 40cm.’dir. Bebeğinizin beyni hızla olgunlaşmasına devam ediyor. Hızla gelişen bir başka bölüm ise bebeğin kemikleri. Bebeğiniz bu haftalarda her zamankinden daha fazla kalsiyuma gereksinim duyuyor. Bu nedenle süt ve süt ürünlerini bolca tüketmeli ve doktorunuz gerek gördüğü taktirde kalsiyum ilaçları kullanmalısınız. Bebeğinizin göz bebeği ışığa reaksiyon vererek açılıp kapanmaya başladı bile. Bebek, özellikle bu haftalarda daha hareketlidir. Bunun nedeni ise amniyon sıvısının fazla olmasıdır. Daha önce fark etmediğiniz küçük hareketler bile sizi rahatsız edebilir.32. haftadan itibaren de bebeğin yeri giderek azalacağından hareketleri de azalacaktır. Bebek hareketleri ile sağlığı arasında önemli bağ vardır. Bebek hareketlerinde azalma hissediyorsanız dinlenin ve karnınız aç ise bir şevler yiyin.
Annedeki değişiklikler
Bu zamana kadar aldığınız kilo 10-12 kg. kadar olmalıdır.Bebeğiniz büyüdükçe göğsünüz sıkışabilir ve göğüs ağrısı yaşayabilirsiniz.Karnınızda rahmin kasılmasına bağlı olarak hafif ağrılar hissedebilirsiniz. Ancak bunların süresi uzuyor ve sıklığı artıyor ise erken doğum belirtisi de olabileceğini unutmamak lazımdır.Bu haftada sık sık rüya görebilirsiniz. Sebebi hamileliğinizin biyokimyanız üzerinde yaptığı değişimlerdir.Gebelikte vücudunuz ‘relaksin’ hormonu salgılar. Bu şekilde bebeğinizin doğması için gerekli pelvis rahatlığını ve hareket kabiliyetini sağlanırr.


GEBELİĞİN 32. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bu hafta bebeğiniz yaklaşık 1800 gram ağırlığına ulaştı. Poposundan başına uzunluğu 29 cm., toplam uzunluğu da 42 cm. kadar.Cilt altı yağ dokusu gelişmeye devam ettikçe bebeğinizin rengi kırmızıdan pembeye doğru dönmeye başlar. Karnınızdaki bebeğinizin pozisyonu bacakları bükülmüş, ayakları çapraz ve boynu ise öne doğru bükülmüş bir şekildedir. Kas dokusu henüz tam olarak gelişmediğinden tüm parmakları acık durur. Bu haftada bebeğinizin hareketlerinin iyice arttığını fark edebilirsiniz.Bebeğin hareketleri iyilik halinin bir göstergesidir bu nedenle hareketleri saymayı öğrenmenizde fayda var. Bu arda bebeğin tırnakları tamamen gelişti ve parmak uçlarına kadar uzadılar bile buna karşın bebeğin büyüme hızı azaldı.Bebeğiniz hızla büyümeye devam ettikçe, sizin onun gelişimine destek vermek için düzenli beslenmeniz gerekir. Vitamin ve mineraller onun gelişiminde çok önemlidir. Doğum öncesi vitaminlerin içerdiği demir, sizin ve bebeğinizin iyiliği için gereklidir.
Annedeki değişiklikler
Bu hafta sonunda yasal olarak doğum izniniz başlar.Bu haftaya kadar doktor ziyaretleriniz bir sorununuz olmadıkça, aylık bir düzen içerisindeydi. 32. haftada, çoğu doktor hamile kişiyi iki haftada bir görmeye başlar. Bu, hamileliğin son ayına kadar devam eder; sonra da haftalık ziyaretlere geçilir. Artık doktorunuza doğum sancıları ve doğum hakkındaki sorularınızı sormanın tam zamanı. Eğer hamilelik sonrasında ya da doğum sırasında herhangi bir sorun çıkarsa doktorunuzla daha iyi iletişim kurma şansınız olacaktır.Gebeliğinizin başından itibaren yaklaşık 9-12 kilo almış olmalısınız.Bileklerde ve parmaklarda şişme görülebilir. Sindirim sistemi ile ilgili sorunları azar azar ama sık sık yüksek lifli yiyecekler tüketerek ve bol sıvı içerek azaltabilirsiniz.Rahminizin şişmesinden dolayı yeni problemler ortaya çıkacaktır. Bebeğinizin başı aşağıda olmasından dolayı ayakları kaburganıza dayanacak ve bu da içinizde bir baskı hissi oluşturacaktır. Bu durumdan kaçınabilmek için dik oturmak faydalı olacaktır. İç organlarınız bir miktar yer değiştirmiş olabilir ve bu durum ufak çaplı problemler yaratabilir.Dar giyecekler giymekten kaçının. Hamileliğinizin sonuna yaklaşmış olmanız vitamin alımını kesmenizi gerektirmez. Bu vitaminleri doğuma kadar kullanmanız gereklidir.

GEBELİĞİN 33. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bu hafta bebeğiniz yaklaşık 2000 gram ağırlığına ulaştı. Poposundan başına uzunluğu 30 cm., toplam uzunluğu da 43 cm. kadar oldu.Bebeğiniz duyabilir, hissedebilir ve görebilir. Bu haftalarda bebeğinizin baş çapı eskiye oranla daha hızlı büyümeye başlar. Bebeğinizin göz bebekleri tıpkı sizinkiler gibi ışıkta küçülüp karanlıkta büyüme yeteneğini kazanmıştır. Bebeğiniz bu sayede bulanık olarak görebilir. Bu haftalarda çoğunlukla uyur hatta erişkinlerdeki gibi derin uykuya dalar ve uyandığı zamanlarda ise sizi dinler, hisseder ve hareketlendiği zamanlarda kısa süreli tekmeler ile kendisini size hatırlatır. Bebeğinizin akciğerleri artık gelişimi ve olgunlaşmasını neredeyse tamamlamıştır. Koruma ve doğum sonrası vücut sıcaklığını koruma görevi yapan cilt altı yağ dokusu kalınlaşmaya devam etmektedir. Bebekler hamileliğin son dönemlerinde hızlı kilo alırlar. Bebeğiniz artık yavaş yavaş doğum pozisyonunu almaktadır.Bebeğinizi dış ortamdan koruyan steril bir sıvı olan amniyo sıvısı, bu haftadan önceki iki haftaya kadar en yüksek aşamadaydı. Doğum süresine kadar da bu sıvının miktarı sabit kalır. Bu sıvı bebeğinizin gelişimi açısından çok önemlidir. Bu sıvı bebeğiniz tarafından yutularak ya da cildinden emilerek kana geçer. Eksilen sıvı ise bebeğinizin idrar yapmasıyla tamamlanır. Bu sıvının içerisinde bebeğe ait hücreler bulunur. Bebeğin sıvısının azalması ciddi bir durumdur, bu sebeple her ultroson değerlendirmesinde bebeğinizin gelişimi yanı sıra amniyo sıvısı da değerlendirilir.
Annedeki değişiklikler
Sonlara yaklaştıkça siz de daha hızlı kilo aldığınız fark edebilirsiniz. Ellerde ve ayaklarda hafif ödem olması normaldir ancak şiddetli başağrılarınız varsa, çakan ışıklar ya da noktacıklar görüyorsanız, şişliklerde ani bir artış varsa, karın ağrısı, bulantı ve kusmanız oluyor ise preeklempsi açısından dikkatli olmalı ve mutlaka zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz. Eğer bebeğiniz çok iriyse ya da ikiz ya da üçüz bebek bekliyorsanız karnınızın içindeki aşırı şişlik nedeniyle midenize olan baskı ve rahatsızlık hissi nedeniyle iştahınızda azalma olabilir.Rahminiz hamilelik öncesine göre 500 kat genişlemiştir. Hamileliğinizin ilerlemesine rağmen karnınız fazla büyümemiş olabilir. Eğer doktorunuz normal buluyorsa, bu sizin yapısal özelliklerinize bağlı bir durumdur.Geceleri unutamayacağınız rüyalar görebilir ve sık sık tuvalete gidebilirsiniz.Vücut dokularınız sıvı tuttuğu için bu dönem elleriniz uyuşabilir. Artık bebeğinizin diz ve dirsek vurmalarını ayırt edebilirsiniz. Bazen de küçük ve ritmik vuruşlar hissedebilirsiniz. Paniğe gerek yok çünkü bu bebeğinizin hıçkırıkları.

GEBELİĞİN 34. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebek yaklaşık 2275 gram ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 32 cm. olup toplam uzunluğu da 44 cm.’dir.Bebeğinizin saçları sık bir şekilde çıkar, ancak doğduktan sonraki rengi ve yoğunluğu tahminen aynı kalmaz. Bebeğinizin bu haftadan itibaren solunum hareketleri artar. Çünkü bebeğiniz, doğduktan sonraki gerçek solunuma hazırlık yapar.Bebeğiniz uyurken sizin gibi davranır. Yani artık gözlerini uyurken kapatıp uyanıkken açık tutar. Tırnakları parmak uçlarına kadar uzamıştır. Bebeğinizin bağışıklık sistemi gelişmektedir, basit ve hafif enfeksiyonlarla mücadele edebilecek yeteneği kazanmıştır .
Annedeki değişiklikler
El , ayak ve yüzünüzde şişme olabilir. Özellikle akşama doğru ve sıcak havalarda artar.Braxton-Hicks kasılmaları bu haftadan itibaren sıklaşmaya başlayabilir. ( Gerçek doğum sancılarının aksine kısa süreli, düzensiz ve ağrısızdırlar. ) Bu kasılmaları yaşamak iyidir çünkü bu vücudunuzun doğuma hazırlandığını gösterir.Gebeliğinizin bu son dönemlerinde rahat uyku uyuyabilmek zorlaşır. Uykusuz geceler kendinizi daha yorgun hissetmenize neden olabilir. Gündüz uyumamanız, akşam yemeğini erken yemeniz, ılık bir banyo ve ılık süt daha rahat uyumanıza yardımcı olur. Uyku ilaçları kesinlikle kullanmamalısınız. Bu haftalarda fiziksel ve ruhsal durumunuz sebebiyle cinsel isteğiniz azalmış hatta yok olmuş olabilir. ( Kendinizi zorlamayın çünkü eşiniz bunu anlayışla karşılayacaktır. ) Ama genel olarak doktorunuz yasaklamadığı sürece cinsel ilişkiye girebilirsiniz. Kendiniz için (karnınıza baskı olmayacak şekilde) en rahat pozisyonu belirlemelisiniz. Orgazm sırasında rahminizde kısa süreli kasılmalar olabilir ama bu bebeğinize zarar vermez. Dinlenmek için kendinize biraz daha zaman ayırın. Fazla enerjinizi almayacak ama sizi mutlu edecek aktiviteler yapın. Bebeğinizin böbrek üstü bezlerinden (adrenal) salgılanan hormonlar sizde süt üretimini başlatabilir.


GEBELİĞİN 35. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebek yaklaşık 2.5 kilo ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 33 cm. olup toplam uzunluğu da 45 cm.’dir.Bebeğiniz yağ depolamaya devam eder ve özellikle omzunun etrafında boğumlar ve tombulluklar oluşmaya başlar. Bebeğinizin göz rengi mavidir, ancak sonrasında değişecektir.Bebeğiniz artık bu haftadan sonra doğuma hazırdır.
Annedeki değişiklikler
Gebeliğinizin başından itibaren yaklaşık 9,5-13 kilo almış olmalısınız.Bu haftalarda halsizlik ve yorgunluk pek çok hamile kadının en önemli şikayet sebeplerinden birisidir. Uyuma güçlükleri, kilo artışı ve buna bağlı olarak hareket yeteneğinde azalma sorun yaşamanıza neden olacaktır.İşlerinizden uzaklaşmanın zamanı geldi..Ayak bileklerinizin ve eklemlerinizin şişmesini engellemek için uzun süreli aynı pozisyonda durmamaya ve hareketsiz kalmamaya özen gösterin. Eğer uzun süreli araba kullanıyorsanız, arada istirahat edin, dışarı çıkın ve yürüyüş yapın. Bu haftalarda yaşanan bir başka sorun da doğum ve doğuma ait konularla ilgili endişelerdir. Eşinizin ve doktorunuzun yaklaşımı son derece önemlidir. Dünyada hergün binlerce kadının doğum yaptığını ve bunların sadece çok az bir kısmının sorun yaşadığını aklınızdan çıkarmamaya çalışın Diğer hazırlık ise doğum sonrası bebek bakımı konusunda bilgilenmektir.Dikkat etmeniz gereken en önemli şey bebeğinizin hareketleri çünkü bu hareketler bebeğinizin kas gelişimi için çok önemli! Eğer aç, yorgun ya da uykusuzsanız, nispeten daha az hareket eder. Hareketleri aniden kesilirse problem olması gerekmez ama ileri inceleme amacıyla NST (nonstres testi) yaptırmanız gerekebilir.

GEBELİĞİN 36. HAFTASI


Bebekteki değişiklikler
Bebek yaklaşık 2750 gram ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 34 cm. olup toplam uzunluğu da 46 cm.’dir.Bebeğinizin yağ depolaması devam ediyor. Yüzünün tüm karakteristik özellikleri oluşmuştur. Bebeğinizin yanaklarının büyüklüğü, depoladığı yağ oranını ve emme kas kuvvetini gösterir. Bebeğinizin kafatası tamamen şekle girmiştir, ancak henüz sert değildir.Bu haftada kol ve bacaklarda yağ tutulumu başlıyor. Tüm organ sistemleri gelişim ve olgunlaşmasını tamamladı. Artık son rütuşlar yapılıyor. Artık içinde yüzdüğü suya oranla rahim içinde daha fazla yer kaplamaya başladığından hereketleri de çok kolay olmayacaktır.
Annedeki değişiklikler
Gittikçe büyüyorsunuz. Bebeğiniz büyüyor, plasenta büyüyor ve bebeği çevreleyen amniotik sıvı miktarı yükseliyor. Tüm bu faktörler de cenin ağırlığını ölçmeyi zorlaştırıyor. Bebeğin gerçek kilosunu, amnitoki sıvının ve plasentanın ağırlığını kestirmek oldukça zordur. Bu yüzden çoğu doktor, 500-1000 gram yanılma payı ile tahmin yürütür.Bu haftalara geldiğinizde uykusuzluk probleminiz artış gösterebilir. Uykusuzluğun bir nedeni de bebeğin yavaş yavaş aşağı inmesi nedeniyle mesaneye bası yapması ve sık aralıklarla tuvalete gitme gereksinimi duymanız olabilir. Gece yatmadan önce sıvı alımınızı kısıtlamanız bu konuda size yardımcı olabilir. Bu haftadan sonra artık erken doğum sancılarınız başlasa bile doktorunuz durdurmaya çalışmayacaktır. Bebeğiniz doğum sonrası genelde sorunsuz ya da az bir bakım ile yaşamını kolaylıkla devam ettirebilir.Bebeğin kilosu kestirilebilse de doktor bebeğin sizin için fazla büyük olup olmadığını ya da sezaryene ihtiyacınız olup olmadığını söyleyemez. Genellikle sizin için önemli olan bebeğin pelvisinize sığıp sğımayacağını ve doğum kanalından geçip geçemeyeceğini bilmektir.
Bazı kadınlarda pelvisten geçebilecek ortalama bebek ölçüsü 2.7-2.9 kg.’dır. Minyon kadınlarda bile bazen 3.4 kg.’lık ya da daha ağır bebeklerin fazla zorluk çıkarmadan geçebildikleri de görülmüştür. Bu haftadan itibaren artık doktorunuza her hafta gitmeniz gerekir. Rahminiz en yüksek konuma gelmiştir. Nefes almanız çok zorlaşır ve göğüs kafesinizde anlamsız bir acı hissedebilirsiniz. Artık doğum yapacağınız yerin ayarlanması, ulaşımın nasıl olacağı gibi konularda doğum planı oluşturmaya başlamalısınız.Doğum yapacağınız yeri ve odayı önceden görmek sizi rahatlatabilir. Artık tüm gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde hem normal doğumda hem de sezeryanda ‘epiduralli’ doğum yaygın. Bu yöntem %90 ağrısız ve konforlu bir doğum sağlıyor.

GEBELİĞİN 37. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebek yaklaşık 3 kilo ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 35 cm. olup toplam uzunluğu da 47 cm.’dir.Şu anda bebeğiniz klinik olarak doğum için yeterli olgunluğa ulaşmış durumdadır, fakat büyüme ve gelişimini durdurmuş değildir. Bebeğiniz her geçen gün ortalama 25-30 gram arasında kilo almaya devam eder. Beyni ve sinir sistemi gelişmesini sürdürür.Bu haftada yağ birikimi diz ve dirseklerde hızlanıyor. Boyun ve bilekleri de unutmamak lazım. Bebeğinizin diş etleri de olgunlaşmasını tamamladı ve artık sert. Yanaklarında ise yağlar birikti ve artık sıkılacak hal aldı!.. Hamileliğinizin başında ultrasonda gördüğünüz o ufacık canlı artık tam anlamıyla yaklaşık 3000 gram ağırlığında bir insan yavrusu.
Annedeki değişiklikler
Bu haftada bebeğiniz genelde son duruş pozisyonunu almıştır ve artık dönmesi çok nadir olarak görülür. Bu haftadan sonra doktorunuz sizi her hafta görmek ve sizin ve bebeğinizin durumunu değerlendirmek isteyebilir. Bu haftalarda kilo artışınız (hem bebeğin hem de sizin) çok hızlı olabilir. Bu haftalarda karnınızın üst kısmında bir boşluk ve rahatlama hissedebilirsiniz. Bu bebeğinizin doğum kanalına doğru indiğini belirtir ve angajman olarak adlandırılır. Midenizdeki baskı ortadan kalkacağı için iştahınız yeniden açılabilir. Benzer şekilde akciğerlerinizdeki baskı da olmayacağından soluk alıp vermeniz kolaylaşır. İdrara çıkma sıklığınız angajman sonrası tıpkı hamileliğinizin ilk başlarındaki gibi iyice artacaktır. Bebeğinizin hareketleri dışarıdan rahatlıkla izlenebilir. Zaman zaman karnınızın bir bölgesinde aniden bir yükselti fark edebilirsiniz. Bebeğinizin hareketleri özellikle göğüs kafesinizin altında size acı verebilir, canınızı yakabilir. Eğer ilk hamileliğiniz ise bebeğin tüm doğum haftalarını tamamlaması ihtimali daha yüksektir. Daha önce çocuk sahibi olmuşsanız ya da şu anda hamileliğiniz ikiz ise doğum daha erken olabilir.

GEBELİĞİN 38. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebek yaklaşık 3100 gram ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 35 cm. olup toplam uzunluğu 47 cm.’dir.Boyutlarında pek fazla bir değişiklik yoktur.Bebeğiniz, hamileliğin son bir ya da iki haftasında bile kilo almaya devam ediyor.Genelde erkek bebekler kzı bebeklerden daha fazla yağ depolarlar ve bu nedenle daha ağır doğarlar. Bebeğiniz artık yeterli koordinasyonu sağlayacak kapasitededir ve elleri ile cisimleri rahatlıkla kavrayabilir.Artık rahimde kıpırdayabileceği yer kalmamıştır ve bu noktada tüm organları gelişmiş durumdadır.Bebeğiniz bağırsaklarında doğum sonrası ilk 24 saat içinde yapacak olduğu mekonyum ismi verilen ilk dışkısını biriktirmeye başlar.
Annedeki değişiklikler
Bu haftadan itibaren artık doğum sancılarının her an gelebileceğini dikkate almalısınız. Gerçek doğum sancılarının en önemli özelliği, düzenli aralıklar ile olmasıdır. Ve bunlar 10 dakikada ortalama 3 kez ortaya çıkar ve her bir kasılma yaklaşık 50 saniye sürer. İstirahat etmek ile geçmeyecektir ve şiddeti de zaman içerisinde giderek artar.Bu haftaya kadar rahmi ağzınız ve onu rahim içine bağlayan kanal sümüğümsü bir tıkaç tarafından doldurulmaktaydı. Bu mukus tıkacın amacı rahminizin içini ve bebeğinizi vajinadan gelebilecek mikrop ve enfeksiyonlara karşı korumaktır. Bu mukus tıkacın vajinanızdan gelmesi doğumun belirtilerinden biridir ve halk arasında "nişan gelmesi" olarak adlandırılır. Nişan doğumdan birkaç hafta önce gelebileceği gibi sadece bir kaç saat önce de gelebilir. Nişanı genelde kanlı sümüğümsü bir akıntı şeklinde hissedersiniz. Nişanın atılmasından iki gün sonra doğum genellikle başlar. Eğer kasılmalar düzene girmiş ve geçmiyorsa hastaneye gitme zamanı gelmiş demektir.Doğumların %75’i, 38. ve 42. haftalar arasında gerçekleşir.

GEBELİĞİN 39. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebek yaklaşık 3250 gram ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 36 cm. olup toplam uzunluğu da 48 cm.’dir.Bu haftada bebeğinizin kafa çevresi ile arın çevresi yaklaşık olarak birbirine eşittir.Yağ birikimi giderek yavaşladığından kilo alımı da yavaşlar. Yanakları ve emme kasları tamamen geliştiğinden ve bebeğiniz sürekli içinde yüzdüğü amniyon sıvısını yutar. Bu sıvı ile birlikte sinirim sisteminden, cildinden dökülen hücreler ile tyler barsak içeriğini yani dışkısını oluşturur. Bu dışkıya "mekonyum" adı verilir. Mekonyum koyu yeşil-siyah renkli bir maddedir ve bebek herhangi bir nedenle sıkıntıya girdiğinde ilk olarak kakasını yapar.Bu haftalarda da kordon, bebeği sarmış durumda olabilir ve hali hazırda bebeğin beslenmesi için ona yardımcı olur. Sizin vücudunuzdaki bir kısım antikorlar, plesenta yardımı ile bebeğin kan dolaşımına geçerek, geçici olarak bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlar.
Annedeki değişiklikler
Gebeliğinizin bu son günlerinde oldukça ağırlaşmış ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Zaman zaman bacaklarınızda elektrik çarpmasına benzer yakınmalar olabilir. Bunun nedeni bebeğiniz hareket ederken ve pelvis içinde yerleşirken rahimin etrafındaki sinirlere dokunmasıdır.Rahim ağzı, doğum için açılmaya hazırlanır ve mesaneye yapılan baskı artar. Rahim ağzı (Serviks) giderek doğuma hazır hale gelir. Daha kuvvetli kasılmalar hissedebilirsiniz. Bebeğiniz doğuma tamamen hazırdır.Eğer sezaryen olacaksanız bu haftadan sonra herhangi bir gün doğumunuzu güvenle planlayabilirsiniz.Her annede doğum, kasılmalarla başlamayabilir. Kanamanız olduğunda, bebeğinizin hareketlerinde azalma hissettiğinizde, suyunuz geldiğinde veya herhangi bir anormallik hissettiğinizde hemen hastaneye gidin!

GEBELİĞİN 40. HAFTASI

Bebekteki değişiklikler
Bebek yaklaşık 3400 gram ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 37-38 cm. olup toplam uzunluğu da 48-50 cm.’dir.Son haftaya girildiğinde oksijen ve besin maddelerini bebeğinize taşıyan göbek kordonunun uzunluğu yaklaşık 50 kalınlığı ise 1.3 santimetre civarındadır.Bebeğinizin cildini kaplayan ve verniks adı verilen kremsi madde ortadan kaybolmaya başlar. Benzer şekilde lanugo adı verilen tüyler de büyük ölçüde dökülmüştür. Sizden geçen antikorlar bebeğinizin doğum sonrası en az 6 ay süreyle enfeksiyonlara karşı mücadelesinde yardımcı olacaktır.Bebeğiniz artık gelişimini tam anlamıyla tamamladığı ve hareket edemeyecek kadar büyüdüğü için, anne karnından çıkmak istiyor.
Annedeki değişiklikler
Nihayet bu uzun ve stresli bekleyiş artık sona ermek üzeredir. Doğumunuz ve bebeğinizi kucağınıza almanız çok yakındır.Bu hafta içinde doğumun olma olasılığı çok yüksektir.
Aşağıdaki belirtiler doğum için hastaneye başvurmanızı gerektirir:
-Düzenli ve ritmik gelen ağrılar. Gerçek doğum ağrıları sıklığı ve şiddeti giderek artar. Ayakta veya yatarken ağrı şiddeti değişmez.
-Kanlı-sümüksü akıntının (Nişan bozulması) gelmesi. Genellikle bu işaretten 12-24 saat sonra doğum ağrıları başlar.
-Suların gelmesi. Bebeği anne karınında dış etkenlere karşı koruyan zarların erken yırtılması bazen doğum ağrıları başlamadan önce olur. Genellikle 24 saat içerisinde doğum ağrıları başlar. Bu sürenin uzaması enfeksiyon riskini arttırır.

Vücudunuzun denge merkezi iyice değiştiğinden dengenizi sağlamakta güçlük yaşayabilirsiniz.Özellikle ilk bebeğinizi bekliyorsanız eşinizle bir çift olarak yaşadığınız bu son günlerin kıymetini bilin. Bundan sonraki hayatınızı bir aile olarak devam ettireceksiniz.Son haftada amniyon zarı her an açılabilir ve sularınız gelebilir. Bazen bardaktan boşalırcasına hızlı ve fazla miktarda olan bu olay bazen de çok yavaş olabilir. Hatta kendinizi idrar kaçırırmış gibi hissedebilirsiniz. Miktarı ne olursa olsun sularınızın geldiğini düşünüyosanız zaman kaybetmeden doktorunuzu aramalı ya da hastaneye gitmelisiniz. Doğum zamanı geldiğinde bebeğiniz kanal girişine başını yatay olarak yerleştirir ve kanalın ortasına geldiğinde başını 90 derece döndürerek hareket ettirir ve bu şekilde başını çıkarır. Başı ve sonrasında omuzların çıkması ile doğumu yapan kişi tarafından tüm vücudun doğurtulması sağlanır. Bebeğinizin kafasında hafif bir yamukluk olabilir, ancak zamanla düzelecektir. Bebeğiniz ilk doğduğu anda mor ya da sarı renkte, gözleri laciverttir ve vücudunun çeşitli bölgelerinde tüylenme olabilir, fakat bunlar zamanla düzelecektir.
41. hafta ve sonrası
Doğum tarihi geldiği halde doğum başlaması ile ilgili bir belirtilerin olmaması ailede stres yaratmaktadır. Bu durumda önemli olan çocuğun gerçek doğum tarihinin doğru olarak saptanıp saptanmadığıdır. Beklenen doğum tarihi geçen (günaşımı olan) gebeler bebeğin kalp atışlarının takibi (NST-Non Stres Test), ultarasonografi ile bebeğin, plasentanın (bebeğin eşi) ve amnios sıvısının (suyunun) değerlendirilmesi yapılır. Bebeğinin durumu "iyi" olarak değerlendirilirse belirli aralıklarla takibe alınır. Anne adayının dikkat etmesi gereken önemli hususlardan birisi bebeğin hareketleridir. Bu şekilde izlenen gebelerde eğer doğum kendiliğinden başlamazsa hastaneye yatırılarak doğum ağrıları çeşitli yöntemlerle (Serum içerisine uterus kasılmalarını sağlayan ilaç, vagina içine serviksin açılmasını sağlayan ilaç v.d.) başlatılır.