Hafta hafta gebelik ,gebelik haftası, 1 haftalık gebelik,hamilelik,hamilelik haftası
Hamilelik sırasında rahim içinde inanılmaz şeyler oluyor. Günümüz bilim ve teknolojisi sayesinde şimdi bu olguya içsel bakış açımız var. Bir kadın hamile olduğunu fark etmeden önce, çocuğunun gelişiminde çok şey olmuştur. sperm, insan gelişiminin her ayrıntısı için karmaşık genetik planı içeren bir hücre oluşturmak üzere yumurta ile birleşir. Şu anda çocuğun cinsiyeti, saçı ve göz rengi, boyu ve cilt tonu kararlaştırılmıştır. Konsantrasyondan yaklaşık üç gün sonra, döllenmiş yumurta birçok hücrenin içine çok hızlı bölünür. Fallop tüpünden uterusa geçer ve uterus duvarına yapışır. Bebeği besleyecek olan plasenta da oluşmaya başlar.
Hamilelik olarak geçen zamanın ilk iki haftasında, bir kadın henüz hamile değildir.Gebelik, genellikle, bir kadının son döneminin ilk gününden yaklaşık iki hafta sonra gerçekleşir ve doktorlar, gebeliğin bir parçası olarak ilk günden itibaren hesaplar.İlk iki hafta boyunca, bir kadının vücudu yumurtlamaya hazırlanır ve adet döngüsünün 14. gününde yaklaşık bir yumurta olur. Yumurtanın bir sperm tarafından döllenmesi halinde, bir kadının son periyodunun ilk gününden yaklaşık üç hafta sonra, döllenmiş yumurta (zigot), tüpü kaplayan küçük kirpikler vasıtasıyla, fallop tüpü boyunca uterusa doğru yavaşça hareket ettirilir. Zigotun hücreleri, fallop tüpü boyunca hareket ettikçe tekrar tekrar bölünür ve zigot, uterusa girmesi için 3 ila 5 gün sürer. Rahmin içine girdiğinde, hücre bölünmesi devam eder ve sonunda blastosist olarak adlandırılan içi boş bir hücre topu oluşturur. Bu blastosist rahim duvarına implante olur.
4. ila 5. haftalarda, embriyo büyümeye ve gelişmeye başlar, iç hücreler iki ve daha sonra üç katman oluşturmaya başlar. Bebeğin solunum ve sindirim sistemi haline gelen endoderm olarak adlandırılan bir iç tabaka oluşur.
Mezoderm olarak adlandırılan orta tabaka kemikler, kaslar, kalp ve kan damarları olur ve ektoderm olarak adlandırılan dış tabaka beyin ve sinir sistemine dönüşür. Bu erken haftalar boyunca, küçük bir yumurta sarısı, embriyoyu, plasenta birkaç hafta sonra tamamen oluşana kadar besler ve besin ve oksijen sağlama rolünü üstlenir.
4. hafta ; Omurilik, kas ve sinirlerin başlangıcı, akciğerler, mide ve karaciğer gelişmeye başladıkça belirginleşir. Amniyotik kesesi ve plasenta yerinde ve embriyonun beslenmesini sağlar. 6. hafta ; Gözler oluşmaya başlar ve ekstremiteler on parmak dahil olmak üzere çok daha ayrıntılı olarak görülebilir. Embriyo hareket ediyor ve dokunuşa cevap veriyor.8. hafta ; Göz kapakları ve kulaklar oluşur . ayak parmakları daha uzun ve daha belirgin hale gelir.
Altıncı hafta boyunca bebeğin büyümesi hızlıdır, nöral tüp kapanmaya başlar ve kalp kan pompalamaya başlar. Bu aşamada, bir ultrason taramasında bazen bir kalp atışı görülebilir.Yüzün temel özellikleri, çenenin bir kısmını oluşturacak iç kulağı ve kemerleri oluşturacak kanallar dahil olmak üzere belirginleşmeye başlar.Gözlerin oluşacağı kalınlaşmış alanlar da vardır. Vücut, kavisli şekilli hale gelmeye başlar ve bacaklara ve kollara doğru gelişecek olan küçük bacak tomurcukları görünür hale gelir.Beyin ve kafanın içine girecek olan nöral tüpün sonunda bir şişlik oluşur.
7 haftaya kadar, embriyo yaklaşık 10 mm ölçer ve beyin, baş ve yüz hızla gelişmeye başlar. Sinir hücreleri beyin ve omurilik şekillenmeye başladıkça gelişmeye devam ederler. Alın büyük ve göz mercekleri oluşmaya başlar.İç kulak da gelişmeye başlar ve kol çubukları uzar ve kürek şeklinde olur.
8, haftalık bebek bir fetus olarak adlandırılır. Bacaklar, uyluk ve ayak parmakları gibi bacak kısımları henüz belirgin olmasa da, bacaklar kıkırdak oluşturur ve boy uzar. Parmaklar oluşmaya başladı. Fetus hala amniyotik kesede yer alır ve kesesinden besin alır, ancak plasenta gelişmeye devam eder ve rahime bağlanmasını sağlayacak yapıları oluşturur.