B
beklenenbebis
Forum Okuru
hafta hafta gebelik takibi
16 haftalık bebek hareket edermi
Bayanlar hamileliğinizin 1. haftasından sonuncu haftasına kadar herşeyi burdan bulabilirsiniz.Sizlere yardımcı olabileceğimi düşündüğüm bir konu.Burdan anne olmayı isteyen tüm bayanlarda ilk haftalardan takip yapıp hamiş olup olmadıklarını öğrenebilirler.ALLAH kimsenin kucağını boş bırakmaz bebekler kucaklara bir an önce hayırlısıyla gelir inş..
Melekler hepinizin melek bebişlerinin olması dileğimle...
GEBELİKTE 1.HAFTA
Gebeliğin başlangıcı olarak, gebe kalınan ilişkinin olduğu gün değil, bundan yaklaşık 14 gün öncesi yani son adet kanamasının ilk günü (SAT) kabul edilir. Bu durumda kanamanızın başladığı bugün istatistiksel anlamda gebeliğiniz başlamıştır. Böylece gebelik, ortalama olarak, döllenmis yumurtanın anne rahmine ekilmesinden sonra 266 gün veya son adet kanamasından itibaren 280 gün (40 hf veya geleneksel hesapla 9 ay 10 gün) sürer.İki adetin (mens kanamasının) ortasına yakın bir tarihte yumurtalıktan atılan yumurtanın erkeğin spermleri ile döllenmesi sonucu gebelik oluşmakla birlikte, gebelik başlama tarihi (gebelik yaşı) son adetin ilk gününden itibaren hesaplanır. Önceleri gebelik aşamaları aylara göre sıralanırken yapılan araştırmaların sonucunda artık gebelikteki degişiklikler haftalara göre tanımlanmaktadır.
Gebelikte Hafta Hafta Ultrason Görüntüleri
28 günde bir adet gören kadın için yumurtlama zamanı kanamanın başlangıcından itibaren 14. gün civarındadır. Bu günler zararlı alışkanlıklardan vazgeçmek, risk onlemek icin en uygun dönemdir. Örneğin sigara içmeye son verilmeli, alkol ve ilaç alımı kısıtlanmalıdır. Uygun ve sağlıklı beslenme alışkanlığı elde edilmeye çalışılmalıdır. Bu alışkanlıklar rahat bir gebelik süreci için de önemlidir.
Bol miktarda taze meyve ve sebze tüketmek, yapay maddeler içeren besinlerden uzak durmak ve olabildiğince fazla su içmek faydalıdır. Daha önceden başlanmadı ise bu zaman içinde folik asit alımına başlanabilir. Folik asit sayesinde nöral tüp defekterinin yaklaşık %50′lik bir kısmı önlenebilmektedir. Eğer mümkünse egzersiz yapmak yine oldukça yarar sağlar. Bu gebelik öncesi dönemde pozitif düşünmek ve mümkün olduğunca dinlenerek stresden uzak durmak dünyaya getirmeye çalıştığınız bebeğiniz için oldukça iyi bir başlangıç olacaktır
GEBELİKTE 2.HAFTA
Anne adayının yumurtalıklarında yumurta hücresi gelişimi devam eder. Bu esnada endometrium adı verilen rahim zarı da kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşmanın amacı döllenme meydana geldikten sonra oluşacak embryonun rahim içinde rahatlıkla tutunmasını sağlamaktır. Yeni gelişecek olan canlının ihtiyaçlarını karşılamak üzere vücudun bu kısmında kanlanma artar. Bir yandan folikül büyümeye ve olgunlaşmaya devam ederken salgıladığı östrojen hormonu daha da artar. Böylece rahim içi adeta embriyonun rahatça istirahat edebileceği bir yatak gibi kalınlaşmaya devam eder. Damarlanma artar. Beyinden salgılanan FSH hormonu ile yumurta olgunlaşır. 2. haftanın sonunda yani ortalama 14. gün gelişen yumurta keseciği çatlayarak içindeki yumurta hücresi annenin karın boşluğuna çıkar ve ardından tüp tarafından yakalanarak tüpün içine alınır. Yumurtanın döllenmek için sadece 12-24 saati vardır.
Tübün fırçamsı en uç kısmında yakalanmış olan yumurtaya ulaşabilen yaklaşık 300 spermden 1 tanesi yumurtanın dış kısmına yapışır. Spermin baş kısmı ve yumurtadan, spermin girmesini sağlayan bazı enzimler salgılanır. En sonunda sperm içindeki babadan gelen kromozomlar yumurta içerisine aktarılarak hızla bölünüp çoğalmaya başlar. Artık yumurta döllenmiştir.Yumurta sadece bir spermi içeri alır.Eşinizin, "X kromozomu taşıyan spermi" yumurta hücrenizi döllerse çocugunuz kız,"Y kromozomlu sperm" döllerse erkek olacaktır.Döllenen yumurta bölünmeye baslar. 2, 4, 8 hücre şeklinde bölünmelere devam eden yumurta tüplerden rahminize ulaştığında 32 hücrelidir ve Morula ismini alır.İşte gerçekte gebelik bu aşamada başlar ama sayım 2 hafta öncesinden başlamıştır. Ancak bu dönemde anne adayı henüz bir değişiklik hissetmediğinden gebeliğinin farkında değildir.
GEBELİKTE 3.HAFTA
3. haftada sizin hiç bir şey hissetmemenize rağmen mutlu olay gerçekleşmiş ve vücudunuz hızla size müjde vermeye hazırlanmaktadır. Yaklaşık bir toplu iğne başı kadar (0.015 milimetre) olan, 58-107 hücreden olusan bir küme rahim içindeki kalınlaşmış zara ekilmeye başlamıştır. Bu hücrelerden sadece 8 tanesi embrio oluşumunu sağlarken geriye kalanlar (99) trofoblastik (halk deyimiyle "çocuk eşi", diğer bir adıyla plesenta, yani çocuğun beslenme kanallarını oluşturan kısım) hücrelerdir. Bu dönemde bebeği oluşturacak olan bu hücreler tüp ve rahim içindeki artmış sıvılardan beslenmektedir. Hücreler hızla çoğalıp farklılaşmaktadır, ancak henüz bir bebek veya fetus yoktur. Artık, henüz gösteremesek de biyolojik olarak gebe olduğunuzu söyleyebiliriz.
Siz gebe olduğunuzu bilmeden bebeğiniz gelişmeye ve büyümeye devam etmekte, yüzlerce hücreye bölünerek, içinde sıvı dolu bir boşluk olan blastokist denilen devre yaşanmaktadır. Rahminizin içinde olan bitenleri sizin veya hekiminizin fark etmesi çok zordur. Bu sırada rahminizin iç zarı gelişmekte olan embrioyu beslemekte ve ileride bebeği besleyecek olan plasentanin ilk hücreleri buraya ekilmektedir. Gelişen bebek adayı artık sizden yeterli vitamin, folik asit, protein, kalsiyum, demir vb. beklemektedir.
GEBELİKTE 4.HAFTA
Henüz adet gecikmesi olmamıştır. Bugünlerde adet kanamasını bekleyen anne eğer adet göremezse ilk gebelik bulgularından biri olan adet gecikmesinden söz edilir. Ancak bazen ekilen hücreler rahim içindeki küçük damarları yırtarak, hafif damlama seklinde bir kanamaya neden olabilir. Halk arasında "üstüne görme" olarak tanımlanan bu kanama bazen beklenen adet gibi algılanabilir. Böyle bir durumda (zamanı uygun olsa da daha az bir kanama olursa) anne adayı kanamayı takiben evde veya bir laboratuarda yapılacak bir idrar testi ile gebelik müjdesini alabilir. Dışarıdan gebe olduğunuzu fark ettirecek hiçbir değişim yoktur. Bu dönemde 1-2 kilo alınabilir ya da verilebilir. Her iki durum da normaldir. Gebeliğin erken belirtileri yavaş yavaş azalmaya başlar, buna karşın bulantı ve kusmalar artabilir. Bu şikayetler özellikle sabah erken saatlerde daha fazla olur.
Embriyo rahim içinde daha derinlere yerleşmeye devam etmektedir.Anne adayı henüz bir değişiklik hissetmese de sıvı ile dolmaya başlayan bir gebelik kesesi (amniotik kese) oluşmaya, "çocuk eşi-plesenta" şeklinde farklılaşan hücreler embrio'ya oksijen ve besin taşımaya başlamıştır. İmplantasyon yani embriyonun rahime tutunması başladığından itibaren plasenta hücreleri tarafından gebelik hormonu salgılanır. Bu hormon yumurtalıklarda yumurta gelişimini ve başka bir yumurtanın büyüyüp çatlamasını engeller ve böylece regl kanamaları gebelikte olmaz. Siz hala dışarıdan bir şey fark etmesenizde bebeğinizde hızlı gelişim devam etmektedir. Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu bir fasulye tanesi kadar olacaktır.
Bebeğiniz gebeliğinizin 4. haftasına girerken 3 tabakadan oluşur. Embriyo denilen bu hücre kümesi yaklaşık 150 hücreden oluşmaktadır ve büyüklüğü 0,35 ila 1 milimetre kadardır. Bebeğin akciğer, karaciğer, ve sindirim sisteminin oluştuğu iç tabaka endoderm tabakasıdır. Orta tabaka, bebeğin kemik, kas, böbrek, seks organları ve kalbinin oluştuğu mesoderm tabakasıdır. Dış tabaka ise cilt, saç, gözler ve sinir sistemi gibi dokularını oluşturan ektoderm tabakasıdır.
GEBELİKTE 5.HAFTA
Bugünlerde adet kanamasını bekleyen anne eğer adet göremezse ilk gebelik bulgularından biri olan adet gecikmesi gerçekleşecektir. Hiç telaş etmeden bir kadın doğum uzmanına veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz. Unutmayın sağlıklı bir gebelik geçirmek veya sağlıklı bir bebek sahibi olmak için en önemli faktörlerden biri gebeliğin başından itibaren düzenli sağlık kontrolleridir.
Bu hafta yapılan gebelik testleri ile gebelik tespit edilebilir. Eczaneden aldığınız test kitleriyle yapacağınız, idrarda gebelik testi negatif geldiğinde sonuç çok güvenilir olmayabilir. Zira bu testler kandan idrara geçen beta HCG hormonu belli bir seviyeye ulaşmadan pozitif sonuç vermeyebilirler. İdrar testlerinin negatif sonuçları çok güvenilir olmasa da pozitif bulguları oldukça yüksek doğruluk oranlarına sahiptir. Kanda bakılan gebelik testleri gebeliğin ilk gününden itibaren kesin sonuç vermektedir.
Bebekteki değişiklikler
Döllenmeden sonraki 16. günde gelişim iyice hızlanır. Bebek Embrio hızla gelişmektedir. Döllenmeden 17-19 gün sonra embryonik alan bir armuta benzer. Kafa kısmı kuyruk kısmına oranla daha geniştir.Yaklaşık 1,25 mm boyundadır.Şimdiye kadar embriyo bir hücre kütlesi halindeyken bundan sonra bebeğiniz farklı bir şekil almaktadır. Kalp, beyin, omurilik, kaslar ve kemikler gelişmeye başlamıştır.dil, bademcikler, ürethra, mesane ve sindirim sistemi gelişirken, mesodermden kaslar, kemikler, lenf sistemi, dalak, kan hücreleri, kalp, akciğerler ile üreme ve boşaltım sistemleri farklılaşır.Cilt, tırnaklar, saç, gözün lens tabakası, işitme sistemi, burun, sinüsler, ağız, anus, diş mineleri, hipofiz bezi, meme dokusu ve sinir sitemi ise ektoderm tabakasından farklılaşır. Embriyonun ortasında kalbi oluşturacak hücreler oluşmaya başlamış bir kabartı halini almıştır. Bebeğin kan hücreleri oluşmuştur ve epitel hücreler arasında kanallar oluşturmaya başlamıştır. Çocuğu besleyecek olan "çocuk eşi" -plesenta, yada etene- ve çocugu ilik ve güvenli bir ortamda koruyup, içinde hareket etmesini sağlayacak olan gebelik kesesi (su kesesi diğer adıyla amniotik kese) gelişmeye devam etmekte parmaksı çıkıntılar oluşturarak anne ile olacak olan alışveriş için gereken yüzeyi geliştirmektedir.
Annedeki Değişiklikler
Salgılanan hormonların etkisi ile erken gebelik belirtilerini hissedeceksiniz.Sürekli uyku hali ve halsizlik genelde görülen bulgulardandır.Göğüslerin dolgunlaşarak daha hassas hale gelmesi, meme ucundaki koyu renkli halkanın (areola) genişlemesi ve renginin daha da koyulaşması, areola üzerindeki bezlerin dışarı doğru yönelerek süt yapımına hazırlanmaları, meme üzerindeki mavi renkli ince toplardamarların belirginleşmesi ve sümüksü vajinal akıntı vücutta gözlemlenen diğer değişikliklerdendir. Ancak annede hiçbir değişiklik olmadan gebelik devam edebilir. Ancak erken dönemde bile tedavi gerektiren bulantı ve kusmalar da görülebilmektedir.Uterusunuzdaki büyüme mesanenizin kapasitesini azalltığı için sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyabilirsiniz.
İlk trimestri sırasında, vajinal kanama ya da lekelenme ile karşılaşıldığında mutlaka doktora danışılması gereklidir. Görülen kanama ciddi olmayabilir, ancak düşük ve dış gebelik olasılıkları açısından mutlaka değerlendirilmeleri gereklidir. Kanama yerine kramp veya karın ağrısından şikayet ediliyorsa da mutlaka doktora başvurulmalıdır.Eğer hala daha doktorunuza gitmediyseniz biran önce gidin çünkü içinizdeki canlı ile tanışma zamanı geldi. İyi bir vaginal ultrasonografi ile gebelik kesesi görüntülenebilir. Eğer ultrasonda kese görülemez ise bu bir dış gebelik olabilir.Dış gebelik hayati tehlike yaratabilen ciddi bir durumdur, bu nedenle ilk kontrolünüzü geciktirmemeniz gerekmektedir.
Günde en az 6-8 bardak su için. "İki kişilik yemek" doğru değildir. Annenin ortalama günlük 300 kalori daha fazla alması önerilmektedir. Doktor önerilerine göre beslenmeli, vitamin desteği almalıdır. Gebeliğin tüm haftalarında temel beslenme bu şekilde küçük ve sık öğünlerden oluşmalıdır. Gebelerde kan şeker seviyesi hızla düşebilir. Bu nedenle kan şeker düzeyini sabit tutabilmenin yolu bu şekilde az ve sık yemek yemektir.
Bu dönemde bebeğinize zarar verebilecek toxoplasma, listerya gibi hastalıkların size geçmesine neden olabilen besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler, çiğ et, çiğ şarküteri, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri, çiğ yumurta ve deniz ürünleridir.
GEBELİĞİN 6. HAFTASI
Bu dönem bebeğin organ gelişimi için kritik olduğundan alkol, sigara gibi bebeğe zararlı olabilecek maddelerden uzak durulmalıdır. Pek çok anne adayı bu dönemde gebe olduğunu sevdikleri ve dostları ile paylaşmak ister ve aileye yeni bir bireyin katılacağı müjdesi bu haftada verilir. Bazı anne adayları ise mutlu haberi paylaşmak için düşük riski olan dönemin geçmesini ve gebeliğin normal seyrettiğinden emin olmayı beklerler. Her iki davranış şekli de normaldir.
Bebekteki değişiklikler
Döllenmeden sonra 21-23 günlerde embryonun baş-popo uzunluğu 2-5 milimetre kadar olmuştur. Bu dönemde çok hızlı bir büyüme ve değişim söz konusudur. Somitlerin sayısı 4-12 çift kadardır. Göz ve kulak taslakları meydana gelmiştir. Nöral tüp yavaş yavaş kapanmaya başlar. Nöral taç adı verilen kısım ise kafatası ve kafayı oluşturmaya başlar.Oluşan 2 endokardial tüp birleşir ve S şeklinde tek bir tüp meydana getiriler. Bu asimetrik oluşum ilkel kalpdir ve bu dönemde kasılmaya başlar. Yani embryonun kalbi atmaya başlamıştır. Ancak damarlar tam anlamı ile gelişmediğinden tam bir dolaşım olmaz.
Embryo plasentaya bağlıdır. En gelişmiş sistem merkezi sinir sistemidir ve önbeyin tamamen kapanmıştır.27. Günün sonunda embryo C şeklini almıştır. Yüz ve boyunu oluşturacak olan kıvrımlar belirgindir. Kalpde karıncık ve kulakcıkları ayıracak olan septalar belirir.Kapakçıklar gelişmeye başlar. Sindirim sitemini oluşturacak olan hücreler karaciğer, mide ve pankreas üretmek üzere farklılaşmaya başlar. Sindirim siteminde ilk farklılaşan hücre grubu karaciğer yapacak olan hücrelerdir.
Annedeki Değişiklikler
Belki de hala daha gebe olduğunuzu size fark ettirecek şikayetleriniz yok. Gebelik öncesi yaşantınız ile hiçbir fark göremiyorsunuz. Bilmelisiniz ki içinizde bir fabrika var ve hayal bile edemeyeceğiniz kadar hızlı çalışıyor. Embryonun tek tek her hücresi sürekli faaliyet halinde. Bu faliyetin sonucu olarak bazı şikayetlerde yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Kendinizi yorgun ve uykulu hissedebilirsiniz. Özellikle sabahları ve yiyeceklerle bulantı ve kusmalar görülebilir. Bu hormonal ve damarsal değişikliklere bağlı olarak gebeliğin ilk dönemlerinde sık görülen bir durumdur. Eğer bulantı ve kusmalar sizin yaşantınızı ve beslenmenizi etkileyecek kadar şiddetli olur ise hiperemesis gravidarum tablosu gelişti demektir. Doktorunuza sormadan herhangi bir ilaç almayın. Bulantı ve kusmalarınız için az az, ancak sık aralıklar ile kuru ve soğuk yiyecekler alın. B vitamini, bulantı-kusma önleyici ilaçlar doktorunuz tarafından verilebilir. Aşırı kusmanız olursa hastanede serum takılabilir.Başağrısıda olabilir. Memelerde ağrı hissedebilirsiniz.Gebelik ilerledikçe bu şikayetler geçecektir.
GEBELİKTE 7.HAFTA
Bebekteki değişiklikler
Bebeğiniz bir zeytin büyüklüğündedir.Yüz belirgin hale gelmektedir.Göz ve kulaklar oluşmaya başlar.Bu organlar hem denge hem de işitmede görev alır. İlkel bir ağız ve dil fark edilebilir.Yine bu haftada kol ve bacak tomurcukları oluşmaya başlar. İnce bir tabaka halinde deri belirir. 30-40 somite ulaşılır.Beyin 3 ana kısmına ayrılır. Tiroid bezi gelişimini sürdürür, lenfatik sistem ilk defa oluşmaya başlar.Kalp kısımları plasma ve kan hücreleri ile dolar.Kan dolaşımı başlamıştır.Şimdilik iki bölümden oluşan kalp dakikada 150 defa atmaktadır. Doppler ultrason ile bebeğinizin kalp atımını doktorunuz size dinletebilir.Akciğer gelişimi devam etmektedir..Safra kesesi, mide, barsaklar ve pankreas gelişimini sürdürür. Plasentadan gelen kan karaciğere ulaşır. Amniyon connecting stalk'ı çevreler ve içine alır.Kol tomurcukları artık oldukça belirgindir buna karşılık bacak tomurcukları yeni oluşmaya başlar. Embryo artık tamamen amniyon kesesi içinde yerleşmiştir.Somitler kas ve kemikleri oluşturmak üzere farklılaşmaya başlar.Göbek kordonu oluşmaya başlamıştır.
Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinizin yedinci haftasından sonra meme uçlarınız daha belirgin ve hassas hale gelir. Meme uçlarının etrafında Montgomery tüberkülleri olarak adlandırılan küçük kabartılar oluşur. Tansiyonunuz gebelik hormonlarının etkisi ile düşmeye başlar. Bu nedenle uzun süre ayakta kalma veya ani ayağa kalkma ile baş dönmesi olabilir.Dışarıdan gebe olduğunuzu fark ettirecek hiçbir değişim yoktur. Bu dönemde 1-2 kilo alınabilir ya da verilebilir. Her iki durum da normaldir. Gebeliğin erken belirtileri yavaş yavaş azalmaya başlar, buna karşın bulantı ve kusmalar artabilir. Bu şikayetler özellikle sabah erken saatlerde daha fazla olur.
GEBELİKTE 8.HAFTA
Bebekteki değişiklikler
Gelişmekte olan bebeğinizde küçülen tek bölüm bu çıkıntıdır. Diğer bölümler ise süratle büyümeye devam etmektedir.Özellikle beyin ve kafa hızla büyümeye devam eder.Göz kapakları kıvrım şeklinde ayırt edilebilir. Alt çene belirginleşmeye başlar.Omurilik gelişimini sürdürür.Üst damak farklılaşır. Burnun ucu oluşur. Dişetlerinin altında dişler gelişimini başlatır.Yemek borusu farklılaşır ve nefes borusundan ayrılır.Kalp içinde kapakçıklar fark edilmeye başlar.Kalbin 4 odacığı ayırt edilebilir.Kalp dakikada 150 kez atmaktadır. Akciğerler yemek borusunun iki yanında yer alırlar. Böbrek oluşmaya başlar.Kollar silindirik şekilde uzamaya başlarken uçlarında el ayaları belirmeye başlar. Kollarda sinir iletimi başlar.Yine kollar kıvrımlaşır. Bu kıvrım gelecek deki dirsektir.
Annedeki değişiklikler
Bazı yiyeceklere karşı isteksizlik, bazılarına karşı da aşırı istek artışı olur. Sigara kokusu bulantı yapabilir. Gebelik öncesinde kapalı bir yumruk kadar olan rahim iniz artık neredeyse portakal kadar oldu bile. Rahimdeki bu büyümeler sizde zaman zaman hissedeceğiniz karın kramplarına neden olabilir.Bel çevreniz genişlemeye başlamıştır. Bu arada kendinizi ergenlik döneminde gibi hissedebilirsiniz. Çünkü hormonsal değişimlere bağlı olarak cilt değişiklikleri baş göstermeye başlayacaktır. Yağlı bir cilt ve sivilceleşme bunun en tipik göstergeleridir. Psikolojik durumunuz yavaş yavaş düzelmeye başlar ve gebelik kabullenilir.Bu haftada kıyafetleriniz dar gelmeye başlayabilir.Daha bol ve rahat kıyafetler tercih edin.
Bebeğinizin gelişimi için bol bol meyve yemeyi ihmal etmeyin.
GEBELİĞİN 9. HAFTASI
Bebekteki değişiklikler
Bebeğinizin el ve ayakları belirgin hale gelir. Boyun oluşur ve baş daha belirgin olur. Bebek hareketleri ultrasonografide gözlenebilir ancak siz bir kaç hafta sonra bu hareketleri hissedebilirsiniz. Embryonik kuyruk iyice kaybolmuştur. Kıkırdak ve kemik dokuları oluşmaya başlamıştır. Barsaklar göbek kordonu içinden karın boşluğuna doğru göç etmeye başlarlar.Beyin hala daha en büyük organdır. Yutak belli olmaya başlar.Ağız boşluğu oluşumu görülebilir. Kulak kepçesi farklılaşır. Gözde retina iyice belli olabilir. Göz kapakları fark edilebilir.Burun delikleri belirir.Koku almaya yarayan sinir oluşur.Yemek borusu uzar ve kalpden çıkan kan iki ayrı yönde pompalanmaya başlar.Meme uçları belirgindir.İnce barsaklar uzar, böbrek oluşumu tamamlanır ve ilk kez idrar üretmeye başlar.İlkel cinsiyet hücreleri oluşmaya başlar. Dış genital organların farklılaşması başlamıştır.Ancak hala daha kız yada erkek olduğu bellli değildir. El ve dirsek belirginleşir. Bacaklarda sinir iletimi başlar.Bebek içinde yüzdüğü suyun içinde hafif hafif hareket etmeye başlar. Bebeğiniz yaklaşık bir çilek büyüklüğündedir.Bu haftada baş-popo uzunluğu yaklaşık 16-18 milimetre,ağırlığında 3 gram kadar olmuştur.
Annedeki değişiklikler
Sizde ise ikinci adet dönemi de gecikmiştir. Belirgin bir kilo artışı olmasa da memeler büyürler ve dolgunluk ve hassasiyet olur. Bu dönemde destekleyici sütyen giymeye başlamak gerekebilir. Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu yanma hissi olabilir. Bu dönemde günlük kalori gereksiniminiz yaklaşık 300 kalori artmıştır. Yeterli kalsiyum alabilmek için bol bol süt içmelisiniz. Eğer süt içmeyi sevmiyor iseniz özel ilaçlar ya da daha iyisi yağsız peynir gibi süt ürünleri tüketebilirsiniz.Doktorunuz ile gebeliğin gelişmesini değerlendiriniz. Günlük beslenmenize 300 kalori ek gıda eklemelisiniz. Gebeliğe uyumlu multivitamin ve demir preparatları alınız.
GEBELİĞİN10. HAFTASI
Bebekteki değişiklikler
Bebeğiniz gelişmesinin en tehlikeli olduğu ilk dönemi atlatmıştır. Embriyo artık fetus olarak adlandırılmaya başlamıştır.Bebeğiniz artık insan görünümündedir. Plasenta gelişmesini tamamlayarak, bebeğin gelişmesi için gerekli besinleri sağlar.Bebeğin tüm hayati organları oluşmuştur.Gebeliğin geri kalan kısmında bu organların olgunlaşması olacaktır.
Fertilizasyondan 47-48 gün sonra ilk kez beyin dalgaları üretilmeye başlar.Kafa dik durumdadır ve iç kulakta denge sağlayan kısımlar gelişir. Dudakların gelişimi tamamlanır. Gözler kapalıdır. Kalp gelişimini büyük ölçüde tamamlar. Gövdenin dışında gelişmiş olan barsaklar karın boşluğu içine doğru iyice hareket ederler.Diz ve ayak belirginleşir. Ayak parmakları ve tırnakları belli olur. Kaslar güçlenir.Kız bebeklerde klitoris erkek bebeklerde ise penis gelişir.Bebeğiniz erkekse testisleri erkeklik hormonu testosteron üretmeye başlamıştır.Hemen hemen bütün eklemler ve kasların oluşumu tamamlandığı için bebek artık su kesesi içinde hareket etmeye başlar, ancak bu hareketler sizin hissetmeniz için yeterli değildir.
Annedeki değişiklikler
Bu dönemlerde anne adayının duygu durumunda dalgalanmalar çok sık görülür. Kendinizi zaman zaman melankolik zaman zaman da çok mutlu hissedebilirsiniz. Bu çok normal bir durumdur. hem gelişen bebeğinizin dişleri hem de kendi diş etlerinizin sağlığı için yeteri kadar flor aldığınızdan emin olmalısınız. Kan hacminiz arttığı için cildinize yakın toplardamarlarda koyulaşmalar fark edebilirsiniz. Bu durum özellikle bacaklar ve memelerde belirgindir.Uterusunuz yaklaşık bir portakal büyüklüğündedir. Kilonuz da artık artmaya başladı.Bulantı ve kusmalarınızın azalmaya başlaması bu dönemlerde beklenebilir . Memelerin büyümesi ile birlikte daha geniş sütyene ihtiyacınız olacaktır. Memelerin ölçümünü yaptırarak, destekli uygun bir sutyen alın. Meme büyümesi devam edebileceği için bir tane alınız.
Bayanlar hamileliğinizin 1. haftasından sonuncu haftasına kadar herşeyi burdan bulabilirsiniz.Sizlere yardımcı olabileceğimi düşündüğüm bir konu.Burdan anne olmayı isteyen tüm bayanlarda ilk haftalardan takip yapıp hamiş olup olmadıklarını öğrenebilirler.ALLAH kimsenin kucağını boş bırakmaz bebekler kucaklara bir an önce hayırlısıyla gelir inş..
Melekler hepinizin melek bebişlerinin olması dileğimle...
GEBELİKTE 1.HAFTA
Gebeliğin başlangıcı olarak, gebe kalınan ilişkinin olduğu gün değil, bundan yaklaşık 14 gün öncesi yani son adet kanamasının ilk günü (SAT) kabul edilir. Bu durumda kanamanızın başladığı bugün istatistiksel anlamda gebeliğiniz başlamıştır. Böylece gebelik, ortalama olarak, döllenmis yumurtanın anne rahmine ekilmesinden sonra 266 gün veya son adet kanamasından itibaren 280 gün (40 hf veya geleneksel hesapla 9 ay 10 gün) sürer.İki adetin (mens kanamasının) ortasına yakın bir tarihte yumurtalıktan atılan yumurtanın erkeğin spermleri ile döllenmesi sonucu gebelik oluşmakla birlikte, gebelik başlama tarihi (gebelik yaşı) son adetin ilk gününden itibaren hesaplanır. Önceleri gebelik aşamaları aylara göre sıralanırken yapılan araştırmaların sonucunda artık gebelikteki degişiklikler haftalara göre tanımlanmaktadır.
Gebelikte Hafta Hafta Ultrason Görüntüleri
28 günde bir adet gören kadın için yumurtlama zamanı kanamanın başlangıcından itibaren 14. gün civarındadır. Bu günler zararlı alışkanlıklardan vazgeçmek, risk onlemek icin en uygun dönemdir. Örneğin sigara içmeye son verilmeli, alkol ve ilaç alımı kısıtlanmalıdır. Uygun ve sağlıklı beslenme alışkanlığı elde edilmeye çalışılmalıdır. Bu alışkanlıklar rahat bir gebelik süreci için de önemlidir.
Bol miktarda taze meyve ve sebze tüketmek, yapay maddeler içeren besinlerden uzak durmak ve olabildiğince fazla su içmek faydalıdır. Daha önceden başlanmadı ise bu zaman içinde folik asit alımına başlanabilir. Folik asit sayesinde nöral tüp defekterinin yaklaşık %50′lik bir kısmı önlenebilmektedir. Eğer mümkünse egzersiz yapmak yine oldukça yarar sağlar. Bu gebelik öncesi dönemde pozitif düşünmek ve mümkün olduğunca dinlenerek stresden uzak durmak dünyaya getirmeye çalıştığınız bebeğiniz için oldukça iyi bir başlangıç olacaktır
GEBELİKTE 2.HAFTA
Anne adayının yumurtalıklarında yumurta hücresi gelişimi devam eder. Bu esnada endometrium adı verilen rahim zarı da kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşmanın amacı döllenme meydana geldikten sonra oluşacak embryonun rahim içinde rahatlıkla tutunmasını sağlamaktır. Yeni gelişecek olan canlının ihtiyaçlarını karşılamak üzere vücudun bu kısmında kanlanma artar. Bir yandan folikül büyümeye ve olgunlaşmaya devam ederken salgıladığı östrojen hormonu daha da artar. Böylece rahim içi adeta embriyonun rahatça istirahat edebileceği bir yatak gibi kalınlaşmaya devam eder. Damarlanma artar. Beyinden salgılanan FSH hormonu ile yumurta olgunlaşır. 2. haftanın sonunda yani ortalama 14. gün gelişen yumurta keseciği çatlayarak içindeki yumurta hücresi annenin karın boşluğuna çıkar ve ardından tüp tarafından yakalanarak tüpün içine alınır. Yumurtanın döllenmek için sadece 12-24 saati vardır.
Tübün fırçamsı en uç kısmında yakalanmış olan yumurtaya ulaşabilen yaklaşık 300 spermden 1 tanesi yumurtanın dış kısmına yapışır. Spermin baş kısmı ve yumurtadan, spermin girmesini sağlayan bazı enzimler salgılanır. En sonunda sperm içindeki babadan gelen kromozomlar yumurta içerisine aktarılarak hızla bölünüp çoğalmaya başlar. Artık yumurta döllenmiştir.Yumurta sadece bir spermi içeri alır.Eşinizin, "X kromozomu taşıyan spermi" yumurta hücrenizi döllerse çocugunuz kız,"Y kromozomlu sperm" döllerse erkek olacaktır.Döllenen yumurta bölünmeye baslar. 2, 4, 8 hücre şeklinde bölünmelere devam eden yumurta tüplerden rahminize ulaştığında 32 hücrelidir ve Morula ismini alır.İşte gerçekte gebelik bu aşamada başlar ama sayım 2 hafta öncesinden başlamıştır. Ancak bu dönemde anne adayı henüz bir değişiklik hissetmediğinden gebeliğinin farkında değildir.
GEBELİKTE 3.HAFTA
3. haftada sizin hiç bir şey hissetmemenize rağmen mutlu olay gerçekleşmiş ve vücudunuz hızla size müjde vermeye hazırlanmaktadır. Yaklaşık bir toplu iğne başı kadar (0.015 milimetre) olan, 58-107 hücreden olusan bir küme rahim içindeki kalınlaşmış zara ekilmeye başlamıştır. Bu hücrelerden sadece 8 tanesi embrio oluşumunu sağlarken geriye kalanlar (99) trofoblastik (halk deyimiyle "çocuk eşi", diğer bir adıyla plesenta, yani çocuğun beslenme kanallarını oluşturan kısım) hücrelerdir. Bu dönemde bebeği oluşturacak olan bu hücreler tüp ve rahim içindeki artmış sıvılardan beslenmektedir. Hücreler hızla çoğalıp farklılaşmaktadır, ancak henüz bir bebek veya fetus yoktur. Artık, henüz gösteremesek de biyolojik olarak gebe olduğunuzu söyleyebiliriz.
Siz gebe olduğunuzu bilmeden bebeğiniz gelişmeye ve büyümeye devam etmekte, yüzlerce hücreye bölünerek, içinde sıvı dolu bir boşluk olan blastokist denilen devre yaşanmaktadır. Rahminizin içinde olan bitenleri sizin veya hekiminizin fark etmesi çok zordur. Bu sırada rahminizin iç zarı gelişmekte olan embrioyu beslemekte ve ileride bebeği besleyecek olan plasentanin ilk hücreleri buraya ekilmektedir. Gelişen bebek adayı artık sizden yeterli vitamin, folik asit, protein, kalsiyum, demir vb. beklemektedir.
GEBELİKTE 4.HAFTA
Henüz adet gecikmesi olmamıştır. Bugünlerde adet kanamasını bekleyen anne eğer adet göremezse ilk gebelik bulgularından biri olan adet gecikmesinden söz edilir. Ancak bazen ekilen hücreler rahim içindeki küçük damarları yırtarak, hafif damlama seklinde bir kanamaya neden olabilir. Halk arasında "üstüne görme" olarak tanımlanan bu kanama bazen beklenen adet gibi algılanabilir. Böyle bir durumda (zamanı uygun olsa da daha az bir kanama olursa) anne adayı kanamayı takiben evde veya bir laboratuarda yapılacak bir idrar testi ile gebelik müjdesini alabilir. Dışarıdan gebe olduğunuzu fark ettirecek hiçbir değişim yoktur. Bu dönemde 1-2 kilo alınabilir ya da verilebilir. Her iki durum da normaldir. Gebeliğin erken belirtileri yavaş yavaş azalmaya başlar, buna karşın bulantı ve kusmalar artabilir. Bu şikayetler özellikle sabah erken saatlerde daha fazla olur.
Embriyo rahim içinde daha derinlere yerleşmeye devam etmektedir.Anne adayı henüz bir değişiklik hissetmese de sıvı ile dolmaya başlayan bir gebelik kesesi (amniotik kese) oluşmaya, "çocuk eşi-plesenta" şeklinde farklılaşan hücreler embrio'ya oksijen ve besin taşımaya başlamıştır. İmplantasyon yani embriyonun rahime tutunması başladığından itibaren plasenta hücreleri tarafından gebelik hormonu salgılanır. Bu hormon yumurtalıklarda yumurta gelişimini ve başka bir yumurtanın büyüyüp çatlamasını engeller ve böylece regl kanamaları gebelikte olmaz. Siz hala dışarıdan bir şey fark etmesenizde bebeğinizde hızlı gelişim devam etmektedir. Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu bir fasulye tanesi kadar olacaktır.
Bebeğiniz gebeliğinizin 4. haftasına girerken 3 tabakadan oluşur. Embriyo denilen bu hücre kümesi yaklaşık 150 hücreden oluşmaktadır ve büyüklüğü 0,35 ila 1 milimetre kadardır. Bebeğin akciğer, karaciğer, ve sindirim sisteminin oluştuğu iç tabaka endoderm tabakasıdır. Orta tabaka, bebeğin kemik, kas, böbrek, seks organları ve kalbinin oluştuğu mesoderm tabakasıdır. Dış tabaka ise cilt, saç, gözler ve sinir sistemi gibi dokularını oluşturan ektoderm tabakasıdır.
GEBELİKTE 5.HAFTA
Bugünlerde adet kanamasını bekleyen anne eğer adet göremezse ilk gebelik bulgularından biri olan adet gecikmesi gerçekleşecektir. Hiç telaş etmeden bir kadın doğum uzmanına veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz. Unutmayın sağlıklı bir gebelik geçirmek veya sağlıklı bir bebek sahibi olmak için en önemli faktörlerden biri gebeliğin başından itibaren düzenli sağlık kontrolleridir.
Bu hafta yapılan gebelik testleri ile gebelik tespit edilebilir. Eczaneden aldığınız test kitleriyle yapacağınız, idrarda gebelik testi negatif geldiğinde sonuç çok güvenilir olmayabilir. Zira bu testler kandan idrara geçen beta HCG hormonu belli bir seviyeye ulaşmadan pozitif sonuç vermeyebilirler. İdrar testlerinin negatif sonuçları çok güvenilir olmasa da pozitif bulguları oldukça yüksek doğruluk oranlarına sahiptir. Kanda bakılan gebelik testleri gebeliğin ilk gününden itibaren kesin sonuç vermektedir.
Bebekteki değişiklikler
Döllenmeden sonraki 16. günde gelişim iyice hızlanır. Bebek Embrio hızla gelişmektedir. Döllenmeden 17-19 gün sonra embryonik alan bir armuta benzer. Kafa kısmı kuyruk kısmına oranla daha geniştir.Yaklaşık 1,25 mm boyundadır.Şimdiye kadar embriyo bir hücre kütlesi halindeyken bundan sonra bebeğiniz farklı bir şekil almaktadır. Kalp, beyin, omurilik, kaslar ve kemikler gelişmeye başlamıştır.dil, bademcikler, ürethra, mesane ve sindirim sistemi gelişirken, mesodermden kaslar, kemikler, lenf sistemi, dalak, kan hücreleri, kalp, akciğerler ile üreme ve boşaltım sistemleri farklılaşır.Cilt, tırnaklar, saç, gözün lens tabakası, işitme sistemi, burun, sinüsler, ağız, anus, diş mineleri, hipofiz bezi, meme dokusu ve sinir sitemi ise ektoderm tabakasından farklılaşır. Embriyonun ortasında kalbi oluşturacak hücreler oluşmaya başlamış bir kabartı halini almıştır. Bebeğin kan hücreleri oluşmuştur ve epitel hücreler arasında kanallar oluşturmaya başlamıştır. Çocuğu besleyecek olan "çocuk eşi" -plesenta, yada etene- ve çocugu ilik ve güvenli bir ortamda koruyup, içinde hareket etmesini sağlayacak olan gebelik kesesi (su kesesi diğer adıyla amniotik kese) gelişmeye devam etmekte parmaksı çıkıntılar oluşturarak anne ile olacak olan alışveriş için gereken yüzeyi geliştirmektedir.
Annedeki Değişiklikler
Salgılanan hormonların etkisi ile erken gebelik belirtilerini hissedeceksiniz.Sürekli uyku hali ve halsizlik genelde görülen bulgulardandır.Göğüslerin dolgunlaşarak daha hassas hale gelmesi, meme ucundaki koyu renkli halkanın (areola) genişlemesi ve renginin daha da koyulaşması, areola üzerindeki bezlerin dışarı doğru yönelerek süt yapımına hazırlanmaları, meme üzerindeki mavi renkli ince toplardamarların belirginleşmesi ve sümüksü vajinal akıntı vücutta gözlemlenen diğer değişikliklerdendir. Ancak annede hiçbir değişiklik olmadan gebelik devam edebilir. Ancak erken dönemde bile tedavi gerektiren bulantı ve kusmalar da görülebilmektedir.Uterusunuzdaki büyüme mesanenizin kapasitesini azalltığı için sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyabilirsiniz.
İlk trimestri sırasında, vajinal kanama ya da lekelenme ile karşılaşıldığında mutlaka doktora danışılması gereklidir. Görülen kanama ciddi olmayabilir, ancak düşük ve dış gebelik olasılıkları açısından mutlaka değerlendirilmeleri gereklidir. Kanama yerine kramp veya karın ağrısından şikayet ediliyorsa da mutlaka doktora başvurulmalıdır.Eğer hala daha doktorunuza gitmediyseniz biran önce gidin çünkü içinizdeki canlı ile tanışma zamanı geldi. İyi bir vaginal ultrasonografi ile gebelik kesesi görüntülenebilir. Eğer ultrasonda kese görülemez ise bu bir dış gebelik olabilir.Dış gebelik hayati tehlike yaratabilen ciddi bir durumdur, bu nedenle ilk kontrolünüzü geciktirmemeniz gerekmektedir.
Günde en az 6-8 bardak su için. "İki kişilik yemek" doğru değildir. Annenin ortalama günlük 300 kalori daha fazla alması önerilmektedir. Doktor önerilerine göre beslenmeli, vitamin desteği almalıdır. Gebeliğin tüm haftalarında temel beslenme bu şekilde küçük ve sık öğünlerden oluşmalıdır. Gebelerde kan şeker seviyesi hızla düşebilir. Bu nedenle kan şeker düzeyini sabit tutabilmenin yolu bu şekilde az ve sık yemek yemektir.
Bu dönemde bebeğinize zarar verebilecek toxoplasma, listerya gibi hastalıkların size geçmesine neden olabilen besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler, çiğ et, çiğ şarküteri, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri, çiğ yumurta ve deniz ürünleridir.
GEBELİĞİN 6. HAFTASI
Bu dönem bebeğin organ gelişimi için kritik olduğundan alkol, sigara gibi bebeğe zararlı olabilecek maddelerden uzak durulmalıdır. Pek çok anne adayı bu dönemde gebe olduğunu sevdikleri ve dostları ile paylaşmak ister ve aileye yeni bir bireyin katılacağı müjdesi bu haftada verilir. Bazı anne adayları ise mutlu haberi paylaşmak için düşük riski olan dönemin geçmesini ve gebeliğin normal seyrettiğinden emin olmayı beklerler. Her iki davranış şekli de normaldir.
Bebekteki değişiklikler
Döllenmeden sonra 21-23 günlerde embryonun baş-popo uzunluğu 2-5 milimetre kadar olmuştur. Bu dönemde çok hızlı bir büyüme ve değişim söz konusudur. Somitlerin sayısı 4-12 çift kadardır. Göz ve kulak taslakları meydana gelmiştir. Nöral tüp yavaş yavaş kapanmaya başlar. Nöral taç adı verilen kısım ise kafatası ve kafayı oluşturmaya başlar.Oluşan 2 endokardial tüp birleşir ve S şeklinde tek bir tüp meydana getiriler. Bu asimetrik oluşum ilkel kalpdir ve bu dönemde kasılmaya başlar. Yani embryonun kalbi atmaya başlamıştır. Ancak damarlar tam anlamı ile gelişmediğinden tam bir dolaşım olmaz.
Embryo plasentaya bağlıdır. En gelişmiş sistem merkezi sinir sistemidir ve önbeyin tamamen kapanmıştır.27. Günün sonunda embryo C şeklini almıştır. Yüz ve boyunu oluşturacak olan kıvrımlar belirgindir. Kalpde karıncık ve kulakcıkları ayıracak olan septalar belirir.Kapakçıklar gelişmeye başlar. Sindirim sitemini oluşturacak olan hücreler karaciğer, mide ve pankreas üretmek üzere farklılaşmaya başlar. Sindirim siteminde ilk farklılaşan hücre grubu karaciğer yapacak olan hücrelerdir.
Annedeki Değişiklikler
Belki de hala daha gebe olduğunuzu size fark ettirecek şikayetleriniz yok. Gebelik öncesi yaşantınız ile hiçbir fark göremiyorsunuz. Bilmelisiniz ki içinizde bir fabrika var ve hayal bile edemeyeceğiniz kadar hızlı çalışıyor. Embryonun tek tek her hücresi sürekli faaliyet halinde. Bu faliyetin sonucu olarak bazı şikayetlerde yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Kendinizi yorgun ve uykulu hissedebilirsiniz. Özellikle sabahları ve yiyeceklerle bulantı ve kusmalar görülebilir. Bu hormonal ve damarsal değişikliklere bağlı olarak gebeliğin ilk dönemlerinde sık görülen bir durumdur. Eğer bulantı ve kusmalar sizin yaşantınızı ve beslenmenizi etkileyecek kadar şiddetli olur ise hiperemesis gravidarum tablosu gelişti demektir. Doktorunuza sormadan herhangi bir ilaç almayın. Bulantı ve kusmalarınız için az az, ancak sık aralıklar ile kuru ve soğuk yiyecekler alın. B vitamini, bulantı-kusma önleyici ilaçlar doktorunuz tarafından verilebilir. Aşırı kusmanız olursa hastanede serum takılabilir.Başağrısıda olabilir. Memelerde ağrı hissedebilirsiniz.Gebelik ilerledikçe bu şikayetler geçecektir.
GEBELİKTE 7.HAFTA
Bebekteki değişiklikler
Bebeğiniz bir zeytin büyüklüğündedir.Yüz belirgin hale gelmektedir.Göz ve kulaklar oluşmaya başlar.Bu organlar hem denge hem de işitmede görev alır. İlkel bir ağız ve dil fark edilebilir.Yine bu haftada kol ve bacak tomurcukları oluşmaya başlar. İnce bir tabaka halinde deri belirir. 30-40 somite ulaşılır.Beyin 3 ana kısmına ayrılır. Tiroid bezi gelişimini sürdürür, lenfatik sistem ilk defa oluşmaya başlar.Kalp kısımları plasma ve kan hücreleri ile dolar.Kan dolaşımı başlamıştır.Şimdilik iki bölümden oluşan kalp dakikada 150 defa atmaktadır. Doppler ultrason ile bebeğinizin kalp atımını doktorunuz size dinletebilir.Akciğer gelişimi devam etmektedir..Safra kesesi, mide, barsaklar ve pankreas gelişimini sürdürür. Plasentadan gelen kan karaciğere ulaşır. Amniyon connecting stalk'ı çevreler ve içine alır.Kol tomurcukları artık oldukça belirgindir buna karşılık bacak tomurcukları yeni oluşmaya başlar. Embryo artık tamamen amniyon kesesi içinde yerleşmiştir.Somitler kas ve kemikleri oluşturmak üzere farklılaşmaya başlar.Göbek kordonu oluşmaya başlamıştır.
Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinizin yedinci haftasından sonra meme uçlarınız daha belirgin ve hassas hale gelir. Meme uçlarının etrafında Montgomery tüberkülleri olarak adlandırılan küçük kabartılar oluşur. Tansiyonunuz gebelik hormonlarının etkisi ile düşmeye başlar. Bu nedenle uzun süre ayakta kalma veya ani ayağa kalkma ile baş dönmesi olabilir.Dışarıdan gebe olduğunuzu fark ettirecek hiçbir değişim yoktur. Bu dönemde 1-2 kilo alınabilir ya da verilebilir. Her iki durum da normaldir. Gebeliğin erken belirtileri yavaş yavaş azalmaya başlar, buna karşın bulantı ve kusmalar artabilir. Bu şikayetler özellikle sabah erken saatlerde daha fazla olur.
GEBELİKTE 8.HAFTA
Bebekteki değişiklikler
Gelişmekte olan bebeğinizde küçülen tek bölüm bu çıkıntıdır. Diğer bölümler ise süratle büyümeye devam etmektedir.Özellikle beyin ve kafa hızla büyümeye devam eder.Göz kapakları kıvrım şeklinde ayırt edilebilir. Alt çene belirginleşmeye başlar.Omurilik gelişimini sürdürür.Üst damak farklılaşır. Burnun ucu oluşur. Dişetlerinin altında dişler gelişimini başlatır.Yemek borusu farklılaşır ve nefes borusundan ayrılır.Kalp içinde kapakçıklar fark edilmeye başlar.Kalbin 4 odacığı ayırt edilebilir.Kalp dakikada 150 kez atmaktadır. Akciğerler yemek borusunun iki yanında yer alırlar. Böbrek oluşmaya başlar.Kollar silindirik şekilde uzamaya başlarken uçlarında el ayaları belirmeye başlar. Kollarda sinir iletimi başlar.Yine kollar kıvrımlaşır. Bu kıvrım gelecek deki dirsektir.
Annedeki değişiklikler
Bazı yiyeceklere karşı isteksizlik, bazılarına karşı da aşırı istek artışı olur. Sigara kokusu bulantı yapabilir. Gebelik öncesinde kapalı bir yumruk kadar olan rahim iniz artık neredeyse portakal kadar oldu bile. Rahimdeki bu büyümeler sizde zaman zaman hissedeceğiniz karın kramplarına neden olabilir.Bel çevreniz genişlemeye başlamıştır. Bu arada kendinizi ergenlik döneminde gibi hissedebilirsiniz. Çünkü hormonsal değişimlere bağlı olarak cilt değişiklikleri baş göstermeye başlayacaktır. Yağlı bir cilt ve sivilceleşme bunun en tipik göstergeleridir. Psikolojik durumunuz yavaş yavaş düzelmeye başlar ve gebelik kabullenilir.Bu haftada kıyafetleriniz dar gelmeye başlayabilir.Daha bol ve rahat kıyafetler tercih edin.
Bebeğinizin gelişimi için bol bol meyve yemeyi ihmal etmeyin.
GEBELİĞİN 9. HAFTASI
Bebekteki değişiklikler
Bebeğinizin el ve ayakları belirgin hale gelir. Boyun oluşur ve baş daha belirgin olur. Bebek hareketleri ultrasonografide gözlenebilir ancak siz bir kaç hafta sonra bu hareketleri hissedebilirsiniz. Embryonik kuyruk iyice kaybolmuştur. Kıkırdak ve kemik dokuları oluşmaya başlamıştır. Barsaklar göbek kordonu içinden karın boşluğuna doğru göç etmeye başlarlar.Beyin hala daha en büyük organdır. Yutak belli olmaya başlar.Ağız boşluğu oluşumu görülebilir. Kulak kepçesi farklılaşır. Gözde retina iyice belli olabilir. Göz kapakları fark edilebilir.Burun delikleri belirir.Koku almaya yarayan sinir oluşur.Yemek borusu uzar ve kalpden çıkan kan iki ayrı yönde pompalanmaya başlar.Meme uçları belirgindir.İnce barsaklar uzar, böbrek oluşumu tamamlanır ve ilk kez idrar üretmeye başlar.İlkel cinsiyet hücreleri oluşmaya başlar. Dış genital organların farklılaşması başlamıştır.Ancak hala daha kız yada erkek olduğu bellli değildir. El ve dirsek belirginleşir. Bacaklarda sinir iletimi başlar.Bebek içinde yüzdüğü suyun içinde hafif hafif hareket etmeye başlar. Bebeğiniz yaklaşık bir çilek büyüklüğündedir.Bu haftada baş-popo uzunluğu yaklaşık 16-18 milimetre,ağırlığında 3 gram kadar olmuştur.
Annedeki değişiklikler
Sizde ise ikinci adet dönemi de gecikmiştir. Belirgin bir kilo artışı olmasa da memeler büyürler ve dolgunluk ve hassasiyet olur. Bu dönemde destekleyici sütyen giymeye başlamak gerekebilir. Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu yanma hissi olabilir. Bu dönemde günlük kalori gereksiniminiz yaklaşık 300 kalori artmıştır. Yeterli kalsiyum alabilmek için bol bol süt içmelisiniz. Eğer süt içmeyi sevmiyor iseniz özel ilaçlar ya da daha iyisi yağsız peynir gibi süt ürünleri tüketebilirsiniz.Doktorunuz ile gebeliğin gelişmesini değerlendiriniz. Günlük beslenmenize 300 kalori ek gıda eklemelisiniz. Gebeliğe uyumlu multivitamin ve demir preparatları alınız.
GEBELİĞİN10. HAFTASI
Bebekteki değişiklikler
Bebeğiniz gelişmesinin en tehlikeli olduğu ilk dönemi atlatmıştır. Embriyo artık fetus olarak adlandırılmaya başlamıştır.Bebeğiniz artık insan görünümündedir. Plasenta gelişmesini tamamlayarak, bebeğin gelişmesi için gerekli besinleri sağlar.Bebeğin tüm hayati organları oluşmuştur.Gebeliğin geri kalan kısmında bu organların olgunlaşması olacaktır.
Fertilizasyondan 47-48 gün sonra ilk kez beyin dalgaları üretilmeye başlar.Kafa dik durumdadır ve iç kulakta denge sağlayan kısımlar gelişir. Dudakların gelişimi tamamlanır. Gözler kapalıdır. Kalp gelişimini büyük ölçüde tamamlar. Gövdenin dışında gelişmiş olan barsaklar karın boşluğu içine doğru iyice hareket ederler.Diz ve ayak belirginleşir. Ayak parmakları ve tırnakları belli olur. Kaslar güçlenir.Kız bebeklerde klitoris erkek bebeklerde ise penis gelişir.Bebeğiniz erkekse testisleri erkeklik hormonu testosteron üretmeye başlamıştır.Hemen hemen bütün eklemler ve kasların oluşumu tamamlandığı için bebek artık su kesesi içinde hareket etmeye başlar, ancak bu hareketler sizin hissetmeniz için yeterli değildir.
Annedeki değişiklikler
Bu dönemlerde anne adayının duygu durumunda dalgalanmalar çok sık görülür. Kendinizi zaman zaman melankolik zaman zaman da çok mutlu hissedebilirsiniz. Bu çok normal bir durumdur. hem gelişen bebeğinizin dişleri hem de kendi diş etlerinizin sağlığı için yeteri kadar flor aldığınızdan emin olmalısınız. Kan hacminiz arttığı için cildinize yakın toplardamarlarda koyulaşmalar fark edebilirsiniz. Bu durum özellikle bacaklar ve memelerde belirgindir.Uterusunuz yaklaşık bir portakal büyüklüğündedir. Kilonuz da artık artmaya başladı.Bulantı ve kusmalarınızın azalmaya başlaması bu dönemlerde beklenebilir . Memelerin büyümesi ile birlikte daha geniş sütyene ihtiyacınız olacaktır. Memelerin ölçümünü yaptırarak, destekli uygun bir sutyen alın. Meme büyümesi devam edebileceği için bir tane alınız.
Moderatör tarafında düzenlendi: