Giresun!

Ce: Giresun!

TİREBOLU

Karadeniz sahilinde bir inci gibi duran yapısıyla Tirebolu bölgeye ayrı bir güzellik sunmaktadır. Yerleşimi oldukça eski tarihlere dayanır. Nüfusu 38692 olan ilçe Giresun il merkezine 45 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Doğa turizmi yönünden büyük bir potansiyele sahip olan ilçede kumsal sahiller bulunmaktadır. Devam eden altyapı çalışmaları tamamlandığında ilçe; yayla turizmi, sağlık turizmi ve gençlik turizmi yönünden aranılan bir cennet haline gelecektir. Bedrama Kalesi, Saint Jean Kalesi (Merkez Kale) önemli tarihi yapıların başında gelmektedir.

Bedrama Kalesi sahilden 15 km. içeride Harşıt Çayının doğusundadır. Saint Jean Kalesi ilçenin merkezinde şirin bir yarımada üzerinde bulunmakta, halen mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

Yeniköy Camii, Kazım Karabekir İlköğretim Okulu, Hamam Mahallesindeki 19.Y.Y.'dan kalma Şapel Kilisesi, aynı mahalledeki Selimağa Çeşmesi, ayrıca Hasan Kırlan Çeşmesi, Çatal Çeşme, Zaim Mustafa Ağa çeşmesi, Çarşı Camii, Çarşı, Yeniköy ve Hamam Mahallelerinde yer alan tarihi konaklar önemli kültürel yapılardır.

Dokuzkonak köyündeki Şaban Kalesi, Karaahmetli Köyündeki Çimenbaba yatırı, Kovanpınar köyündeki çeşme, camii ve kilise; Özlü Köyündeki manastır kalıntıları dikkat çekmektedir.



Tirebolu Kalesi
Tirebolu İlçe merkezinde bulunan Kale, denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde yeralmaktadır. Deniz içersindeki tabi bir kaya üzerine kurulan kalenin kesin tarihi bilinmemekle beraber muhtemelen M.Ö.15. yüzyılda yapıldığı zannedilmektedir. Güneyden oldukça dik bir merdivenden çıkılan kalenin kesme taş çerçeveli, tek kanatlı ahşap bir kapısı mevcuttur. Kaleye tek giriş kapısı burdandır. Kalenin etrafı düzgün olmayan taşlarla örülmüş sur duvarlarıyla çevrilidir. Duvarlar yer yer yıkılmıştır. Sur duvarlarını dışardan aralıklarla yapılmış payanda kuleleri desteklemektedir. Kale içersinde bazı binalara ait temeller mevcuttur.

Bunların başında güney duvarı içersine oyularak yapılmış bir mescit mihrabı ve bu mescite ait duvar temelleri. Bunun hemen yapında yine bazı yapılara ait duvar temelleri de vardır.Kalenin batı tarafında ikinci bir kule gibi yükselen ayrı bir kısım daha vardır. Kalede en çok tahrip olan yerlerden biri de burasıdır. Kale son zamanlarda Kültür Bakanlığınca onarılmaktadır ve çalışmalar halen devam etmektedir.
 
Ce: Giresun!

KEŞAP

Sahil kenarında Giresun'a 10 km. uzaklıkta kurulu bulunan ilçenin nüfusu 23298'dir. Hüseyin Efendi Türbesi, Armutdüzü köyündeki kilise ve Erköy'de halen ilkokul olarak kullanılan kilise yapısı incelenmesi gereken eski eserlerdir.

Milli Mücadele döneminde Hüseyin Avni Bey ve Gazi ( Topal ) Osman Ağa’nın önderliklerinde 42 ve 47. alayları kuran yöre halkı Atatürk’ün övgüsüye layık büyük zaferlere imza atmışlardır.



Coğrafi Yapı
Yüzölçümü 222 kilometrekareyi bulan Keşap ilçesi, Giresun’a 10 km mesafede sahilde kurulmuştur. Alanı üçgene benzeyen ilçenin güneybatısında Giresun’un merkezi ve Dereli, doğusunda Espiye, güneydoğusunda ise Yağlıdere ilçeleri yer almaktadır.

Arazi yapısı tamamen engebelidir. Dağlar ve tepeler arasında derin vadiler bulunur. İlçe Merkez, Karabulduk ve Yolağzı diye üç coğrafi bölgeye ayrılır. En yüksek yerleri geçit köyü, Karadağ, Karatepe, Ocak, Bozarı, Armelit, Sancaklı, Töngel, Topgediği, Demirci, Evliya ve Kabak tepeleridir.

Denize dökülen dereler arasında en önemlileri, Kargın, Dut yalısı, Taflan, Keşiş, Keşap, Torağzı, Kömürlük, Yolağzı, Killik, Değirmenağzı dereleridir.
 
Geri
Üst