Gebelik ve vitaminler
Melişlerim hamileyken hangi vitaminleri almalı beslenmenize hangi vitamin grubuyla takviye yapmalısınız biliyormusunuz eğer cevabınız hayırsa bu yazımızda hepsinin cevabını bulabilirsiniz 
VİTAMİNLER:
Bütün vitaminlerin eksikliği kadar fazlası da sorun yaratabilir. Bu nedenle
doktor tavsiyesi dışında vitamin kullanılmamalıdır.
A VİTAMİNİ:
Sütte ve türevlerinde, tereyağında (taze ve pişmemiş), özellikle balık
karaciğeri yağında, kuzu ya da dana karaciğerinde, maydanoz, lahana,
ıspanak, marul, havuç, domates gibi sebzelerde bulunur.
B GRUBU VİTAMİNLERİ:
Bu vitamin grubunun da bebeğin gelişimi için yararları bilinmektedir.
Eksikliklerinin anne sağlığında çeşitli sorunlar çıkarması olasıdır. Çeşitli
sinir ağrıları, kramplar gibi. Tahıl tohumları, kuru sebzeler, buğday. B
vitamini bakımından zengindir. [Köy ekmeği normal ekmekten daha çok B
vitamini içerir.]
C VİTAMİNİ:
Meyvelerde, çiğ sebzelerde, özellikle limon, portakal, greyfurt, domates,
frambuaz, frenk üzümünde, maydanoz ve lahanada bulunur.
D VİTAMİNİ:
Önemlidir, çünkü kalsiyumun vücutta kalmasını sağlayan odur. Günlük besinler
çok az miktarda D vitamini içerirler. Bu vitamini, özellikle güneş
ışınlarının etkisiyle organizmanın kendisi üretir. Bu yüzden, D vitamini
eksikliğine en iyi ilaç açık hava ve güneştir. Ülkemiz iklim itibariyle
güneşli olduğundan D vitamini eksikliğine pek sık rastlamamaktayız. Eğer
doktorunuz yararlı görürse, D vitamini içeren alınması gerekli özel bir
şeyler verebilir. İleri derecede D vitamini eksikliği, annede kalsiyum
eksikliğine, yeni doğan bebekteyse tetanik kasılmalara neden olabilir.
E VİTAMİNİ:
Marul, dereotu, pirinç ve tahıl tohumları, yumurta sarısında ve karaciğerde
bulunur. Yetersizlik durumuna hemen hiç rastlanmaz.
K VİTAMİNİ:
Yeşil salata, lahana, ıspanakta bulunur. Doğumun tahmin edilen tarihinden
önceki 6 hafta boyunca K vitamini eklemesini gerektiren bazı epilepsi
tedavisi durumları dışında, yetersizliğine pek rastlanmaz.

VİTAMİNLER:
Bütün vitaminlerin eksikliği kadar fazlası da sorun yaratabilir. Bu nedenle
doktor tavsiyesi dışında vitamin kullanılmamalıdır.
A VİTAMİNİ:
Sütte ve türevlerinde, tereyağında (taze ve pişmemiş), özellikle balık
karaciğeri yağında, kuzu ya da dana karaciğerinde, maydanoz, lahana,
ıspanak, marul, havuç, domates gibi sebzelerde bulunur.
B GRUBU VİTAMİNLERİ:
Bu vitamin grubunun da bebeğin gelişimi için yararları bilinmektedir.
Eksikliklerinin anne sağlığında çeşitli sorunlar çıkarması olasıdır. Çeşitli
sinir ağrıları, kramplar gibi. Tahıl tohumları, kuru sebzeler, buğday. B
vitamini bakımından zengindir. [Köy ekmeği normal ekmekten daha çok B
vitamini içerir.]
C VİTAMİNİ:
Meyvelerde, çiğ sebzelerde, özellikle limon, portakal, greyfurt, domates,
frambuaz, frenk üzümünde, maydanoz ve lahanada bulunur.
D VİTAMİNİ:
Önemlidir, çünkü kalsiyumun vücutta kalmasını sağlayan odur. Günlük besinler
çok az miktarda D vitamini içerirler. Bu vitamini, özellikle güneş
ışınlarının etkisiyle organizmanın kendisi üretir. Bu yüzden, D vitamini
eksikliğine en iyi ilaç açık hava ve güneştir. Ülkemiz iklim itibariyle
güneşli olduğundan D vitamini eksikliğine pek sık rastlamamaktayız. Eğer
doktorunuz yararlı görürse, D vitamini içeren alınması gerekli özel bir
şeyler verebilir. İleri derecede D vitamini eksikliği, annede kalsiyum
eksikliğine, yeni doğan bebekteyse tetanik kasılmalara neden olabilir.
E VİTAMİNİ:
Marul, dereotu, pirinç ve tahıl tohumları, yumurta sarısında ve karaciğerde
bulunur. Yetersizlik durumuna hemen hiç rastlanmaz.
K VİTAMİNİ:
Yeşil salata, lahana, ıspanakta bulunur. Doğumun tahmin edilen tarihinden
önceki 6 hafta boyunca K vitamini eklemesini gerektiren bazı epilepsi
tedavisi durumları dışında, yetersizliğine pek rastlanmaz.