Düzce Doğal Güzellikleri
Düzce Doğal Güzellikleri
Fakıllı Mağarası (Akçakoca)
Düzce, Akçakoca ilçesinin 8 km. güneydoğusunda Fakıllı Köyü’nde bulunan mağaraya 15 m. uzunluğunda ve 1 m. yüksekliğindeki bir girişten sonra ulaşılmaktadır. Mağara içerisinde çeşitli yönlere doğru giden yollar bulunmaktadır. İçerisi sarkıt ve dikitlerle kaplıdır.
Güzeldere Şelalesi (Gölyaka)
Düzce’nin Gölyaka ilçesinde bulunan Güzeldere Şelalesi Düzce’ye 28, Gölyaka’ya da 16 km. uzaklıktadır. Güzeldere Köyü’nde Bıçkı Deresi üzerinde bulunan bu şelale 135 m. yüksekliğindedir. Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından “Orman İçi Dinlenme Yeri” olarak tescil edilmiştir. Şelalenin bulunduğu alanda kayın, gürgen, köknar, porsuk, sarıçam, karaçam, kestane, ıhlamur, akçaağaç, dişbudak, ceviz, orman kavağı, orman söğüdü, orman gülü, kara yemiş, papaz külahı ağaçları vardır. Ayrıca burada çeşitli yaban hayvanları bulunmaktadır.
Samandere Şelalesi (Merkez)
Düzce’nin güneydoğusunda, il merkezine 26 km. uzaklıktaki Samandere Köyü’nde Samandere Şelalesi bulunmaktadır. Bu şelalenin suyu ormanlık bir alandaki kayalar arasından, Cadı Kazanı denilen yerden kaynamaktadır. Şelalenin arkasındaki kaya içerisinde doğal olarak meydana gelmiş bir mağara bulunmaktadır. Şelalenin suyu mağarada bir süre kaybolmakta, ardından yeniden ortaya çıkmaktadır. Suyun akışı oldukça şiddetli olup, bu yüzden beyaz köpükler halinde yüksekten dökülmektedir.
Bu şelale Orman Bakanlığı’nca Tabiat Anıtı olarak tescil edilmiştir. Ayrıca buradaki 500 m. yükseklikteki ağaçlar ve iki küçük şelale ile Cadı Kazanı denilen bölüm de tescillidir.
Aktaş ve Sarıyayla Şelaleleri (Akçakoca)
Düzce Akçakoca ilçesindeki Sarıyayla ve Aktaş köyleri içerisinde küçük şelaleler bulunmaktadır. Bu şelalelerin çevresinden piknik alanı ve mesire yeri olarak yararlanılmaktadır.
Efteni Gölü (Merkez)
Düzce’nin 14 km. Güneybatısında bulunan Efteni Gölü deniz seviyesinden 100 m. yüksekliktedir. Elmacık Dağı’nın eteklerinde bulunan bu göl, Asar, Uğur, Küçük Melen sularının ve derelerin oluşturduğu tatlı su gölüdür. Bu gölün ana çıkış noktası Büyük Melen Nehri’ni oluşturmaktadır.
Son zamanlarda Efteni Gölü’nü besleyen su kaynaklarının tarımsal alanların sulanması amacı ile başka yönlere kaydırılmasından ötürü göl, kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bunun üzerine bu kaynaklar tekrar göle yönlendirilmiştir. Ancak, göl yine de eski durumuna kavuşamamıştır.
Efteni Gölü Kuş Cenneti (Merkez)
Efteni Gölü ve çevresinin 580 hektarlık kısmı Orman Bakanlığı’nca “Düzce Efteni Gölü Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası” olarak koruma altına alınmıştır.
Efteni Gölü göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu gölün çevresinde Kuğu, Karabatak, Flamingo, Su Tavuğu, Boz Kaz, Yeşilbaş Ördek, Sakar Meke, Sumru, Kız Kuşu, Çulluk, Balık Kartalı, Balıkçıl, Yılan Boyun, Angıt kuşları barınmaktadır. Günümüzde de Efteni Gölü’nde avlanmak yasaklanmıştır. Ayrıca kuş türlerinin yanı sıra burada ender rastlanan bitki türleri de bulunmaktadır. Bunların başında gölün içinde nilüfer, süsen, düğün çiçekleri, kamış, nane, su mercimeği bitkileri; gölün kenarında da söğüt, dişbudak, kızılağaç, çınar gibi ağaçlar gelmektedir.
Kurugöl (Kaynaşlı)
Düzce, Kaynaşlı ilçesinin Üçköprü Köyü’ne 3,5 km. uzaklıkta bulunan Kurugöl, çevreye ismini vermiştir. Bu göl çevredeki su kaynaklarının toplanması ile yeniden canlandırılmıştır. Orman Bakanlığı burasını Sülün yetiştirme Alanı olarak belirlemiştir. Böylece nesli tükenmekte olan sülünün doğal ortamda çoğalması sağlanmıştır. Av yasağının uygulandığı bu bölge çam, köknar gibi ağaçlardan oluşan ormanlık bir alandır.
Hasanlar Baraj Gölü (Yığılca)
Düzce, Yığılca ilçesinde bulunan Hasanlar Baraj Gölü, sulama ve enerji üretimi için yapılmıştır. Çevresi piknik alanı olarak kullanılmakta ve burada olta balıkçılığı da yapılmaktadır. Aynı zamanda gölde yelken şenlikleri de düzenlenmektedir.