Doğu Anadolu Bölgesi Kültürel Gezi Rehberi

Cevap: Doğu Anadolu Bölgesi Kültürel Gezi Rehberi

IŞIK ve RENK zengini bir İlçe...POSOF

posof1-5458.jpg




Kış ayları ödünç günler alır yaz mevsiminden…Ardahan'ın iklim bakımından en şanslı ilçesidir Posof. Gökte delişmen bir bahar mavisi, yerde toprak içten içe cıvıldar durur.

Posof, bir kasaba değil, rengárenk bir vadidir, ışık yatağıdır. Gürcülere, Selçuklulara ve Osmanlı'ya korumalık etmiş Kol Kalesi'yle aynı adı taşıyan Kol Köyü’nün yanında doğan Posof Çayı, Gürcistan'ı geçip Hazar Denizi'ne giderken, bölgeyi yıkayıp arındırıyor...vadileri ışıtıyor.

Tarihinden gelen bıcakcılık, bakırcılık gibi zanaatlar kadar Arıcılık da önemli bir yer tutar Posof’da. Bugün “saf Kafkas arı ırkı’nın “ mekánı olarak yine Posof seçilmiş durumda.. Çünkü doğa hem korunaklı hem de çok zengin.

Ardahan bir zamanlar, başka illerin karşısında övünecek denli büyük ormanlara sahipmiş. Dahası bütün Kars Havzası böyleymiş ama yıllardır yapılan kaçak kesimlere dayanamamış o güzelim yeşil doku…

Oğuz Türklerinin vatanı DAMAL’ın içinden geçip,Gürcistan sınırına doğru yaklastıkca aklınızda iki şey kalacak.Birincisi cık cık bitmeyen kıvrımlı bir yol ve 2540 m.lik Ilgar Dağı gecidinden sonra meyve bahçeleri, yemyeşil ormanlar ve aralarında ışıldayan evler. Son derece harap haldeki kalesi göründüğünde ise,tüm güzelliğiyle karşınıza çıkıverecek POSOF…Kendine özgü mimarisiyle,küçük ama derli toplu şirin mi şirin bir ilçe POSOF…Evler aşağıdan yukarıya doğru yapıldığı için hiçbiri diğerinin manzarasını kapatmıyor.Üstüste yığılmış yapılar yok Posof’ta.

İçinde yirmi çeşit elma yetişen Posof’un Pestili meşhur.Posof erik ve dut bahçeleriyle de ünlü.En meşhur ürünleri de erik pestili ve marmelat.Her çeşit peynir var, ama en çok da kaşarıyla ünlü. Tabiki bir de çiçek balı.

Posof üzerinden ana yola çıktıktan sonra, çam ormanları,dorukları karlı vahşi dağlar ve 42 Km sonra,Bir oratcağ şaheseri olan Şeytan kalesine ulaşmak için,sol taraftaki toprak yoldan Yıldırımtepe köyüne uğrayın…Çıldır’ın 14 Km kuzeyinde,esrarengiz haşmetiyle göğe uzanan ve o yıllarda Çıldır bölgesinin merkezi olan bu ortaçağ kalesini bir de siz feth etmeden yöreden ayrılmayın.Üç tarafından Karaçayın aktığı,sarp bir yarım ada üzerinde kurulu olan bu “masalsı” kale içindeki su sarnıcı,erzak deposu ve şapelini gezin.Sonra da kalenin burçlarına çıkıp,böylesine yüksekten, o muhteşem başdöndürücü manzarasıyla vadiyi seyredin… Adını,eski Türkçe Şeytan manasına gelen Alvız (albız) kelimesinden alan Kalenin Urartulardan kaldığı sanılmaktadır. Ancak, daha sonra kale bir çok uygarlıklar tarafından ele geçirilmiş olup, eklemeler yapılmış ve onarım görmüştür.


Ne Yenir ?

Güveçte kuru fasulye,döner,ızgara çeşitleri,Tas kebabı,Cağ kebabı,Kaburga kebabı,Balık buğulama ve balık çorbası favoriler.Üstüne de kadayıf,sütlaç ya da aşure tatlısı tercihinize kalmış..

Yapmadan Ayrılma :

Kaburga dolması veya Cağ kebabı yemeden,erik veya dut pestili,çiçek balı ve kaşar peyniri almadan,Şeytan kalesine ve Türkgözü sınır kapısına uğramadan dönmeyin..
 
Güzel ama eksik

Ellerinize ve emeğinize sağlık ama bu bölge içerisinde yer alan Hakkari ili ilgili hiçbir bilgi verilmemiş. En kısa zamanda tamamlanması dileğimle...
 
Geri
Üst