*MeleK*
♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Boza nasıl içilir?
boza nasıl içilir boza nasil icilir hazır nasıl içilir nedir hazır yapılır
Arkadaşlar bu akşam market alışverişimizde merak edip boza aldık neyse eve geldik ve eşimle birbirimize bakıp acaba bunu nasıl içiyoruz diye sorduk ne yazıkki ikimizde nasıl içildiğini bilmiyorduk😀 Özellikle eski İstanbul'un en meşhur içeceği diye bildiğim bozayı Mersin'de alırsan tabiki nasıl içildiğini bilmezsin😀
Ama Allahtan evde internet var girdim ve boza nasıl içilir diye araştırma yaptım eğer sizde daha önce boza içmemişseniz bizim gibi ve nasıl içileceğini bilmiyorsanız şimdi vereceğim bilgiler işinize yarayacaktır🙂
Ben size boza hakkında çok geniş bilgiler vermek istiyorum bozanın nasıl yapıldığından nasıl içileceğine kadar tüm bilgileri bulabilirsiniz ve işte ailece merak ettiğimiz şu meşhur bozanın nasıl içildiğinin cevabı😀
Boza Nasıl İçilir:
Boza soğuk olarak içilir.Üstüne tarçın ilave edilebilir. Normal içilebileceği gibi bardak içine koyarak orta boy kaşık ile içilmesi de tavsiye edilir.(Bozanın üzerine tarçın ve sarı leblebide konulup içiliyormuş arkadaşlar belirtmek istedim=)
Malzemeler :
2 bardak bulgur
21 bardak su
2 çorba kaşığı un
½ bardak yoğurt
½ tatlı kaşığı kuru maya
2,5 çorba kaşığı şeker
½ çorba kaşığı vanilya
2 çorba kaşığı tarçın
Hazırlanışı :
Bulguru büyük bir tencereye koyup 12 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece bekletin. Kısık ateşte 2 saat pişirin. Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun.
Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun.
Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya dek pişirin. Ateşten alıp içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilıyınca içine yoğurt katın.
Mayayı ¼ bardak ılık suda ezip 5 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda 30 dakika bekletin.
Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekleyip oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın. Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın. Tarçınla servis yapın.
Bu karışım buzdolabında 2-3 gün bekletilebilir. 12 kişilik
Bozanın Faydaları:
Bozanın faydaları da oldukça fazla. Farklı lezzetiyle soğuk ve uzun kış gecelerini ısıtan boza, vitamin deposu özelliği de taşıyor.Bünyesinde A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri de bulunuyor. Mayalanması sırasında ürettiği laktik asit ise ender gıda maddelerinde bulunuyor ve bu değerli asit türünün hazmı kolaylaştırıcı etkisi var. Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye ediliyor. Bozanın faydalarının TÜBİTAK'ta yapılan araştırmayla ortaya konulmuştur: "Kolera hastalığında bile etkili olduğu söylenir. Bir vitamin deposu aynı zamanda. İçindeki yağ oranı da sıfır.
Arkadaşlar bu akşam market alışverişimizde merak edip boza aldık neyse eve geldik ve eşimle birbirimize bakıp acaba bunu nasıl içiyoruz diye sorduk ne yazıkki ikimizde nasıl içildiğini bilmiyorduk😀 Özellikle eski İstanbul'un en meşhur içeceği diye bildiğim bozayı Mersin'de alırsan tabiki nasıl içildiğini bilmezsin😀
Ama Allahtan evde internet var girdim ve boza nasıl içilir diye araştırma yaptım eğer sizde daha önce boza içmemişseniz bizim gibi ve nasıl içileceğini bilmiyorsanız şimdi vereceğim bilgiler işinize yarayacaktır🙂
Ben size boza hakkında çok geniş bilgiler vermek istiyorum bozanın nasıl yapıldığından nasıl içileceğine kadar tüm bilgileri bulabilirsiniz ve işte ailece merak ettiğimiz şu meşhur bozanın nasıl içildiğinin cevabı😀
Boza Nasıl İçilir:
Boza soğuk olarak içilir.Üstüne tarçın ilave edilebilir. Normal içilebileceği gibi bardak içine koyarak orta boy kaşık ile içilmesi de tavsiye edilir.(Bozanın üzerine tarçın ve sarı leblebide konulup içiliyormuş arkadaşlar belirtmek istedim=)
Malzemeler :
2 bardak bulgur
21 bardak su
2 çorba kaşığı un
½ bardak yoğurt
½ tatlı kaşığı kuru maya
2,5 çorba kaşığı şeker
½ çorba kaşığı vanilya
2 çorba kaşığı tarçın
Hazırlanışı :
Bulguru büyük bir tencereye koyup 12 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece bekletin. Kısık ateşte 2 saat pişirin. Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun.
Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun.
Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya dek pişirin. Ateşten alıp içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilıyınca içine yoğurt katın.
Mayayı ¼ bardak ılık suda ezip 5 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda 30 dakika bekletin.
Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekleyip oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın. Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın. Tarçınla servis yapın.
Bu karışım buzdolabında 2-3 gün bekletilebilir. 12 kişilik
Bozanın Faydaları:
Bozanın faydaları da oldukça fazla. Farklı lezzetiyle soğuk ve uzun kış gecelerini ısıtan boza, vitamin deposu özelliği de taşıyor.Bünyesinde A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri de bulunuyor. Mayalanması sırasında ürettiği laktik asit ise ender gıda maddelerinde bulunuyor ve bu değerli asit türünün hazmı kolaylaştırıcı etkisi var. Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye ediliyor. Bozanın faydalarının TÜBİTAK'ta yapılan araştırmayla ortaya konulmuştur: "Kolera hastalığında bile etkili olduğu söylenir. Bir vitamin deposu aynı zamanda. İçindeki yağ oranı da sıfır.
Moderatör tarafında düzenlendi: