Aydın İl Tanıtımı

Ulaşım

Aydın, coğrafi konumu ile demiryolu, deniz ve hava taşımacılığı imkanlarına sahip bir il olmasına rağmen ticari yük ve yolcu taşımacılığında ağırlık karayolundadır. Ayrıca Kuşadası Limanı yat ve yolcu gemisi trafiği yönünden önemli bir hudut kapısı olma niteliğini taşımakta, yaz sezonu boyunca binlerce turist gerek gemi, gerekse yat ile giriş-çıkış yapmaktadır. Kuşadası Limanı’nın gemi kabul kapasitesi 2400 gemi/yıldır. 1993 yılında faaliyete geçen 1435 m pist uzunluğuna sahip Aydın-Çıldır Havaalanı küçük tip uçakların iniş yapabileceği özelliktedir.
 
Aydın’lı ünlüler

  • Tralles’li (Aydın şehrinin eski adı) Anthemius (Ayasofya’nın mimarı)
  • Atçalı Kel Mehmet Efe, Osmanlı Devleti’nin çöküş dönemi şartlarına isyan bayrağı açarak yeni bir siyasi düzen kurma yolunda ilerleyen halk kahramanı;
  • Demirci Mehmet Efe, Kurtuluş Savaşı kahramanı;
  • Yörük Ali Efe, Kurtuluş Savaşı kahramanı;
  • Mahmut Esat Bozkurt, (Kuşadası) Türkiye Cumhuriyeti hukukunun mimarı, Atatürk’ün yakın çalışma arkadaşı;
  • Adnan Menderes, Başbakan (1950-1960);
  • İlhan Selçuk, Cumhuriyet gazetesi başyazarı;
  • İsmet Sezgin, TBMM eski dönem milletvekili ve bakan;
  • Atilla Koç, TBMM 22. dönem milletvekli, kültür ve turizm bakanı;Aydın milletvekilidir Aydın ili Köşk ilçesi Ilıdağ köyündendir.
  • Şükran Güngör, Tiyatro ve sinema sanatçısı;(Çinelidir)
  • Güven Önüt, Eski Beşiktaşlı futbolcu;
  • Rıdvan Dilmen, Eski futbolcu, teknik direktör ve spor yorumcusu;
  • Serkan Balcı, Fenerbahçeli futbolcu
  • Ali Akdeniz, Fenerbahçeli futbolcu
 
Eğitim

Adnan Menderes Üniversitesi

Adnan Menderes Üniversitesi, 1992 yılında Aydın’da kuruldu. Üniversitenin Merkez Kampüsü Aydın il merkezinde olup birçok ilçe ve beldede fakülte ve yüksekokullar bulunmaktadır.
Yüksek Okullar

Aydın’da, Aydın il merkezi ve Nazilli’de olmak üzere 2 adet Polis Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır.
  • Aydın Polis Meslek Yüksek Okulu
  • Nazilli Polis Meslek Yüksek Okulu
  • /Çine de besicilik et ve süt ürünleri, arıcılık,gıda 2 yıllık meslek okulu bulunmaktadır.
  • /Kuyucak’da pazarlama işletme kooparatifcilik ve muhasebe meslek yüksek okulu bulunmaktadır.
 
Aydın Resimleri

21a.jpg


aydin01.jpg


efes1.jpg


aydin-1.jpg



Aydin_kusadasi.jpg


aydin_kusadasi_02.jpg


aydin2.jpg



11827973994jpg.jpg
 
Gelenekleri

İLİN GELENEK VE GÖRENEKLERİ AÇISINDAN AYIRICI ÖZELLİKLERİ, ETKİNLİKLER

Aydın her yıl kış aylarında düzenlenen deve güreşleri, halk oyunları (zeybek oyunları), efelik kültürü, asker uğurlama, incir (Germencik, İncirliova), erik (Umurlu), çilek , portakal (Sultanhisar), pamuk (Söke) festivalleri, keçi kılından dokumacılık (Bozdoğan), el sanatları ( iğne oyası, nakış, simli işlemeler, havut –deve süslemeciliği-semercilik, Türkmen ve Yörük kilimleri, heybeleri ) ile ünlüdür.

- İLİN SOSYAL YAŞANTISINI ETKİLEYEN ÖNEMLİ GÜNLER
Atatürk’ün Aydın’ı ziyaretleri, 3 Şubat
Aydın’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu, 7 Eylül
Germencik’in Kurtuluşu, 7 Eylül
Söke’nin Kurtuluşu, 6 Eylül
Buharkent’in Kurtuluşu, 3 Eylül
Kuyucak’ın Kurtuluşu, 5 Eylül
Kuşadası’nın Kurtuluşu, 7 Eylül
Köşk’ün Kurtuluşu, 6 Eylül
İncirliova’nın Kurtuluşu, 7 Eylül
Nazilli’nin Kurtuluşu, 5 Eylül
Sultanhisar’ın Kurtuluşu, 5 Eylül
Sultanhisar (Nyssa) Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, Mayıs Başı 5 gün
Deve Güreşleri, ( Aydın, İncirliova, Germencik, Yenipazar, Köşk,
Buharkent, Koçarlı, Çine, Kuyucak, Sultanhisar), Ocak-Şubat Ayları
Kuşadası Altın Güvercin Şarkı Yarışması Temmuz, 1 Hafta
Germencik, İncirliova İncir Festivali, Eylül ilk Hafta 3 Gün
Söke Tarım ve Sanayi Fuarı, Eylül ilk Hafta
Söke Pamuk Festivali, Eylül ilk Hafta
Aphrodisias Kültür, Sanat ve Tanıtım Festivali, Eylül 3 Gün
Söke-Güllübahçe-Priene Şenliği, Mayıs 2.Hafta
 
Atatürk aydın’da

3 Şubat 1931 günü İzmir’den trenle Aydın’ı şereflendiren Atatürk, istasyon meydanını dolduran on binlerce Aydınlının sonsuz sevgi, saygı ve bağlılık gösterileriyle karşılandılar. Trenlerinden inip iltifatlarda bulundukları karşılayıcılarla birlikte yol boylarında sıralanan ve kendilerini görmeye gelen Aydınlıların alkışlarını tatlı tebessümleriyle karşılayarak Belediyeye geldiler. Belediyeden Türk Ocağına geçen Atatürk, Ocak Yönetim Kurullarının çalışmalarına özellikle değinmiş, Cumhuriyet ilke ve erdemleriyle devrimlerinin topluma ulaştırılma yöntemleri üzerinde düşüncelerini ilgililerden sorup, sonra da kendi görüşlerini açıkladılar.

Halka dönük çalışmaların gerek ve önemlerindeki büyük yararları da açıklamalarında belirttiler.Gecelerini özel trenlerinde istirahatla geçiren Atatürk 4 Şubat 1931 günü gelişlerinde olduğu gibi istasyon meydanını dolduran on binlerce Aydınlının; coşkun, ateşli, sevgi, saygı, bağlılık gösterileri ve alkışları arasında Denizli’ye uğurlandılar.
 
Aydın Yemekleri

Keskek Yemegi
keskek.gif


Malzemesi : 1kg bugday (asurelik bugday), 1 adet tavuk veya 1kg kuzu eti , tereyagi , tuz , su.
Hazirlanisi : 1kg ayiklanmis ve yikanmis bugday genis bir tencerenin içinde kaynatilir. iyice kaynayan ve ortalarindan ayrilan bugdaylar bir süzgeç içine alinarak suyu süzülür ve bugdaylar ezilir. ayri bir tencerede kaynayan etlerde et suyunun içersinden çikarilirak lif lif olacak sekilde parçalanir. büyük ayri bir tencerenin içine kaynayan ve ezilen bugdaylar koyularak üzerine etsuyu ilave edilerek karistirilir. yeteri kadar et suyu koyulduktan sonra lif lif hazirlanan etler bugdayin içine ilave edilerek karistirilir. tahta kepçe ile karistirilan keskek , karistirilirken ezilmeye devam edilir. iyice sakiz gibi oluncaya kadar karistirilarak pisirilir. servis tabaklarina hazirlanan keskegin üzerine tereyagi ile kavrulan kirmizi biberli sosu gezdirilerek sicak servis yapilir. aydin ve yöresi dügünlerinin bas yemegi , sofralarin bas tacidir.

Yuvarlama
yuvarlama.gif


Malzemesi : 1 kg kiyma 150 gr tereyagi,2 bas orta büyüklükte sogan , 250 gr yogurt , 2 adet yumurta , 1 çorba kasigi karabiber , un (yeteri kadar). 1 çorba kasigi tuz, 1 çorba kasigi kirmizi biber 2.5 bardak su.
Hazirlanisi : 1 kg kiymanin içine rendelenmis sogan , karabiber , tuz , yumurta ilave edilip yavas yavas yogrulmaya baslanir. Daha sonra içine azar azar un ilave edilerek iyice yogurulup kulak memesi kivamina geldigi zaman findik büyüklügünde parçalara ayrilarak unlanmis tepsinin üzerine avuç ortasinda yuvarlanarak birakilir.diger tarafta tavanin iyice kizdirilmis olan olan yagin içinde hazirlanan yuvarlamalar kizartilir. atyri bir tencerenin içinde tereyagi iyice eritilerek salça, tuz , kirmizi biber ve su ilave edilip kaynamaya birakilir.Kaynayan suyun içine kizartilan yuvarlamalar bosaltilir. 45 dakika pismesi beklenir.pisen yemegin üzerine ezilmis kese yogurdu, kizdirilmis yagin içine konulan kirmizi toz biberli sos dökülerek sicak servis yapilir.

Pasa Böregi
pasaboregi.gif


Malzemesi : 1kg un , 3 yumurta bir fincan zeytinyagi veya çicek yagi , biraz tereyagi yarim kilo taze dana kiymasi , 1/2 kg yogurt çam fisitigi 2 bardak et suyu , maydonoz , karabiber , kirmizi toz biber, tuz.
Hazirlanisi : önce biraz yag, karabiber varsa çam fistigi ve maydonoz karistirilarak bir tavada kavrulur. un sadece yumurta ile yogurulur. bir yemek tabagi çapinda yarim santi kalinliginda yufkalar açilir.( sekiz tane kadar). herbiri teker teker tavada kizartilir.( bunlar nemli bir beze sarilip serin bir yerde saklanilarak istenildigi zaman kullanilir.) hamur hazirdir. Genis bir kapta et suyu kaynatilir. daha önce pisirilen yufkalar et suyunda her iki tarafi islanarak tek tek kabartilir. aralarina hazirlanan kavrulmus kiymalar konan 3 yufakanin en üstüne yeniden kiyma ve yogurt konulur.Tereyagi ile tavada kizdirilan kirmizi biberle hazirlanan renkli sos üzerine gezdirilir. sicak olarak servis yapilir. Yörede çok makbul sayilan bir börektir.Aydin sofralarinin yüz akidir.
 
Akarsular

Büyük Menderes:Menderes Aydın Ovasında akarak birçok dirsekler çevirir.(Batı dilerinde,Menderes'e verilen Meandr adı coğrafyada nehirlerin dirseklerini anlatan bir terim olarak kullanılır.)Ege Bölgesinin en uzun akarsuyudur.İç Batı Anadolu'da Sandıklı-Afyon arasındaki platolardan doğar.Çivril yakınlarından geçtikten sonra, Dinar'dan gelen ve Işıklı Gölünü dolduran sularla beslenir.Sağdan katılan Banaz çayını aldıktan sonra,dar ve derin vadileri izleyerek Sarayköy yakınlarında ova düzlüğüne iner.Denizli ovasından gelen Çürüksu burada soldan Büyük Menderese katılır.Bundan sonra Büyük Menderes vadisi diyebileceğimiz bir oluk içinde, batıya doğru yönelir ve Aydın İli sınırları içine girer.Nehrin uzunluğu 435 Km, İl içindeki uzunluğu 170 Km.dir.Balat köyü yakınlarında bir delta ile Ege Denizine dökülür.

Dandalas Çayı:
Karacasu'nun güney-doğusunda toplanan suların sonuçudur.Başlangıçta Ceyre çayı adını alır.Babadağ eteklerinden gelen Işıklar deresi ve Akyar deresi sağdan katılır.Çakıllı ve kayalı bir yatakta hızla akarak düzlüğe iner ve Kuyucak yakınlarında Büyük Menderes'e kavuşur.

Akçay:
Muğla'nın kuzey doğusundaki dağlardan doğar.Tavas ovasına bakan yamaçlardan gelen Yenidere ile birleşir.Dar ve derin vadiler içinde hızla akmağa başlar. Bozdoğan yakınlarında,ova düzeyine inmeden önce,üzerinde Kemer Barajı kurulmuştur.Yenipazar yakınlarında Büyük Menderes' kavuşur.

Çine Çayı:
Yatağan ovasında toplanan Bencik ve Kamış derelerine,Bozüyük köyü kenarında "Pınarbaşı" denilen büyük bir kaynaktan çıkan suların katılmasıyla ulaşır. Sağnan Gökçay ve Madran derelerini içine alır.Eskiçine'de ova yüzeyine iner. Çine ovasını suladıktan sonra Büyük Menders'e ulaşır.(Eskiçine'ye gelmeden önce yeni bir baraj çalışması 2000 yılında başlamıştır.)

Göller ve Barajlar;
Bafa Gölü;İldeki tek göldür.Muğla ili sınırından Beşparmak ve Kocaorman dağlarının eteklerinde yer alır.Eski bir körfezin önünü Büyük Menderes'in doldurmasıyla oluşmuştur.Yüzölçümü 62.5 km2 dir.Denizden uzaklığı 20 km dir.
 
Madenler

Merkez :
Kuvars, feldispat, gümüş, maden kömürü, kurşun, granfit, mika.
Bozdoğan :
Barit, protilit, kuvars, talk, kuvarsit, mika, manganez, dolamit, maden kömürü, demir, kurşun, rutil.
Çine :
Kuvars kristalleri, protili, kuvars, mika, maden kömürü, talk, potasyum, altın, granit.
Germencik :
Alüminyum,Kuvars,maden kömürü,Mika.
Karacasu :
Dolamit, kuvars, disten, zımpara, kurşun, demir
Koçarlı :
Arsenik, maden kömürü, kuvars.
Kuyucak :
Kurşun, talk, mika, maden kömürü.
Nazilli :
Bakır, maden kömürü, kuvars, talk, civa, altın,gümüş
Söke :
Demir,maden kömürü,talk,çimento hammaddeleri.
Sultanhisar :
Maden kömürü,granit.
Yenipazar :
Stronsiyum, maden kömürü
 
Geri
Üst