Cevap: Hamile kalmak isteyenlerin paylaşım alanı
YAŞAMIN BAŞLANGICI
Bebeğiniz döllenme anından itibaren büyümeye başlar. Ancak döllenmiş yumurtada gerçek gelişme, yaklaşık beş gün sonra, 100 hücreden oluşan bir hücre kümesi olarak ana rahmine ulaşıp yüzeyi kaplayan süngersi yatağa yuvalandığı zaman başlar.
Bu hücre kümesinin yüzeyindeki hücrelerden uzanan parmakçıklar, kökler gibi ana rahmini kaplayan yatağa dalarak annenin
kan dolaşımı yla bağlantı kurar. Bunlar daha sonra bebeğin bütün gereksinimlerini sağlayan ve bütün atıklarını uzaklaştıran plasentayı oluşturacaktır. Yüzeydeki bu hücrelerin bir bölümünden, bebekle plasenta arasındaki bağlantıyı sağlayan göbek kordonu (kan damarlarının oluşturduğu bir kordon), bir bölümünden de bebeği koruyan zarlar oluşur. Hücre kümesinin içindeki hücreler üç tabakadan oluşur ve bunların her birinden bebeğin vücudunun farklı bölümleri gelişir. En dıştaki tabakadan deri, gözler, kulaklar, beyin ve sinir sistemi oluşur. Ortadaki tabakadan akciğerler ve sindirim sistemi gelişir. İçteki üçüncü tabakadan ise kalp, kan, kaslar ve kemikler gelişir.
Sekiz haftada bu minik hücre yumağından kolları, gözleri, burnu ve açılıp kapanan ağzıyla belirgin bir bebek gelişecektir. Bu ilk haftalar bebeğin en duyarlı olduğu dönemdir. Bütün yaşamsal organlar geliş-mektedir ve bu organlar ilaçlardan ya da kızamıkçık gibi hastalıklardan kolayca zarar görebilir.
10-14. HAFTALAR
On ikinci haftada bebek 4.5 santimetre uzunluğuna ulaşır. Bütün iç organları gelişmiştir ve bunların bir çoğu çalışır. Dolayısıyla, ilaçlardan ve enfeksiyonlardan kaynaklanan hasar riski çok daha azalır. Göz kapakları gelişmiştir, ancak gözler yeni doğmuş bir kedi yavrusunun gözleri gibi sımsıkı kapalıdır.
Ceninin (fetüs) gelişimi