Kendini İfade Etme ve Güzel Konuşma

mislinay

Yeni Üye
Üye
Kendini İfade Etme ve Güzel Konuşma
kendini ifade edebilme kendini ifade etmenin yolları etme sanatı iyi etmenin yolları etme
Dogum anindan itibaren cocuk kendisiyle konusulmasini ister. Arastirmalar gosteriyor ki; yeni dogmus bir bebekle ne kadar ilgilenir, konusulur, ve ona sarki soylenir, hikayeler okunursa; ruhsal yonden cocuk o kadar saglikli olur. Mümkünse, sizin ne okuyup durduğunuzu bile anlamadığı bebeklik döneminde bile, ona seçkin eserlerden bölümler okuyun, her gece. Bunu düzenli bir şekilde sürdürün, okumayı öğrenip kendi kendine okuyabileceği zamanlarda bile.

Mesgul dahi olsaniz, cocuklarinizi daha sonra anlatirsin diyerek geri cevirmeyin.Anne baba olarak bizler cocugumuzun konusmasi adina onu tesvik edin, ona zaman ayirip onunla bol bol konusun. Söylediklerini, onun boyuna alçalarak, gözlerinin içine bakarak, dikkatle dinleyin. Küçük bir ipucu, siz onları ne kadar dikkatle ve özenle dinlerseniz, zamanı geldiğinde onlar da aynı özeni sizin sözlerinize göstereceklerdir. Hayal dunyalarini sizinle, özgürce paylaşmalarını sağlayın.
Bunun bir diger yolu da cocuga rahat soru sorma imkani tanimaktir. Cocuk sordugu sorularla kendini ifade eder ve aldigi cevaplarla zihnindeki karisikliklara aciklik getirir. Soru sorma ve sorgulama cocuk icin bir ihtiyactir. Her gordugunu ve her aklina geleni ogrenmek ister. Cocugun bu tuumu cevresindekiler tarafindan iyi sekilde karsilanmali ve ona yasina uygun cevaplar verilmelidir. Her sorularına sabırlı ve açıklayıcı cevaplar verin. Başınızdan savmak için vereceğiniz geçici cevaplar, çok daha yoğun soru bombardımanına tutulmanıza neden olacaktır.
Cocugun zihnindeki bilgiler ne kadar netse cocuk o kadar guzel ve anlamli cumleler kurar. Bizler cocugumuzun sorularindan bunalip da yeter artik kafami sisirip durma gibi sozlrl soru sormasini ngllmdigimiz muddtc cocuklarimiz harika konusacaklardir.
Bazen çocuklarımız konuşmakta geç kalırlar, çok telaşa gerek yok ama, bu bir sorunsa çözüm üretebimek için nedenlerini bilmek gerek. Bakınız çocuklar neden geç konuşuyorlar:
Anne babanin yeterince sevgi ve sefkat gostermeyip yeterince destekleyici olmamalari, çocukların geç konuşmasına sebep oluyor.
Kardes kiskancligi, çocuklarımızı sadece konuşmasında değil daha pek çok gelişimlerinde söz sahibi. Ne yazık ki bu duruma da, çocukların genlerinden getirdiği özellikleri kontrol altında tutmayı bilemeyen anne-baba tutumları neden oluyor. Oysa kardeş kıskançlığını en aza indirmenin pek çok uygulanabilir yöntemi var. Mesele bunları öğrenip, uygulama becerisini gösterebilmekte.
Gecirilen kazalar da duygusal soklara sebep olarak konusmayi geciktirebilir. Ki bu durumda profesyonel yardım almak çok mühim.
Cocuk istegini daha tam anlatmadan istegi anne baba tarafindan hemen anlasiliyor ve karsilaniyorsa cocuga kendini ifade etme firsati verilmiyorsa cocugun konusmasi icin bir sebep kalmaz.
Eğer, çocuklarımızın, cikardigi seslere tepkisiz kalırsak ve onunla yeterince ilgilenmezsek, cikardigi sesin bir etki birakmadigini gorunce konusma istegi duymayabilir, bu durumdada konusma gecikebilir.
Ailede surekli tartismalarin kavgalarin oldugu , dilin bir kavga araci olarak kullanildigi ortamlarda da cocukta konusma istegi gelismeyebilir. Yine ebeveyn sorunu. İnsanın şunu söylemesi işten bile değil, anne-baba olmayı bilmeli ki çocuklarımıza sorunlu etiketi yapıştırmayalım. Yani kısaca sorunsuz ebeveynler” olmalı ki sorunsuz çocuklar yetişsin
 
Geri
Üst