T
TİTAN
Forum Okuru
Zeytinyağlı Biber Dolması
zeytinyağlı biber dolması, nasıl yapılır, resimleri, malzemeleri nelerdir, zeytinyağlı çeşitleri, ile ilgili bilgileri buradan bulabilirsiniz
Sevgili melekler,
Zeytinyağlı dolma çeşitlerimizden biri olan biber dolması hem akşam yemeklerimizin hem de çay davetlerimizin baş tacıdır.Kimi yörelerde tuzlu kimi yörelerde tatlı olarak hazırlanan biber dolmasını ben tatlı olarak sever ve yaparım.Tüm zeytinyağlı dolmalarımda kullandığım içle hazırlarım.İşte malzemeler,
Göz kararı ayıklanmış yıkanmış ince uzun dolma biber
7-8 tane kuru soğan (soğanın büyüklüğüne göre)
1-2 domates
1 büyük kase pirinç (ya da 1 ölçü pirinç,ölçü olarak ne kullanıyorsanız.)
1-2 su bardağı zeytinyağı
1-2 çorba kaşığı şeker (damak tadınıza göre değişir)
Az kimyon
Az karabiber
Tarçın
Az yenibahar
Tuz
1 büyük kase sıcak su (ya da 1 ölçü su,ölçü olarak ne kullanıyorsanız)
2 avuç dolusu maydanoz
Kuş üzümü
Kuru üzüm
Dolmalık fıstık
Bol nane
Soğanları incecik kıyıp fıstıkla birlikte zeytinyağında kavuruyoruz.Domates kabuksuz küp doğrayıp ekliyoruz.Pirincimizi yıkayıp ekliyoruz.Biraz kavuruyoruz.Baharatları,üzümleri ,tuz ve şekeri ekleyip sıcak su koyarak kapağını kapatıyoruz.Kaynamaya başlar başlamaz altını kapatıp,maydanoz ve nanesini üstüne ekleyip kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakıyoruz.
Bu arada yapraklarımızın tuzunu çıkarıp yıkıyoruz.En az yarım saat dinlenen iç malzememizi iyice karıştırıp tadına bakıyoruz.Eğer eksik birşey görürsek bu aşamada ilave edebiliriz.
Biberlerimizi temizleyip doldurup ,şapka olarak domates dilimleri yerleştirdikten sonra ,dibine yağlı kağıt serilmiş yayvan tenceremize diziyoruz.Aralara kabuğu alınmış limon dilimleri serpiştirip biraz limon suyu koyuyoruz.Tencereye 1 kaseden az sıcak su koyup,arada kontrol ederek çok kısık ateşte pişiriyoruz.
Limonla servis yapıyoruz..
Afiyet olsun..
Dipnot 1-Tencerenin dibi tutmaması için yağlı kağıt sermek çok kolaylık oluyor,mutlaka deneyin.
Dipnot 2-Tencereye su yerine ev yapımı limonata da koyabilirsiniz.Tanıdığım bir büyüğüm öyle de yapıyor.
Sevgili melekler,
Zeytinyağlı dolma çeşitlerimizden biri olan biber dolması hem akşam yemeklerimizin hem de çay davetlerimizin baş tacıdır.Kimi yörelerde tuzlu kimi yörelerde tatlı olarak hazırlanan biber dolmasını ben tatlı olarak sever ve yaparım.Tüm zeytinyağlı dolmalarımda kullandığım içle hazırlarım.İşte malzemeler,
Göz kararı ayıklanmış yıkanmış ince uzun dolma biber
7-8 tane kuru soğan (soğanın büyüklüğüne göre)
1-2 domates
1 büyük kase pirinç (ya da 1 ölçü pirinç,ölçü olarak ne kullanıyorsanız.)
1-2 su bardağı zeytinyağı
1-2 çorba kaşığı şeker (damak tadınıza göre değişir)
Az kimyon
Az karabiber
Tarçın
Az yenibahar
Tuz
1 büyük kase sıcak su (ya da 1 ölçü su,ölçü olarak ne kullanıyorsanız)
2 avuç dolusu maydanoz
Kuş üzümü
Kuru üzüm
Dolmalık fıstık
Bol nane
Soğanları incecik kıyıp fıstıkla birlikte zeytinyağında kavuruyoruz.Domates kabuksuz küp doğrayıp ekliyoruz.Pirincimizi yıkayıp ekliyoruz.Biraz kavuruyoruz.Baharatları,üzümleri ,tuz ve şekeri ekleyip sıcak su koyarak kapağını kapatıyoruz.Kaynamaya başlar başlamaz altını kapatıp,maydanoz ve nanesini üstüne ekleyip kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakıyoruz.
Bu arada yapraklarımızın tuzunu çıkarıp yıkıyoruz.En az yarım saat dinlenen iç malzememizi iyice karıştırıp tadına bakıyoruz.Eğer eksik birşey görürsek bu aşamada ilave edebiliriz.
Biberlerimizi temizleyip doldurup ,şapka olarak domates dilimleri yerleştirdikten sonra ,dibine yağlı kağıt serilmiş yayvan tenceremize diziyoruz.Aralara kabuğu alınmış limon dilimleri serpiştirip biraz limon suyu koyuyoruz.Tencereye 1 kaseden az sıcak su koyup,arada kontrol ederek çok kısık ateşte pişiriyoruz.
Limonla servis yapıyoruz..
Afiyet olsun..
Dipnot 1-Tencerenin dibi tutmaması için yağlı kağıt sermek çok kolaylık oluyor,mutlaka deneyin.
Dipnot 2-Tencereye su yerine ev yapımı limonata da koyabilirsiniz.Tanıdığım bir büyüğüm öyle de yapıyor.
Moderatör tarafında düzenlendi: