Yumurtanın Püf Noktaları
bayat yumurtanın zararları rafadan yumurta nasıl pişirilir rafadan yumurta yapmak kaynatma süresi kaynatma
Tazeliğini Nasıl Anlarız?
-Yumurta ışığa tutulduğu zaman parlak ise tazedir. Lekeli, esmer ve bulanık görünüyorsa bayattır.
-Taze yumurtayı, tuzlu soğuk suya attığınızda dibine batar. Batmaz ise bayattır.
-Taze yumurta sallandığında, içinde hava kabarcığı olmadığı için sallanmaz.
-Taze yumurta ağır, bayat yumurta hafiftir.
-Tabağa kırdığımız yumurta dağılmaz ve yoğunluğunu korursa çok taze demektir. Beyazı yayılır ve sarısı yayılmazsa yumurta tazedir. Ancak beyazı da sarısı da dağılırsa o yumurta bayattır.
Yumurtanın Saklanması
-Yumurtaların daha uzun süre dayanması için bir tencere kaynar su hazırlayın. Sonra yumurtaları 5 saniye için suya atın ve çıkarın. Sakın 5 saniyeyi geçmeyin.
-Satın aldığınız yumurtalar çok taze ise, serin bir yerde bir hafta, buzdolabında 3 hafta saklanabilir. Yumurta mutlaka ışık olmayan bir yerde saklanmalıdır.
-Bir yumurta kırdığınızda sarısını, beyazını bir fincana koyup kaldırırsınız. Fincanın üzerine biraz soğuk su eklerseniz daha iyi saklarsınız.
-Buzdolabında sakladığınız yumurtanın bozulmaması için yumurtanın sivri kısmı alta gelecek şekilde buzdolabının yumurtalık kısmına yerleştiriniz. Böylece yumurta sarısı yerinden oynamayacağından yumurtayı 10-15 gün saklayabilirsiniz.
-Yumurtaların yıkanarak saklanması doğru değildir. Çünkü yumurtanın üzerindeki koruyucu tabakayı yok eder, zararlı mikro organizmaların yumurtanın kabuğundan içeri girmesini sağlar. Bu nedenle yumurtalar, sadece kullanıldığı zaman yıkanmalıdır.
-Kabuğu pis olan bir yumurtayı hemen kullanmayacaksanız yıkamayın. Su, kabuktaki gözenekleri artırır.
-Pişirip sakladığınız yumurtaları çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız bunları birbirinden ayırmanın en iyi yolu, çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla döner.
-Artan yumurta sarılarını omlet yaparak veya et, balık dilimlerinin üzerine sürerek değerlendirebilirsiniz.
[FONT="]-Yumurta alırken, çatlak olup olmadığına, muhakkak dikkat edin ve çatlaksa kesinlikle almayın. Yumurta buzdolabında çatlamışsa 48 saatten fazla beklemeyin, kullanın. Çatlamış yumurtayı saklamanın en iyi yolu, yumurtanın çatlak yerlerine limon suyu sürmektir.[/FONT]
Tazeliğini Nasıl Anlarız?
-Yumurta ışığa tutulduğu zaman parlak ise tazedir. Lekeli, esmer ve bulanık görünüyorsa bayattır.
-Taze yumurtayı, tuzlu soğuk suya attığınızda dibine batar. Batmaz ise bayattır.
-Taze yumurta sallandığında, içinde hava kabarcığı olmadığı için sallanmaz.
-Taze yumurta ağır, bayat yumurta hafiftir.
-Tabağa kırdığımız yumurta dağılmaz ve yoğunluğunu korursa çok taze demektir. Beyazı yayılır ve sarısı yayılmazsa yumurta tazedir. Ancak beyazı da sarısı da dağılırsa o yumurta bayattır.
Yumurtanın Saklanması
-Yumurtaların daha uzun süre dayanması için bir tencere kaynar su hazırlayın. Sonra yumurtaları 5 saniye için suya atın ve çıkarın. Sakın 5 saniyeyi geçmeyin.
-Satın aldığınız yumurtalar çok taze ise, serin bir yerde bir hafta, buzdolabında 3 hafta saklanabilir. Yumurta mutlaka ışık olmayan bir yerde saklanmalıdır.
-Bir yumurta kırdığınızda sarısını, beyazını bir fincana koyup kaldırırsınız. Fincanın üzerine biraz soğuk su eklerseniz daha iyi saklarsınız.
-Buzdolabında sakladığınız yumurtanın bozulmaması için yumurtanın sivri kısmı alta gelecek şekilde buzdolabının yumurtalık kısmına yerleştiriniz. Böylece yumurta sarısı yerinden oynamayacağından yumurtayı 10-15 gün saklayabilirsiniz.
-Yumurtaların yıkanarak saklanması doğru değildir. Çünkü yumurtanın üzerindeki koruyucu tabakayı yok eder, zararlı mikro organizmaların yumurtanın kabuğundan içeri girmesini sağlar. Bu nedenle yumurtalar, sadece kullanıldığı zaman yıkanmalıdır.
-Kabuğu pis olan bir yumurtayı hemen kullanmayacaksanız yıkamayın. Su, kabuktaki gözenekleri artırır.
-Pişirip sakladığınız yumurtaları çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız bunları birbirinden ayırmanın en iyi yolu, çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla döner.
-Artan yumurta sarılarını omlet yaparak veya et, balık dilimlerinin üzerine sürerek değerlendirebilirsiniz.
[FONT="]-Yumurta alırken, çatlak olup olmadığına, muhakkak dikkat edin ve çatlaksa kesinlikle almayın. Yumurta buzdolabında çatlamışsa 48 saatten fazla beklemeyin, kullanın. Çatlamış yumurtayı saklamanın en iyi yolu, yumurtanın çatlak yerlerine limon suyu sürmektir.[/FONT]