Yumurtanın Püf Noktaları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Mirmiga
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
Yumurtanın Püf Noktaları
bayat yumurtanın zararları rafadan yumurta nasıl pişirilir rafadan yumurta yapmak kaynatma süresi kaynatma
Tazeliğini Nasıl Anlarız?
-Yumurta ışığa tutulduğu zaman parlak ise tazedir. Lekeli, esmer ve bulanık görünüyorsa bayattır.
-Taze yumurtayı, tuzlu soğuk suya attığınızda dibine batar. Batmaz ise bayattır.
-Taze yumurta sallandığında, içinde hava kabarcığı olmadığı için sallanmaz.
-Taze yumurta ağır, bayat yumurta hafiftir.
-Tabağa kırdığımız yumurta dağılmaz ve yoğunluğunu korursa çok taze demektir. Beyazı yayılır ve sarısı yayılmazsa yumurta tazedir. Ancak beyazı da sarısı da dağılırsa o yumurta bayattır.

Yumurtanın Saklanması
-Yumurtaların daha uzun süre dayanması için bir tencere kaynar su hazırlayın. Sonra yumurtaları 5 saniye için suya atın ve çıkarın. Sakın 5 saniyeyi geçmeyin.
-Satın aldığınız yumurtalar çok taze ise, serin bir yerde bir hafta, buzdolabında 3 hafta saklanabilir. Yumurta mutlaka ışık olmayan bir yerde saklanmalıdır.
-Bir yumurta kırdığınızda sarısını, beyazını bir fincana koyup kaldırırsınız. Fincanın üzerine biraz soğuk su eklerseniz daha iyi saklarsınız.
-Buzdolabında sakladığınız yumurtanın bozulmaması için yumurtanın sivri kısmı alta gelecek şekilde buzdolabının yumurtalık kısmına yerleştiriniz. Böylece yumurta sarısı yerinden oynamayacağından yumurtayı 10-15 gün saklayabilirsiniz.
-Yumurtaların yıkanarak saklanması doğru değildir. Çünkü yumurtanın üzerindeki koruyucu tabakayı yok eder, zararlı mikro organizmaların yumurtanın kabuğundan içeri girmesini sağlar. Bu nedenle yumurtalar, sadece kullanıldığı zaman yıkanmalıdır.
-Kabuğu pis olan bir yumurtayı hemen kullanmayacaksanız yıkamayın. Su, kabuktaki gözenekleri artırır.
-Pişirip sakladığınız yumurtaları çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız bunları birbirinden ayırmanın en iyi yolu, çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla döner.
-Artan yumurta sarılarını omlet yaparak veya et, balık dilimlerinin üzerine sürerek değerlendirebilirsiniz.
[FONT=&quot]-Yumurta alırken, çatlak olup olmadığına, muhakkak dikkat edin ve çatlaksa kesinlikle almayın. Yumurta buzdolabında çatlamışsa 48 saatten fazla beklemeyin, kullanın. Çatlamış yumurtayı saklamanın en iyi yolu, yumurtanın çatlak yerlerine limon suyu sürmektir.[/FONT]
 
Ce: Yumurtanın Püf Noktaları

-Pişirme-rafadan-
·Rafadan yumurta yapmak için, yumurtayı suya koyduğumuz andan itibaren, 3 dk. Kaynatalım. Eğer süreyi ayarlayamıyorsak su kaynadıktan sonra 100 e kadar yavaş yavaş sayalım. Böylece istediğimiz kıvamı tutturmuş oluruz.
·Bir başka yöntemse su kaynamaya başlar başlamaz cezveyi ocaktan çekip, yumurtayı bir süre kaynar suda bekletmelidir.
·Rafadan pişireceğimiz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsak çatlamasını önlemiş oluruz.
·Yumurtayı çatlatmadan kaynatmak için bir iğneyi yumurtanın yuvarlak ucuna dayayıp, kısa ama sert bir darbe ile delebiliriz. Ayrıca yumurtayı haşladığımız suya 2-3 tane kibrit çöpü atmak da çatlamayı önler.
·Rafadan yumurtaları pişirdiğimiz suya tuz atarsak yumurtaları soymamız kolaylaşır.
-Katı Yumurta
·Yumurta haşlarken fazla haşlanmamasına dikkat edelim. En fazla 15 dakika kaynatılmalıdır. Çünkü yumurtanın fazla haşlanmasıyla sarısının etrafında oluşan yeşilimsi tabaka yumurtanın besin değerini düşürür.
·Yumurtayı haşlamak için bir kaşığın içine koyarak sıcak suya batıralım ve su kaynamaya başladıktan sonra yumurtayı 10 dk kadar kaynar suyun içinde tutalım.
·Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutalım ve bir süre soğuk suda bekletelim. Su kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.
·Katı yumurtaları keserken dağılmaması için kullanacağınız bıçağı önce sıcak suya batırıp ıslatalım daha sonra bıçağı kurulamadan yumurtaları dilimleyelim.
 
Ce: Yumurtanın Püf Noktaları

Sahanda
-Yumurtaların tavaya yapışmaması için, yumurtaları kırmadan önce yağa bir tutam tuz atılır. Daha sonra yumurtaları kırılır.
-Yumurtanın tuzu piştikten sonra atılır. Pişmeden atılırsa, beyaz lekeler oluşmasına sebep olur.
-Omlet yapmak için yumurtanın beyazı ile sarısı ayrılır ve önce beyazı çırpılır. Sonra sarısı delinip beyazlara karıştırılarak köpürünceye kadar tekrar çırpılır. İçine tuz, karabiber, maydanoz konur. Çokça kızdırılan zeytinyağlı tavaya dökülür ve çalkalayarak pişirilir.
-Pişmeye yakın biraz süt veya süt kaymağı katılırsa, daha kabarık ve yumuşak bir omlet elde edilmiş olur. Üstüne kapak da örtülürse bembeyaz olur.Omletin daha hafif olması için, kırılan her yumurta miktarınca, bir kaşık su eklenir. Böylece kıvamı daha iyi olur.
-Omlet yaparken zeytinyağı kullanmaya özen göstermelidir. Çünkü diğer yağlar kızınca yanar, kararır. Dolayısıyla omletin rengi de değişir. Daha iyi bir omlet yapmak için yumurtayı çırpmadan önce üzerine bir çimdik mısır nişastası atılıp sonra çatalla çırpılır.
-Omlete değişik bir lezzet katmak için bal koymayı denemelidir. Yumurta pişirilirken yağ kızdırılıp biraz bal eklenir ve ondan sonra yumurtalar kırılır.
 
Ce: Yumurtanın Püf Noktaları

Çırparken

-Yumurta aklarını kar hâline getirmek için yumurta akı dışında iki malzemeniz daha olmalıdır: Yuvarlak dipli l bir çırpma kabı ve l yumurta teli... Çırpma kabı da tertemiz olmalıdır. Kapta kalmış olan bir parça yağ, bir parça şeker dahî başarıyı etkiler. Ve kesinlikle yumurta sarısı karıştırmamalıdır.
-Çırpacağınız yumurta, oda sıcaklığında olmalıdır. Hatta yumurta kullanılmadan 10-15 dakika önce buzdolabından çıkarılmalı, az sıcak su üstüne oturtulmuş l bir kapta çırpılmalıdır ki, çabuk koyulaşıp kar haline gelir.
-Yumurta telini havalandırarak ve kaba kuvvetli hareketlerle vurarak çırpın. Şeffaf olan akların çırptıkça beyazlamaya başladığını ve hacminin büyüdüğünü göreceksiniz. Gerçekten kar kıvamına ve görüntüsüne geldiğinde olmuş demektir.
-Yumurta akı ve krema soğukta durursa daha iyi çırpılır.
-Yumurta beyazı çırpıldığında kar gibi beyazlaşmıyorsa içine bir miktar tuz atalım. Kar kıvamı görüntüsüne getirdiğimiz yumurta akını bir başka malzemeyle karıştırmamız gerekiyorsa kesinlikle çırpmayalım. Yavaş yavaş ve yumuşak hareketlerle tahta bir kaşıkla karıştıralım. Başka bir malzemeyle birlikte çırparsak veya bekletirsek zorlukla hazırladığımız kar görüntüsü söner.
-Yumurtaları alüminyum kapta çırparsak siyahlaşır. Porselen kapta hafif ıslatarak çırparsak hem daha iyi kabarır, hem de kararmaz.
-Beze yaparken yumurta aklarını çırpmadan evvel bir çay kaşığı mısır nişastasını şekere katıp çırpın.
-Yumurta kabukları, kaktüs hariç salon çiçekleri için faydalıdır. Çiğ yumurta kabukları bir gün müddetle suda bırakıldıktan sonra bu su ile çiçekler sulanmalıdır.
-Çılbır yaparken su yumurtanın üzerini kapatacak miktarda olmalıdır. Çılbırın pişmesini kolaylaştırmak için suyuna biraz tuz ve sirke ekleyin.
[FONT=&quot]-Dolma pişirirken kıymamızın harcına çırpılmış bir yumurta katarsak dolmamız dağılmaz. [/FONT]