Hepimiz yumurtanın lezzetli ve çok yönlü olduğunu biliyoruz. Sadece bağımsız bir yemek olarak harika bir tadı değil, aynı zamanda en sevdiğimiz yemeklerin çoğunda gerekli bir malzemedir. Yumurta mutfağınızdaki en çok yönlü gıdalar arasındadır tek başlarına sayısız yöntemlerle servis edilebilir. Sabah kahvaltısının olmazsa olmazıdır ve mutlaka her gün tüketilmelidir. Yumurta zengin bir beslenme profili ve düşük kaloriye sahiptir.Bir dizi vitamin, mineral ve diğer besin maddeleri sağlarlar. Bununla birlikte, yumurta bazı beslenme dezavantajlarına da sahiptir, bu nedenle bunları dengeli bir diyetin parçası olarak ılımlı bir şekilde tüketmelisiniz. Yumurtanın besleyici avantajlarından bir tanesi protein içeriğidir. Yumurta, birkaç temel besin ögesi nin zengin bir kaynağıdır.
Yumurta yemek kolin, beyin fonksiyonu için önemli bir vitamin alımı artırır.Diyetinize yumurtayı dahil ettiğinizde , iyot ve B-2, B-5 ve B-12 vitaminleri alımınızı da artırırsınız. Beslenme profillerine rağmen, yumurta herkes için sağlıklı bir diyet seçeneği sunmaz. Yumurta hazırlarken sağlıklı pişirme yöntemleri uygulayın. Yumurta pişirirken yağ kullanımınızı sınırlayın. Haşlanmış yumurta, kemik ve dişlerinizi güçlü tutmak için D vitamini sağlar. D vitamini, kalsiyum emilimini arttırır ve kandaki kalsiyum seviyelerini düzenler. Yumurta demir, çinko ve fosfor ile doludur. Vücudunuz için hayati önemi olan mineraller. Beslenmenizde mutlaka yumurtaya yer verin.
Sadece bir katı haşlanmış yumurta içerir:
A vitamini
B5 Vitamini
B12 Vitamini
Vitamin B2
Folat
Fosfor
Selenyum
Ayrıca, kalsiyum, demir, çinko ve omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek iyi miktarda Vitamin D, E, K, B-6 içerirler.
Yumurta beyin, hormonal ve bağışıklık sağlığı için tüketilen en iyi besinlerdendir . Önemli B kompleksi vitaminleri çoğunlukla yumurta sarısında bulunur. Biotin, yağları ve karbonhidratları enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur ve sağlıklı saçlar, tırnaklar ve cildi destekler .Vitaminler gibi mineraller de, elektrolitlerin dengelenmesi gibi vücut fonksiyonlarını yerine getirmek için gerekli olan önemli besin yapı taşlarıdır. Yumurta sarısı ve yumurta akı her biri 13 çeşit mineral içerir.
Bu mineraller kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum, sodyum ve selenyum içerir. Bir yumurtanın kalsiyumunun yüzde 90 ı onun sarısındadır.Yumurta sarısı - ve içinde bulunan vitaminler, mineraller ve diğer besinler - ayrıca kalp ve kardiyovasküler sağlığı geliştirmeye yardımcı olur. Yumurta sarısı kolesterol içerir, bu nedenle her gün yediğiniz yumurta sayısını sınırlandırmalısınız. Genel sağlığınıza veya kalp krizi riskine bağlı olarak, doktorunuz yumurta sarısından kaçınmanızı veya diyetinizde dikkatli bir şekilde kullanmanızı tavsiye edebilir.Yumurta ayrıca, modern diyetlerden çoğu zaman eksik olan, ancak genel sağlık için önemli olan bir dizi besin maddesi sunmaktadır.Dahası, amino asitler proteinin yapı taşları saçlarımızı nörotransmitterlere dönüştürmek için bir takım özel fonksiyonlara sahiptir.Gerçek şu ki, yeterli miktarda protein tüketmek insan hayatı için inanılmaz derecede önemlidir.