Yumurta bağışı nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurta bağışı nedir ?
Yumurta bağışı, bir yumurtanın verimli bir kadından alındığı ve hamile kalmasına yardımcı olmak için başka bir kadına bağışlandığı bir süreçtir. Yardımcı üreme teknolojisinin bir parçasıdır. Bağışlanan yumurta tipik olarak bir laboratuvarda döllenir. Ortaya çıkan embriyolar daha sonra in vitro fertilizasyon (IVF) gibi bir prosedürü kullanarak alıcının uterusuna aktarılır. Bu makalemizde yumurta bağışı ile ilgili tüm detaylı bilgileri bulabilirsiniz..







Çeşitli nedenlerden dolayı bazı kadınlarda yumurtlama problemi görülür. Yumurtlama problemi,hastalıklar,kemoterapi, radyasyon terapisi, yumurtalıkların çıkarılması,erken menopoz gibi rahatsızlıklardır. Yumurta verenler psikolojik ve tıbbi taramadan geçirilir . Ardından, bağışçılara birden fazla yumurtlamasını sağlamak için hormon enjeksiyonu uygulanmaktadır. Daha sonra bir doktor cerrahi olarak vericinin yumurtalıklarından yumurtaları çıkarır. Laboratuvar, alıcının eşinin spermini veya bağış spermini kullanarak bir kaç yumurta in vitro (bir laboratuvarda) dölllemeye çalışacaktır.



Döllenmiş yumurtalar (embriyolar) daha sonra alıcının rahmine transfer edilir.Başarılı olursa, embriyo uterus astarına tutunacak ve sağlıklı bir bebeğe dönüşecektir. Başarı yumurta vericisinin yaşı, alım süreci, sperma kalitesi ve alıcının genel sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlıdır. Alternatif olarak, embriyoların bir kısmı veya tamamı daha sonra kullanılmak üzere dondurulabilir veya bazıları diğer kadınlara aktarılabilir. Bu doğurganlık tedavisi genelde yumurtalık yetmezliği, genetik kusurlara sahip olan , ileri yaş gibi çeşitli nedenlerle kendi yumurtalarını kullanamayan kadınlara uygulanan bir yöntemdir.

Kimler yumurta bağışın da bulunabilir ?

Birkaç faktör, kadının yumurta bağışı kabiliyetini etkiler. Daha genç yaştaki kadınlar tercih edilir. Genel olarak, bağış yapanlar 21 ila 34 yaş arasındadır. Bu yaş grubundaki kadınlar doğurganlık ilaçlarına daha iyi yanıt vermeye eğilim gösterirler ve bunların yumurta kaliteleri de daha yüksektir. Donörler HIV ve hepatit C gibi enfeksiyondan arınmış olmalı, kistik fibroz geni taşıyıcı olmamalı ve kalıtsal hastalık riski altında olmamalıdır. HIV veya diğer enfeksiyonlara yakalanma riski yüksek olan kişiler bağış yapmaya uygun olmayabilir.

Bir yumurta bağışlamak bağışta bulunanın yanı sıra istenen ebeveynler için duygusal bir deneyim olabilir. Bağışçının zihinsel sağlığının değerlendirilmesi, sonuçta ortaya çıkan çocukların sağlığının sağlanması ve bağış yapan kişinin bağış işlemine başlamadan önce bilinçli bir karar vermesi açısından hayati önem taşımaktadır. Yumurta bağışı birçok farklı nedenden dolayı hassas bir konu olma eğilimindedir.

Yumurtlama nedir?

Yumurtlama, dişilerde menstruasyon sırasında bir yumurta bırakılmasını ifade eder.Ovulasyonun ne zaman gerçekleşeceğini bilmek yararlıdır, çünkü bir kadın bu süre içinde en verimli, daha fazla gebe kalma ihtimali yüksektir . Ovulasyon süreci menstruasyon döngüsü boyunca yüksek hormon dönemiyle tanımlanır. Bir kadının ovuladığına dair birkaç endikasyon vardır. Yumurtlama sırasında, servikal mukusta artan östrojen seviyesinde hacim artar ve kalınlaşır . Servikal mukus, bazen kadınların en bereketli noktasında yumurta akına benzetilir . Vücut ısısında hafif bir artış olabilir. Bu, bir yumurta bırakıldığında salgılanan progesteron hormonu tarafından yönlendirilir . İnce sıcaklık artışını izlemek için bazal bir termometre kullanılabilir. Bazı kadınlar karnında hafif bir ağrı hissedebilir.





Yumurtlama ilaçlarının yan etkileri


Doğurganlık ilaçlarına karşı alerjik reaksiyonlar düşük olsa da, donörler genellikle yumurtalık bölgede abdominal şişme, gerginlik ve basınç, ruh hali salınımları ve doğurganlık ilaçlarının bir sonucu olarak enjeksiyon bölgelerinde morarma yaşarlar. Vajinal kuruluk ve sıcak basmaları da dahil olmak üzere geçici menapoz benzeri semptomlar ortaya çıkabilir. Yan etkiler arasında sıcak basması, baş ağrısı , yorgunluk ve vücut ağrıları olabilir. Yumurtalar alınmadan önce gebelik riski olduğu için cinsel ilişkiden kaçınmak veya prezervatif gibi bir kontraseptif kullanmak en iyisidir. Bazen, verilen ilaçlar yumurtalık hiperstimülasyon sendromuna (OHSS) neden olabilir. OHSS, yumurtalıklarda çok fazla yumurta oluşması durumunda oluşur. Hafif, orta veya ağır olabilir. Her durumda bir doktora danışılmalıdır. Ağır vakalar, nefes darlığı, hızlı kilo alma, mide ağrısı ve kusma gibi semptomlarla birlikte hastaneye kaldırma gerektirebilir .

Yumurta bağışının yasal statüsü ülkeye göre değişir. Türkiyede yumurta bağışı yasal değildir. Pek çok yumurta bağış programı donörün kimliğini gizli tutar. Amaçlanan ebeveynler bağışçı hakkında belirli bilgiler alır, ancak birbirleriyle tanışmayacak veya birbirlerinin adlarını bilemeyeceklerdir. Diğer durumlarda bağışta bulunulan anne-babalarla zaten bir ilişki kurulmuş olabilir. Bu, bir arkadaşınız veya bir aile üyesi olabilir. Bir donör yumurta döngüsüne başlamadan önce, hekimleriyle yumurta bağışının tüm potansiyel risklerini ve yan etkilerini iyice tartışmaları önerilir.

Bir çift, in vitro fertilizasyon gibi prosedürlerle desteklenemezse , verici yumurta kullanmayı düşünebilirler. Donör yumurta ve bazen donör embriyoları, infertil bir kadının çocuğunu taşımasına ve doğum yapmalarına izin verir. Erken yumurtalık yetmezliği, menopozun normalden çok daha erken başlamış olduğu bir durumdur. Donör yumurta kullanımı, özellikle 40 yaş üzerindeki kadınlar arasında daha yaygın hale gelmektedir. Yumurta bağışı ve implantasyonu prosedürü, standart IVF tedavisine benzer.Donör yumurtaları daha sonra kullanılmak üzere dondurulabilir. Sevgili okurlarımız yumurta bağışı ile ilgili deneyimlerinizi sorularınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa sürede yanıt alabilirsiniz.