Yumurta alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurta alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
Gıda sektöründeki yapılan hilelere bundan sonra sitemizde yer vericez ve bu konuda bilinçlenicez.Bugünkü konumuz kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı yumurta.Yumurtada da hile yapılıyormu demeyin.Yumurtada yapılan hileler saymakla bitmez.Yumurtada yapılan hileler nelerdir,organik yumurta nasıl anlaşılır, tüm detayları konumuzda bulabilirsiniz. Öncesi Yumurtayla gelen sağlık , adlı konumuzu da incelemenizi öneriyoruz.


Yumurta insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besindir.Protein değeri oldukça yüksek olan yumurta anlayacağınız üzre çok faydalıdır.Yumurta A, D, E ve B grubu vitaminler vardır.Uzmanlar dengeli beslenmede büyüme ve gelişmede yumurtanın önemini vurguluyor.Bunca vitamini barındırıan yumurta sağlığımız açısından çok faydalı lakin artık tehlike saçıyor .Nasılmı ? Gıda teröristleri yumurtayı organik göstermek adına bir çok hileye başvuruyor.Bunlardan biride rengini değiştirme.Bazı yumurtalar bembeyaz olur dikkatinizi çekmiştir.Bu beyazlatma klorla sağlanıyor.Yumurta bildiğiniz yumurta olmaktan çıkmış çamaşır suyunu içine çekmiş bu ne kadar sağlıkı olabilirki.Zaten kırdığınız zaman kokusundan da anlaşılıyor.Bazı yumurtalarda daha açık kahve daha koyu kahve renginde olur.İşte bunları renklendiriyorlar.Renk kartelaları var .Renge aldanıp işte organik yumurta diye atlamayın.Diğer yapıln hilelerden biride yumurtanın sarısının daha koyu olması için tavukların yemine boya koyulması.Birde son yapılan bir hile daha var yumurtayı toprağa bulayıp organikmiş gibi göstermek.Gördüğünüz üzre yumurtada yapılan hileler çok.Uzmanlar yumurta tüketin diyorda hangi yumurtayı ? Organik yumurta nasıl olur,yumurta alırken nelere dikkat etmek gerekir tüm detayları paylaşmaya devam ediyoruz.







er bir yumurta üzerinde o yumurtayı üreten firmaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilmiş ''İşletme kayıt numarasının '' bulunmasına,

• Ambalaj etiketinde ise ''Yumurta Paketleme Onay Numarasının '' bulunmasına,

• Üretim tarihinden itibaren 21 günden az zaman geçmiş olmasına

• Yumurtaların iriliğinin ve ağırlığının ambalajındaki gramaj bilgilerine uygun olmasına,

• Diğer etiket bilgilerinin de eksiksiz ve okunabilir olmasına

• Yumurtanın kabuğunun temiz, düzgün görünüşlü olup, çatlak veya kırık olmamasına,

• Yumurtanın direk güneş ışığına maruz kalmayan gölge ortamda satışa sunuluyor olmasına dikkat edilmelidir.Uygunsuz vasıflardaki yumurtalar satın alınmamalıdır.

Taze yumurtanın özellikleri:

• Taze yumurta kırıldığında sarısı ve akı dağılmaz, sarısı bombelidir, beyazı ise koyu kıvamlı ve yayvan değildir.

• Bayat yumurtanın sarısı düzdür ve yumurta akı akıcı bir hâl almıştır, çok bayat yumurta ise kırıldığı zaman sarısı hemen dağılır ve akıyla karışır. Kötü bir bozulma kokusu duyulur.

•Yumurta ışığa tutulduğu zaman taze yumurtanın sarısı ortadadır; yumurta bayatladıkça sarısında kabuğa doğru bir kayma görülür.

• Taze yumurta % 5 tuzlu suda dibe batar, bayat yumurtada hava boşluğu daha fazladır.

• Çok taze yumurta haşlandığı zaman kabuğu zor soyulur.

• Yumurta kabuğu rengi tavuğun ırk özelliğidir.Yumurtanın besleyicilik değerini etkilemez.

• Yumurta sarısının yüzeyinde görülen ufak kırmızı kan odakları yumurtanın bozuk olduğunu göstermez. Bu durum fizyolojiktir ve bu tür yumurtalar da tüketilebilir.

Yumurta saklarken:

• Ev şartlarında yumurta buzdolabında, çabuk bozulmasını önlemek için alınan orijinal karton ambalajı içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığı takdirde doğal koruyucu tabakasını

kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.

• Yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emer. Bu nedenle yumurta buzdolabında; soğan, balık gibi güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır.

• Yumurtayı pişirmeden önce ve sonra ellerin, kullanılacak kapların yıkanması gereklidir.

• Kullanılacak miktar kadar yumurta buzdolabından dışarıya çıkartılmalıdır.

• Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde

iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır ''


Gerçek Köy Yumurtası Nasıl Anlaşılır?

Yumurtalar aynı tavuklardan çıksalar bile genel olarak şekil, renk ve kalınlık olarak birbirlerine benzemezler.
Köy yumurtalarının dışı tertemiz olmaz. Bu kirler normal su ile yıkamayla çıkmaz.
Köy yumurtalarının sarıları açık sarı veya az koyu sarı olur. Asla çok koyu sarı veya turuncu tonlarda olmaz.
Köy yumurtaları haşlamada daha çabuk pişer.
Besin değeri şehir yumurtalarına göre kat kat fazladır.
Yem ücretleri (buğday) pahalı olduğu için köylerde kimse ihtiyacından fazla tavuk beslemez. Dolayısıyla ticari amaçla satılması çok zor. Zaten ticaret olarak yapıldığında o yumurtalar köy yumurtası olmaktan çıkacaktır.
Köy yumurtasını yalnızca güvenebileceğiniz yerlerden temin ediniz.

Dikkat: Son günlerde bazı köy ve şehir pazarlarında köy yumurtasıyla karışık şehir yumurtası satılmaktadır. İnandırıcı olsun diye üst kısma 3-5 köy yumurtası konulup diğer yumurtalara tavuk kakası ve çamur sürülmektedir.