Yenidoğan bebeklerde göbek bağı bakımı nasıl yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Yenidoğan bebeklerde göbek bağı bakımı nasıl yapılır?
yenidoğan bebeklerde göbek bağı bakımı,yenidoğan bebeklerde göbek bağı bakımı nasıl yapılır,yeni doğan bebeklerde göbek bağı bakımı hakkında bilgiler

Göbek kordonu, hamileliğiniz boyunca bebeğinizi, size bağlayan, dolaşımını ve beslenmesini sağlayan bir bağdır. Doğumdan hemen sonra, göbek bağının kesilmesi ile birlikte bebeğiniz sizden ayrılır ve solunumun da başlamasıyla birlikte dolaşım sistemi de sizden bağımsız olarak çalışmaya başlar.Göbek kordonu, içinde bulunan damarlar nedeniyle kanamaya açıktır. Bu nedenle doğumdan hemen sonra klemplenerek kesilir. Klemp, bebeğinizin göbek bağı kendiliğinden kuruyup düşene kadar çıkarılmamalıdır. Kesilen göbek kordonu, ilk günlerde şeffaf ve ıslaktır. Ancak zamanla kuruyarak göbek deliğinin birleştiği yerden kuruyarak düşer. Bebeğinizin göbeğindeki bağ, ölü bir doku olduğu için bakımı yapılırken bebeğiniz herhangi bir acı hissetmez. Ancak enfeksiyona duyarlı olduğundan dolayı korunması ve temiz tutulması gereken riskli bir bölgedir. Göbek bağı bakımı yaparken dikkat etmeniz gerekenler:







• Göbek kordunu genellikle 1 hafta-10 gün içerisinde düşer. İnanışa göre göbek bağının geç düşmesi , bebeğin evde uzun süre ailesi ile birlikte kalacağının göstergesidir 🙂 Ancak, bebeğinizin sizinle uzun süre kalmasını isteseniz de, bebeğinizin göbek kordonunun çabuk kuruması ve de enfeksiyon kapmaması için göbek bakımı yapmalısınız. Göbek bakımı yaparken dikkat etmeniz gerekenler:

• Göbek bakımını, bebeğinizin altını değiştirdiğinizde ve banyo sonrasında olmak üzere günde 3-4 defa yapmanız yeterlidir.

• Göbek bakımını yaparken kurutucu özelliği de olan antiseptik içerikli mersol solüsyon kullanmakta fayda vardır.

• Mersol solüsyonu, kulak çubuğu ile göbek kordonunun, karın cildi ile birleşen uç kısmına sürün.

• Göbek bağı düştükten sonra oluşan çukur bölgeye 2-3 gün daha, günde 3-4 kez olmak üzere mersol solüsyon ile bakım yapmaya devam edin. Ayrıca, iyi bir eğitim alması inanışıyla, bebeğinizin göbek bağını istediğiniz bir okulun bahçesine gömmeyi de unutmayın🙂

• Göbek bağının en geç 2 hafta içerisinde düşmesi beklenir. Bu süre içerisinde bebeğinizin göbeğinde kamanama ya da sulanma, renk değişikliği, koku, akıntı gibi enfeksiyon belirtisi olup olmadığını gözlemleyin.

• Herhangi bir kanama yada enfeksiyon belirtisi olması durumunda, göbek bağının 2 haftadan uzun sürede düşmemesi veya göbek bağı düştükten sonra kanama olması halinde mutlaka çocuk doktorunuza danışın.