Yemekten sonra mide bulantısı neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Yemekten sonra mide bulantısı neden olur?
Bir kişinin yemek yedikten sonra mide bulantısı deneyimi yaşaması genellikle nadir görülen bir durumdur ve bu duruma yaygın olarak yenilen besinlerin sindirimindeki zorluklar yada gastroenterit adı verilen mide ve barsaklardaki iltihabi durumlar neden olmaktadır. Bağırsaktaki bir virüs yemekten kısa bir süre sonra bulantı meydana getirebilir. Aşırı alkol tüketen bazı kişilerde de ayrıca bu semptomlara rastlanabilir. Alkol ve gıda ile ilgili bulantı arasındaki bağlantı alkol kanda bulunduğu zaman bazı besinlerin sindirilmesinde yetersizlik oluşturduğu içindir.



Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) ve asit reflü hastalığı midede aşırı asit içeriğine neden olan ve bulantı şeklinde belirti veren iki sağlık sorunudur. Antasidler kullanılarak bu belirtilerin bazıları kontrol edilebilir ancak birçok durumda doktorunuz size reçeteli bir ilaç yazacaktır. Mide kaslarının bazı bağlantı türleri olmasına rağmen, Gastroözofageal reflü hastalığı alt özofagus sfinkter kasının yeterli çalışamamasına neden olarak yemek sonrası mide bulantısına yol açabilir.













Yemek yedikten sonra meydana gelen midesi bulantısı hissinin daha ciddi nedenleri de olabilir. Bunun ciddi nedenlerinden bir tanesi ince bağırsağın tıkanmasıdır. İnce bağırsaktaki bir tıkanıklık, kanda toksik maddelerin birikmesi ve daha da tehlikeli şikayetlere neden olacağından çoğu durumda acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Kabızlık ile ilişkili yemek sonrası meydana gelen bulantı da ince bağırsak içerisinde bir tıkanma ile ilgili olabilir.


Safra kesesi hastalığı olan bireyler özellikle bunun önceki aşamalarında yemek yedikten sonra mide bulantısı deneyimleri yaşayabilirler. Safra kesesi ile ilgili sorunu olanlar yağlı ya da yağ oranı yüksek gıdalar tüketirlerse yemek yedikten sonra midede bulantı hissetmeleri yaygın görülen bir durumdur. Safra kesesi sorunlarından biri de biliyer koliktir ve bu sağlık sorunu da yemeye bağlı olarak bulantı oluşturabilir.


Bazı bireyler, belirli gıdalar özellikle süt ve süt ürünleri tükettiklerinde alerjik reaksiyonlarla karşılaşabilirler. Bu gıdaların tüketilmesini müteakiben mide bulantısı belirtileri yaygın olarak görülür ve ciddi reaksiyonlarda kusma ve ishal de mevcut olabilir.


Bakteri veya parazitler ile kirlenmiş yada kontamine olmuş gıdaları tüketen kimselerde de bu gıdaları tükettikten birkaç saat sonra bulantı hissi meydana gelebilir. Bulaşık gıda kişide gıda zehirlenmesine neden olabilir. Gıda zehirlenmesinin diğer belirtileri arasında kusma ve sulu ishal de yer almaktadır. Buna ilaveten titreme ve ateş de mevcut olabilir. Ciddi vakalarda hastaneye yatış gerekebilir.


Crohn hastalığı ve irritabl barsak hastalığı bazı kişilerde yemek yedikten sonra mide bulantısına neden olabilir. Her iki koşul da inflamatuar yani iltihaplı durumlar olup yaygın olarak bulantıya ek olarak kronik diyare (ishal) ve karın krampları gibi belirtiler de oluşturmaktadır. Kafein alımının durdurulması ve bulantıya neden olan gıdalardan kaçınılması bazı hastalara yardımcı olabilir.


yemekten sonra bulantı neden olurMide ülseri olan kişiler de yemek yedikten sonra bulantıya karşı yatkındırlar. Bazı durumlarda mide astarının süt ile kaplanması yardımcı olabilse de laktoz intoleransı olan hastalarda bu da fazla işe yaramamakta daha fazla rahatsız etmektedir. Mide ülseri şayet yayılmışsa ciddi bir durumdur ve tedavi edilmesi gereklidir. Kişide iç kanama meydana geliyorsa yemek yeme sonrası bulantıya ek olarak genellikle şiddetli ağrı da eşlik edecektir.



Çölyak hastalığı özellikle buğday ve ürünlerinde yer alan gluten içeren gıdaları tükettikten sonra bulantı nöbetleri görülebilir. Çölyak hastaları bu nedenle, tahıl tüketiminden kaçınmalıdırlar çünkü bu hastalar gluteni sindiremezler. Gluten içeren buğday ürünleri kişide bulantının da ötesinde çeşitli sıkıntılara neden olabilir. Bu durum yaygın olduğu için marketlerde gluten içermeyen birçok ürün bulunmaktadır.