Vücutta Elektriklenmenin Nedenleri

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Vücutta Elektriklenmenin Nedenleri
Vücutta Elektriklenmenin Nedenleri
Vücutta Elektriklenme


Merhaba Sevgili Melek'ler... Bu yazımızda vücutta elektriklenme neden olur diye merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını bulabilirsiniz.


soru-146.jpg




Elektrik yükleri, Elektrik ve Manyetik alanlarla ilgili geniş açıklamaya, “Enerji Alanları Ve Biz” başlıklı makalemizde epeyce değinmiştik. Şimdi de elektriklenme ile ilgili bilgilere şöyle bir göz atalım. Bedenimizdeki statik elektrik dediğimiz şey, vücuttaki biyo- kimyasal işlemler ile beden hareketliliği sırasında elbiselerin birbirlerine, derimize sürtünmesi sonucu açığa çıkan enerjidir, yani serbest kalmış elektronlardır. Bunun negatif özelikli olması, üzerimizde aşırı biriken elektriğin, bedendeki biyo-elektrik faaliyetleri olumsuz yönde etkilemeleri dolayısıyladır. Aynı şekilde, bunun düşük olması da vücut için zararlıdır. Doğadaki statik elektriklenme ise, kısaca üç yolla şöyle oluşur. İki cisim birbirine sürtündüğünde, sürtünen nesnelerden biri, yüzeyinde bulunan atomların dış yörüngelerindeki elektron ya da elektronlarını kaybeder veya diğeri bu elektronları kopartır. Buna sürtünmeyle etkileşme denir. Böylece elektron kaybeden atom, yük dengesi bozulmasından dolayı artı yük ile yüklenirken diğer cisim elektron aldığından negatif yükle yüklenir (1). Bunlardan diyelim ki negatif yüklenen cismi, bir başka nesneye değdirmeksizin belli mesafeden tutarsak bu sefer de, negatif yükün oluşturduğu elektriksel alanlar, o nesnenin dış yüzeyindeki atomların dış yörüngelerindeki elektronlarını, atomlarından uzaklaştırarak nesnenin bir başka yerine (diğer uca doğru) iterler ve böylece etkileştiği bölgeyi artı yükleyerek birbirlerini çekmeye başlarlar. Eğer cisim artı yüklüyse, o zaman da nesne atomlarının dış elektronlarını, artı yüzün baktığı bölgeye çekerek nesnenin diğer ucunu artı yükler.


Buna da etkiyle elektriklenme denir. Mesela bir balonu saçınıza sürdükten sonra kolunuza yaklaştırırsanız kılların hemen havaya kalktığını görürsünüz. Şifacıların, ellerini deri üzerinde gezdirdikleri ya da havada sabit tuttukları sırada deri kıllarının havaya kalkmasının nedeni de şifacı bedenindeki statik elektriksel alanın varlığıdır. Eğer bir nesnede, eksi statik yük fazlası varsa o zaman, iletken bir ortama değdiği anda yükünü o nesneye ya tamamını ya da bir kısmını aktarır. Eğer nesne artı yüklüyse bunun tam tersi olur yani, elektron çeker. Buna da dokunmayla elektriklenme denir. Statik elektriğin en önemli özelliği, belli bir yüzeyde birikince hemen boşalacak bir yer aramasıdır. Bulduğunda da hemen akarak boşalır. Bunun en ideal olanı da toprağa, suya veya herhangi bir iletken nesneye dokunmaktır. Zaten topraklama dediğimiz şey, bu fazla yükün toprağa aktarılması ya da topraktan eksi yük yani, elektron alınmasıdır. Örneğin, karanlık bir odada saçınızı tararsanız veya yünlü elbisenizi çıkarırsanız çıkan çıtır çıtır sesleri işitir, kıvılcım atlamalarını (elektron atlamalarını, boşalmalarını) görürdünüz. Bu esnada bir metale dokunursanız sizi elektrik çarpar. Aşırı birikim olmazsa, bu işlem sessiz, sakin oluşur. Bu yüzdendir ki, hava sürtünmesiyle elektrik yüklenen yanıcı madde taşıyan araçların ufak bir kıvılcımla patlamamaları için bu yükler, tankerden yere uzatılan zincirle toprağa, yere aktarılır. Aynı şekilde sporcular da, işleri bitince yere yatarak statik elektriği boşaltmak suretiyle bunun meydana getireceği her türlü parazitten kurtulup, rahatlarlar. Kuru havalarda bu statik elektrikle yüklenme maksimum düzeyde olurken, nemli havada bu daha azdır. Çünkü nemli havadaki pozitif yükler elektriğin boşalmasına neden olur. Lastik ayakkabı ise, yere akışı kestiği için vücutta statik elektriğin birikmesini sağlar.

 
Geri
Üst