Vajinal enfeksiyon bakteriyel vajinoz nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Vajinal enfeksiyon bakteriyel vajinoz nedir ?
Bakteriyel vajinoz kadınlarda vajinal enfeksiyonların en sık nedenidir.Vajinada çok fazla sayıda bakteri olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu, vajinadaki normal bakteri dengesini değiştirir . Bakteriyel vajinoz tehlikeli değildir, ancak rahatsız edici semptomlara neden olabilir. Bakteriyel vajinoz ile ilgili detaylı bilgileri makalemizin devamın da bulabilirsiniz.







Vajinanız normalde asidiktir ve bu da kötü bakterilerin gelişmesini önlemeye yardımcı olur ve laktobasil olarak adlandırılan iyi bakteri seviyesini korur . Bununla birlikte, pH ın düşük olması bakterilere maruz kalmanıza neden olabilir. Üreme yıllarındaki kadınların bakteri vajinozu bulma ihtimalleri yüksektir, ancak her yaştan kadınları etkileyebilir. Bakteriyel vajinoz, 15-44 yaş arasındaki kadınlarda en sık rastlanan vajinal enfeksiyonudur.. Enfeksiyonun tipik olarak cinsel açıdan aktif kadınlarda olduğunu biliyoruz. Bakteriel Vajinoz , normalde bir kadının vajinasında bulunan iyi ve zararlı bakterilerin dengesizliğiyle bağlantılıdır. Yeni bir ilişki partneri ya da çoklu ilişki partnerine sahip olmak, aynı zamanda da vajinadaki bakteri dengesini bozabilir. Bakteriel Vajinoz, hiç ilişkiye girmemiş kadınları nadiren etkiler.

Vajinal enfeksiyon dan kurtulamıyorum diyenler




Bakteriyel vajinoz nedir?


Bakteriyel vajinoz ayrıca, nonspesifik vajinit olarak adlandırılır , vajinal akıntı üretebilen ve vajinadaki bazı bakteri türlerinin aşırı büyümesiyle sonuçlanan vajinal bir durumdur.


Hamileyim Bakteriyel vajinoz bebeğimi nasıl etkiler?


Hamile kadınlar Bakteriyel Vajinoz elde edebilir. Bakteriyel vajinoz lu gebe bebeklerin prematüre (erken) veya düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma olasılığı BV bulunmayan gebelere oranla daha yüksektir. Tedavi gebe kadınlar için özellikle önemlidir .


Bakteriyel vajinoz genellikle herhangi bir vajinal ağrıya veya kaşıntıya neden olmaz, ancak sıklıkla olağandışı vajinal akıntılara neden olur. Özellikle ilişkiden sonra güçlü bir balık kokusu gelişir. Bakteriyel vajinozlu kadınların yaklaşık yarısı belirtilere sahip değildir. Vajinanızdan herhangi bir anormal deşarj olduğunu fark ederseniz, özellikle hamile iseniz mutlaka hekime görünün. Bakteriyel vajinozun ciddi komplikasyonları gebelikte ortaya çıkabilir ve başarılı tedaviden sonra bile tekrarlama mümkündür.


Belirtiler ve nedenler


Bakteriyel vajinozlu birçok kadının hiçbir belirtisi yok. Belirtiler olduğunda, en yaygın olanı şöyledir:

Anormal bir miktarda vajinal akıntı

Vajinal akıntı ince ve grimsi beyazdır.

Vajinal koku (kötü kokulu veya hoş olmayan balık kokusu)

Cinsel ilişkiden sonra vajinal akıntı ve koku sıklıkla daha belirgindir.

Cinsel ilişki de ağrı ve idrara çıkarken yanma ve ağrı (nadir semptomlar).

Bakteriyel vajinoz genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolabilen hafif bir sorundur. Ancak daha ciddi sorunlara neden olabilir.Belirtileri yaşıyorsanız mutlaka hekime görünün.


Neden olur

Vajina doğal olarak birçok farklı bakteri karışımını içerir. Bakteriyel Vajinoz vakalarında, belirli bakterilerin sayısı artmakta ve vajinadaki kimyasal dengeyi etkilemektedir.(Bakteriyel vajinoz, doğal olarak vajinada bulunan birkaç bakteriden birinin aşırı büyümesinden kaynaklanır. )

Bakterilerin seviyelerinde bu değişikliklere neden olan şey açık değildir.


Bakteriyel vajinozoz nasıl teşhis edilir?


Doktorlar semptomları sorarak, pelvik muayene yapmakla ve vajinal akıntı dan bir numune alarak bakteriyel vajinozu teşhis ederler.



Komplikasyonlar


Bakteriyel vajinoz genellikle komplikasyonlara neden olmaz. Bazen, bakteri vajinoza sahip olmak aşağıdakilere yol açabilir:


Erken doğum : Hamile kadınlarda, bakteriyel vajinoz, prematüre doğumlar ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerle bağlantılıdır.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar : Bakteriyel vajinozaya sahip olmak, kadınları HIV, herpes simpleks virüsü, klamidya veya gonore gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara duyarlı hale getirir

Jinekolojik ameliyat sonrası enfeksiyon riski : histerektomi veya dilasyon ve küretaj gibi işlemlerden sonra cerrahi sonrası bir enfeksiyon gelişme riskini artırabilir.

Pelvik inflamatuvar hastalık (PID). Bakteriyel vajinoz, bazen infertilite riskini artırabilecek uterus ve fallop tüplerinin bir enfeksiyonu olan PID e neden olabilir.


Bakteriyel vajinoz tedavi edilebilir mi?


Araştırmacılar bakteriyel vajinoza neden olanı tam olarak belirlenememiştir. Günümüzde, bakteriyel vajinozun gelişmesi için birden fazla bakteri kombinasyonunun bir arada olması i anlaşılmaktadır. Bakteriyel vajinozun tipik olarak vajinadaki normal hidrojen peroksit üreten laktobasil sayısındaki azalma vardır. Aynı zamanda, diğer bakteri türlerinin, özellikle de anaerobik bakterilerin (oksijen olmadan büyüyen bakterilerin) konsantrasyonunda bir artış vardır.Bakteriyel vajinoz gelişme şansını artıracak belirli risk faktörleri tespit edilmiştir. Tedavisi nedene bağlı olarak yapılmaktadır. Doktorlar genellikle bakteriyel vajinozu tedavi etmek için bir antibiyotik reçete ederler. Bakteriyel vajinoz genellikle antibiyotiklerle 2-3 gün de temizlenir. İlaçları hekiminizin önerdiği şekilde alınız.


Bakteriel Vajinoz bazen tedavi olmadan gider. Ancak BV belirtileri varsa, kontrol edilmeli ve tedavi edilmelidir. Belirtileriniz kaybolsa bile, size verilen tüm ilacları almanız önemlidir. Bir sağlık uzmanı BVye antibiyotik tedavisi yapabilir, ancak BV tedaviden sonra bile geri dönebilir. Genellikle BV tanısı konan kadınların cinsel partnerleri tedavi edilmek zorunda değildir. Bakteriyel vajinoz genellikle diğer sağlık problemlerine neden olmaz. Fakat bazı durumlarda ciddi sorunlara neden olabilir.Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Yukarıda ki belirtilere sahipseniz mutlaka en kısa zaman da hekime görünüp muayene olun.
 
Vajinal enfeksiyonlar kadınların ortak sorunu. Bana göre çoğu zayıf hijyenden ve dikkatsizlikten kaynaklanıyor. Tedavi edilmezse bazı enfeksiyonları partnere geçirme riski var. Bu yüzden çiftlerin birlikte tedavi olması lazım. Özellikle vajinal mantar tedavisin de . Bu arada vajinal enfeksiyonu olanlar bol bol yoğurt tüketsin iyi geliyor.
 
Enfeksiyonlar genellikle akıntıya, kaşıntıya, kızarıklığa ve bazen yanma ve ağrıya neden olur. Vajinal enfeksiyonlar vajinal akıntıya , rahatsızlığa ve vajinal koku oluşturabilir. Bununla birlikte, bu semptomlar mutlaka bir enfeksiyonu belirtmez. Bunun yerine, vajinayı etkileyen diğer durumlardan kaynaklanıyor olabilirler. Doktorlar, enfeksiyonlara neden olabilecek mikro organizmaların olup olmadığını kontrol etmek için vajina veya servikste bulunan sıvıların bir örneğini inceler. Tedavi nedene bağlıdır.
 
Mantar enfeksiyonları çok yaygındır ve yaşamlarının herhangi bir noktasında kadınların% 75 ini etkiler. Bir vajinal mantar enfeksiyonunun başlıca semptomu kaşıntı, ancak yanma, akıntı ve idrara çıkma veya cinsel ilişkide ağrı da oluşabilir.Tedavi, topikal veya oral antifungal ilaçlar içerir.Erkeklerde maya enfeksiyonunun tedavisi, kadınlarda olduğu gibi antifungal ilaçlarla yapılır.Bağışıklık sistemi baskılanmış kadınlar normal bağışıklığı olan kadınlardan daha sık vajinal maya enfeksiyonları geliştirirler. Kadınların vajinal maya enfeksiyonlarının gelişmesine neden olabilecek diğer durumlar arasında diyabet , hamilelik ve kötü vajinal hijyen yer almaktadır.