Uyku bozukluğu nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Uyku bozukluğu nedenleri ve tedavisi
Bir uyku bozukluğu, yeterli kalitede uyku kabiliyetini sıklıkla etkileyen bir durumdur. Uyku bozuklukları, tıpta ve psikiyatride karşılaşılan en yaygın klinik problemler arasındadır. Yetersiz ya da nonrestoratif uyku, hastanın yaşam kalitesini belirgin şekilde bozabilir. Uyku bozuklukları birincil olabilir veya çeşitli psikiyatrik ve tıbbi durumlardan kaynaklanabilir.Bu makale ; uyku,uyku problemleri,uykusuzluk,uykusuzluk nedenleri,uykusuzluk tedavisi ile ilgili bilgiler vermektedir.







Uyku bozuklukları, düzenli olarak iyi uyuma yeteneğini etkileyen bir grup hastalıktır. Çoğu kişi sıklıkla stres, telaşlı programlar ve diğer dış etkiler nedeniyle uyku sorunlarıyla karşılaşır. Ancak, bu sorunlar düzenli olarak ortaya çıkmaya başlayınca ve günlük yaşantıya müdahale ederse, bir uyku bozukluğu belirtebilr.Uyku bozukluğunun türüne bağlı olarak, insanlar uykuya dalmakta güçlük çekebilir ve gün boyunca aşırı yorgun düşebilirler. Uyku eksikliği, enerji, ruh hali, konsantrasyon ve genel sağlık için olumsuz bir etkisi olabilir.

Uyku sorunu nedir ?

Çoğumuz bir anda ya da başka bir yerde uyku sorun yaşarız. Genellikle stres, seyahat, hastalık gibi geçici kesintiler yüzünden. Ancak, uyku sorunları günlük hayatınıza müdahale ediyorsa, bir uyku bozukluğu çekiyor olabilirsiniz. Uyku bozuklukları gündüz uyuklamaya neden olur. Zihinsel ve fiziksel sağlığınız üzerinde ciddi sıkıntılar yaratır, hafıza sorunlarına, kilo vermeye ve enerjinizi düşürmeye ve ruh halinizi etkiliyebilir. Ancak uyku sorunuyla yaşamak zorunda değilsiniz. İyi bir gece uykusu almak ve sağlığınızı iyileştirmek için yapabileceğiniz birçok şey var.

Uyku Bozukluklarına Genel Bakış

Horlama, uyku apnesi, uykusuzluk, uyku yoksunluğu ve huzursuz bacak sendromu gibi uyku sorunları sık görülür. sağlık için iyi uyku gereklidir ve hormon düzeylerini, ruhsal durumu ve ağırlığınızı etkileyebilir.Bazı durumlarda, uyku bozuklukları bir başka tıbbi veya zihinsel sağlık durumunun bir belirtisi olabilir. Altta yatan nedene göre tedavi yapıldıktan sonra bu uyku problemleri giderek kaybolabilir. Uyku bozukluklarına başka bir rahatsızlıktan kaynaklanmadığında, tedavi normal olarak tıbbi tedavilerin ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir kombinasyonunu içerir.

Stres ve Kaygı

Stres ve kaygı sıklıkla uyku kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Uykuya dalmanız zor olabilir. Kabuslar, uykuda konuşma veya uyurgezerlik uykunuzu da bozabilir.


Uyku Bozukluklarının Belirtileri Nelerdir?

Semptomlar, uyku bozukluğunun şiddetine ve türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir. Uyku bozuklukları bir başka durumun sonucu olduğunda da değişebilirler. Bununla birlikte, genel uyku bozuklukları şunları içerir:

Uyanma güçlüğü
Gündüz yorgunluğu
Gün boyunca uyuklama isteği
Sinirlilik veya anksiyete
konsantrasyon eksikliği
depresyon

Uyku Bozuklukları Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz önce fiziksel muayene yapacak ve belirtileriniz ve tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi toplayacaktır. Ayrıca şunları içeren çeşitli testler de yapacaklar:

Polisomnografi : uyku bozukluğunu belirlemek için oksijen seviyelerini, vücut hareketlerini ve beyin dalgalarını değerlendiren bir uyku çalışması
Elektroensefalografi : beyindeki elektriksel aktiviteyi değerlendiren ve bu aktiviteyle ilişkili olası herhangi bir probleme rastlayan bir test
Genetik kan testi: Narkolepsi ve uyku problemlerine neden olabilecek diğer sağlık koşullarını teşhis etmek için sıklıkla kullanılan bir kan testi
Bu testler, uyku bozuklukları için doğru tedaviyi belirlemede çok önemli olabilir.

Uyku Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Uyku güçlükleri hem fiziksel hem de duygusal sorunlarla bağlantılıdır. Uyku sorunları hem zihinsel sağlık koşullarına katkıda bulunur, hem de şiddet oluşturabilir ve diğer zihinsel sağlık koşullarının bir belirtisi olabilir.
Uyku bozuklukları tedavisi türüne ve altındaki nedene bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte, genellikle tıbbi tedavilerin ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir kombinasyonunu içerir.Yaşam tarzı ayarlamaları, özellikle tıbbi tedavilerle birlikte yapıldığında uyku kalitesini önemli ölçüde artırabilir.
 
Ciddi anlamda uyku problemi yaşıyorum.Uykusuzluk için doktora gittim ilaç verdi. 100 mg lık hap kullanıyorum.Buna rağmen yinede uyuyamuyorum.Doktor beynimin sürekli aktif olduğunu söyledi.Sürekli düşünüyorum. Uyuduğum zamanda çok kesik uyuyorum.Ciddi anlamda uzun süre uyumak ve uyanmamak istiyorum.
 
Bende ciddi uyku problemi yaşıyorum. Sabaha kadar bir sağa bir sola dönüp duruyorum. Niyeyse tam uyurken aklıma her şey geliyor. Yarın ne pişirsem,nereye gitsem hangi işi yapsam , filanca kişi acaba bunu neden söyledi diye diye kafamda yüzlerce tilki turluyor. Bundan dolayı uyuyamıyorum.Sanırım benimde uyku hapına ihtiyacım var
 
Araştırmalar, tedavi edilmemiş uyku sorunlarının, özellikle de uyku apnesinin obezite, insülin direnci ve tip 2 diyabet riskini artırabilir olduğunu gösteriyor. Gece vardiyalı çalışanlar da bu sorunlar için artan bir risk altında olabilirler. Uyku apnesi, kişinin solunumunun uyku sırasında kesildiği yaygın bir hastalıktır. İnsanlar genellikle solunum durduğunda veya sığ olduğunda hafif uykuya dalabilir. Bu durum, gün boyunca uykulu olmaya veya aşırı yorgunluğa neden olan düşük uyku kalitesine neden olur.Birçok kişi semptomlarının farkında değildir ve teşhis edilmez.



Uyku sorunlarına sahip olabileceğini düşünen insanlar, sağlık uzmanlarıyla görüşmelidir.Uykusuzluk bir çok insanın ortak sorunudur. Nedensiz uyku problemi olmaz. Yaşam şekli,tüketilen besinler, yorgunluk, aşırı düşünme vs gibi durumlar uykusuzluğa neden olabilir. Çoğu insan durumu ciddiye almaz . Oysa mutlaka altta yatan neden araştırılmalıdır. Bunun için bir nöroloğa gitmek yeterlidir. Nörolog bir takımm sorularla ve fiziki muayene ile uykusuzluk probleminizin altın da yatan nedeni teşhis edecektir. Altta yatan nedene bağlı olarak tavsiyeler tedaviler önerecektir.



İyi bir gece uykusunun alınmasının önemi sayısız çalışma ile desteklenmiştir. Günümüzde bir çok insan uyku problemi yaşamakta ve uyumak için uyku ilacı kullanmaktadır. Uykusuzluğun genel nedenleri arasında aşırı düşünme, bazı sağlık problemleri, ortamın havasız ve sıkıcı olması vs. dir. Her gece gerekli olan uyku miktarı değişir, ancak yetişkinler için, her gece en az yedi saat olmak, sağlıklı bir zihin ve bedene sahip olmak için çok önemlidir. Uyumadan önce ılık duş almak , odayı havalandırmak nevresimleri temiz tutmak bir bardak süt içmek uyumanıza yardımcı olacaktır. Yatağınızın ve yastığınızın rahatlığı uykunuz üzerinde etkilidir. Bu nedenle yatak ve yastık seçimine dikkat edin. Eğer uyumakta güçlük çekiyorsanız, magnezyum eksikliğine bağlı olabilir .Geceleri yatağa girmeden 1 saat önce muz yiyin. Muz uyumanıza yardımcı olacaktır. Sıklıkla uyuma problemi yaşıyorsanız mutlaka bir hekime görünün.