Konuya cevap cer

hamilelikte üst solunum yolu enfeksiyonu üst solunum yolu enfeksiyonu bitkisel tedavisi bitkisel tedavi ilaçları üstsolunumyoluenfeksiyonu

Üst Solunum Yolu Ne Demektir: Üst solunum yolu diyince burun, sinüsler, yutak  (farinks) ve gırtlak (larinks) anlaşılır. Bu bölgelerin iltihaplarına da üst  solunum yolu infeksiyonu (genel olarak ÜSYE şeklinde kısaltılır) denir. Üst  solunum yolu; kulak ve alt solunum yolları ile bağlantılıdır.

 Üst Solunum Yollarında Ne Gibi İltihaplar Olur: Aslında teorik olarak nezle,  grip, farenjit, sinüzit, larenjit, gibi iltihapların hepsi üst solunum yolu  infeksiyonu kapsamına girer. Gribal enfeksiyon veya rinofarenjit gibi isimlerde  aynı anlamda kullanılır. Ancak uygulamada sinüzit veya bazı spesifik iltihaplar  bu kavramın dışında tutulur. ÜSYE’ye daha çok virüsler neden olsa da hemen her  zaman bakteriler de üzerine eklenir. ÜSYE diyince genel olarak nezle veya grip  anlaşılır. Farenjitte bu durumlarla beraber sıklıkla vardır.

 ÜSYE Sebepleri Nelerdir: ÜSYE genel olarak soğuk algınlığı nedeniyle olur. Bu  durum vücut direncini düşürerek virüs ve bakterilerin hastalık yapacak duruma  gelmesine neden olur. Ancak ÜSYE’yi kolaylaştıracak bazı faktörlerde vardır.  Bunlar arasında alerji, septum deviasyonu, burunda et büyümesi, ÜSYE olan  hastalarla sıkı temas ve bağışıklık sisteminin bozukluğu sayılabilir. Havada  bulunan virüslerin solunum yolları aracılığı ile vücuda girmesi şeklinde  bulaşır.

 Ne Gibi Belirtiler Olur: ÜSYE’de belirtiler virüslerin tipine ve gücüne  ayrıca vücut direncine göre değişir. Nezlede gribe göre daha hafif belirtiler  olur. Nezleye neden olan virüsler en sık olarak Rhinovirüs adı verilen  virüslerdir. Nezlede burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğazda gıcık ve yanma,  hapşırma, ses değişiklikleri, öksürük, baş ağrısı gibi şikayetler olur. Grip ise  daha çok İnfluenza virüs adı verilen virüslerle oluşur. Gribin belirtileri  olarak nezleye ilave olarak, daha çok baş ağrısı, ateş ve vücut kırgınlığı  oluşur. Kas tutulmasına bağlı bel ve bacaklarda ağrı olabilir. İnfeksiyonun,  kulak, sinüsler veya akciğerlere yayaılımına bağlı olarak bu organ lara ait  belirtilerde gelişebilir (kulak ağrısı, işitme azlığı, balgamlı öksürük, nefes  almada zorlanma gibi).

 Muayanede Neler Görülür: Burun muayenesinde, kızarıklık, ödem ve bazen sulu  bazen koyu akıntı görülür. Eğer deviasyon veya et büyümesi varsa bunlarda  saptanır. Boğaz muayenesinde yine kızarıklık, genizden gelen akıntı ve ödem  saptanabilir. Eğer kulağa yayılım yani bir orta kulak iltihabı varsa kulak  zarında kızarıklık ve bombeleşme ya da çökme görülebilir. Hastadaki ses  değişikliği dikkati çeker.

 Ne Gibi Tetkikler Yapılır: ÜSYE teşhisi genel olarak muayene ile konur. Ancak  bir yayılmadan yani komplikasyondan şüpheleniliyorsa sinüzit filmleri, akciğer  filmleri, kan sayımı gibi tetkikler yapılabilir.

 Nasıl Tedavi Edilir: ÜSYE genelde kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır.  Ancak hastaların çoğunda bakterilerde iltihabın içinde olduğundan antibiyotik  verilmesi gerekir. Bunun dışında hastanın şikayetlerini azaltmak amacıyla ağrı  kesici-ateş düşürücüler, antihistaminik ilaçlar ve burun açıcı (dekonjestan  )ilaçlar verilir. Bu sayılan ilaçların hepsini içeren tek ilaç şeklinde  hazırlanan ilaçlar vardır. Bunlar antibiyotiklerle beraber verilebilir.

 Ne Gibi Komplikasyonları Vardır: ÜSYE komplikasyonları genellikle iltihabın  yayılmasına bağlıdır. Eğer sinüslere yayılmışsa sinüzit, bronşit veya zatürre  (akciğer iltihabı), kulağa yayılmışsa orta kulak iltihabı veya iç kulak  tutulumuna bağlı baş dönmesi, çınlama hatta nadiren kalıcı işitme kaybı  yapabilir

 Nelere Dikkat Etmeliyim: ÜSYE hemen herkesin sıklıkla yakalanabileceği bir  hastalıktır. Korunmak için bazı uygulamalar yapılsa da tamamen engellenemez.  Hastanın dikkat edebileceği en önemli şeyler soğuktan korunma ve ÜSYE olan başka  hastalarla yakın temasta olmamaktır.

 Grip Aşısı Olmalımıyım: Grip aşısı gribe neden olan virüslerden hazırlanmış  bir aşıdır. Özellikle grip olmasının ciddi problemlere yol açması muhtemel  kişilerde uygulanabilir. Ancak grip virüsü sürekli kendini değiştiren bir  virüstür. Bu nedenle aşının koruyuculuğu %100 değildir. Ancak yinede hastalığa  yakalanma sıklığını azaltır ve belirtilerin hafif geçmesini saplayabilir. Aşı  vurulurken grip olunmamasında fayda vardır


Geri
Üst