Ülke Bayrakları Ve Anlamları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
Ülke Bayrakları Ve Anlamları
Ülke bayraklarının renklerinin ve şekillerinin nereden geldiğini çok merak ediyorum hep bir kaç ülkenin bayrağı mevcut daha detaylı bilgi verirseniz sevinirim.
 
Ülke bayrakları ve anlamları ile ilgili bilgileri size sunuyorum...






turkiye_bayragi_ve_anlami-32f.png


Türkiye Bayrağı

Türk bayrağı Türkiye'nin resmî ve ulusal bayrağıdır. Kırmızı zemin üzerine beyaz hilal ve yıldız konarak oluşan bayrak ilk kez Osmanlı Devleti tarafından 1844 yılında kabul edilmiştir. Bayrak, 29 Mayıs 1936'da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile şekillendirilmiş ve Türkiye'nin ulusal bayrağı olarak kabul edilmiştir. 22 Eylül 1983'te 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrak son halini almıştır.

Almanya Bayrağı

Almanya bayrağı, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin bayrağıdır. Enlemesine 3 eşit parça olan siyah, kırmızı ve altın sarısı renklerden oluşur.

Bayrağı oluşturan renklerin tarihi 1813 yıllarında Napolyon'a karşı verilen savaşta Prusya’nın hem para hem de asker yönünden yaşadığı sıkıntılardan dolayıLützow önderliğinde çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan gönüllü Freikorps birliği kurulmuşdur.

almanya_bayragi_ve_anlami-5b.png


İngiltere Bayrağı

İngiltere (İngilizce: England), Birleşik Krallığı meydana getiren dört ülkeden en büyük ve merkezî olanı. Avrupa'nın batısında, Büyük Britanya adasında bulunur. İngiltere halkına İngilizler denir.

İtalya Bayrağı

İtalya Bayrağı (İtalyanca: Il Tricolore üç renk), eşit genişlikteki 3 dikey renkten oluşur; yeşil, beyaz ve kırmızı. İtalya Cumhuriyeti'nin resmi bayrağıdır. Fransız İmparatoru Napolyon tarafından tasarlanmıştır.

italya_bayragi_ve_anlami-326.png


Fransa Bayrağı

Fransa bayrağı, Fransa Cumhuriyeti tarafından kullanılmış ve hâlen kullanılmakta olan ulusal bayraktır. Soldan sağa doğru sıralanmış farklı renkte üç dikey banttan oluşmuştur. Bu renkler soldan sağa sırasıyla şunlardır: Mavi (koyu mavi veya lacivert), Beyaz ve Kırmızı. Bayrağın kökeni Fransız Devrimi'ne kadar dayanmaktadır. Fransız Devrimi ve onun dünyaya yaydığı eşitlik, özgürlük, milliyetçilik ve demokrasi gibi fikirler nedeniyle birçok başka ülkenin de bayraklarının yapımında etkili olmuştur.

Yunanistan

Yunanistan Bayrağı cumhuriyetin ilanından sonra da bir süre kullanılan krallık bayrağının yerini 1978 yılında günümüzde kullanılan, mavi-beyaz renklerinde, sol üst köşesindeki bir haç bulunan ve yatay çizgilerden oluşan bayrak almıştır. Mavi ve beyazın Ege Denizi'ni ve dalgalarının köpüklerini temsil ettiği söylenir, ayrıca mavi Helen Uygarlığı'nın rengidir. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nda mücadele eden denizcilerin mavi ve beyaz renklerinde giysiler giydikleri de bilinir.

yunanistan_bayragi_ve_anlami-7b.png


Vietnam Bayrağı

Ortasında beş kollu bir yıldız bulunan bayrağın oranı 2:3'tür. Ortadaki yıldız, Vietnam insanının soyunu temsil eder. Bayrak, Cochinchina ayaklanması'nda (Vietnamca: Nam Kỳ Khởi nghĩa) Fransız Sömürgesi olunmasına karşı çıkan komünist bir devrimci olan Nguyen Huu Tien tarafından tasarlanmıştır. Bayrağın ilk kez ortaya çıkmasının ardından tutuklanmış ve ayaklanmanın diğer katılımcıları ile birlikte idam edilmiştir.

vietnam_bayragi_ve_anlami-21c.png


Laos Bayrağı

Laos bayrağı 2 Aralık 1975 tarihinde kabul edilmiştir. Yukarıdan aşağıya sırası ile kırmızı - lacivert- kırmızı yatay şeritlerden oluşan bayrağın ortasında beyaz bir çember bulunur. Ortada bulunan lacivert renkli şerit üstünde ve altında bulunan kırmızı şeritlerden iki kat daha büyüktür. Bayrak oranı 2:3'tür. Kırmızı renk ülkenin bağımsızlığı için verilmiş mücadelede akan kanları, mavi ülkenin zenginliğini, beyaz renkli çember ise ayı ve komünist yönetimi temsil eder.

Irak Bayrağı

Irak bayrağı; Yemen, Mısır, Sudan, Suriye, Ürdün, BAE bayraklarında olduğu gibi Geleneksel Pan-Arabizm renklerinden oluşmaktadır. Kırmızı renk hanedanlığı, siyah renk Abbasileri ve Araplığı simgelemektedir. 'Allahu Ekber' yazısı bayrağın ortasına beyaz şerit üzerine yeşil renkte ve Kufi harfleriyle Irak halkını temsil etmektedir.

Rusya Bayrağı

Rusya bayrağının renkleri, Panislavizm renkleri olan mavi, beyaz ve kırmızıdan oluşmaktadır. Beyaz tanrıyı, mavi hükümdarı, kırmızı ise halkı sembolize etmektedir.

KKTC Bayrağı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni temsil eden, beyaz fon üzerine üstte ve altta olmak üzere iki, kırmızı, boydan boya şerit ile, ortada kırmızı renkli ay yıldızdan oluşan bayraktır. Bugünkü hali 7 Mart 1984 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi tarafından onaylanmıştır.

Mısır Bayrağı

Mısır bayrağı, Mısır tarafından kullanılan bayrak. 3 renkli olan bayrak, kırmızı, beyaz ve siyah renklerde olan yatay 3 şeritten oluşmaktadır. Bayrağın beyaz şeridinde Mısır arması yer almaktadır. Bayrağın şu andaki hali 4 Ekim 1984'de kabul edilmiştir.

Japonya Bayrağı

Japonca'da Nişşoki (güneşli bayrak) veya Hi no maru (güneş dairesi) denilen Japonya bayrağı, beyaz zemin üzerine kırmızı daire konulan suretdir.

Kırmızı daire ülkeden doğan güneş ifade eder. Ülkenin adı 'güneşin kaynağı' anlamına gelen Japonya'da güneş, milli simgelerin en önemlilerinden biridir. Japon mitolojisine göre güneşin tanrıçası Amaterasu da Japon tanrılarının kraliçesi ve Japon imparator hanedanının anasıdır.

Hindistan Bayrağı

Hindistan bayrağı Hindistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1947 yılında kabul edildi. Bayrak yatay 3 renkten (Pantone, Beyaz, Yeşil) oluşur. Bayrağın ortasında Hindistan'da kullanılan çakra vardır. Çakra mavi renklidir.

Avusturya Bayrağı


Avusturya bayrağı renkleri sırası ile kırmızı - beyaz - kırmızı olan eşit büyüklükte üç yatay şeritten oluşur. Danimarka bayrağı ile birlikte dünyanın en en eski bayraklarından biri olduğu kabul edilir.

Efsaneye göre bayrağın oluşumu şöyledir; Avusturya Arşidükü V. Leopold'un yaptığı savaş süresince giydiği beyaz savaş elbisesi kan ile tamamen kırmızı olmuştur, kazanılan zaferden sonra belini sıkı sıkya tutmakta olan kemeri çıkarmasının ardından kanın kemerin altındaki kısma hiç bulaşmadığını ve oranın bembeyaz kaldığını görür, ve altı-üstü kırmızı ortası beyaz bu savaş elbisesini milletine bayrak yapar. Ama aslında bayrak 13. yüzyılda Avusturya Arşidükü II. Frederick tarafından tasarlanmıştır.

Nepal Bayrağı

Nepal bayrağı dünyada dikdörtgen olmayan birkaç sayılı bayraktan biridir. Kıpkırmızı bir renge sahiptir. Bayrağın kenarı mavidir. Kırmızı, savaştaki zaferlerini; mavi barışı simgeler. Nepal bayrağında hem güneş, hem de ay vardır. Güneş sarayı, ay ise 1951 yılına kadar ülkeyi yöneten Rana ailesini temsil eder. Bayrağın kökeni 2000 yıl öncesindeki bir Hindu bayrağına dayanır.

Belçika Bayrağı

Belçika bayrağı, Belçika Krallığı'nın bayrağıdır.

Aslen 13:15 boyutunda olan ama genelde 2:3 boyutlarında kullanılan bayrak, boylamasına solda siyah, ortada sarı ve sağda da kırmızı 3 eşit parçadaki renklerden oluşur.

Bayrağın tarihi 1830 yılında Hollandalılara karşı verilen bağımsızlık savaşında halkın elinde taşıdığı kırmızı, sarı ve siyah renkdeki bez parçalarına dayanır. 23 ocak 1831 yılında da resmi bayrak olmuştur.

Hollanda Bayrağı

Hollanda bayrağı 16. yüzyılın ikinci yarısında I. William tarafından hazırlatılmıştır. Bayrağın ilk ismi prinsevlag'tır. Bu prensin bayrağı" anlamına gelmektedir. O zamanların lideri Prince William of Orange tarafından dizayn edilen bayrakta ilk başta kırmızı renk yerine turuncu renk vardı. Daha sonra 17. yüzyıl ortalarında turuncu renk kırmızı olarak değişmiştir.

Portekiz Baayrağı

Portekiz Bayrağı Zemin yeşil (gönder tarafında, bayrağın beşte ikisini oluşturur ve kırmızı olmak üzere (beşte üçünü oluşturur) iki dikey şeritten meydana gelmektedir. Bu şeritlerin ayrıldığı yerde Portekiz arması bulunmaktadır.

Arjantin Bayrağı

Arjantin bayrağı, Arjantin devletinin resmi bayrağına verilen isim olup, 3 yatay şeritten oluşur. Üst ve alttaki şeritler gök mavi, ortadaki şerit ise beyaz renktedir. Beyaz şeritte Mayıs Güneşi diye adlandırılan ulusal amblem yer alır.

Guney kore Bayrağı

Güney Kore Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı Tegıki Çosan Krallığı döneminde benimsenmiştir. Adını eşit olarak ve kusursuz bir dengeyle ikiye bölünmüş olan ortasındaki tegık çemberinden alır. Bu simge birbirine karşıt olan ama kusursuz bir uyum ve denge oluşturan evrensel güçlerin simgesi iki zıt öğeden oluşur: yin ve yang. Üstteki kırmızı bölüm yang'ı alttaki mavi bölüm yin'i simgeler.

Çin Bayrağı

Çin Bayrağı Çin'in bayrağıdır. kırmızı bir zemin üzerinde, sol üst köşesinde yıldızı sarı renkte bulunan bayraktır.

Kanada Bayrağı


Kanada ulusal bayrağı, Maple Leaf ve l'Unifolié olarak da bilinir. Kırmızı fonun ortasında beyaz bir kare ve bu karenin içinde de 11 uçlu stilize edilmiş kırmızı bir akçaağaç yaprağı bulunur. Bu bayraktan önce Kanada, Britanya Kızıl Sancağı'nın çeşitli varyasyonlarını kullanmıştı. Kanada 1940'lardan 1965'e kadar kendi bayrağını yaratmak için çeşitli yarışmalar düzenledi ancak Kızıl Sancak Kanada üzerinde dalgalanmaya devam etti. 1964'te Başbakan Lester B. Pearson yeni bayrak için bir komite oluşturuldu. Üç seçenek içerisinden George F.G. Stanley'in akaçaağaç yaprağı tasarımı birinci oldu. Bugünkü bayrak 1964'te kabul edildi. Bayrak ilk defa 15 Şubat 1965 günü gözler önüne çıktı ve her yıl 15 Şubat Ulusal Bayrak Günü olarak kutlanmaya başladı.

Brezilya Bayrağı

Brezilya bayrağı, Brezilya'nın ulusal bayrağıdır. Yeşil zemin yağmur ormanlarını temsil eder. Ortadaki sarı dörtgen, altın başta olmak üzere ülkedeki mineral kaynakları simgeler.Yuvarlaktaki lacivert gökyüzünü yıldızlar ise eyaletleri temsil eder. Yuvarlağı çevreleyen bantta ordem e progresso yani düzen ve ilerleme yazmaktadır.

Azerbaycan Bayrağı

Azerbaycan bayrağı, bayrak hakkında ilk kararı Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükümeti tarafından 1918'de alınmıştır. Buna göre, Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur ve kırmızı zemin üzerinde ak renkte sağa bakan bir hilal ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayrak 1:2 boyuttadır.

Bayraktaki gök renk Türklüğü, yeşil renk İslamiyeti, kırmızı renk ise uygarlığı temsil etmektedir.Resmi renkler ve boyut 5 Şubat 1991 tarihinde kabul edilmiştir.

Güney Afrika bayrağı

Sarı : Altın ve diğer doğal kaynakları simgeler.Bayraktaki 'y' formatı ise 2 ırkın birleşimini simgeler.Güney Afrika bayrağı en renkli bayraklardandır.

Tunus Bayrağı


Tunus Cumhuriyeti kısaca Tunus .Kuzey Afrika'da, Akdeniz'e kıyısı olan bir Arap İslam ülkesidir.Kurucusu Habib Burgiba 'dır Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar.

Pakistan Bayrağı

Pakistan ulusal bayrağı, Syed Amir-ud-Din Kedwaii tarafından 1906 yılında Hindistan Müslümanları için dizayn edilmiştir. Pakistan tarafından geliştirilerek 11 Ağustos 1947'de ulusal bayrak olarak kabul edilmiştir.

Pakistan bayrağında yeşil zemin İslamiyeti, beyaz zemin diğer dinleri, hilal ilerlemeyi beş köşeli yıldız ise geleceği ve aydınlığı sembolize etmektedir.

Birleşik arap emirlikleri Bayrağı


Birleşik Arap Emirlikleri Bayrağı 21 Aralık 1971 yılında kabul edilmiştir. Arap birleşmeciliğinin simgesel renkleri olan kırmızı, yeşil, beyaz ve siyah bu bayrakta da bulunur. Ticaret ve yük gemileri kırmızı zeminin sol üst kısmında devletin bayrağı bulunan bir diğer simgeyi takarlar.

Kuzey kore Bayrağı


Kuzey Kore'nin bayrağı 8 Eylül 1948 yılında çıkarılan yasa ile ülkenin resmî bayrak ve simgesi ilân edilmiştir. Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Japon İmparatorluğu'ndan bağımsızlığın alınması ile Güney Kore bayrağında da bulunan Taoizm'in sembolü Taeguk yuvarlağının üzerine esinlenme ile yapılmışsa da zamanla bu şeklini almıştır.
 
Geri
Üst