Turşunun faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Turşunun faydaları nelerdir ?
Turşu dünya mutfağının vazgeçilmez bir lezzetidir. Turşu yüzyıllardır sağlıklı gıda olarak kabul edilmiştir. Tüm sebzelerin tatlarının eş zamanlı birleşimi muhteşem bir lezzet sunuyor. Turşu antioksidanların mükemmel kaynağını içerir. Sindirim sağlığının iyileştirilmesi, diyabetin kontrol edilmesi, karaciğer sağlığını desteklemesi, mide sağlığını desteklemesi gibi faydaları vardır. Ayrıca kilo vermeye yardımcı olur ve mide bulantısına da iyi gelmektedir. Diğer faydalar arasında dalak kanseri riskini azaltmak, maya enfeksiyonunu geliştirme riskini azaltmak, stresi azaltmak ve ruh sağlığını iyileştirmek ve kabızlığı önlemeye yardımcı olmak bulunmaktadır.



turşu.jpg




Evde turşu nasıl yapılır ? Kolay turşu tarifi





Turşu antioksidan açısından zengindir ve çiğ sebze ve meyveler turşu yapımında kullanıldığı için antioksidan içeriği bozulmadan saklanır. Burada meyve ve sebzeler hiç pişmeden çiğ olarak saklanır ve bu nedenle turşular serbest radikallerle savaşmaya ve yaşlanma sürecini tersine çeviren zengin antioksidan kaynaklardır. Antioksidan bakımından zengin olan gıdalar sağlığımızı koruyabilir ve hücresel metabolizmanın etkilerinden kurtulabilir. Turşu yemek sizi sindirim sorunlarından kurtarabilir. Turşu ayrıca sürekli bir probiyotik kaynağı sağlar. Bu sağlıklı bakteriler bağırsaklarınızdaki yiyecekleri parçalamaya yardımcı olur. Turşu suyu da sindirim ve bağışıklık fonksiyonunu artırırken, aynı zamanda kanser ve kalp hastalığı riskini azalttığı düşünülmektedir .




Fermente Turşunun Faydaları



Kilo kaybına yardımcı olur


Merkezi Sinir Sistemini Destekler


Cilt için faydalıdır


Parkinson riskini azaltmaya yardımcı olabilir


Kolorektal Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur


Candida Tedavisinde Faydalıdır


Kaygı ve Depresyonun Azaltılmasına Yardımcı Olabilir


Bağırsak astarını besler ve korur


Enfeksiyonu önler ve bağışıklık sistemini destekler


Metabolizmayı düzenler


Anti-kanserojen madde üretir.



Bu sağlık yararları genellikle turşu suyunda bulunduğu düşünülen antioksidanlar ve probiyotiklerle bağlantılıdır . Sadece fermente turşular yararlı bakteriler içerir. Turşular K vitamini bakımından yüksektir. Bu vitamin özellikle yaralanmadan sonra kanın pıhtılaşmasını sağlar.Metabolizmanız yavaşsa turşu suyu tüketin. Turşudaki sirke, vücudun metabolizmasını artırabilir. Yani, metabolizmanız düşük ise diyetinize turşu ekleyin. Turşu vücudunuza hayati mineraller ve vitaminler sağlar. Taze yapılmış turşular A vitamini, C, K ve Folat ve kalsiyum , demir ve potasyum gibi önemli mineraller açısından zengindir . Hayati mikro besinleri oluşturan turşu, vücudu çeşitli hastalıklardan korumak için vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Kemikleri, bağışıklık sistemini güçlendirir, anemi iyileştirir , göz sağlığını korur ve diğer bazı problemleri önleyebilir. Sirke bazlı turşular, diyabetik hastalarda kan şekeri seviyesini azaltmaya ve kan hemoglobini iyileştirmeye yardımcı olabilir . Bu doğrudan diyabet kontrolüne yardımcı olur. Aslında, şekerin kontrolünde yardımcı olan asetik asit varlığıdır . Ancak, kan basıncını artırabilecek tuzlu turşulara dikkat etmelisiniz.




turşu suyu.jpg





Vitaminlere ek olarak, meyve ve sebzelerde antioksidan fayda sağlayan, ancak geleneksel gıda hazırlamada ne yazık ki kaybolan birçok biyoaktif bileşik vardır. Yeterli miktarda antioksidan tüketilmesi, serbest radikallerin vücutta neden olabileceği hasarı azaltır ve sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Çoğu insan gastrointestinal rahatsızlıklar yaşamıştır. Turşu sindirim sağlığını geliştirir. Turşuya eklenen meyve ve sebzeler de iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Bu nedenle sindirim sorunlarından muzdarip olursanız, turşu tüketmenizi tavsiye ederiz. İnme, kalp hastalıkları ve hipertansiyondan muzdarip kişiler , turşunun içindeki tuzun tıbbi sorunu artıracağı için turşudan kaçınmalıdır. Hamile kadınlar genelde turşu aşermeleri ile bilinir. Tabi bu aşermenin bir faydası da var. Sabah bulantılarını ve kusmayı engelleyiyor.



Turşu suyu, kas krampları için de iyidir. Sık sık kas krampları yaşıyorsanız turşu tüketmenizi öneririz. Bir çok kadın adet sancısından müzdariptir. Turşu PMS için etkili bir ev ilacıdır. Ham, doğal olarak fermente edilmiş sebzeler son yıllarda hem kültürel hem de bilimsel bir rönesansın tadını çıkarmaktadır. Diyetimizdeki bu gıdaların dahil edilmesinin sağlığımızı guttan beyne kadar geliştirebileceğini gösteren birçok çalışma vardır. Turşu iyi bir probiyotiktir. Probiyotikler, soğuk algınlığı ve grip semptomlarını ve antibiyotik ihtiyacını azaltabilir. Ayrıca bağışıklık sistem gelişimine katkıda bulundukları düşünülmektedir. Sağlıklı sindirim için hem prebiyotiklere hem de probiyotiklere ihtiyacımız var. Prebiyotikler tam tahıl, fasulye, sebze ve meyvelerdeki liflerdir. Prebiyotikler ile kombine edildiğinde, genellikle probiyotiklerin kaynağı olarak adlandırılan, fermente edilmiş gıdalar, bağırsak mikroplarının gelişmesi için en sağlıklı ortamı yaratmaya yardımcı olur.


Probiyotik bakteriler, sindirim sistemimizde bulunan dost bakterilerdir. Bu bakteriler aslında yiyeceklerin sindiriminde bize yardımcı olurlar. Bazen, antibiyotik kullanımı nedeniyle, istilacı bakterilerle birlikte, bu dost bakteriler de öldürülür. Onların sayısındaki düşüş, sindirim problemlerine neden olabilir. Doğal olarak fermente edilmiş turşu , sindirim sistemimizdeki sayıları yenileyerek ve sağlığımızı korumaktadır ayrıca bu dost bakteri üremesini teşvik eder. Çalışmalar, sirke bazlı turşu tüketmenin diyabetik hastalarda hemoglobin seviyelerini geliştirdiğini ve bunun da diyabetin kontrol edilmesinde yardımcı olduğunu göstermiştir. Sirke içinde bulunan asetik asidin bu olaydan sorumlu olduğu belirtilmiştir.



Turşu ve fermente gıdalar tüketmenin faydaları listelenemeyecek kadar çok! Fermente gıdalar tüketmek , daha iyi sindirim sağlığını korur. Turşu suyu, vücudu virüslerin ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olan C vitaminlerini içerir. PMS ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilir. Günlük turşu suyu içmek, kilo vermenize yardımcı olabilir. Turşu suyundaki sirke, bazı kişilerde mide yanmasına neden olabilir, ancak diğerlerinde mide ekşimesi semptomlarını hafifletebilir.Pek çok vitamin ve mineralleri olmasına rağmen, sodyum içerikleri nedeniyle ılımlı bir şekilde tüketilmeleri gerekir. Kabızlık bir çok insan için ortak bir sorundur ve mutlaka tedavi edilmelidir. Kabızlığın giderilmesi için sağlıklı beslenmek gerekir. Özellikle lifli gıdalar tercih edilmelidir. Turşu suyu kabızlığa da iyi gelmektedir.





Turşu, sindirim sisteminizi dengeler. Turşu suyu kilo kaybını teşvik edebilir.Turşu suyu kas kramplarını hafifletir. Turşu vücudunuzu C vitamini ile korur. Bu vitamin bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olan güçlü antioksidandır. Turşu suyunun bir diğer faydası da egzersiz sırasında hidratlı kalmanıza yardımcı olmasıdır , turşu suyundaki sodyum ve potasyum, terlediğinizde kaybedeceğiniz elektrolitlerdir, bu nedenle egzersiz yaparken vücudunuzu en iyi durumda tutmanıza yardımcı olurlar. Turşu suyu fermente bir gıda olduğundan, sindirim sisteminiz için iyidir ve bağırsak sağlığını artırabilir.Turşu sağlık için iyidir, ancak sadece ılımlı tüketildiğinde.Eğer gut veya aile öyküsü varsa, ürik asit birikmesine neden olabileceğinden, turşu suyu içmekten kaçının . Turşu suyunun aşırı tüketimi, tansiyonunuzda hipertansiyona veya geçici bir artışa neden olabilir .
 
Haftada bir mutlaka turşu suyu içerim. Bağışıklığı güçlendiriyor .Turşu suyu çok iyi bir probiyotik. Probiyotikler bağırsak sağlığımız için önemli. Yalnız hazır kavanozda satılan turşu suyunu içmeyin. Şişeleme aşamasında koruyucu maddeler konuyor . En iyisi kendi yaptığınız turşunun suyunu içmek mis gibi vede sağlıklı.
 
turşunun faydaları ve zararları nelerdir
turşunun faydaları canan karatay
lahana turşu suyunun faydaları
lahana turşusunun faydaları ve zararları
turşu suyu probiyotik
turşu suyu zayıflatırmı
aç karnına turşu suyu içmek
salata turşunun faydaları


Turşuya bayılırım. İnanırmısınız konuyu görünce ağzım sulandı. nerdeyse her yemeğin yanında tüketirim. Karışık eksi acılı turşu en çok sevdiklerimden dir. Kısırın, bulgur pilavının çorbanın çiğ köftenin yanında harika gidiyor. Lezzetinin yanındada bir çok fayda sunuyor. Özellikle turşunun suyu. Arkadaşlar fermente olduğu için turşu iyi bir prebiyotik kaynağı. Bu prebiyotik bağışıklığınızı artırıyor böylece sizi bir çok hastalıktan koruyor. Ayrıca sindirim sağlığı içinde çok faydalı. Bağırsaklardaki faydalı bakterileri koruyor bağırsak sağlığınada katkıda bulunuyor. Kış geliyor bağışıklımızı güçlendirmek için bol bol turşuyiyelim ve turşu suyu içelim. Ama tansiyon düşüklüğü olanlar dikkatli olsun hatta turşu suyu tüketmesin.
 
Geri
Üst