Konuya cevap cer

turşu salamurası turşu yapımında dikkat edilecek hususlar turşunun tuzu nasıl ayarlanır tuzu nasıl ayarlanır suyu

TURŞU YAPIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:

İyi bir turşu yapılabilmesi için,  salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir. Aksi halde,turşu ya  yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur. Tuz oranının az olması ise,  istenmeyen zararlı canlılann üremesine ve yumuşamaya neden olur.

Turşu  yapımında sebzeler, %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılır. Sebzeler üzerine  salamura döküldügünde, sebze ve salamura arasındaki tuz alışverişi nedeniyle,  salamuranın tuz oranı azalır. Bunun için, hazırlanacak salamuranın,  baslangıçtaki tuz oranı daha yüksek olmalıdır. Ya da, kontrol edilerek ekşilen  tuz ilave edilebilir. salamura, turşusu kurulacak sebze üzerine döküldügü zaman,  tuzun bir kısmı sebzenin içerisine girer. Böylece birkaç gün sonra tuz oranı  %4’e düşer ve daha aşağı inmez.

Salamura hazırlanırken;

%8 tuzlu su  yapmak için; 80 gr. tuz 1 litre suda eritilir. Eger bir litreden fazla salamura  gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.

Eğer tuz  tartılamıyorsa, o zaman %8 tuzlu su, pratik olarak şöyle yapılabilir: Suyun her  litresi için 5 yemek kaşığı silme tuz hesap edilir.

%10 tuzlu su hazırlamak  için 100 gr (veya 6 yemek kaşığı) tuz 1 litre suda eritilir.

Eğer istenirse,  turşuya, salamuranın %10’u oranında sirke ilave edebilirsiniz.

Sebze  Seçerken;

Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının  parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze  ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar. Mutlaka turşuluk tuz  olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda  yumuşamasına neden olur.

Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta  bekletin.

Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin.  Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu  temizleyin.


Geri
Üst