Tüp Bebekte Genel İpuçları

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
Tüp Bebekte Genel İpuçları
embriyo transferi sonrası gebelik belirtileri tüp bebek hamilelik belirtileri tüp bebekte hamilelik bebek transfer sonrası gebelik bebekte
(Tecrübelerden derlenmiş degerlendirilmelerdir ,hangisi size uyar siz gözlemleyin, ilkönce doktorunuzun direktiflerini dikkate alın)
  1. Mikroenjeksiyon veya tüp bebek tedavisindeki en önemli ip ucu kendi kendinizi şımartmaktır. Çok stresli bir tedaviye başlıyosunuz , bunu yenmek için size yararı dokunabilecek herşeyi yapabilirsiniz.
  2. Tedavide kullanacagınız ilaçlar konusunda nerde ve ne zaman alacağınıza önceden karar verin ve olası haberleşme bilgilerini temin edin. Bu bilgiler özellikle döllenme ve gebelik testi gibi önemli günlerde çok önemli olabilir
  3. Bu stresli ve zor günlerde herşey istediginiz gibi gitmeyebilir. Yanınızda eşinizi veya en yakın arkadaşınızı bulundurmak faydalı olur
  4. Transferden önce bile istirahat çok önemlidir . Yumurtaların gelişimi için büyük bir enerji ve çaba gerektigini düşünerek dinlenmeyi ihmal etmeyin
  5. Sizi tedavi eden işlemlerinizi yürüten ekip hakında bilgi edinin ki farklı bir hasta olduğunuz fark edilsin .
  6. Tüp bebek merkezinde bir veya iki arkadaş edinin , faydalı olabilir
  7. Randevularınızda yanınızda kitap yada vakit geçirecek herhangi birşey bulundurun , belki bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz.
  8. Asıl embriyo transferinden önce , sanal transfer yapıp yapmadıklarına dikkat edin . Zira bu bir oyun degildir , rahminizin derinliğini dolayısıyla gercek embriyoyu nereye koyacaklarını bilmek için bu işlem gerekli ve önemlidir.
  9. Daha rahat olmak için , yada bu işlemler esnasında kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilecek ne varsa onu yapabilirsiniz (şekerleme , arkalık , yastık , sevdiğiniz yiyecekler ,kısaca kendinize iyi bakın)
  10. Tavsiye etmiyoruz , cok az alkol yumurta gelişimini olumsuz etkilemeyebilir , ama çok az kahve yumurta gelişimini olumsuz etkileyebilir . Kahveden kesinlikle uzak durun.
  11. Son gelişmeleri içeren , infertilite ile ilgili bir kitap satın alın , gelişmeleri izleyin ve tüp-bebek mikroenjeksiyonla ilgili önceden bilgi edinin. Hergün yeni bir gelişme olduğunu unutmayın.
  12. İşlemler hakkında , doktorunuza sürekli sorular sorun, sayılar neyi ifade ediyor öğrenin. E2 ve döllenme rapor v.s. sonuçlarının bir fotokopisini alın kendi dosyanızda saklayın.
  13. Ne kadar çok şey bilirseniz ,sizinle o kadar çok ilgilenip ,daha çok paylaşacaklardır. Size zaman ayıracaklardır.
  14. Sizinle aynı konumda olan (faktör, dönem v.s.) bir tüp bebek hastası ile tanışın ve hikayelerinizi paylaşın , bu size rahatlık sağlatabilir.
  15. Gebelik testi öncesi günleri için esnek ve hafif bir program yapın ve uygulayın
  16. Tedvide ,doğum öncesi vitamini almaya başlayın, en azından üç ay öncesinden başlayarak günlük 400 mcg folik asid almaya başlayabilirsiniz ,bu miktar uzmanların gebelik sırasında önerdikleri 800 mcg lik miktara bakılarak uygun oldugu düşünülebilir.
  17. Bazı merkezler aşırı uyarılmadan korunmak için ,yüksek protein , düşük tuz potasyum ihtiva eden diyetin faydalı olacagına inanıyorlar .(aşırı uyarılma kaçınılması gereken bir durumdur)
  18. Tedavi sırasında aldıgınız ilaçlardan dolayı biraz kilo alabilirsiniz ve şişkinlik olabilir, gebe kaldıgınız zaman bu durumun hiç bir önemi kalmayacaktır.
  19. Yumurtaların uyarılması sonucunda ,bazı hanımlar kendilerini cok rahatsız hissedebilirler ve acı duyabilirler, föliküllerin gelişimini olumsuz etkiliyebileceginden ,dar giysiler giymeyin askine geniş elbise giyinin faydası olacaktır.
  20. Tedavi sırasında ilaçlar ve diger uyarma işlemleri kabızlıga yol açabilir. Yumurta toplanma gününe yaklaşırken bunun için önlem alın
  21. Eşinizle onun rolü hakkında konuşmayınız , zira bu tartışma onu aşırı strese sokup probleminizin çözümünü daha da zorlaştırabilir
  22. Eğer bu sizin ilk tüp-bebek yada mikroenjeksiyon denemenizse , özelliklede kaliteli embriyolarınız oluştuysa, transfer edilecek embriyo yada blastokist sayısı için muhafazakar olun (bir fazla transfer isteyin).cünkü daha sonra döllenebilme sorunu yolunuzda engel teşkil edebilir.
  23. Eger birden fazla tüp bebek deneme başarısızlığı yaşadıysanız , özelliklede doktorunuz protokol değişikliği yapmayı düşünmüyorsa , siz düşünün doktorunuzu ve tedavi merkezinizi değiştirmeyi.
  24. Şunu hiç unutmayın; hiç bir deneme biribirinin aynısı degildir. Aynı merkezde, aynı protokol uygulansa bile sonuçlar biribirinin aynısı olmayabilir.(yumurta ,embriyo sayısı kalitesi v.s.) Bu durum sizi endişelendirmesin.
  25. Bazı merkezlerde başarı şansını artırmak için embriyo reddini önleyen bazı ilaçlar kullanıyorlar , bunun sizin merkezinizde kullanıp kullanılmadıgını araştırın.
  26. Daima hemşirenizin talimatlarını , onu iyi anladıgınızı teyid etmek için tekrar edin . E2 degererinizi öğrenin , yanlış birşey daya açık olmayan bir konu varsa hemen açıklama isteyi. (emir tekrarı yapın)
  27. Uyarılmadan önce , eşinizle , kaç tane embriyo veya blastokist transfer ettirmeyi planladıgınızı tartışın ve kararlaştırın. Eğer iyi kalite ve çok sayıda embriyonuz kaldıysa dondurtmayı düşünün.
  28. Progesteron uygulaması için bir kaç alternatif mevcuttur. Dolayısıyla iğne olmaktan kurtulabilirsiniz (maalesef sadece progesteron ilacının alımında)
  29. Bazı merkezlerde progesteronun vajinadan alınmasının daha etkili olduğunu düşünmektedirler ve öyle alınmasını önerirler.
  30. Merkeziniz izin veriyorsa, progesteronu ağızdan da alabilirsiniz
  31. Denemelerinizden sonraki adet döneminizde, kanamanız olsa bile hala gebe olabileceginizi unutmayınız. Protesteron destegini, kanda gebelik testi yaptırıp emin olmadan kesmeyiniz.
  32. İlaçlarınızı zamanında alın. Özellikle çatlatma iğnenizi doktorunuzun size söyledigi zamanda dakik vurdurun.
  33. İlaçlarınızı serin bir yerde saklayınız , ilaçlarınızın son kullanma tarihlerine dikkat ediniz.
  34. Baskılayıcı cilt altı iğne enjektörünüzün kaç ünitelik olduguna dikkat edin , söylenilen doz da ilaçın dogru miktar olup olmadıgını hemşireye teyid ettirin.
  35. Kısa mesafeli ve süreli gezi ziyaret tüb bebek tedavi stresinizi azlatabilir.bol bol gezin dinlenin. (transferden sonra degil)
  36. Oturduğunuz şehir dışında tedavi görüyosanız yanınıza geniş elbiseler alın ve buzdolabısı olan bir konaklama yeri seçin.
  37. Kendinizi belirsizliklerden uzak tutun , karamsar olmayın.
  38. Sosyal kontaktlarınızı minimuma indirin.
  39. Kendi kendinizle ve eşinizle biribirinize odaklaştıgınız kenetlendiginiz bir zamanda tedaviye başlayın.
  40. Pozitif düşünün , relax olun
  41. Karamsarlık durumlarında , başarı ithimallerinizi gözden geçirin, ruhsal iniş çıkışlarda ya nötr kalmaya yada umutlu olmaya devam edin.
  42. Stresi yenmenizde hangisi size yardım edecekse onu yapabilirsiniz : relax,derin nefes alma , yoga,meditasyon gibi.
  43. Yumurta toplama öncesi ve sonrası birer gün işe gitmeyiniz (çalışıyosanız) . Ağrınız olabilir , dinlenin
  44. Kişiden kişiye ağrının şiddeti değişebilir . Bazı hanımlar az ağrı hissetkilerini söylemelerine rağmen bazılarıda çok hissettiklerini söylemektedirler. Her iki durumda kendinizi alıştırın.
  45. Yumutra toplama günü yanınıza birini mutlaka bulundurun. Narkozun etkisi ile ayık olmayabilirsiniz ve size doktorunuz tarafından söylenen yapmanız gereken şeyleri daha sonra hatırlamayabilirsiniz.
  46. Birşeyleri hatırlayamıyorsanız endişe etmeyin . Yatıştırıcı ilaçların etkisi geçince eski normal durumunuza döneceksiniz.
  47. Bazı hanımlar, toplama esnasında kullanılan bazı yatıştırıcıların karabasana sebep olduklarını beyan etmişlerdir
  48. Yumurta toplamadan sonra sıcak bir ped karın bölgenizdeki ağrıların azalmasına yardımcı olabilir.
  49. Bulantı ve kusma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz . Endişe etmeyin
  50. Toplama ve transferden sonra sizi eve araba ile götürecek birini bulundurun (eşinizin olması tercih edilir)
  51. Herhangi bir şeye allerjiniz varsa bunu doktorunuza söyleyin, tedbir almalarını isteyin.
  52. Bazı merkezler, embriyoların kokulara karşı zayıf reaksiyon göstermeleri sebebiyle , toplama ve transfer günleri sabun ,
  53. Parfüm şampuan gibi şeylerin kullanılmamalarını önermektedirler.
  54. Toplama ve transfer günü tırnak cilası kullanmayın.
  55. Her bir folikülün mutlaka bir yumurta içerdiğini düşünmeyin. Bazı foliküller boş çıkabilir bu sizi endişelendirmesin.
  56. Yumurta toplama işleminden 1-2 gün sonra dayanılmaz şiddetli ağrılarınız olursa bu durumu vakit gecirmeden merkeze bildirin.
  57. Transferden sonra yatmak zor ve sıkıcı olabilir , yanınızda yastık bulundurun , sizi oyalayacak bir şeyler temin edin.
  58. Bir çok merkez , hastanede uzun süre dinlenmenin başarı oranını artırdığını düşünmemektedir. Ama siz öyle gerekli hissediyorsanız dinlenebilirsiniz.
  59. Transferden sonra yüzme , spor yük kaldırma gibi aktiviteler de bulunmayınız.
  60. Transferden sonra orgazm olmayın, cinsel ilişki de bulunmayın.
  61. Toplamadan sonra , bulantınız yoksa su , meyve suyu, bisküvi çok az miktarda poğaça v.s. gibi hafif yiyecekler yiyip içebilirsiniz.
  62. Bir kaç saat sonra doktorunuz tarafından aksine birşey söylenmediyse normal diyetinize dönerek istediğiniz her türlü yemeği yiyebilirsiniz.
  63. Yumurta toplamadan sonra alkollü, asidli içecekler ve sigara kesinlikle kullanmayınız.
  64. Yumurta toplamadan sonra başınız dönebileceği için yataktan kalkmadan önce bacaklarınızı yatağın kenarından aşağıya uzatarak 3-4 dakika kadar oturun , daha sonra ayağa kalkın.
  65. Doktorunuz aksi bir şey söylemediyse ağrı kesici kullanmayınız.
  66. Yumurta toplamadan sonra 1-2 gün süreyle adet ağrılarına benzer bel ve kasık ağrısı, vajinal damla damla kanama olabilir. Yumurta toplama işlemi hazneden ve iğne aracılığıyla yapıldığı için az miktarda ağrı ve/veya kanama olması doğaldır.
  67. Eğer ağrı şiddetli ve sürekli oluyorsa yada kanama miktarı fazla ise bulantı kusma başlar ise ve 38 dereceyi geçen ateş olursa merkezinizle hemen temas kurun.
  68. Toplamadan sonra istediğiniz zaman banyo yapabilirsiniz.
  69. Şehir dışına tedavi için gitmiş çiftler , transferden sonra 1-2 gün tedavi gördükleri şehirde kaldıktan sonra evlerine dönmelerinin iyi olacağı önerilmektedir.
  70. Transferden sonra gebelik testinin olacağı güne kadar devamlı yatakda kalmanız gerekmez.
  71. Yine transferden sonra 1-2 gün süreyle adet ağrısına benzer bel ve kasık ağrısı , az miktarda vajinal kanama olabilir.
  72. Kullandığınız ilaçlara bağlı olarak yumurtalıkların aşırı uyarılması bu tedaviler sırasında belli oranda görülebilir. Belirtileri nefes almada zorluk , karında şişlik ve ağrı , bulantı kusmadır ve şikayetler genellikle transfer işleminden bir kaç gün sonra başlamaktadır. Böyle bir riskin gerçekleşip gerçekleşmiyecegini işlemleriniz sırasında doktorunuzla konuşun. Ve bu tür şikayetiniz olursa merkezinize derhal haber verin.
  73. Transfer tarihin den 12 gün sonra gebelik (beta hch ) testi yaptırın.
  74. Adet kanamanız başlasa dahi günü geldiğinde mutlaka gebelik testi yaptırın zira bu kanama , dış gebeklik yada erken bir düşüge bağlıda olabilir.
  75. Sperm sorunu olanlar (beyler) için , dar pantolon veiç çamaşırı giymemeleri ,çok oturarak iş yapmamaları , çok araba kullanmamaları, ayak ayak üstüne atarak oturmamaları , sıcak suyla banyo yapmamaları önerilmektedir.
  76. Eşiniz yaklaşık 40 gün sürecek yoğun ve stresli bir tedavi programına girmektedir . 100 e yakın iğne vurulacak . Size düşen görevin ne olduğunu yazmıyorum siz biliyosunuz zaten.
HEPİNİZE BOL ŞANSLAR
 
selam... ben umutsuzca anne olmayı bekleyen ve şuanda anne adayı bir bayanım. kimse umudunu kaybetmesin çünkü eğer ben hamile kaldıysam herkes kalabilir,biraz uzun ancak hikayemi paylaşmak istiyorum çünkü böylece sizin daha çok cesaretli ve de umutlu olacağınıza inanıyorum. 38 yaşındayım, 5 yıl önce normal yolla hamile kaldım ancak küretaj olmak durumunda kaldım sonra ise bir türlü hamile kalamadım, her ay hormon tetkikleri, ovulasyon günü takipleri, 2 kere HSG çektirmem hep stresli ve hayal kırıklığıyla geçen bir süreç herşey normal ancak ben hamile kalamıyorum artık umudumu kaybettim eşimse asla tüp bebeğe yanaşmıyor bekle bekle dedikçe ben ona saldırıyorum vs derken aşılamaya karar verdiğimiz ay usg kontrolünde sağ ve sol yumurtalığımda 4 er cm lik 2 adet çikolata kisti çıktı ve tedaviye başlanmadan sonlandırıldı o kadar üzüldüm yıkıldım ki anlatamam sonra 1 ay doğum kontrol hapı kullandım ama kistlerim küçülmedi aksine büyüdü, fsh25 çıktı tüm dünya başıma yıkıldı sanki,doktorum derhal laparaskopi dedi ve ben ameliyat oldum 3 ve 6cm lik 2 adet kist alındı ben artık umutsuzca 2 adet dönemi bekledim, doktorum hormon ve usg sonuçlarımı normal sınırlarda buldu ve derhal tüp bebek tedavisine başladık ama onda da başıma gelmeyen kalmadı, herkesde 20 yumurta oluşurken bende sadece 3 adet yumurta gelişti, bu arada hemşire hanım bana iğne saatlerimi söylememiş ben kafama göre iğnelerimi yapmışım vs derken, yumurta toplanma gününden 1gün öncede trafik kazası geçirdim aracım pert oldu neyse yumurta toplandı 3 yum dn sadece 2 si döllendi ve doktorum fazla beklemeden 2.gün 4 hücreli 2 embriyo transfer etti, ben umutsuzum, 3 gün sonra 6 saatlik yola çıktım ankara dan memlekete döndüm yol çok kötüydü, grip oldum devamlı hapşuran öksüren biri oldum artık bu bebek tutmadı demeye başlamıştım ki gebelik testi pozitif, kalp atışı görüldü ve ben hamileydim, allahıma binlerce kere şükürler olsun olmayan herkese allah bu duyguyu yaşaatsın. ben tüm bu olumsuzluklara rağmen ilk denememde hamile kaldıysam herkes kalabilir, herzaman sizler içinde dua ediyorum, allahım inşaallah bebeğimi sağlıklı olraka kucağıma almamı nasip etsin
 
senin adina cok sevindim SEVORANE🙂umarim sag salim bebegine kavusursun🙂benim de ayin 5 de transferim gerceklesti,yurt disinda yasiyorum burada yaptirdik,17 sinde test yaptiracagim allahtan dilegim bu ilk denememde tutunurlar.iki embriyo transfer edildi ve sessiz sakin bekliyorum kendimi cok kaptirmamaya calisiyorum.zaten nasil normal gebelikte ilk 3 ay önemli ise bundada ayni oldugunu düsünüyorum yani pozetif düsünüyorum ama negatif düsünceyide kafamda tutuyorum ki sonra cok yikilmak istemiyorum🙁bide bu ilk denemede tutarsa svinirim cünkü tedavide kullanilan ilaclar cok agir ilaclar ve biz suan farkinda degiliz ama yan etki riskleri cok yüksek bu yüzden ilk etepta tutsun ki saglikli anne olalim🙂suan durumun ne merak ediyorum ve allah yardimcin olsun,yardimcimiz olsun🙂)
 
Sevarone hikayeniz güzel fakat 1.denemede gebelik oluşmuş pek fazla beklememişsiniz defalarca ameliyat olan ve defalarca rahim filmi çektirip 4, 5 kez tup deneyen arkadaslar var..sizinki size zor gelmiş fakat şanslısınız allah bağışlasın..

Yukardaki maddelerden bazılarına katılmıyorum transfer sonrası gezilebilir sosyallikten uzak kalmak yerine sosyal olmak daha pozitif olur..kahveye gelince böyle bi etki kanıtlanmış degil..
 
Ayrıca transferden hemen sonra değil 1 gün sonra banyo yapılmalıdır vücut ısısı ani değişmesin diye embriyolar için..
 
Merhaba ben yeni katıldım. Bu 2.denemem transferinin 11.gunundeyim göğüslerde hafif belirti dışında bi belirti yok yarın kan tahlili yapılacak hayirlisi
 
Geri
Üst